Forum PCLab.pl: Intel 10th cala seria - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (169 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel 10th cala seria

#3061 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21900
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 23 Maj 2020 - 12:30

Ja pitole uruchamiasz mobasa i już na starcie masz sporo lepsze nastawy niż w teście Dodaj obrazek Bez ruszania czegokolwiek.

Głupoty nie obronisz Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez sideband dnia: 23 Maj 2020 - 12:30


#3062 Użytkownik jest niedostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 428
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 23 Maj 2020 - 12:48

Zobacz postwii, o 23 Maj 2020 - 13:09, napisał(a):

No jak interesuje cię zegarek na ramach wysoki co już tu dementują że nie zrobi dużej różnicy i będzisz pchać pod sufit tego 10700k którego sobie wybinujesz to może warto iść w tego apexa.

Najwyżej wyśle się tego strixa na rma z dopiskiem że sam wentylek się nie popisał :E za to chiller tak :lol2:


Szybki RAM robi różnice, szczególnie dla min. FPS. Dlatego się zastanawiam nad Apexem, chociaż ten Strix też powinien ogarnąć do 4400MHz, wiadomo jeszcze pozostaje kwestia CPU czy IMC na to pozwoli.
10700K myślę, że pójdzie bez problemu na 1.45, może nawet 1.5V jakby schłodzić bardziej wodę, tak do 10 stopni. 6700K nawet przy 1.62V miał bardzo znośne temperatury w okolicach 65-70 w stress testach.
VRM na strixie powinien dać radę, mam dobrze wentylowaną obudowę, 6x120 + 1x140mm.

#3063 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9185
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 12:53

Ustawilem kasze 3oczka ponizej taktowania, tak to wyglada po Blenderze:
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 13:47


#3064 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2875
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 23 Maj 2020 - 13:20

Jaka płyte wybrać pod 10900K? - na oku mam ASUS ROG Strix Z490-E GAMING

Czy lepiej wziac coś innego?

#3065 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9185
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 13:23

Kozak plyta z dobra sekcja ;)

#3066 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2875
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 23 Maj 2020 - 13:32

Zobacz postPhoenixsuple, o 23 Maj 2020 - 13:53, napisał(a):

Ustawilem kasze 3oczka ponizej taktowania, tak to wyglada po Blenderze:

Spoiler




Niezle temperatury z tym chłodzeniem, a jak w grach? :)


Zobacz postPhoenixsuple, o 23 Maj 2020 - 14:23, napisał(a):

Kozak plyta z dobra sekcja ;)



Mam jeszcze opcje na maximuysa xii hero, ale obecnie trzeba czekać 2 tygodnie na dostawe.

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 23 Maj 2020 - 13:33


#3067 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9185
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 13:41

W grach nie przekracza 70st, ale czesto jest mniej takze w zupelnosci wystarczy na ten setup, jak kupie lepsze AIO to wtedy bedziemy maksowac.

Hero :lol2: Daj spokoj, to chyba najgorszy szrot asusa za spora kase.

Znajomy zamowil 10900k i Apexa ale nie wie kiedy to przyjdzie.


Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 13:43


#3068 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1912
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 23 Maj 2020 - 13:50

Jestem dalej ciekaw tych temperatur na stocku 4.6ghz i 1.22v bo nie wiem czy jest sens doplacac 400zl do literki K.

Wlasnie oblukalem ta twoja plytke. Wszystko fajnir tylko strasznie malo portow usb ma...

Ten post był edytowany przez CS_pAqu dnia: 23 Maj 2020 - 13:55


#3069 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9185
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 14:29

Zobacz postCS_pAqu, o 23 Maj 2020 - 13:50, napisał(a):

Jestem dalej ciekaw tych temperatur na stocku 4.6ghz i 1.22v bo nie wiem czy jest sens doplacac 400zl do literki K.

Wlasnie oblukalem ta twoja plytke. Wszystko fajnir tylko strasznie malo portow usb ma...

Zapetlony CB20 na 4przebiegi ;)

4.6Ghz, 1.2v cache stock.

Dodam iz obroty wentylatora spadly o 500rpm przy tym napeiciu na automatycznej krzywej.

Smiem twierdzic ze teraz ryzeny maja wiekszy problem z odprowadzaniem ciepla patrzac 14nm konta 7nm :lol2:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 14:36


#3070 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13743
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 23 Maj 2020 - 14:41

Zobacz postPhoenixsuple, o 23 Maj 2020 - 15:29, napisał(a):

Zapetlony CB20 na 4przebiegi ;)

4.6Ghz, 1.2v cache stock.

Dodam iz obroty wentylatora spadly o 500rpm przy tym napeiciu na automatycznej krzywej.

Smiem twierdzic ze teraz ryzeny maja wiekszy problem z odprowadzaniem ciepla patrzac 14nm konta 7nm :lol2:

https://i.imgur.com/SB2JEwJ.jpg



zapodaj 5Ghz i 1.200v i tez przeleci cbr20 :thumbup:

#3071 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1912
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 23 Maj 2020 - 14:51

Zobacz postPhoenixsuple, o 23 Maj 2020 - 15:29, napisał(a):

Zapetlony CB20 na 4przebiegi ;)

4.6Ghz, 1.2v cache stock.

Dodam iz obroty wentylatora spadly o 500rpm przy tym napeiciu na automatycznej krzywej.

Smiem twierdzic ze teraz ryzeny maja wiekszy problem z odprowadzaniem ciepla patrzac 14nm konta 7nm :lol2:

[im g]https://i.imgur.com/SB2JEwJ.jpg[/img]



Dzieki :thumbup: to jest kilkunastominutowy cinebench?

Oj przyjemne temperatury na tym tanim coolerze to mi sie podoba.

Na aio 240mm bariera 60 stopni przy blenderze do przeskoczenia.

Czyzby powtorka z dwoch roznych steppingow q9550?

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 23 Maj 2020 - 21:12


#3072 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9185
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 14:58

4 przebiegi wiec w grach mozesz oczekiwac 60st. Byc moze uda ci sie jeszcze zjesc z napieciem. Niemniej agregatu chlodniczego nie potrzeba ;)

Czekam az ktos sie jeszcze wylamie i zakupi 10th.

Jack White gdzie jestes :lol2:

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 23 Maj 2020 - 15:00


#3073 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13743
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 23 Maj 2020 - 15:03

i ponownie tabelki leszcza, z każdą odsłoną procesorów bez różnicy czy to AMD czy Intel to raptem cepy EOL przestają się podkręcać, ba mało tego uzupełniają Statycznie miejsce by bardziej podkreślić jak dużo straciły na wydajności

Dodaj obrazek

wykresy porazka²³, jak można opublikować taki chlam,a to tylko rycina z tego co generuje dzisiejszy net, czy naprawdę każdy portal musi odbiorców traktować jak idiotów?

#3074 Użytkownik jest dostępny   Ogider 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 599
  • Dołączył: Wt, 01 Sty 08

Napisany 23 Maj 2020 - 15:03

Moja paczka już w drodze. 10900k i z490 Unify. Ale pewnie w połowie tygodnia dotrze.

#3075 Użytkownik jest niedostępny   CS_pAqu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1912
  • Dołączył: Wt, 12 Sie 08

Napisany 23 Maj 2020 - 15:05

O 500rpm spadly obroty, wiec nawet na tej pizdziawce mozliwe osiagniecie 65c w cinebenchu przy max obrotach. Mozesz sprawdzic czy mam racjr?

#3076 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8121
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 23 Maj 2020 - 15:09

Zobacz postBladzioch, o 23 Maj 2020 - 05:58, napisał(a):

w 9gen. i7 i i9 mają lut, oraz i5 lecz tutaj zależy od steppingu / loterii na co się trafi. Jedne mają gluta, inne luta. W 10gen procki od i5-10600 non-k w dół będą miały gluta, a i5-10400f Glut / lut (zależy który stepping się trafi). W skrócie Intel w całej okazałości.

Słyszałem o tej loterii w i5 9 gen... i teraz znowu :E Według mnie każda i5 powinna mieć lut ehh

#3077 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17268
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Maj 2020 - 15:12

Zobacz postNamae Wa Yuri, o 23 Maj 2020 - 11:39, napisał(a):

Nie kupisz już wersji z ich wentylatorami, ponieważ były narzekania że są głośne. A co do loga Alphacoola z tego co wiem obok niego jest logo be quiet!

http://www.angela.pl/p13261,alphacool-eisbaer-420-cpu-black.html
Tu jest za 600 zł niecałe 420 :lol2: tylko większa buda by się przydała, najtańsze meshify które to mieści to około 700 zł


Jakby ktoś się zastanawiał nad możliwościami tego AIO, to leci ono na zlaczkach, wezach 11.2/8mm, chłodnica to 100% miedziany Alphacool ST30.

Ogólnie z tego AIO można zrobić CLC, rozbudować o druga chłodnice i blok GPU.


Jedynie można mieć zastrzeżenia do średniej pompki, jeśli chodzi o moc i przeplyw. Coś lepszego z konkretną pompa to tutaj jest ciekawa alternatywa:
Mój link
Mocna pompa, wentyle SW3, dowolne złączki i blok przyjmie. Ewentualnie jest tam też gotowiec z blokiem.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 23 Maj 2020 - 15:18


#3078 Użytkownik jest dostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9185
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 23 Maj 2020 - 15:15

Zobacz postCS_pAqu, o 23 Maj 2020 - 15:05, napisał(a):

O 500rpm spadly obroty, wiec nawet na tej pizdziawce mozliwe osiagniecie 65c w cinebenchu przy max obrotach. Mozesz sprawdzic czy mam racjr?

Wybacz ale juz bios zamknalem na klodke bios i nie ruszam, od wczoraj popoludnia do dzis siedzialem na konfiguracji i testowaniu i mam juz dosc. Czas cieszyc sie sprzetem a 500rpm wiecej powinno bez problemu zapewnic te 5st mniej.

#3079 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • |=================|
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9773
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 23 Maj 2020 - 15:30

Zobacz postOgider, o 23 Maj 2020 - 16:03, napisał(a):

Moja paczka już w drodze. 10900k i z490 Unify. Ale pewnie w połowie tygodnia dotrze.

Nie lepiej było deko dołożyć i zakupić AORUS MASTER?
W proline leży ta druga za 1859zł. Chyba dobra cena.
Gdzie jest Asrock z płytami? :hmm:

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 23 Maj 2020 - 15:31


#3080 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 813
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 23 Maj 2020 - 15:41

Zobacz postPhoenixsuple, o 23 Maj 2020 - 13:41, napisał(a):



Według tego testu, i5-10600K jest wydajniejsze w grach (w full hd) od ryzena 3600 ŚREDNIO o 7%. A resztę to już sobie dopowiedzcie sami :D.

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 23 Maj 2020 - 21:12


  • (169 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 152
  • 153
  • 154
  • 155
  • 156
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

12 Użytkowników czyta ten temat
6 użytkowników, 4 gości, 2 anonimowych

  1. Ogider,
  2. maniek919,
  3. Setnik,
  4. BulletPOL,
  5. Valeri,
  6. lukadd