Forum PCLab.pl: Intel 10th cala seria - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (192 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel 10th cala seria

#3021 Użytkownik jest niedostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8244
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 22 Maj 2020 - 23:09

W Casekingu widze juz pojawiają się lapki 8C/16T z prockami 10-tej generacji. Cena w normie jak na taką specyfikację: https://www.caseking...k-nbas-192.html

#3022 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21930
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 22 Maj 2020 - 23:38

Zobacz postBoru, o 22 Maj 2020 - 11:48, napisał(a):

Test jest kiepski moim zdaniem.
Do każdego taktowania powinien wyostrzyć timingi na tyle na ile można i wtedy testować.

Mnie te pseudo testy już nawet przestały denerwować Dodaj obrazek

Tak na szybkości test w Wiedźminie


2020-05-22 23:39:19 - witcher3
Frames: 3226 - Time: 27219ms - Avg: 118.520 - Min: 103 - Max: 138 2133Mhz CL16-18-18 2T 660 tRFC

2020-05-23 00:20:46 - witcher3
Frames: 4135 - Time: 27162ms - Avg: 152.797 - Min: 140 - Max: 176 2133Mhz CL10-8-8 1T 190 tRFC


Na średnim ~29% do przodu, a min do przodu ~36% tyle w temacie pseudo testów.






#3023 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9351
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 22 Maj 2020 - 23:48

Wylaczylem limity i wbilem z partyzanta 5.0 1.3v, LLC na 6 i trzyma 1.296v sztywniutko a CB20 nie ma problemu z przejciem kilku cykli. Wiem ze limitem bedzie tu chlodzenie ale poczatek dosc przyjemny :D O wiecej walczyc nie bede na tym chlodzeniu.

Zobacz postBladzioch, o 22 Maj 2020 - 22:51, napisał(a):

Dlatego właśnie, że masz (jeszcze) :D chłodzenie na powietrzu ciekawią mnie temperatury w grach i apkach. Bo każdy krzyczy o piekarnikach a testów jest jeszcze niewiele, a jeśli już to tylko na wodzie. :E

Bf5 na auto bez limitu klatek i ustawienia niskie zeby bylo wiecej fps nie pokazal wiecej jak 65st. Wiec gdyby manualnie ustawic napiecie powiedzmy na 4.8Ghz to takie chlodzenie wystarczy z palcem w nosie.

Wlasnie leci blendera i pokazuje 1.288v. a bios wbite 1.30v. 190W na budziku i chlodzenie daje rade :cool:


Pieknie przeszlo blendera class room :D

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 00:06


#3024 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 00:04

@mripper
dziwne że nie sprzedajesz chociaż jednej płytki na test :lol2: - mówisz po prostu że poszła do utylizacji

Zobacz postPhoenixsuple, o 22 Maj 2020 - 23:48, napisał(a):

Wylaczylem limity i wbilem z partyzanta 5.0 1.3v, LLC na 6 i trzyma 1.296v sztywniutko a CB20 nie ma problemu z przejciem kilku cykli. Wiem ze limitem bedzie tu chlodzenie ale poczatek dosc przyjemny :D O wiecej walczyc nie bede na tym chlodzeniu.


Bf5 na auto bez limitu klatek i ustawienia niskie zeby bylo wiecej fps nie pokazal wiecej jak 65st. Wiec gdyby manualnie ustawic napiecie powiedzmy na 4.8Ghz to takie chlodzenie wystarczy z palcem w nosie.

Wlasnie leci blendera i pokazuje 1.288v. a bios wbite 1.30v. 189W na budziku i chlodzenie daje rade :cool:

Czyli zadowolony klient :lol2:

#3025 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9351
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 00:08

Powiedzialbym ze lepiej niz zadowolony, jak przy tym napieciu (1.288v) przeszlo blednera co prawda bez oc mem ale niewiele bedzie trzeba dolozyc to tak bardzo zadowolony :cool: Na wyzszym LLC juz jest za duzo dolane wiec zostawiam LL6 chociaz lekko zaniza niz to co wklepane w bios, niemniej nizsze napiecie to na plus.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 00:22


#3026 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 23 Maj 2020 - 00:25

Czyli na chwilę obecną nie potwierdzają się gównoburze internetowe, że 10th gen to piekarniki. Co ciekawe zaczyna wychodzić, że są łatwiejsze do schłodzenia przez większy rdzeń od AMD.

Ja czekam na dostawy 10400f i pewnie na nim posiedzę kolejne 4-5 lat. ;)

#3027 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9351
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 00:30

Wiadomo ze przy szalenstwach mozna zamknac kazde chlodzenie ale ja nie potrzebuje poki co wiecej niz 5.0Ghz i jestem pozytywnie zaskoczony tym lutem. 10400F to bedzie lodowka :lol2:

Czekam na aktualizacje programow bo taki cpuz zle pokazuje napiecie. jedynie hwino daje rade ale tez mam dystans poki co.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 00:31


#3028 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 528
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 23 Maj 2020 - 00:41

"Gównoburze" tyczą się 5GHz+ 1.3-135v na najwyższym z hierarchii CPU czyli 10/20 :P
Też musisz pamiętać, że CPU Phoenixsuple ma TIMa pod czapką, a nie gluta. testów niższych CPU od intela na tanich chłodzeniach powietrze nie ma, a sam jestem ciekaw jak nowy glut Intela się zachowuje, bo pamiętam Ivy Bride, które u mnie w bólach robiło 4.5GHz, a potem Kaby Lake 7700K, które bez delida miało problem z utrzymaniem 80-84C przy 4.50 GHz.

W sumie delidowanego i7 3770K jeszcze mam, ciekawe jak wygląda ciekły metal pod czapką po 8 latach :lol2: Może na strychu jeszcze Sandy bym znalazł :E

Dodaj obrazek

#3029 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8169
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 23 Maj 2020 - 00:43

Ciekawe czy intel poprawił lut w stosunku do 9 gen.

#3030 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 00:46

Zobacz posthopes, o 23 Maj 2020 - 00:43, napisał(a):

Ciekawe czy intel poprawił lut w stosunku do 9 gen.

Poprawił glut na lut :lol2: największa różnica w 10700k z tego co pamiętam, w 10900k vs 9900k 8 stopni w dół względem poprzedniej

#3031 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21930
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Maj 2020 - 00:47

To nie lut został poprawiony ehh.

#3032 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 00:49

Zobacz postsideband, o 23 Maj 2020 - 00:47, napisał(a):

To nie lut został poprawiony ehh.

No został zamieniony np. w i7 glut na lut. Tak samo w 10600k i niektórych niższych modelach i5, ale tam jest miks

#3033 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9351
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 01:01

Pogralem w bfa operacje podziemie bo tam ponoc mocno cisnie proca i dziala elegancko :D Jutro zabieram sie za memki i moj stary sprawdzony profil z 8700k na wstep.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 01:02


#3034 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1188
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 23 Maj 2020 - 01:01

Zobacz postDeniryer, o 23 Maj 2020 - 01:41, napisał(a):

"Gównoburze" tyczą się 5GHz+ 1.3-135v na najwyższym z hierarchii CPU czyli 10/20 :P
Też musisz pamiętać, że CPU Phoenixsuple ma TIMa pod czapką, a nie gluta. testów niższych CPU od intela na tanich chłodzeniach powietrze nie ma, a sam jestem ciekaw jak nowy glut Intela się zachowuje, bo pamiętam Ivy Bride, które u mnie w bólach robiło 4.5GHz, a potem Kaby Lake 7700K, które bez delida miało problem z utrzymaniem 80-84C przy 4.50 GHz.

Ja teraz na i5-6500 mam na spartanie 3 pro temperatury w idle 21-23oC, pod obciążeniem w grach nigdy nie przebija 32oC. :D Ciekawe, czy jeszcze kiedyś uświadczę tak niskie temperatury w nowoczesnych, średnio-pułkowych CPU. :E

Ten post był edytowany przez Bladzioch dnia: 23 Maj 2020 - 01:01


#3035 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9351
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 01:03

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 23 Maj 2020 - 00:49, napisał(a):

No został zamieniony np. w i7 glut na lut. Tak samo w 10600k i niektórych niższych modelach i5, ale tam jest miks

Jemu chodzi pewnie o to ze ihs teraz jest powiekszony i ze lusto krzemowe bardziej zeszlifowane a ja to nazywam po prostu lut zeby sie za duzo nad tym nie rozwodzic.

#3036 Użytkownik jest niedostępny   ŁysyZBrazzers 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 352
  • Dołączył: Nd, 28 Cze 15

Napisany 23 Maj 2020 - 01:06

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 23 Maj 2020 - 00:49, napisał(a):

No został zamieniony np. w i7 glut na lut. Tak samo w 10600k i niektórych niższych modelach i5, ale tam jest miks

Intel zmienił strukture rdzenia jest gdzieś o tym artykuł i fotki. Powłoka rdzenia jest cieńsza i lepiej przylega do IHS-a dzięki temu niby są lepsze temperatury bo inaczej procki by poszły z dymem (i tak pójdą hehe) :lol2:
Tak ogólnie jak macie już w domu i9 10900k to zapodajcie mu 5.5Ghz 1.375v i dajcie screeny z CB R15/R20.



#3037 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 01:13

Zobacz postŁysyZBrazzers, o 23 Maj 2020 - 01:06, napisał(a):

Intel zmienił strukture rdzenia jest gdzieś o tym artykuł i fotki. Powłoka rdzenia jest cieńsza i lepiej przylega do IHS-a dzięki temu niby są lepsze temperatury bo inaczej procki by poszły z dymem (i tak pójdą hehe) :lol2:
Tak ogólnie jak macie już w domu i9 10900k to zapodajcie mu 5.5Ghz 1.375v i dajcie screeny z CB R15/R20.

[me dia]https://www.youtube....h?v=x2MPXKqBcRI[/media]

To wiem, nawet był chyba artykuł na PCL o tym.

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 23 Maj 2020 - 21:09


#3038 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1920
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 23 Maj 2020 - 01:37

Zobacz postPhoenixsuple, o 23 Maj 2020 - 00:48, napisał(a):

Wylaczylem limity i wbilem z partyzanta 5.0 1.3v, LLC na 6 i trzyma 1.296v sztywniutko a CB20 nie ma problemu z przejciem kilku cykli. Wiem ze limitem bedzie tu chlodzenie ale poczatek dosc przyjemny :D O wiecej walczyc nie bede na tym chlodzeniu.


Bf5 na auto bez limitu klatek i ustawienia niskie zeby bylo wiecej fps nie pokazal wiecej jak 65st. Wiec gdyby manualnie ustawic napiecie powiedzmy na 4.8Ghz to takie chlodzenie wystarczy z palcem w nosie.

Wlasnie leci blendera i pokazuje 1.288v. a bios wbite 1.30v. 190W na budziku i chlodzenie daje rade :cool:


Pieknie przeszlo blendera class room :D


Na stocku jak z temperaturami wyglada na takim pol godzinnym wygrzewaczu occt? Twoj cooler chuba slabszy od mojego thermalright macho?

#3039 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8169
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 23 Maj 2020 - 02:45

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 23 Maj 2020 - 00:46, napisał(a):

Poprawił glut na lut :lol2: największa różnica w 10700k z tego co pamiętam, w 10900k vs 9900k 8 stopni w dół względem poprzedniej

:hmm: Z tego co pamiętam to w 9 gen i7 i i9 miały lut chyba

Zobacz postsideband, o 23 Maj 2020 - 00:47, napisał(a):

To nie lut został poprawiony ehh.

Tylko byłem ciekaw. ;)

#3040 Użytkownik jest niedostępny   Namae Wa Yuri 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 922
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 03:03

Zobacz posthopes, o 23 Maj 2020 - 02:45, napisał(a):

:hmm: Z tego co pamiętam to w 9 gen i7 i i9 miały lut chyba

Tylko byłem ciekaw. ;)

Tylko i9 z tego co wiem.

  • (192 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 150
  • 151
  • 152
  • 153
  • 154
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

4 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

  1. Fikołek