Skocz do zawartości
Camis

Covid-19 - Pandemia

Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:

• Tak - obojętnie którą
      103
    • Tak - szczepionką mRNA
      89
    • Tak - szczepionką wektorową na adenowirusie (AstraZeneca)
      10
    • Nie
      310
    • Nie wiem / nie mam zdania
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja  z wczoraj  . Kumpel z   pracy dzwoni do lekarza  mówi ze go przewiało w pracy  od wiatraków  ,  pani doktor pyta się  a gdzie pan pracuje .Koleś odpowiada  a  firmie   xxx( nazwy nie podam :) )  .Pani doktor  .. to musi pan zrobić  test na covid19  proszę  nie wychodzić z domu ... 20 min później  pod domem była już policja sprawdzić czy jest w mieszkaniu  ,chwile później sanepid dzwonił ze  została nałożona kwarantanna 14 dni i czekamy na wynik testu , wymazy mają zostać pobrane w ciągu 48h :E . Do tej pory nikogo nie było po wymaz .

Strach dzwonić do lekarza  ,bo powiesz ze masz sraczkę ,a dostaniesz 14 dni  bana  :E 

• Haha 1
  • Confused 1
  • Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, raiders napisał:

Sytuacja  z wczoraj  . Kumpel z   pracy dzwoni do lekarza  mówi ze go przewiało w pracy  od wiatraków  ,  pani doktor pyta się  a gdzie pan pracuje .Koleś odpowiada  a  firmie   xxx( nazwy nie podam :) )  .Pani doktor  .. to musi pan zrobić  test na covid19  proszę  nie wychodzić z domu ... 20 min później  pod domem była już policja sprawdzić czy jest w mieszkaniu  ,chwile później sanepid dzwonił ze  została nałożona kwarantanna 14 dni i czekamy na wynik testu , wymazy mają zostać pobrane w ciągu 48h :E . Do tej pory nikogo nie było po wymaz .

Strach dzwonić do lekarza  ,bo powiesz ze masz sraczkę ,a dostaniesz 14 dni  bana  :E 

Ja pier......, ten cyrk jaki odstawiają z tą "epidemią", to już jest dosłownie Monty Python i Bareja w jednym. :lol2:

Kolejny przykład co niektórym robi z mózgu ta wszechobecna, koronawirusowa propaganda:

Groza w Łomiankach! „Urwę ci łeb!" Starsza kobieta napadła dziecko, bo nie miało maseczki!

Edytowane przez ShadowMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, raiders napisał:

Martwię się, że kolega Cię nabrał. To tak w rzeczywistości nie wygląda. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, adashi napisał:

Może nabrał, może nie, ale faktem jest, że tym podobne sytuacje potrafią wyglądać w bardzo różny, tragikomiczny sposób i wcale nie jest to nieprawdopodobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, adashi napisał:

Tak to wygląda w rzeczywistości  dzisiaj go już w pracy nie było , powód nie obecności kwarantanna :)

Taka jest oficjalna informacja w kadrach ,a z nim samym też mam kontakt

Edytowane przez raiders

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiat to inaczej to wygląda :)

btw. Chodzą słuchy że pojawili się ludzie, których nazywa się Covidianie. Bardzo źli ludzie to są.

Edytowane przez Treys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Treys napisał:

btw. Chodzą słuchy że pojawili się ludzie, których nazywa się Covidianie. Bardzo źli ludzie to są.

Niektórzy mówią też na nich "covidioci" :E

116161296_148475090161976_7695924311306246320_o.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, ShadowMan napisał:

Ja pier......, ten cyrk jaki odstawiają z tą "epidemią", to już jest dosłownie Monty Python i Bareja w jednym. :lol2:

Kolejny przykład co niektórym robi z mózgu ta wszechobecna, koronawirusowa propaganda:

Groza w Łomiankach! „Urwę ci łeb!" Starsza kobieta napadła dziecko, bo nie miało maseczki!

Ciekawe czy stara małpa też by tak podbiła jakby to był jakiś 16 wyrostek czy już bałaby się hulajnogą w zęby dostanie? Na takich gertiatryków to powinno się jeszcze chuchać w nadziei że może masz tego wirusa i złapią i wykitują. Im szybciej pozbędziemy się moherowo-boomerskiej zarazy tym lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, chartkor napisał:

Ciekawe czy stara małpa też by tak podbiła jakby to był jakiś 16 wyrostek czy już bałaby się hulajnogą w zęby dostanie? Na takich gertiatryków to powinno się jeszcze chuchać w nadziei że może masz tego wirusa i złapią i wykitują. Im szybciej pozbędziemy się moherowo-boomerskiej zarazy tym lepiej. 

No cóż, starsi ludzie potrafią być bardzo podatni na propagandę. Sam mam 37 lat, a do mnie już też kilka razy starsza osoba się pluła, że nie mam maseczki. Co prawda z łapami się nie rzucali, ale słownie też bywali dość agresywni. Ja w każdym przypadku odwdzięczałem się tym samym, zjechałem nie przebierając w słowach i szedłem dalej, no bo przecież bić staruszków nie będę, bez przesady. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, raiders napisał:

Znajoma siedziała 3 tygodnie w domu bo zmieniała pracę i wyszło że ma Covid... Objawów zero, ryba w wodzie. Potem 2 testy negatywne, ale nie pozwolili wyjść z domu "bo nie". Dopiero po kilku dniach od ostatniego wyniku puścili z kwarantanny. To. Jest. Chore. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, ShadowMan napisał:

przecież bić staruszków nie będę

Bić nie, ale nakaszleć mogłeś :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, raiders napisał:

Tak to wygląda w rzeczywistości  dzisiaj go już w pracy nie było , powód nie obecności kwarantanna :)

Taka jest oficjalna informacja w kadrach ,a z nim samym też mam kontakt

Czytałem o przypadku, że z Sanepidu zadzwonili do kogoś tam, że ma COVID. Tyle, że nikt od Pana wcześniej żadnego wymazu nie pobierał. Także ja jestem skłonny w to wierzyć.

Mam pytanko do osób noszących maseczki. Zaobserwowaliście u siebie po maseczkach zwiększone występowanie zmian dermatologicznych na twarzy? Takie trądziko podone krosty?

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na śląsku górników tak "testują". Od niektórych w ogóle nie biorą wymazów, a potem dzwonią do nich, że mają wynik pozytywny. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ShadowMan napisał:

Ta pani rzuciła się na mnie i zaczęła wrzeszczeć, gdzie mam maskę. Potem mi groziła i poszczuła psem. Powiedziała, że jeśli jeszcze raz spotka mnie bez maski, "ukręci mi łeb". Nie wiedziałam co mam robić- mówi wystraszona Weronika. W końcu furiatka odpuściła i odeszła. Weronika po powrocie do domu opowiedziała o wszystkim rodzicom.

I pyk zarzuty prokuratorskie za groźby karalne, a mama jak dobrze rozegra to załatwi córce dożywotnia rentę od starszej pani, bo dziecko będzie miało nieuleczalną nerwicę i będzie poszkodowana do końca życia, a obowiązek płacenia po śmierci starszej pani przejmie ten kto przyjmie po niej spadek... z całym "inwentarzem".

Ze starszymi PRLowskimi ludźmi jest ten problem że im bardzo często strasznie rączki latają (albo bez sekundy namysłu wypuszcza na kogoś psa, iq poniżej ameby) , często rączki w których mają przedmioty jak np: laski, a później płacz gdy dociera do nich rzeczywistość że tak nie wolno i za czyny trzeba odpowiedzieć/zapłacić.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Flik napisał:

Mam pytanko do osób noszących maseczki. Zaobserwowaliście u siebie po maseczkach zwiększone występowanie zmian dermatologicznych na twarzy? Takie trądziko podone krosty?

Używasz maseczki wielokrotnego użytku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niedawna tych jednorazowych (ale max ok godziny, później zmiana na inną). Kupiłem sobie te wielokrotnego użytku (mam wrażenie, że lżej mi się w nich oddycha). W sumie bez znaczenia. Te wielokrotne są oczywiście prane.

Siakieś syfy mi wyskakują na policzkach mnie j więcej na wysokości przebiegu tych sznurków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ona ma jakby lewą i prawą stronę? Może z drugiej jest mniej widoczny szew. "Wygląda" na reakcję alergiczną, albo będziesz musiał prać maseczkę częściej. 

Edytowane przez panzar01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, adashi napisał:

Polska też ma dostać tę szczepionkę od Astry, chyba że nas jak to czasami bywa wy**chają. Szumi odszedł na boczny tor to teraz kto ten deal przejmie, bo to dopiero będzie pole do popisu w wydatkowaniu wspólnej kasy.

Ilości deklarowane przez AstraZeneca są niewyobrażalne, mówi się o dwóch i pół miliarda dawek w ciągu roku. Nie wiem jak oni to zamierzają wyprodukować (i za ile). Od stycznia kurs akcji wzrósł tylko o około 10%, dziwnie tak jakoś.

dlaczego niewyobrażalne, pisałem już wcześniej, że do końca roku ma być 1 mld dawek - produkuje poza astra zeneca hinduski instytut infekcji, czy jakoś tak; jak zamierzają wyprodukować - chyba standardowo, jak każdą z wektorem, czyli wirusem nosicielem  genu do produkcji białka korony, czyli w jajkach - przecież to komórka, w niej się wirus namnoży; a jajek chyba nie zabraknie

kierująca pracami nad tą szczepionką pani profesor  ...  (z new scientist, a nie mam w tej chwili pod ręką), powiedziała w wywiadzie, że gdyby Europa i świat były lepiej przygotowane na taką ewentualność to szczepionka już by była; pisałem też wcześniej, że naukowcy z francuskiego instytutu pasteura 2 razy kierowali specjalny memoriał do Rady Europy, że wskutek globalizacji groźba zoonozy wirusowej jest coraz realniejsza i proponowali powołanie specjalnej instytucji do nadzorowania sytuacji światowej w tym zakresie i ewentualnego przygotowania Europy na epidemie tego typu - w obu wypadkach (było to w 2015 i 16) nie dostali nawet odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak oni chca wyprodukowac 2,5mld szczepionek jak nie wiadomo czy dziala. Tak na zapas? Najwyzej wyrzuca jak beda skutki uboczne albo nie bedzie dzialac.

Dodatkowo jak chca przetestowac czy dziala skoro same testy sa srednio wiarygodne.

Bardziej to wyglada jak skok na kase

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego testy 3 fazy przeprowadza się w krajach, gdzie prawdopodobieństwo zarażenia się, czyli sprawdzenia szczepionki, są największe, czyli np w Brazylii i Afryce Południowej; normalnie test 3 fazy trwa co najmniej pół roku, ale tu chyba zostanie skrócony, wszystko będzie zależeć od jego przebiegu - poddaje się testowi np w Brazylii ludzi najbardziej narażonych, czyli np lekarzy, pielęgniarki itd, pracujące w favelach, z biednymi, w domach opieki, itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego niewyobrażalne, że nie ma takich zdolności produkcyjnych, musieliby dostawić z pięć fabryczek pewnie. W garażu raczej nie będą tego robili, bo to muszą być dość mocne standardy spełnione. Wszystkich innych szczepionek łącznie produkuje się mniej niż miliard rocznie, a nie przestaną przecież produkować innych, bo to nie są kretyni-politycy tylko normalne przedsięwzięcia biznesowe. No i nie wiem czy to będzie robione na jajkach, w takich ilościach to raczej wymyślą coś tańszego lub lepszego (kultury jakichś komórek na szalkach).

Abstrahując już w ogóle od tego, że przyjmując dwie dawki na osobę to szczerze wątpię aby był ponad miliard chętnych do szczepienia w ciągu pierwszego roku. To są dla mnie jakieś kompletnie wirtualne liczby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dane o 1 mld też z new scientist, tylko tam było w 1 fazie produkcji, więc niekoniecznie do końca roku, tylko pewnie i daleko w następny

szczepienie 2 dawkami, więc to już znacznie mniej, do tego pisałem Brazylia za zgodę na test ma dostać 160 mln (i dorzuca fundusze) , Afryka pewnie podobnie, choć znacznie mniej, ale np Indie (za zgodę na produkcję w narodowym instytucie) już raczej  więcej niż Brazylia, itd - więc to 500 mln dawek z 1 fazy może okazać się bardzo niewiele, i Polska się pewnie nie załapie

nie znam się na tyle na biotechnologii, żeby ocenić jajka czy kultury komórkowe, ale jajka widziałem w graficznym schemacie produkcji i rozwoju szczepionek w hiszpańskim czasopiśmie muy interesante, i tam właśnie był podany adenowirus, jako najczęściej używany i najlepiej sprawdzony wektor tak produkowany; hodowla komórek pewnie dość droga, ponadto przecież jajko to największa komórka, więc i wyprodukuje najwięcej wirusów, zwykła komórka kilka tys! razy mniejsza, więc i chyba w cytoplazmie mniej materiału do produkcji wirusa, np aminokwasów, itd

ps - dopisuję,  bo przypadkowo natknąłem się na informację, że głównym przeciwwskazaniem przeciwko szczepionce na grypę jest uczulenie na kurze jajko - czy to nie znaczy, że szczepionka produkowana w jajkach; ponadto informacja, że rozwój nowej szczepionki na grypę to średnio 6-9 miesięcy

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szumowski "Niebawem pojawi się szczepionka, która dzięki pewnym uzgodnieniom będzie dostępna w grudniu". 

Oby tylko te "pewne uzgodnienia" nie kosztowały nas kolejne 370000000 zł a np: szczepionki i tak nie dostaniemy :rotfl: 

Szumowski "Udało się ufortyfikować Polskę w walce z wirusem. Zbudowaliśmy mury obronne. Stworzyliśmy zaplecze do testowania pacjentów oraz laboratoria, które są niezbędne do tego, aby odbierać wyniki testów. Do tego powstały szpitale jednoimienne".

Jaka walka z wirusem? przecież Morawiecki (Szumowski przytakiwał) przed wyborami że nie ma wirusa i pandemia się zakończyła w Polsce... to jaka znowu walka z wirusem... i ile znów zniknie milionów z budżetu? :rotfl: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to Kraków mi włożą do żółtej strefy. : (

A tatrzański powinien pójść do czerwonej od razu!

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Flik napisał:

U mnie kompletnie nic (maski chirurgiczne). Czuję się jak przy oddychaniu bez niej. A muszę je obowiązkowo nosić kilka H dziennie. Zmieniam jednak nie dłużej niż po 2.5H. I przed każdym założeniem nowej przemywam twarz wodą i mydłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...