Skocz do zawartości
Camis

Covid-19 - Pandemia

Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:

• Tak - obojętnie którą
      103
    • Tak - szczepionką mRNA
      89
    • Tak - szczepionką wektorową na adenowirusie (AstraZeneca)
      10
    • Nie
      310
    • Nie wiem / nie mam zdania
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś, 12.09.2020 Warszawa.

:banan: Cała Polska śpiewa z nami, wyp************* z maseczkami! :banan: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zireael7 napisał:

Ja o ile w istnienie samego wirusa wierzę (staram się często myć ręce, a maseczkę noszę tylko po to, by się nikt nie rzucał), to sama pandemia wygląda mi na niezłą grę polityczną.

Mam identyczne podejście. Wirus istnieje, ludzie chorują, jasne. Ale to co się mówi w mediach to jedna wielka bzdura. Szansa na kontrolę społeczeństwa i dodatkowe opodatkowania. 

Czemu nie ruszą szkół i przedszkoli? Bo ludzie już teraz uciekają do prywatnych. Koleżanka przeniosła swoje dziecko, bo w poprzednim musiała stać DWA METRY za swoim dzieckiem XD Tak, na pewno to coś daje jak w domu i tak wymieniają zarazki co 5 minut. Do tego kolejki, opóźnienia, miała dosyć. Poszła do prywatnego, nagle nie ma wirusa, może dziecku ubrać buty i tym podobne. Paranoja :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, galakty napisał:

Mam identyczne podejście. Wirus istnieje, ludzie chorują, jasne. Ale to co się mówi w mediach to jedna wielka bzdura. Szansa na kontrolę społeczeństwa i dodatkowe opodatkowania. 

Czemu nie ruszą szkół i przedszkoli? Bo ludzie już teraz uciekają do prywatnych. Koleżanka przeniosła swoje dziecko, bo w poprzednim musiała stać DWA METRY za swoim dzieckiem XD Tak, na pewno to coś daje jak w domu i tak wymieniają zarazki co 5 minut. Do tego kolejki, opóźnienia, miała dosyć. Poszła do prywatnego, nagle nie ma wirusa, może dziecku ubrać buty i tym podobne. Paranoja :D 

No i warto dodać, że istnieje możliwość, że ktoś przez tego wirusa będzie miał jakieś powikłania itp. ale to jak z grypą itp. a jakoś nikt z tego powodu wszystkiego nie zamyka. Co do maseczek to trochę nie rozumiem ludzi co nie zakładają ich na te 5 minut do sklepu raczej żadnych negatywnych skutków nie będą mieli a po co się wykłócać z ochroną itp. dla sportu ?  Czy to ma być jakaś oznaka buntu czy czegokolwiek ? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lokiju napisał:

Czy to ma być jakaś oznaka buntu czy czegokolwiek ? 

Maski niby nie są problemem, ale zawsze zaczyna się od małych rzeczy. Niektórzy po prostu nie chcą dać się kontrolować rządom z powodu nakazów bez pokrycia (tym bardziej prawnego).

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, galakty napisał:

Maski niby nie są problemem, ale zawsze zaczyna się od małych rzeczy. Niektórzy po prostu nie chcą dać się kontrolować rządom z powodu nakazów bez pokrycia (tym bardziej prawnego).

Dla mnie szkoda zachodu nie widzę w tym zachowaniu nic co by miało zmienić stan rzeczy, można protestować w liczniejszych grupach na ulicy i tam wyrażać swoje niezadowolenie a to, że ktoś zrobi na złość ochroniarzowi w hipermarkecie nic nie zmienia. Druga sprawa czy te osoby też tak manifestują swoje niezadowolenie jak im pracodawca mówi, że trzeba nosić maseczkę na zakładzie ? Bo chciałbym tutaj oddzielić takich co rzeczywiście idą na te protesty i ich tam widać i ma to siłę przebicia od takich co po prostu udają cwaniaków "zrobię na złość ochroniarzowi jestem taki fajny". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinni podawać jakie to choroby współistniejące były przy zgonach. Jest ogromna różnica czy jest to zwichnięty palec czy nowotwór.

Edit: 300 osób zmarło na koronawirusa

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, lokiju napisał:

Dla mnie szkoda zachodu nie widzę w tym zachowaniu nic co by miało zmienić stan rzeczy, można protestować w liczniejszych grupach na ulicy i tam wyrażać swoje niezadowolenie a to, że ktoś zrobi na złość ochroniarzowi w hipermarkecie nic nie zmienia.

A jednak zmienia, bo taka kasjereczka dostała mandacik i wieści się roznoszą. Może dlatego po tej akcji ochroniarze i konduktorzy przestali się rzucać do ludzi bez masek. I super. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Puma napisał:

Powinni podawać jakie to choroby współistniejące były przy zgonach. Jest ogromna różnica czy jest to zwichnięty palec czy nowotwór.

Ponieważ u nas w większości zgony zdarzają się wśród seniorów to pewnie będą to choroby wieku starczego.

Raczej rzadko sie zdarza, by 70-80 latek miał zdrowie 30-40 latka. Z moich obserwacji otoczenia wogóle wynika, że np mężczyznom po 40 gwałtownie zaczyna sypać sie zdrowie. Pewnie nie jest to regułą. Jak kto dba tak ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, RyszardGTS napisał:

Dziś, 12.09.2020 Warszawa.

:banan: Cała Polska śpiewa z nami, wyp************* z maseczkami! :banan: 

Komarenko tak zle wygląda od tych szczepionek, czy go w rodzinnej Rosji czymś innym chcieli leczyć z homoseksualizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, galakty napisał:

A jednak zmienia, bo taka kasjereczka dostała mandacik i wieści się roznoszą. Może dlatego po tej akcji ochroniarze i konduktorzy przestali się rzucać do ludzi bez masek. I super. 

Masz rację zapomniałem o tym wyroku kompletnie uciekło mi z głowy. Jeżeli chodzi o ochroniarzy to nie na wszystkich to podziałało przykład pobliskiego Auchan'a gdzie ochroniarz jak krzyczał na ludzi bez maski i groził policją tak nadal to robi ?

Edytowane przez lokiju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo tamto postanowienie obowiązuje tylko w tamtej konkretnej sytuacji.

.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Myst napisał:

Komarenko tak zle wygląda od tych szczepionek, czy go w rodzinnej Rosji czymś innym chcieli leczyć z homoseksualizmu?

Komarenko to czas przeszły, piosenkarz jednej znanej piosenki. Jakiś czas temu widziałem go chyba i na disco polo i na śląskich przebojach tvt/tvs, próbował się wciskać z jakimiś "nowymi piosenkami" (bardzo mizerne) chłop nie ma pomysłu na siebie, chwila sławy, pstryk i sławy nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żydzi najwyraźniej zamierzają wydłużyć sobie Jom Kippur do trzech tygodni, a w naszym grajdołku MZ odmawia mi udostepnienia informacji jak wyglądałyby wcześniejsze liczby zidentyfikowanych przypadków, gdyby były stosowane takie standardy kwalifikacji do badań jak obecnie. Pod pretekstem, że nie jest to możliwe do ustalenia, podczas gdy wiadomo, że jest możliwe, tylko pracochłonne. Czyli "spadaj, nie chce nam się dupy ruszyć". A jeśli faktycznie nie byłoby możliwe to gratulacje jeśli chodzi o standard rejestrowanych danych.

I jeden ciekawy przypadek anegdotyczny: w jednej ze szkół podstawowych covid-pozytywny jeden z nauczycieli. Jedna z klas, z którą ten nauczyciel miał najwięcej lekcji cała na kwarantannę (dzieciaki) i dla nich testy o ile mają nawet najskromniejsze objawy. Rodzice tych dzieciaków to różnie i trudno przewidzieć czym się Sanepid kieruje (można domniemywać, że liczbami losowymi, bo na razie wyników testów nie ma), ale niektórzy z nich na 10-dniową kwarantannę. Inni nauczyciele oraz inne klasy (ten chory nauczyciel przebywał wielokrotnie w pokoju nauczycielskim oraz miał zajęcia z innymi klasami) bez zmian, dalej nauczanie stacjonarne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Cytat

Izrael wprowadza drugi lockdown. Ograniczenia na trzy tygodnie.
Rząd Izraela jako pierwszy zdecydował się na ponowne wprowadzenie ogólnokrajowych ograniczeń. Powodem są duże wzrosty liczby zakażeń koronawirusem. Nowe zasady zaczną obowiązywać od najbliższego piątku.

Źródło

A mieli "tylko" 2882, co to jest do ponad 7 tysięcy we Francji i Hiszpanii ;) Żydzi o swoich dbają, czy jednak im szkodzą? ;)

A tymczasem na świecie:

Cytat

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poinformowała o największym dziennym przyroście zakażeń koronawirusem na całym świecie od początku pandemii. W niedzielę odnotowano 307 930 przypadków infekcji w ciągu ostatnich 24 godzin.

Źródło

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Podali w RMF FM, że jakiś licealista w Warszawie ma Koronawirusa i też kwarantanna dla nauczycieli, klasy i rodzin.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli otwarcie teraz szkół i przedszkoli było błędem to od tego tygodnia zacznie to wychodzić.

Moim zdaniem jesli wesela były ogniskami zakażeń, to szkoły/przedszkola także będą. W ogóle miejsca w których przewija się duża liczba ludzi.

Wygląda mi na to, że tego wirusa nie będzie łątwo pokonać, a epidemia wcale nie zwalnia tempa-wręcz przeciwnie, znów był największy światowy dobowy wzrost zakażeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ODIN85 napisał:

377 dziś.

Zielona Wyspa 2. : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

9 minut temu, ODIN85 napisał:

377 dziś.

7 minut temu, adashi napisał:

Zielona Wyspa 2. : )

...to chyba dobrze? Nie wystarczy Ci w kraju panowanie jednego wirusa PiS-20?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Flik napisał:

Jeśli otwarcie teraz szkół i przedszkoli było błędem to od tego tygodnia zacznie to wychodzić.

Może namnożyć się mnóstwo kwarantann. Wystarczy, że będą przypadki jak opisał wyżej VAMET. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2020 o 13:44, MrAriel napisał:

HIV jest roznoszony przez krew i wydzieliny. Czy to cię powstrzymuje od seksu i badań? Jeśli nadal pobierasz krew i wsadzasz skórę w dziurę to brakuje ci odpowiedzialności.

Co to za głupie porównanie? :) sprawa jest banalnie prosta - jest pandemia, trzeba się stosować.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pandemia niewolnictwa na pewno. Popraw kaganiec, bo ci się obluźnił.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, MrAriel napisał:

Pandemia niewolnictwa na pewno. Popraw kaganiec, bo ci się obluźnił.

A więc wszystko jasne - uderz w stół, a nożyce się odezwą. "nie bende nosił maski, bo nie nie jestem niewolnikiem! Walić innych ludzi, najwyżej ich zarażę - nie moja wina" :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Teraz, Ghost54 napisał:

A więc wszystko jasne - uderz w stół, a nożyce się odezwą. "nie bende nosił maski, bo nie nie jestem niewolnikiem! Walić innych ludzi, najwyżej ich zarażę - nie moja wina" :)

Nie wiem, czy dzisiaj tak ludzie funkcjonują, czy od początku, jak się pojawił człowiek, ale prawda jest taka, że nie przepowiesz innym, że coś jest i szkodzi, dopóki sami na swojej du...szy się nie przekonają. Jakby ludzie czerpali wiedzę od poprzednich pokoleń, to bylibyśmy już dawno na Marsie. Niestety ludzie muszą na własnych 4 literach przekonać się, wtedy zrozumieją... Jak sami zachorują, czego nie życzę, zwłaszcza ciężkiego przebiegu lub ktoś z bliskich, to zrozumieją, tylko czy będą mieli odwagę przyjść tutaj i powiedzieć, że nie mieli racji i że jest realne zagrożenie.

Z poważaniem

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i co że zarażę? To niegroźny wirus. Ospa jest groźniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

5 minut temu, MrAriel napisał:

No i co że zarażę? To niegroźny wirus. Ospa jest groźniejsza.

Słyszałem, że na zakaźnym brakuje ludzi do pomocy... Chętny? Od razu przypomina się taka rozmowa człowieka z podobnym podejściem, który ma dziecko. W odpowiedzi na podobny tok rozumowania jak Ty, usłyszał, to daj dziecko do chorych na gruźlicę, może się zarazi a może nie.

PS. Powinieneś organizować Korona-Party. Z drugiej strony zazdroszczę Ci tej odwagi, czy też głupoty?

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Wiesz koleś odszedł z gamingu z 10 lat temu. Jest kompletnie odklejony / niezależny, więc...
    • no ale widać, że nie przekupiony. Pewnie chciał polecieć na fali hejtu i zrobić dodatkowe zasięgi.
    • Cztery lata po premierze PS5 i taka "pierdoła" to jest chyba pierwszy tytuł, który wzbudził moją ciekawość na tyle, aby chociaż w małym stopniu rozważyć zakup tej konsoli (przez chwilę jeszcze coś tam Ratchet mi w głowie namieszał). Gdyby ktoś mi coś takiego powiedział parę lat temu, że tak to będzie wyglądać, to bym nie uwierzył  To tylko pokazuje marazm tej generacji.  Team Asobi odwalił kawał świetnej roboty z tego co widać. Niech to się sprzeda dobrze to może krawaty w końcu zrozumieją czego gracze oczekują (jeśli klapa Concorda do nich nie przemówi, choć bardziej dosadnie chyba się nie da). Sony i ogólnie molochy powinny bardziej stawiać na ten "średni" segment. Bo te gonienie za coraz bardziej napompowanymi grami AAA to ślepy zaułek. Więcej takich Astro Botów i ten kalendarz wydawniczy nie byłby taki mizerny, bo teraz na coś nowego od topowego deva takiego jak choćby Naughty Dog to trzeba czekać +/- jakieś pół dekady. Kaz i  Polyphony Digital to pewnie już nowe GT targetują pod PS6.
    • Niestety masz tutaj rację - łatwo podpiąć się pod dużą franczyznę i promować takie pomysły, bo takie tytuły mają dużą bazę fanów na wejściu i jakaś tam sprzedaż zrobią. Ale z drugiej strony widać też już zmęczenie tym materiałem - Concord i ta druga gra, co miała rządowe dofinansowanie - obie totalne flopy, gracze chcą grać w dobre gry, a nie bawić się w poprawność polityczną. Dostajesz w Stellarze piękną i atrakcyjną kobietę to od razu tworzą kampanię przeciwko grze, jakby seksowna kobieta to było coś nienormalnego; ładują jakieś paździerze do DA4, z których żaden nie jest atrakcyjny i nie ma nawet realnie kogo wybrać do wszystkich tych romansów - to każą Ci się tym zachwycać, jakie to fajne, jakie to nowoczesne. Nie na takie DA4 czekałem prawie 10 lat. I jak kijowo to nie brzmi, jeśli ta gra będzie tym, czym sądzę że może być, to niech się wypiep... na pierwszym zakręcie, a ludzie odpowiedzialni za ten syf powinni skończyć tak samo, jak Ci z nie-istniejącego już studia Bioware Montreal.   
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...