Skocz do zawartości
Ciachus4040

VR - temat główny

Rekomendowane odpowiedzi

Wsadzenie uniwersalnej nakładki, dodanie głośników i kamerek to są detale, na pewno bardzo daleko od "nie ma szans w najbliższych latach". :D

Bez tego nie ma szans, nawet użytkowanie super highend apple vision pro okazało się uporczywe a questa pro 2 anulowali, rynek w ogóle nie widzi perspektyw dla VR w obecnej formie więc nie ma co się upierać że problemu nie ma, obecne rozwiązania nie działają.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te detale swoje ważą i zajmują odpowiednio dużo miejsca. Nie każdy może sobie pozwolić iść na skróty. Bigscreen Beyond z audio strapem zaczyna wyglądać pokracznie, a gdzie reszta brakujących elementów? Apple Vision Pro bez passthrough nie miałoby w ogóle racji bytu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbędna dyskusja o niczym. Ich audio strap to cały uchwyt do trzymania gogli.

Takie detale nie zajmują dużo, zobacz sobie ile ważą i zajmują miejsca okulary z głośnikami i kamerami 6dof. Nie ma tu żadnych technicznych przeszkód. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Totalnym paradoksem jest używanie smartfonowych układów do VR gdzie trzeba jak najwyższej wydajności do jak najwyższej rozdzielczości i klatek/s. Ja zawsze myślałem że duże karty jak 4090 lub duże coolery jak Thermalright Peerless Assassin 120 SE lub Cooler Master Master Liquid 360 Atmos będą właśnie wykorzystywane do VR. Ale Cukierberg próbuje casuali mobilnością zachęcać. To ich "Meta Horizon Worlds" wygląda i działa tak nędznie, że nikt przy zdrowych zmysłach by z tego dużo i często nie korzystał.

ODA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oni przynajmniej robią coś realnie w kwestii VR, nikt nikomu nie broni robić wypasionych gier na PCVR, nikt nikomu nie broni robić wypasionych gogli pod PCVR, oni stwierdzi że stawiają na standalone i tyle, moim zdaniem to było sensowne rozwiązanie.

Dlaczego Valve olało VR? Mają technologie, mają sklep, mają kase, mają studia, które mogą tworzyć super gry, ale jednak wolą klepać handheldy, Meta też mogłaby rzucić ten nierentowny biznes i zrobić swojego handhelda albo coś innego i wtedy nikt by już nie miał pretensji że robią gogle nie takie jak trzeba, moim zdaniem obecnie cały rynek VR trzyma się tylko i wyłącznie na Mecie, która stara się podtrzymać zainteresowanie VR wśród mainstreamu, jak oni stwierdzą że kończą z VR to będzie prawdziwy koniec i ta technologia po kilku latach stanie obok kierownic do sim racingu i 3d vision.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCVR na odpowiednim poziomie jest po prostu zbyt drogie i niewygodne żeby było powszechne. Ja tam w takim MFS miałem ciągle problemy żeby poprawnie działało, w simracing na wysokim poziomie też nie zagrasz bo to męczy, ot zabawka na chwilę. A gier pokroju Alyx jak na lekarstwo...

Meta ma więcej możliwości, możesz pograć w gierki, obejrzeć YT albo inny film czy to 2D, czy VR, zabrać do samolotu (nie wiem po kiego grzyba ale ludzie tak robią) czy na imprezę. A że grafika z gier mobilnych... no nie ma wyjścia, inaczej się nie da.

Jedyne co mnie boli, to brak wersji z DP i OLED. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 10.09.2024 o 09:02, galakty napisał:

Meta ma więcej możliwości, możesz pograć w gierki, obejrzeć YT albo inny film czy to 2D, czy VR, zabrać do samolotu (nie wiem po kiego grzyba ale ludzie tak robią) czy na imprezę. A że grafika z gier mobilnych... no nie ma wyjścia, inaczej się nie da.

Jedyne co mnie boli, to brak wersji z DP i OLED.

No niestety Meta jako monpolista nie da DP, po pierwsze, bo to pozwala obchodzić ich mikro-świat, czyli pieniadze ida do steama czy gdziekolwiek ale nie do mety...a po drugie i najważnieszje podważałoby ich ideologie i odejscie od pierwotnych oculusów gdzie wszystko oparli na twierdzeniu ze PCVR nie ma racji bytu... Zabawne bo mimo że jako najwiekszy gracz który można powiedzieć napedza VR w 90% pcvr uparcie odmawia im zdychania :D wegetuje ale trwa...  oled to z kolei obcina ich marże, znaczy musieliby to sprzedawac drożej, znacznie drożej... i koniec ideologi masowej. Poza tym chyba nie wiem czy to jakiś fetysz mety jako marki usa i monopolisty ale możliwe że nie chce wchodzi w kooperacje z azjatami, bo chyba nie ma żadnego amerykańskiego produktu opartego na oledach... bo amerykanie tego nie sa w stanie produkować :D wiec z ich punktu widzenia nie istnieje.

Rozumiem że gry mają jakieś przebicie na tym sprzecie, bo skupiasz sie na akcji ignorujac wyświetlacz... ale nie wyobrażam sobie oglądać czegoś na spokojnie na lcd... polecam przetestowac coś takiego jak okulary AR od Xreal czy TCL... w porównaniu do mety ogladanie czegoś w podróży mobilne na takim badziewiu jak Quest to sprawia że oczy chciałbyś sobie wydrapać :P Nie mowiąc ze spaliłbym się ze wstudu wyciagając takie monstrum gdzies w komunikacji by coś poogladac mobilnie... jak widzę jakieś marketingowe prezentacje takich vr jako player mobilny to mnie smiech ogarnia... i to chyba ma spore podstawy bo jak pdrózuje i latam jeszcze nie widziałem takiego oszołoma ;) Co mnie zaskoczyło Euro AGD zaczeło sprzedawac produkty Xreal! i to nawet w niezłych cenach...

Edytowane przez marioking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2024 o 19:17, marioking napisał:

Nie mowiąc ze spaliłbym się ze wstudu wyciagając takie monstrum gdzies w komunikacji by coś poogladac mobilnie... jak widzę jakieś marketingowe prezentacje takich vr jako player mobilny to mnie smiech ogarnia... i to chyba ma spore podstawy bo jak pdrózuje i latam jeszcze nie widziałem takiego oszołoma ;) 

Trudne muszą być pewne aspekty życia przejmując się tym, co ludzie powiedzą/pomyślą przy takich pierdołach nikomu nie robiących krzywdy. Mimo wszystko rozumiem - takie sprawy siedzą głęboko w człowieku i nie da się od tak wmówić sobie, że to przecież bez sensu i czas na zmiany od zaraz. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, AvengerGT napisał:

Trudne muszą być pewne aspekty życia przejmując się tym, co ludzie powiedzą/pomyślą przy takich pierdołach nikomu nie robiących krzywdy. Mimo wszystko rozumiem - takie sprawy siedzą głęboko w człowieku i nie da się od tak wmówić sobie, że to przecież bez sensu i czas na zmiany od zaraz. 

Osobiście mam wywalone na to co ludzie myśla, wstyd by mi byłoby tylko że pokazuje sie publicznie w takim śmieciu jak meta quest 3... bo AR na oledach to jest mega-sznyt w podróży ;) Za to trzeba nie mieć za krzty pomyślynku w propgacji czegoś co krzywdzi globalny i ogólny rozwój VR na rzecz własnych korzyści, czym jest meta, żałośna i beznadziejna zaściankowa firma dla ograniczonego elektoratu. Coś jak ludzie korzystający z apple w europie :P zastaw się a pokaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dziwny produkt, jednocześnie stary soc standalone i przestarzałe soczewki a z drugiej strony 2448x2448 na oko, 120 fov i Display Port 90-120Hz, śledzenie oczu.

Ale fajnie że coś wychodzi z DP.

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Można pozazdrościć możliwości zamowienia już w przedsprzedaży u nas. Chocby za to HTC robi wrażenie, szkoda że oferuje tylko taki śmieć... Pimax mógłby się tak postarać by można go z taką łatwością kupić, bo o niebo lepsza alternatywa, a podobnie by chyba wychodziło.

6 godzin temu, Wu70 napisał:

Ale fajnie że coś wychodzi z DP.

To akurat mało pocieszające i raczej tylko kolejny sprzęt do PCVR który wywoła złe wrażenie... bo drogie jak cholera a poza tym śledzeniem oczu... to tylko de facto drogi electro-śmieć. Meta Questy 2 z fresnelem na lcd to bronią się chyba tylko ceną bo tak niewiele dobrego można w obecnych czasach o nich powiedzieć... a to sie zapowiada na kolejna cegłe który pociągnie rokowania PCVR w doł... szczerze czekałem na jakiś pozytywny aspekt tych nowych VR od HTC z racji własnie na dobra dystrybucje i dostepność ale to chyba jedyne co można w tym aspekcie dobrego powiedzieć o tej zapowiedzi... ale tak to porażka, pozostaje czekać na jakąś promke z PSVR2 :D bo tu nic długo sensownego się nie wykluje, a prędzej PCVR wogole zdechną...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla odmiany budżetowy Quest 3S ma kosztować zaledwie 300$ (u nas pewnie 349 euro). 

GX6_8E0WwAAyYYN?format=jpg&name=large

Meta nie potrafi trzymać swoich planów w tajemnicy. Wszystkie szczegóły poznaliśmy długo przed premierą :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwzgledniajac ze mq2 zeszło ze 20mln+ a mq3 moze w porywach ze ~2mln... osobiscie te ciecia to regres, ale widac masa rządzi... bida wersje schodzą.. a przynajmniej tanie. Same zreszta czekam na psvr2 za ~2k bo wydawac pod 3k to już niezbyt za takie półprodukty, bo to wszystko są kompromisy. Szkoda że HTC tak dało ciała z tymi nowymi VR, jak można oferowac za 5k+ fresnele na lcd w 2024!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym cudów nie oczekiwał na tym rynku. Będą z jednej strony takie bieda Questy, a z drugiej premium Pimaxy i inne. Albo zabawka, albo sprzęt który wymaga topki od PC. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bieda wersja z najnowszym Snapdragonem. Meta ostro dokłada do interesu. Jedynym minusem będą soczewki Fresnela, ale ogólnie w cenie 300 dolarów nie ma co wybrzydzać. Sprzęt dla mas, miejmy nadzieję, że pobudzi trochę rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 minut temu, slafec napisał:

Bieda wersja z najnowszym Snapdragonem. Meta ostro dokłada do interesu. Jedynym minusem będą soczewki Fresnela, ale ogólnie w cenie 300 dolarów nie ma co wybrzydzać. Sprzęt dla mas, miejmy nadzieję, że pobudzi trochę rynek.

Nie to że maja wybór... mq3 w trybie stand-alone to rzeźbienie w gównie dla developerów, a co tu mówic o mq2... i te liczby sa bezwzględne... by developerka sie opłacała, rynek kilku-mln urządzeń to żal by myśleć o jakimkolwiek zysku. Dla nich jedyna opcja pójść w jak najwięcej urządzeń z tym minimum wydajnościowym jakie oferuje mq3 bo inaczej zginą... nawet im się w końcu hajs skończy na dokładanie i płacenie za jakieś wyzszego sortu produkcje które na siebie nie zarabiaja... jakiekolwiek sensowne produkcje przy obecnych kosztach to powstaja przy oczekiwaniu jakiś kilka mln kopi w pełnej cenie AAA, bez tego nikt nie będzie tworzył nic więcej niż jakieś popierdółki. Dlatego ja się cieszę że mamy takie inicjatywy jak z PSVR2 dla PC, bo rynek PCVR na tym głównie cierpi... bo tu sie nie ma co spodziewać cudów jak globalnie na steam z pcvr korzysta ok. 2mln!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się jarasz tym PSVR2, a praktycznie nikt z tego nie korzysta xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
24 minuty temu, galakty napisał:

Tak się jarasz tym PSVR2, a praktycznie nikt z tego nie korzysta xD

Jaram, za dużo powiedziane. Jedyny kompromis jaki widzę na rynku PCVR,  mnie rzecz jasna bardziej interesują simy, gdzie power jest potrzebny do generacji wizualizacji i nie bardzo jest space na kompresje. Już chocby z tego powodu gardze meta questami a swoja droga odrzucają mnie lcd-ki.... Z PSVR miałem styczność i mi sie podoba, ale ogólnie nie wydam 5k na ten ficzer bo to zbyt kulawa technologia i zastosowanie... vide pimax, beznadziejna dostepnośc, vaty, cła huk wie, forma zamowienia, gwarancja to wszystko zbyt watpliwe jak dla mnie. Wiec taki PSVR2 to jedyny kompromis jaki widze by z tego pokorzystac, bo inne rozwiazania za drogie albo zbyt passe...ostatnio dedykowany pcvr to wydano jakies 3 lata temu....w sensie z takich dostepnych normalnie i powszechnie w sklepach u nas. To taka bardziej kalkulacja na zimno niż jaranie. Za tymi stand-alone ficzerami nie przepadam, chociaz beat saber mi sie podoba i ten kayak ale tak to nic wiecej z tego segmentu nie widze dla siebie raczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej to wszystko to popierdółki jedne mniejsze drugie większe, jedne tańsze drugie w kosmos drogie i wychodzące na rynek na zasadzie niemal prototypów :E
LCD z pancake lenses wali szarością, ale od bidy daję radę z sweet spot, fresnel gówniany sweet spot, paski kombinacje, dociskanie do czachy, aż do bólu, aby się nie ruszało i dalej nie jest dobrze :E itd.
Dalej za niska rozdzielczość, aby coś konkretnego podziwiać zamiast popierdółek i dalej za mało mocy GPU, aby pociągnąć w konkretnych grach konkretną rozdziałkę  :E itd.

Nie wiem czy i na ile Mecie pomoże ten słabszy i tańszy Q3. Ale nie spodziewam się rewolucji :E Chyba wszyscy ludzie z mojego otoczenia którzy zachłysnęli się początkowo Q2 gdy był na topie, dość szybko go schowało do szafy, część odsprzedała. Na początku fajnie, bo jakieś nowe wrażenia inna imersja, a później człowiek ogarnia, że to jednak dalej w całokształcie lata za murzynami i się nudzą te kombinacje z tym sprzętem.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, lukadd napisał:

Nie wiem czy i na ile Mecie pomoże ten słabszy i tańszy Q3. Ale nie spodziewam się rewolucji :E Chyba wszyscy ludzie z mojego otoczenia którzy zachłysnęli się początkowo Q2 gdy był na topie, dość szybko go schowało do szafy, część odsprzedała. Na początku fajnie, bo jakieś nowe wrażenia inna imersja, a później człowiek ogarnia, że to jednak dalej w całokształcie lata za murzynami i się nudzą te kombinacje z tym sprzętem.

Raczej sie będzie sprzedawać... bo na stronie Mety "2" to chyba nie jest zbyt dostępna więc jak te wrzuca to siłą rzeczy bedzie schodzić... a cena czyni cuda. Co tu sie dziwić, każdy kto mówi o VR, to meta questy, nic tylko Meta Questy... bez pomyślunku czy jakiś refleksji, stand-alone czy pcvr to meta questy. Zreszta to widać po statystykach Steam że nawet w PCVR to badziewie króluje :P Bezmyślność, plus ta cena, bedą to gówno kupować. Prawie połowa rynku PCVR to Questy 2, przerażajace, ze ludzie na takim badziewiu jadą. A tu tak sie uzewnetrzniaja jakie psvr2 słabe mimo ze parametrami ta "2" to żadna konkurencja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quest 2 jest od lat więc co się dziwić, że jest ich najwięcej. Q3 obecnie z miesiąca na miesiąc ma coraz więcej użytkowników.

Ogólnie meta jest najbardziej uniwersalnym VR na rynku z największym wsparciem, więc najwięcej ludzi to posiada :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, lukadd napisał:

Nie wiem czy i na ile Mecie pomoże ten słabszy i tańszy Q3. Ale nie spodziewam się rewolucji

Jeśli pomoże to rozpowszechnić Questy to spoko, ale to czego potrzebujemy to Quest Pro 2... OLED, większa rozdzielczość, port DP. 

Kombinacje z virtual desktop nie dla mnie, ok działa to nawet sprawnie ale jednak to transmisja, a nie bezpośredni obraz.

I coś mi się zwaliło grubo, odpalam grę, w menu mam 90 FPS, odpalam lot w MFS i mam 60 FPS. Nie mogłem dojść czemu, a trzeci raz resetować sterowniki i instalować mi się nie chciało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@galaktyTo jest niestety ogromny minus PCVR. Jak wszystko działa to jest pięknie. Ale jak trafi się jakiś problem to ciężko znaleźć rozwiązanie i odechciewa się grać :D 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi