Forum PCLab.pl: Monitor 27", IPS, 100Hz+ - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor 27", IPS, 100Hz+

#1 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 21 Styczeń 2020 - 02:47

Powitać,
Jestem w trakcie poszukiwania drugiego monitora.
Aktualnie działam na AOC i2369Vm, aczkolwiek jednak już jest nieco za mały.
Wymagania:
- maksymalnie do 2000zł
- 27 cali lub więcej
- rozdzielczość WQHD+
- najlepiej na IPS
- odświeżanie 100Hz+
- VESA, fajnie gdyby było, aczkolwiek nie jest to priorytetowy wymóg

Nie ma znaczenia czy ma głośniki, zakrzywiony czy prosty ekran, mat czy błyszczący.

Zastosowanie wszelakie - w wolnych chwilach dla relaksu gry (stąd 100hz lub więcej), wszelakie multimedia, amatorsko Photoshop/obróbka zdjęć.
Kąty widzenia - również bez większego znaczenia, 98% czasu na monitor patrze na wprost ;)

Póki co, na wglądzie mam:
1. Acer Nitro XV272UPBMIIPRZX HDR
2. Acer Nitro VG270UPBMIIPX
3. LG 34UC79G-B / LG 34UC89G - spore, teoretycznie mała rozdzielczość, aczkolwiek przy takiej wielkości monitora, odległość od oczu będzie wynosiła dobre 100cm i dalej

No chyba, że znajdzie się coś na VA w tej kwocie co imo nie będzie aż tak odstawał barwami od IPSa.

#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7572
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 21 Styczeń 2020 - 06:29

Te dwa Acery mają 8 bit + FRC, podczas gdy LG to zwykłe 8 bit i ma mniejsze pokrycie kolorów.
Z tamtych dwóch, 270 ma ciut większe pokrycie sRGB.

Odwiedź displayspecifications.com i powpisuj jeszcze jakieś modele stąd:
https://forum.pclab....1#entry15755261
Może trafi Ci się jakiś pełny 10 bit panel zamiast 8 bit+FRC, do tego względnie pod Photoshopa omijałbym szerokogamutuwce (proszę mnie poprawić jeśli mówię źle).
Zobacz też tutaj:
https://docs.google..../htmlview#gid=0
Daj znać jak coś ciekawego znajdziesz.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 21 Styczeń 2020 - 06:30


#3 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 919
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 08:10

Za nieco więcej jak 2k masz LG 27GL850-B

#4 Użytkownik jest niedostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1650
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 21 Styczeń 2020 - 08:29

Zobacz postpatryk1314, o 21 Styczeń 2020 - 02:47, napisał(a):

3. LG 34UC79G-B / LG 34UC89G - spore, teoretycznie mała rozdzielczość, aczkolwiek przy takiej wielkości monitora, odległość od oczu będzie wynosiła dobre 100cm i dalej


Odległość będzie taka samo bo to rozmiar 27" tylko z dodatkowymi bokami dla większej imersji w grach czy po prostu dodatkowa przestrzeń robocza. Tutaj też potrzebujesz 1440p

#5 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 21 Styczeń 2020 - 21:11

O, LG 27GL850-B mogę dorzucić do listy, aczkolwiek cenowo już jako totalne maksimum, aczkolwiek niestety nie znalazłem nic więcej, co by mnie zainteresowało ;/

#6 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 12 Luty 2020 - 21:07

Jestem po zakupie ów LG 27GL850-B.
Póki co, to nie mam na co narzekać. Prawie. Posiadałem już kiedyś dwa monitory i nie sprawiały problemów, teraz po podłączeniu LG... Raz działa świetnie, a raz...
Przykładowo po starcie PC przez jakiś czas "Przerwanie systemowe" pożera 100% CPU, czego nigdy nie doświadczałem przed podłączeniem drugiego monitora. Kolejna rzecz - okno menedżera zadań na LG niemiłosiernie mruga, na drugim monitorze spokój, nie jest to cały czas, ale są takie momenty.
W linku filmik, gdzie na nagraniu dokładnie widać o co mi chodzi. Monitory podłączone pod 1080TI XE, LG podpięty DP.
FILM
Ciekawostka - miałem przypadki nieprawidłowego działania przewodów DP, tak i w tym przypadku po prostu odwrotnie go podłączyłem, start PC, leci magiczne logo Win10 i tu gdzie powinien być moment do przejścia ekranu blokady - na obu monitorach jest wyświetlana czerń, gdy ponownie odwrócę podłączenie monitora LG - działa.
Czyżby DP dołączany do zestawu był po prostu za słaby?
na
Ps. Jeszcze jedna ciekawa przypadłość, po starcie systemu czasami muszę przestawiać wyjścia audio bo ustawia się AOC (głośniki w monitorze) zamiast karta muzyczna z mobo, również świeża przypadłość po podłączeniu LG.

Ten post był edytowany przez patryk1314 dnia: 12 Luty 2020 - 22:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 470
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 14 Luty 2020 - 21:21

Zobacz postpatryk1314, o 12 Luty 2020 - 21:07, napisał(a):

Jestem po zakupie ów LG 27GL850-B.
Póki co, to nie mam na co narzekać. Prawie. Posiadałem już kiedyś dwa monitory i nie sprawiały problemów, teraz po podłączeniu LG... Raz działa świetnie, a raz...
Przykładowo po starcie PC przez jakiś czas "Przerwanie systemowe" pożera 100% CPU, czego nigdy nie doświadczałem przed podłączeniem drugiego monitora. Kolejna rzecz - okno menedżera zadań na LG niemiłosiernie mruga, na drugim monitorze spokój, nie jest to cały czas, ale są takie momenty.
W linku filmik, gdzie na nagraniu dokładnie widać o co mi chodzi. Monitory podłączone pod 1080TI XE, LG podpięty DP.
FILM
Ciekawostka - miałem przypadki nieprawidłowego działania przewodów DP, tak i w tym przypadku po prostu odwrotnie go podłączyłem, start PC, leci magiczne logo Win10 i tu gdzie powinien być moment do przejścia ekranu blokady - na obu monitorach jest wyświetlana czerń, gdy ponownie odwrócę podłączenie monitora LG - działa.
Czyżby DP dołączany do zestawu był po prostu za słaby?
na
Ps. Jeszcze jedna ciekawa przypadłość, po starcie systemu czasami muszę przestawiać wyjścia audio bo ustawia się AOC (głośniki w monitorze) zamiast karta muzyczna z mobo, również świeża przypadłość po podłączeniu LG.



To ciekawe. Sprawdź ten kabel. Być może znowu LG daje ciała i dołącza kabel DisplayPort z aktywnym pinem nr 20. Zdarzały się już takie przypadki w innych modelach. Nie bagatelizowałbym tego. Przyznam jednak, że nie mam zbyt dużej wiedzy na temat ekranów, więc może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą.

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 14 Luty 2020 - 21:23


#8 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 15 Luty 2020 - 03:39

Teraz pytanie - jak będąc w sklepie stacjonarnym, znaleźć DP 1.4 bez 20 pinu, bo wydać 50zł+ na nowy kabel to nie problem, ale jednak jak znowu będzie 20pin, to trochę szkoda :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7572
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 15 Luty 2020 - 11:15

Ponoć Ednet i Delock. Ale które dokładnie (bo może są różne, i mówię tylko o DP i nie mDP) to chyba tu będą zalinkowane:
https://forum.pclab....t/page__st__160
Tam są powycinane oryginalne linki. Jak będziesz chciał się do nich dostać, to naciskasz guzik cytuj.

#10 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 16 Luty 2020 - 17:51

Na tą chwilę tyle ile zauważyłem - takie anomalie dzieją się w momencie uruchomienia w Win10 funkcji HD Color - uruchomienie jakiegokolwiek tytułu (gdzie nie ma możliwości ustawienia HDR) i wyjście, powoduje właśnie o to taki efekt. Bez włączonego HD Color - wszystko działa jak należy. Tak więc, chyba nie do końca wina po stronie kabla, a systemu... Jeszcze lepiej by było, gdyby inny użytkownik tego monitora podzielił się informacją jak to u niego wygląda.

#11 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 470
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 17 Luty 2020 - 10:42

Zobacz postpatryk1314, o 16 Luty 2020 - 17:51, napisał(a):

Na tą chwilę tyle ile zauważyłem - takie anomalie dzieją się w momencie uruchomienia w Win10 funkcji HD Color - uruchomienie jakiegokolwiek tytułu (gdzie nie ma możliwości ustawienia HDR) i wyjście, powoduje właśnie o to taki efekt. Bez włączonego HD Color - wszystko działa jak należy. Tak więc, chyba nie do końca wina po stronie kabla, a systemu... Jeszcze lepiej by było, gdyby inny użytkownik tego monitora podzielił się informacją jak to u niego wygląda.


Możliwe. Nigdy nie miałem takiego monitora ani Windows 10, a moja wiedza też nie jest duża. Na Twoim miejscu zamiast kupować kabel zakupiłbym sobie miernik uniwersalny i przeprowadził test czy ten pin jest aktywny w oryginalnym kablu od LG. Miernik przyda Ci się zawsze.

#12 Użytkownik jest niedostępny   ernorator 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 607
  • Dołączył: Cz, 30 Maj 13

Napisany 17 Luty 2020 - 13:39

LG 27GL850 to obecnie najlepszy monitor 27' 144hz, IPS

#13 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7572
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Luty 2020 - 19:11

Na tej samej matrycy jest Lenovo Legion Y27q-20, a dodatkowo podkręcony jest do 165Hz, ale i ten LG możliwe, że podobnie się podkręci.
Nie wiem też, czy problemy Lenovo z wygaszaniem ekranu na serii 10xx przy dużych spadkach FPS
(fix w CRU https://motherbear.h...ck-screen-fix/) też występują na LG.

W tej cenie, poza tymi dwoma, żeby miał HDR, rzeczywiście nie ma czego szukać na obecną chwilę, bo nie ma.

A nie czekaj, jest jeszcze VG27AQ, tylko że to G-Sync.

O, i jeszcze są BenQ EX2780Q i AOC AGON AG273QX

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 17 Luty 2020 - 19:27


#14 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7572
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Luty 2020 - 18:08

Jest jeszcze (144Hz, FreeSync) LC-Power LC-M27-FHD-144-C za 900 zł, ale to VA ponoć typowo smużące w "kontrastowych scenach".

#15 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2848
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Luty 2020 - 18:56

Zobacz postdeton24, o 21 Styczeń 2020 - 06:29, napisał(a):

do tego względnie pod Photoshopa omijałbym szerokogamutuwce (proszę mnie poprawić jeśli mówię źle).

Wręcz przeciwnie - pod Photoshop szeroki gamut jak najbardziej. Wszelkie przekłamania kolorów (np. przesycenie) jakie ludzie mają na szerokim gamucie, wynikają z braku włączonego CMS i wyświetlania w taki sposób obrazów sRGB.

#16 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7572
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Luty 2020 - 20:06

Dzięki.
Tylko CM nie CMS, bo to dwa różne pojęcia.

Edit Przepraszam, CMS w grafice, a nie stricte web devie też jak najbardziej funkcjonuje.

Tylko jeśli mówimy już o profilowaniu, warto przypomnieć, bo taka propozycja też tu padła, że profile LG na stronie mogą być z reguły do niczego.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Luty 2020 - 20:13


#17 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2848
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Luty 2020 - 20:27

Zobacz postdeton24, o 19 Luty 2020 - 20:06, napisał(a):

profile LG na stronie mogą być z reguły do niczego.
Niestety tak bywa. Sam się spotkałem z profilem do jednego z LG, który rozwalał choćby gammę w kosmos. Chyba jedynie profile od EIZO są pewne (że nie trafimy na jakąś minę, co nam pojedzie po gammie np. na wartość 2.6). Oczywiście profil od EIZO model X nie będzie zupełnie pasował do monitora LG model Y :(

Zobacz postdeton24, o 19 Luty 2020 - 20:06, napisał(a):

Edit Przepraszam, CMS w grafice, a nie stricte web devie też jak najbardziej funkcjonuje.
No tak. Jakoś nam użytkownikom tak wyszło, że skróty mogą oznaczać kilka różnych rzeczy - co jest oczywiście mylące (np. FPS - frames per second lub first person Shooter ... CMS - Color Management System , albo wspomniane cms'y przy stronach www)

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 19 Luty 2020 - 20:30


#18 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 19 Luty 2020 - 20:40

W weekend będę miał czas, to machnę miernikiem zerknąć czy działa 20 pin.
160Hz nie jest mi potrzebne, nie grywam jakoś super profesjonalnie dla wyników i ścigać się w FPSy. Na AOC 60Hz z włączonym synchro po zejściu poniżej 55klatek wskakiwało 30, co jest bardzo niekomfortowe.
No i nie 1080Ti aby lecieć na średnich/minimalnych ustawieniach "bo FPSy" :D
Na tą chwilę, to 27" to maks jaki bym u siebie upchał, na 32" nawet nie ma opcji, 23" i 27" są na styk.

Dodatkowo - po wyłączeniu HDR w systemie - problem z przełączaniem się dźwięku na inne wyjścia ustał, być może faktycznie 20pin jest aktywny i coś miesza.

#19 Użytkownik jest niedostępny   andi82 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wed, 15 Sty 20

Napisany 21 Luty 2020 - 20:20

Zobacz ten:
https://www.rtings.c...msi/optix-g27c4

#20 Użytkownik jest niedostępny   patryk1314 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 07 Maj 19

Napisany 21 Luty 2020 - 21:57

Zobacz postpatryk1314, o 12 Luty 2020 - 21:07, napisał(a):

Jestem po zakupie ów LG 27GL850-B.



Dziękuję za wszelkie dalsze propozycje, aczkolwiek monitor kupiony jakiś czas temu :D Lecz ta lista przyda się, być może jeszcze nad jakimś kiedyś pomyślę.

Na tą chwilę myślę co powoduje problemy przy włączonym HDR w systemie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych