Forum PCLab.pl: Pytanie odnośnie dysku - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pytanie odnośnie dysku Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   pawlik1005 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 12

Napisany 22 Styczeń 2020 - 13:42

Witam mam pytanie mianowicie posiadam tego laptopa dokładnie tą konfiguracje:
https://www.x-kom.pl...1660ti-ips.html
Moje pytanie brzmi czy mogę zainstalować dodatkowy dysk ssd czy tylko hdd?
Jak by to cenowo wyglądało w jakimś serwisie?(sam wolę się w to nie bawić)
Polecilibyście mi jakiś dysk właśnie do tego laptopa ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 22 Styczeń 2020 - 13:46

Dysk możesz zainstalować dowolny, aby interfejs był odpowiedni i miejsce w środku. Złącza będą dwa - SATA i M.2, w zależności którą dokładnie konfigurację masz, możesz podłączyć drugi dysk. W ultrabookach Acera, np. Swift 3 w wersji 15,6" trzeba korzystać z kabli FFC (cieniutkie tasiemki) - jest wyprowadzenie na płycie, ale trzeba to dokupić. Natomiast w obecnie posiadanym w zależności jaki masz dysk, montujesz drugi. Sama procedura nie powinna być trudna - niestety nie miałem tego modelu "na stole" więc się nie wypowiem dokładnie :). Jeśli chcesz się upewnić, przejrzyj też recenzje danego modelu - często są zdjęcia w środku lub też po różnych wersjach wyposażenia - np. z dwoma dyskami - można wywnioskować, że producent w całej serii zastosował możliwość instalacji dwóch dysków.

#3 Użytkownik jest niedostępny   pawlik1005 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 12

Napisany 22 Styczeń 2020 - 14:01

Dobra instrukcje znalazłem czyli jeśli w mojej konfiguracji posiadam ssd to muszę zainstalować hdd ? czy to bez różnicy tylko ważne żeby złącza się zgadzały ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 22 Styczeń 2020 - 14:35

Aby złącza grały - jeśli masz aktualnie dysk NVMe to wolne powinno być SATA - a czy tam wrzucisz SSD czy HDD to nie ma znaczenia.

#5 Użytkownik jest niedostępny   pawlik1005 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 30 Paź 12

Napisany 22 Styczeń 2020 - 15:06

Dobra to jeszcze jedno pytanie jaki rozmiar takiego ssd wybrać ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 745
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 23 Styczeń 2020 - 07:51

To już zależy czego potrzebujesz, jeśli magazyn danych to minimum to 1TB HDD lub SSHD, jeśli SSD to 480GB SATA III są dość sensownie wycenione w stosunku cena/GB.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych