Skocz do zawartości
Camis

Covid-19 - Pandemia

Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:

• Tak - obojętnie którą
      103
    • Tak - szczepionką mRNA
      89
    • Tak - szczepionką wektorową na adenowirusie (AstraZeneca)
      10
    • Nie
      310
    • Nie wiem / nie mam zdania
      59

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, glauks napisał:

niemiecki natomiast w euro- 220 deficytu na ok 1,5 bil euro

Przecież niemiecki budżet to 360 miliardów euro. Ludzie, skąd wy te numerki bierzecie?

31 minut temu, glauks napisał:

niemiecki budżet w % pkb jest znacznie wyższy od polskiego, chyba prawie 40%, polski nie sięga chyba nawet 20%  - 585 budżetu byłoby ok, ale w zł

Miło ze to poruszyłeś. Niemiecki budżet to jakieś 9% PKB. W Polsce 17% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skąd ty wziąłeś te fantastyczne 360 mld - przecież to nawet nie 10% pkb- na serio wierzysz, że budżet niemiecki taki niski; praktycznie każdy kraj zachodu ma budżet większy niż 30% pkb, w Szwecji budżet nawet przekracza 50% pkb

ps- w Niemczech może być trudno policzyć, bo każdy land ma własny budżet, do tego dochodzi ogólnoniemiecki - chyba chodzi w tym 1.6 o jakiś zsumowany; 360 może ogólnoniemiecki, tzn bez landów

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, glauks napisał:

skąd ty wziąłeś te fantastyczne 360 mld - przecież to nawet nie 10% pkb- na serio wierzysz, że budżet niemiecki taki niski; praktycznie każdy kraj zachodu ma budżet większy niż 30% pkb, w Szwecji budżet nawet przekracza 50% pkb

Chłopie, przecież Niemcy mają mniejsze podatki niż my. To jak oni mogą mieć 30 do 50%?
A skąd biorę? Z internetu przeca. Z wiadra mam brać?

362 miliardy € dokładnie, budżet na 2020, zatwierdzony przez Bundestag. Polski budżet to gdzieś około 100 miliardów €. Zresztą, już mówiłem. Przestańcie porównywać Niemców do nas. Ich polityka ostatnich lat jest kompletnie odwrotna od naszej. Inny poziom PKB a nawet ludzi 2x więcej. Ich stać na wyjebanie 200 grubych baniek ojro. Nas nawet na bańkę nie stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niemniej bez sensu- np Francja ma budżet 1,5 bil, to znaczy procentowo znacznie więcej pkb niż Niemcy, itd - jak pisałem może chodzić o budżet ogólnoniemiecki, tzn który służy do finansowania zadań ogólnoniemieckich, np bundeswehry, itd - osobno są budżety landów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u nas niby jak jest? Gminy mają swój hajs, które nie jest wpisany w budżet państwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, panzar01 napisał:

Tak, ale jak usiadłem na fotel to kazali zdjąć :E 

Najlepiej to było jak u dentysty na przeglądzie i czyszczeniu byłem. Musiałem założyć maskę i odkazić ręce żeby pani higenistka mogła mi w dzrwiach zmierzyć laserem temperature i żebym wypełnił formułke że nie mam korony i z kraju nie wyjeżdżałem. Dosłownie 1 minute później maska ściągnieta i ta sama pani higenistka przez godzinę dłubała mi w zębach :E
Sama higenistka przyznała że ta procedura jest kompletnie pozbawiona sensu, ale muszą tak robić bo prikaz z rządu i tyle, paranoja pogania paranoje. 

Edytowane przez chartkor
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, chartkor napisał:

Najlepiej to było jak u dentysty na przeglądzie i czyszczeniu byłem. Musiałem założyć maskę i odkazić ręce żeby pani higenistka mogła mi zmierzyć laserem temperature i żebym wypełnił formułke że nie mam korony i z kraju nie wyjeżdżałem. Dosłownie 1 minute później maska ściągnieta i ta sama pani higenistka przez godzinę dłubała mi w zębach :E

To samo pisałem o maskach w szkołach

Po szkole dzieciaki albo żrą ten sam piach z tej samej piaskownicy, albo te same bełty żłopią z tego samego kubka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z dzieckiem dwuletnim byliśmy na szczepieniu, mała dostała 4 szczepionki ale... nie można jej było zmierzyć i zważyć bo to grozi zakażeniem i jak jest pandemia to tego nie robią... cyrk na kółkach 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Trepcia napisał:

Jak ta odgornie wywierana presja wplywa na wyniki? I czemu wyniki skacza? 

Ponoć zachodzi bardzo duża kontaminacja i sami nie wiedzą dlaczego i są naciski z góry, że mają coś z tym zrobić  by stukać jak najwięcej testów i tak to się kręci.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, T_G napisał:

z dzieckiem dwuletnim byliśmy na szczepieniu, mała dostała 4 szczepionki ale... nie można jej było zmierzyć i zważyć bo to grozi zakażeniem i jak jest pandemia to tego nie robią... cyrk na kółkach 

o.O
Nasi rządzący, tacy głupi....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, panzar01 napisał:

A u nas niby jak jest? Gminy mają swój hajs, które nie jest wpisany w budżet państwa.

chyba nie można porównywać- gminy dostają tylko z lokalnych podatków, np od nieruchomości, i innych drobnych opłat - w sumie b. mała część budżetu - w Niemczech główne podatki pobierają landy, nie państwo, i odwrotnie, tylko drobne podatki i opłaty idą do państwa; nawet chyba landy dokładają do państwa, u nas państwo dokłada do gmin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, lokiju napisał:

Ponoć zachodzi bardzo duża kontaminacja i sami nie wiedzą dlaczego i są naciski z góry, że mają coś z tym zrobić  by stukać jak najwięcej testów i tak to się kręci.

Niech umyją łapy i noszą maseczki w laboratorium :E

Teraz, glauks napisał:

chyba nie można porównywać- gminy dostają tylko z lokalnych podatków, np od nieruchomości, i innych drobnych opłat - w sumie b. mała część budżetu - w Niemczech główne podatki pobierają landy, nie państwo, i odwrotnie, tylko drobne podatki i opłaty idą do państwa; nawet chyba landy dokładają do państwa, u nas państwo dokłada do gmin

Gminy dostają u nas chyba z 30% podatku dochodowego i ileś tam z VAT. Dlatego od lat jest walka o zmianę ustawy, bo będąc zameldowanym na Wypizdowiu Podpizdowym, Kraków nie dostaje hajsu za Twoją pracę na swoich terenach. A przynajmniej kiedyś tak było, ale nie przypominam sobie aby któryś rząd zmieniał ustawę.

Podatki lokalne to tylko dodatek.

Aż se na wiki wlazłem

Cytat

Udziały w podatkach dochodowych stanowiących dochód budżetu państwa są powszechnie stosowaną formą dochodów jednostek samorządu terytorialnego, traktowaną jako metoda równoważenia budżetów samorządu terytorialnego. Stanowią one:

• 37,89%[1] wpływów z podatku dochodowego od osób fizycznych, zamieszkałych na terenie gminy, Stawka podstawowa określona w ustawie wynosi 39,34%, jednak zostaje ona pomniejszona o wskaźnik określony w ustawie, obliczany corocznie.
  • 6,71% wpływów z podatku dochodowego od osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej, posiadających siedzibę na terenie gminy.

Tych procentów nie uwzględnia się w budżecie państwa. To jest hajs, który liczy sobie gmina, na swój własny budżet, który oblicza sobie sama i dzieli wedle własnego uznania (zgodnie z prawem ofc).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, panzar01 napisał:

Niech umyją łapy i noszą maseczki w laboratorium :E

Mam nowe informację z pierwszej ręki noszą maseczki myją łapy a problem nadal jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, panzar01 napisał:

o.O
Nasi rządzący, tacy głupi....

Często służba zdrowia i niekompetentne osoby (często z zerowym poziomem empatii) tam pracujące są głupsze od rządu.

Pandemia, lockdown, przychodnie pozamykane, siedzą sobie w środku zamknięte kobiety z rejestracji i mają wywalone na wszystko. Trzeba użyć taranu walącego w drzwi by któraś podeszła i odebrała np: zgłoszenie na receptę na chorobę przewlekła (lekarz prowadzący po prostu wypisuje na zgłoszenie pacjenta kolejną receptę bez badania bo zna pacjenta i wie że dane leki będą mu zawsze potrzebne, a pacjent po prostu zgłasza że leki mu się kończą). No dobra, podeszła, odebrała zgłoszenie o wystawienie recepty... z wielkim fochem. Jutro, znów taran, znów wielce umęczona życiem pracownica rejestracji idzie w kierunku drzwi, podaję nazwisko. Wraca za 5 minut i mówi że nie ma, pani doktor jeszcze nie wypisała i zaczyna odchodzić. No cóż, brak tych lekarstw zagraża życiu tego pacjenta więc mówię jej że zaraz dzwonie na policję i wyjaśnimy sobie sprawę bo na recepcie będzie data wystawienia jak i pani doktor ma podkładkę czy wystawiła receptę czy nie, a jak wystawiła to będzie data w którym dniu wystawiła. No i za kolejne 5 minut cud, po prostu cud, recepta jednak jest! wystawiona była wczoraj, od razu w ten sam dzień w którym była zgłoszona.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, lokiju napisał:

Mam nowe informację z pierwszej ręki noszą maseczki myją łapy a problem nadal jest ?

XD Niech przestaną pić alko do dezynfekcji

1 minutę temu, RyszardGTS napisał:

Często służba zdrowia i niekompetentne osoby tam pracujące są głupsze od rządu.

Pandemia, lockdown, przychodnie pozamykane, siedzą sobie w środku zamknięte kobiety z rejestracji i mają wywalone na wszystko. Trzeba użyć taranu walącego w drzwi by któraś podeszła i odebrała np: zgłoszenie na receptę na chorobę przewlekła (lekarz prowadzący po prostu wypisuje na zgłoszenie pacjenta kolejną receptę bez badania bo zna pacjenta i wie że dane leki będą mu zawsze potrzebne, a pacjent po prostu zgłasza że leki mu się kończą). No dobra, podeszła, odebrała zgłoszenie o wystawienie recepty... z wielkim fochem. Jutro, znów taran, znów wielce umęczona życiem pracownica rejestracji idzie w kierunku drzwi, podaję nazwisko. Wraca za 5 minut i mówi że nie ma, pani doktor jeszcze nie wypisała i zaczyna odchodzić. No cóż, brak tych lekarstw zagraża życiu tego pacjenta więc mówię jej że zaraz dzwonie na policję i wyjaśnimy sobie sprawę bo na recepcie będzie data wystawienia jak i pani doktor ma podkładkę czy wystawiła receptę czy nie, a jak wystawiła w którym dniu. No i za kolejne 5 minut cud, po prostu cud, recepta jednak jest! wystawiona była wczoraj, od razu w ten sam dzień w którym była zgłoszona.

Zmień poradnię. Moja żona jest zapisana do poradni w której recepty dostaje na maila, tego samego dnia, zawsze jakoś po 15 czy coś. Czasem wcześniej. Koordynacja i zaplanowanie pracy swojej (lekarza) i reszty (pielęgniarek w recepcji :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gówniarze u mnie po wsi mówią, że w kościele czarnoksiężnik daje debuffy i ludzi zaraża :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, panzar01 napisał:

XD Niech przestaną pić alko do dezynfekcji

Zmień poradnię. Moja żona jest zapisana do poradni w której recepty dostaje na maila, tego samego dnia, zawsze jakoś po 15 czy coś. Czasem wcześniej. Koordynacja i zaplanowanie pracy swojej (lekarza) i reszty (pielęgniarek w recepcji :) )

no właśnie, przecież Szumowski odchodząc powiedział, że za największe swoje osiągnięcie uważa wdrożenie systemu e-recepta, więc to powinna już być norma

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, lokiju napisał:

No wiesz, jak się zarabiało grubo ponad dwie stówki na teście pojedynczej osoby, to wszyscy byli chętni i "daj im autoryzację". Jak teraz się zarabia niewiele więcej niż za każdy inny test genetyczny (a mniej niż za te komercyjne), to nikomu się nagle nie chce i ma do tego dziesięć powodów.

Trudno przecież ich namawiać aby robili mniej testów, zmuszać ich nikt nie zmusza, mogą nie brać kasy i nie robić w ogóle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, T_G napisał:

służby używają pełnych masek szczelnych wraz z kombinezonami szczelnymi ? co właśnie miałem okazję zobaczyć u lekarza pierwszego kontaktu... wizyta rodem z filmów postapo 

No i potem taki "kosmonauta" po robocie się rozbierze i pójdzie normalnie do sklepu, gdzie mogą chodzić między półkami normalni obywatele zarażeni tą straszliwą grypą bezobjawową. Cyrk dla idiotów.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:E

Cytat

Jak wynika z danych Ministerstwa Zdrowia, w ciągu ostatniej doby służby wykonały 16 tys. testów. To o 20 tys. mniej od rekordowych poziomów. Odsetek wyników pozytywnych wynosi zatem ponad 3,2 proc. Gdyby taki sam odsetek wyników pozytywnych był w dniach z maksymalną liczbą testów, to na wskaźnikach resortu zdrowia wiedzielibyśmy ponad 1 tys. nowych infekcji. Zwykle najwięcej testów przypada na czwartek i piątek. Wtedy też znów mogą paść kolejne rekordy.

https://www.money.pl/gospodarka/koronawirus-w-polsce-i-na-swiecie-niemcy-chca-wziac-ludzi-w-cugle-6546529596451456a.html

Także ten, jeśli chodzi o jakość testów i te naciski ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, panzar01 napisał:

Ale przecież wyniki pozytywne nie są zaliczane do dni wykonania testu.

Skąd wyniki pozytywne w dni, w których ani jednego testu nie wykonano?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Wczoraj 1 osoba w Hong Kongu, dzisiaj 2 w Europie...

Cytat

Holenderska telewizja NOS podała, że u jednej osoby w Holandii i jednej w Belgii potwierdzono ponowną infekcję koronawirusem. To pierwsze w Europie potwierdzone przypadki reinfekcji.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, michasm napisał:

Ale przecież wyniki pozytywne nie są zaliczane do dni wykonania testu.

Skąd wyniki pozytywne w dni, w których ani jednego testu nie wykonano?

Ponoć były sytuacje, że lekarz zapomniał wziąć próbkę od pacjenta, a potem ten pacjent dostał info, że ma wynik pozytywny. Albo jakiś górnik nie pojechał na badania i tez dostał info, że ma covida.

Ogólnie rok jest skopany.

the-real-neverending-story-72472731.jpg

Edytowane przez Áltair
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...