Forum PCLab.pl: Jaki RAM do MSI B450 Gaming plus max? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki RAM do MSI B450 Gaming plus max?

#1 Użytkownik jest niedostępny   pucek2000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 00:09

Jak w tytule, jaki RAM pod B450 gaming plus max oraz Ryzen 1600AF?Cena max. to 300 zł razem z dostawą za 2x8GB, ale wolałbym taniej w miarę możliwości.

Czy róznica między single, a dual channel jest bardzo duża? (gdybym na razie wziął 1x8GB, a drugą kośc w przyszłości).


Czy np taka GOODRAM IRDM X 8GB będzie ok, czy lepiej dołożyć troszkę do czegoś lepszego?

Ten post był edytowany przez pucek2000 dnia: 21 Styczeń 2020 - 00:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4476
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 00:45

Na jednej kości z miejsca tracisz tyle wydajności że to nie ma sensu, celuj w pamięci dual channel od razu bo warto to nie jest minimalnie mniejsza wydajność a sporo.

#3 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7574
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 21 Styczeń 2020 - 06:13

morele.net/pamiec-g-skill-aegis-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-f4-3000c16d-16gisb-941200/
lub
morele.net/pamiec-adata-ddr4-16-gb-3000mhz-cl16-ax4u300038g16-dbg-1792418/

Dwie w morelach są do tej ceny, poniżej są już tylko wolniejsze.
Oba zestawy 3000MHz CL16 dual channel, więc całkiem nieźle. Powinny pójść spokojnie na te mityczne 3200MHz i wyżej.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 21 Styczeń 2020 - 06:13


#4 Użytkownik jest dostępny   Pablloo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 19

Napisany 21 Styczeń 2020 - 09:15

299 z darmową dostawą
https://m.oleole.pl/...t=20200120-2338

#5 Użytkownik jest niedostępny   pucek2000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 11:36

Dzięki, zdecyduję się na te Cruciale, są tańsze od pozostałych propozycji G-skill i A-data, a mają CL15, a nie 16.A ma ktoś może porównanie, które lepiej się podkręcają?


I jeszcze takie pytanie: o ile dobrze się orientuję, producenci płyt zamieszczają info, które pamięci są wspierane przez daną płytę, znajdę gdzieś takie info nt. b450 gaming plus max? Tutaj klikam compatibility, ale nic tam nie ma.

#6 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7574
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 21 Styczeń 2020 - 11:55

Generalnie na MSI jest taka notka:

Memory compatibility support depends on the CPU memory controller.

Te Cruciale ponoć chodzą na 3400 na CL15.

#7 Użytkownik jest niedostępny   pucek2000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 12:19

Zobacz postdeton24, o 21 Styczeń 2020 - 11:55, napisał(a):

Generalnie na MSI jest taka notka:

Memory compatibility support depends on the CPU memory controller.

Te Cruciale ponoć chodzą na 3400 na CL15.


Czyli jak to rozumieć? Jak dany procesor ma obsługę RAM o konkretnym taktowaniu to płyta także obsłuży?Nie jestem za bardzo w temacie podkręcania, z 3000 na 3400 to jest dobry wynik?


A ma ktoś może właśnie te Cruciale na B450 Gaming Plus Max i może potwierdzić, że działają bez problemu?


#8 Użytkownik jest dostępny   Pablloo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 80
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 19

Napisany 21 Styczeń 2020 - 12:31

Zobacz postpucek2000, o 21 Styczeń 2020 - 12:19, napisał(a):

Czyli jak to rozumieć? Jak dany procesor ma obsługę RAM o konkretnym taktowaniu to płyta także obsłuży?Nie jestem za bardzo w temacie podkręcania, z 3000 na 3400 to jest dobry wynik?


A ma ktoś może właśnie te Cruciale na B450 Gaming Plus Max i może potwierdzić, że działają bez problemu?


Raczej będą śmigać bez problemu + spory potencjał oc
https://forum.pclab....em-1xxx-i-3xxx/

#9 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 21 Styczeń 2020 - 14:12

Pamięci w 100% kompatybilne z tą płytą:

Dodaj obrazek

#10 Użytkownik jest niedostępny   pucek2000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 14:20

Zobacz postcaleb59, o 21 Styczeń 2020 - 14:12, napisał(a):

Pamięci w 100% kompatybilne z tą płytą:

Dodaj obrazek

Nie wiem gdzie to znalazłeś, ale dzięki :)


#11 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 99
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 21 Styczeń 2020 - 14:41

Mam te płytę i pamięci obecnie podkręcone na 3600 16 16 19 16 36 na 1.37v (safe z kalkulatora)(dopiero zaczynam się bawić) także pamięci polecam.

#12 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2013
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 21 Styczeń 2020 - 14:56

Zobacz postpucek2000, o 21 Styczeń 2020 - 14:20, napisał(a):

Nie wiem gdzie to znalazłeś, ale dzięki :)

Normalnie, po numerach seryjnych pamięci RAM. Co prawda manualnie bo w sklepach widnieją one z dopiskiem "2K" co oznacza "2 Kit", czyli zestaw dwóch kości, kiedy to z kolei u producentów płyt głównych pamięci te nie mają tego dopisku bo oni tam testują pojedyncze moduły co nie zmienia faktu, że pamięci tak czy siak są kompatybilne w 100%.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4476
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 20:18

Zobacz postNequrix, o 21 Styczeń 2020 - 14:41, napisał(a):

Mam te płytę i pamięci obecnie podkręcone na 3600 16 16 19 16 36 na 1.37v (safe z kalkulatora)(dopiero zaczynam się bawić) także pamięci polecam.

3733mhz chodzi na takich timingach na tych pamięciach, kwestia czy sam kontroler w procu pozwoli, a CL14 można jak ma ktoś wprawę w kręceniu do 3533mhz zrobić, wiec pamięci mega do OC w dodatku cena bdb, sam kręciłem takie i znam sporo osób które je kręciły. Aegisy są fatalne nawet po OC jedyne co można zrobić to CL16-18-18 ~~~~ przy 3200mhz na słabych kościach hynixa AFR

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 21 Styczeń 2020 - 20:20


#14 Użytkownik jest niedostępny   mat-ked 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 316
  • Dołączył: So, 18 Gru 10

Napisany 23 Styczeń 2020 - 10:06

Nie chcę otwierać nowego wątku, a mam podobne pytanie odnośnie ramów,czy przy płycie aorus b450 m z procesorem ryzen 5 3600 pamięci 3600mhz, które są teoretycznie obsługiwane przez mobo (są na liście) będą śmigać? Też jest notka o tym, że zależy to od kontrolera w procesorze, dlatego wolę zapytać.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1245
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 23 Styczeń 2020 - 10:51

Na Ryzen 3 Gen nie powinno byc problemu z 3533/3666 CL 16 na Crucialach 3000 CL15/ 3200 CL16.

U mnie dopiero przy 2 x DUAL musiałem zejść niżej , choć jeszcze zbyt długo nie walczyłem z nimi :P

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 23 Styczeń 2020 - 10:52


#16 Użytkownik jest niedostępny   pucek2000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 25 Styczeń 2020 - 20:31

Zestaw na Crucialach CL15 3000mhz, msi b450 gaming plus max i Ryzen 1600AF poskładany, na razie ustawiłem pamięci na 3200 mhz i cl14 bez zmiany napięcia. Nie dało się ustawić CL15, tzn. pomimo ustawienia i tak szły na cl16. To dobry wynik czy warto bawić się dalej ?Czym testować stabilność pamięci?

Ten post był edytowany przez pucek2000 dnia: 25 Styczeń 2020 - 20:32


#17 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7574
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 25 Styczeń 2020 - 21:17

Masz tu wszystko:
https://forum.pclab....em-1xxx-i-3xxx/

#18 Użytkownik jest niedostępny   Quenser 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 19 Sty 20

Napisany 26 Styczeń 2020 - 10:09

Zobacz postpucek2000, o 25 Styczeń 2020 - 20:31, napisał(a):

Zestaw na Crucialach CL15 3000mhz, msi b450 gaming plus max i Ryzen 1600AF poskładany, na razie ustawiłem pamięci na 3200 mhz i cl14 bez zmiany napięcia. Nie dało się ustawić CL15, tzn. pomimo ustawienia i tak szły na cl16. To dobry wynik czy warto bawić się dalej ?Czym testować stabilność pamięci?



Nie ma sensu na siłę schodzić z tmingów w dół bo przyrost wydajności jest znikomy https://www.purepc.p...oznienia?page=0,15

lepiej podnieść timingi jeśli jest możliwość podbicia zegara.

#19 Użytkownik jest niedostępny   pucek2000 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 267
  • Dołączył: Nd, 21 Gru 08

Napisany 26 Styczeń 2020 - 12:57

Zobacz postQuenser, o 26 Styczeń 2020 - 10:09, napisał(a):

Nie ma sensu na siłę schodzić z tmingów w dół bo przyrost wydajności jest znikomy https://www.purepc.p...oznienia?page=0,15

lepiej podnieść timingi jeśli jest możliwość podbicia zegara.


Nie chciały działać na 3400MHZ przy cl16, nawet jak podbiłem napięcie do 1.4V. Wiedźmina 3 od razu wywalało do pulpitu, nawet nie musiałem robić innych testów. Być może będę musiał jeszcze pozmieniać jakieś inne parametry, by poszły wyżej, na razie aż tak bardzo nie zgłebiłem się w temat.

Ten post był edytowany przez pucek2000 dnia: 26 Styczeń 2020 - 13:00


#20 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4476
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 26 Styczeń 2020 - 21:34

Zobacz postpucek2000, o 25 Styczeń 2020 - 20:31, napisał(a):

Zestaw na Crucialach CL15 3000mhz, msi b450 gaming plus max i Ryzen 1600AF poskładany, na razie ustawiłem pamięci na 3200 mhz i cl14 bez zmiany napięcia. Nie dało się ustawić CL15, tzn. pomimo ustawienia i tak szły na cl16. To dobry wynik czy warto bawić się dalej ?Czym testować stabilność pamięci?

Musisz mieć 1T bez Gear Down Mode aby działały nieparzyste timingi, jak kręciłem te cruciale to poszły przy ryzenie 2600 na 3466mhz @ 14-18-14-32-54 trfc 540

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 26 Styczeń 2020 - 21:35


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych