Forum PCLab.pl: Folder Users a Użytkownicy? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Folder Users a Użytkownicy? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sowekel 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1251
  • Dołączył: Pn, 16 Sie 10

Napisany 18 Styczeń 2020 - 21:23

Cześć,
Zastanawiam się czy folder Users i Użytkownicy to jest to samo w Windowsie 10. Zawartość ich jest trochę inna, co możecie zobaczyć w załączniku. Liczba plików w folderach jest inna. w jednym brakuje folderu workspace a w innym eclipse_workspace.
https://ibb.co/6Rz3gbX
Załączony plik  Folder1.png (31.86K)
Ilość pobrań: 10

Ten post był edytowany przez sowekel dnia: 18 Styczeń 2020 - 22:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4483
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 18 Styczeń 2020 - 21:28

To jest to samo już od Visty.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sowekel 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1251
  • Dołączył: Pn, 16 Sie 10

Napisany 18 Styczeń 2020 - 21:35

Zobacz postnarmiak, o 18 Styczeń 2020 - 21:28, napisał(a):

To jest to samo już od Visty.

Ale zawartość jest inna. W jednym programie generuje coś do folderu ac6_workspace a potem chcę importować w eclipsie i okazuje się że nic takiego nie ma.

#4 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11697
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 18 Styczeń 2020 - 23:29

tylko domysł - od visty windows chyba inaczej stosuje lokalny język - normalnie w systemie używa nazw angielskich, a dla użytkownika tłumaczy na lokalny - do tego służą pliczki mui = chyba multilanguage input - w folderze pl-pl w system32; ten program użył pewnie tylko angielskiego i utworzył i zapisał do angielskiego users, stąd różnica; ale co zrobić żeby było ok - może tymczasowo zmienić język na angielski w opcje regionalne i zalogować się - może wtedy zobaczy users, itp; chyba możliwe, bo jedyna różnica że pliczki mui nie będą stosowane

jak uruchomi się cmd np z win + r to jest users, nie użytkownicy

#5 Użytkownik jest niedostępny   rafall93123 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 18 Styczeń 2020 - 23:41

Nawet jeśli klikniemy aby edytować w Eksploratorze plików ścieżkę ręcznie to zamienia Użytkownicy na Users

#6 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11697
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 19 Styczeń 2020 - 00:12

w rejestrze jest klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\explorer\FolderDescriptions\{0762D272-C50A-4BB0-A382-697DCD729B80} - to chyba klucz właśnie users, a za tłumaczenie odpowiedzialny wpis localized name = shell32.dll, ciąg chyba 21813 - może gdybyś usunął tę wartość, albo klucz, system widziałby tylko users, i podał programowi users, nie użytkownicy; oczywiście klucz\wartość musiałbyś zabepieczyć, i potem przywrócić - prawy klik na kluczu - eksportuj, zapisze do pliczku reg

może nawet po usunięciu nie trzeba nawet restartować, wystarczy zabić explorera i włączyć na nowo w menedżerze zadań

shell32 też pewnie angielski, bo w pl-pl jest b. duży shell32mui

jeśli to regedit uruchom w trybie administratora

#7 Użytkownik jest niedostępny   rafall93123 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 134
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 19 Styczeń 2020 - 10:43

Według CMD.exe taki folder jak c:\Użytkownicy nie istnieje. Wychodzi na to, że @glauks jest to tylko tłumaczenie.
Co do ilości plików - co program to inaczej:
cmd -> 23
7zip -> 40
double commnder -> 21
Eksplorator plików -> 24

Swoją droga jak wszedłeś w Eksploratorze do katalogu Users i nie przetłumaczyło?

Ten post był edytowany przez rafall93123 dnia: 19 Styczeń 2020 - 11:03


#8 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4483
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 19 Styczeń 2020 - 20:41

A może pliki po prostu są w innym formacie, niż domyślnie chce odczytać Eclipse? Skopiuj je do c:\Temp na przykład i tam skieruj Eclipse. Teraz je będzie widział?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych