Skocz do zawartości
Camis

Covid-19 - Pandemia

Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:

• Tak - obojętnie którą
      103
    • Tak - szczepionką mRNA
      89
    • Tak - szczepionką wektorową na adenowirusie (AstraZeneca)
      10
    • Nie
      310
    • Nie wiem / nie mam zdania
      59

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, MrAriel napisał:

Fakt, przecież te maseczki działają cuda 

Jeśli ktoś nie widzi tego absurdu to tylko krzyż na drogę.

Masz lewe zdjęcie. To jest dobre.

/LOL każdy użytkownik ma limit na załączniki :E Miał tu być obrazek, ale nie dodam już, bo nie mam miejsca. Nie chce mi się rzucać gdzieś do sieci.

Edytowane przez Áltair

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Puma napisał:

Tak naprawdę to nie wiemy jaka droga postępowania jest lepsza, rygor czy jego brak, dopiero w okresie roku można coś cokolwiek powiedzieć na ten temat.

Patrzac na Polskę to widać już jaka strategia ma sens. I rozwala mnie mówienie, że maseczki itp sa konieczne bo w USA gina miliony. HELOŁ, mieszkamy w Polsce i miliony nie umieraja... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, MrAriel napisał:

Kiedy Bill Gates ukończył akademię medyczną?  To on był wyrocznią, a nie jakiś tam szurnięty kardiolog. 

A ty ukończyłeś, że się tak dzielnie wypowiadasz na temat tego wirusa, maseczek itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ODIN85 napisał:

I po 14 dniach wszyscy zdrowi?

i 1400 osob zarazonych wokolo :D a za kilka msc znowu wroci do ciebie nowa mutacja

Edytowane przez kepler334

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Do 6 LO, 2 LO, Przedszkola 43 dołączyły dzisiaj w Gdyni:

- Zespół Sportowych Szkół Ogólnokształcących
- SP11

Cytat

U jednego ucznia z klasy IIAP w ZSSO stwierdzono zakażenie koronawirusem. Wszyscy uczniowie oraz nauczyciele, którzy mieli z nim kontakt zostali wysłani przez sanepid na kwarantannę. W SP nr 11 również zakażony jest uczeń, który dodatkowo przebywał na świetlicy z innymi, tam na kwarantannę zostały wysłane 3 klasy oraz nauczyciele.

Jak poinformował nas Urząd Miasta w Gdyni, 3 klasy ze Szkoły Podstawowej nr 11 w Gdyni przebywają obecnie na kwarantannie. To łącznie:

- 54 uczniów
- 7 nauczycieli

W ZSSO w Gdyni na kwarantannie przebywa:

- 27 uczniów
- 11 nauczycieli

Portugalia: drastyczne ograniczenia od 15 września:

Cytat

Wprowadzone na ten okres obostrzenia są dość poważne i zakładają w tym czasie:

- Zakaz zgromadzeń powyżej 10 osób;
- Ograniczenie do 4 osób zgromadzeń w restauracjach, kawiarniach i cukierniach znajdujących się w odległości do 300 m od szkoły oraz w centrach handlowych;
- Zakaz otwierania lokali handlowych i usługowych (z wyjątkami takimi jak siłownie, piekarnie, cukiernie itp.) przed godz. 10:00;
- Skrócenie działalności lokali handlowych i usługowych zgodnie z wytycznymi władz lokalnych (z wyj. lokali gastronomicznych);
- Zakaz sprzedaży alkoholu po godz. 20:00 (z wyj. lokali gastronomicznych) i całkowity zakaz sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych;
- Zakaz spożywania alkoholu na ulicy;
- Obowiązek korzystania z maseczek ochronnych w środkach transportu publicznego;
- Zalecenie korzystania z form telepracy w rejonach metropolitalnych Lizbony i Porto.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

6 minut temu, diggerx napisał:

Dlaczego nie podajesz linków?

Poczułem się urażony :) ...myślisz, że na poczekaniu wymyślam historię? Wujek Google jest na kwarantannie? ;)

Co za Leniuch :P

ZSSO
Portugalia - wpisz sobie w Google Portugal 15 september albo po prostu obostrzenia Portugalia
SP11

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Do 6 LO, 2 LO, Przedszkola 43 dołączyły dzisiaj w Gdyni:

- Zespół Sportowych Szkół Ogólnokształcących
- SP11

Portugalia: drastyczne ograniczenia od 15 września:

Z poważaniem

Brzmi jak stan wojenny.

Za cholere nie potrafię pojac skracania godzin otwarcia. Mniejsze okienko czasowe = większe zagęszczenie ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To socjalizm, wszystko wbrew zdrowemu rozsądkowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, ODIN85 napisał:

A co ma alkohol do covida?:E

Jak to co - szkoda pić. Wszystko ma pójść na żele!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie dobre czasy były, a ten coronawirus nas tak załatwi, że jeszcze nie jeden z nas pozna czym jest głód przez kryzys gospodarczy.

.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, chartkor napisał:

Brzmi jak stan wojenny.

Za cholere nie potrafię pojac skracania godzin otwarcia. Mniejsze okienko czasowe = większe zagęszczenie ludzi.

Niezłym hitem były też godziny dla seniorów. Idziesz o tej 12 do apteki, ZERO LUDZI, normalnie jak w westernach te kulki z patyków latają, ale nie kupisz żadnego leku bo godzina dla seniora :D Tylko jakieś ratujące życie, Ibuprom się do tego nie zalicza :( 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Ghost54 napisał:

Tak się składa, że ci tzw. koronasceptycy bardzo swoim zachowaniem przypominają płaskoziemców. "Wszystko spisek, kłamio nas! Trust no one.". Wielce oświeceni na podstawie "wiedzy", do której...sami siebie przekonali. Co prawda jeśli ich dopadnie wirus to nikt nie będzie płakał, lecz problem w tym, ze przez swój fanatyzm pomieszany z egoizmem pociągną na dół innych, bo "oni nie wierzom w ten spisek".

To jest dokładnie ten sam typ internetowych mędrców, co plaskoziemcy, alt-rightowcy czy antyszczepionkowcy. Część uważa, że posiadła jakąś tajemną wiedzę, że pandemia to spizeq, cześć się boi i rżnie hojraka a część jest zwyczajnie głupia, nie rozumie co się dzieje i stara się to ukryć prymitywnymi, personalnymi atakami. Mniejsza o proporcje między nimi wszystkimi, dobrze, że się ujawnili.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj mówóili w TV (nie w TVP), że jeden z królików doświadczalnych, czyli ludzi na których testują tą szczepionkę na kornawirusa dostał jakiegoś zapalenia rdzenia kręgowego, czy coś takiego. Takie kwiatki wychodzą, a oni już niedługo chcą podawać to masowo. A jakie będą skutki uboczne w dłuższej perspektywie czasu? Tego nikt nie wie. To ja już wolę się zarazić tym wirusem od którego na parę dni traci się węch, niż dać sobie wstrzyknąć takie coś.

Edytowane przez ShadowMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podoba mi się jak tacy ludzie jak Ty widząc jeden szkodliwy przypadek szczepionki krzyczą - CO TO BĘDZIE?! A jednocześnie piszą o kilkunastu zgonach z powodu wirusa - pewnie mieli ukryte choroby współistniejące. :E

• Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, crush napisał:

Podoba mi się jak tacy ludzie jak Ty widząc jeden szkodliwy przypadek szczepionki krzyczą - CO TO BĘDZIE?! A jednocześnie piszą o kilkunastu zgonach z powodu wirusa - pewnie mieli ukryte choroby współistniejące. :E

A ty co, tak chętnie się zaszczepisz? 
Tutaj minister zdrowia w jednym zdaniu zachęcała do brania szczepionki jak będzie dostępna i mówiła że standardowo porządny R&D zajmuje nawet do 10 lat. 
No nieźle, nic tylko brać :E

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcinasz leki przeciwbólowe? Czytałeś kiedykolwiek ulotkę? Ile osób od nich umiera nie licząc przedawkowania? Czy zaraz wejdziemy w teorie spiskowe, że pewnie raka się od nich dostaje?

Tak, zaszczepię się. Wiedząc przy tym, że to nie będzie idealne w 100% bo nic nie było, nie jest i nie będzie. Za 10 i 20 lat porządnego R&D dalej będą trafiać się przypadki zgonów i dalej jakiś przygłup powiąże z tą szczepionką autyzm albo platfusa. :lol2: 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, crush napisał:

A ile osób zachorowało w porównaniu do zaszczepionych? Tyle samo? Nie. Skala zarażeń jest większa, więc takich efektów ubocznych na masową skalę będzie znacznie więcej.

I ja się szczepić na to nie chcę, tak samo jak się nie szczepię na grypę od wielu lat i jestem zdrowy. Zresztą na co mam się szczepić? Na bezobjawową chorobę? Osoby starsze może będzie sens szczepić, ale nie całe społeczeństwo. Kolejna możliwość wyciągnięcia kasy ze szczepionek... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Myst napisał:

To jest dokładnie ten sam typ internetowych mędrców, co plaskoziemcy, alt-rightowcy czy antyszczepionkowcy. Część uważa, że posiadła jakąś tajemną wiedzę, że pandemia to spizeq, cześć się boi i rżnie hojraka a część jest zwyczajnie głupia, nie rozumie co się dzieje i stara się to ukryć prymitywnymi, personalnymi atakami. Mniejsza o proporcje między nimi wszystkimi, dobrze, że się ujawnili.

Najlepsze jest to, że przekonali do tego samych siebie na podstawie wyssanych z palca teorii spiskowych, więc dalej w to brną, żeby nie wyjść na głupka, bo się  mylili :) Zaczynam się martwić czy szczepią swoje zwierzęta  na wściekliznę czy może też są gotowi postawić wszystko na jedną kartę, bo to spisek weterynarzy :(

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tak, porównajmy świeżego wirusa, gdzie państwa i WHO zmieniają zdanie co 5 minut, szczepionka wyrosła jak grzyby po deszczu mimo że development trwa latami i generalnie jest to maszynka do pieniędzy - do wścieklizny, która jest znana od dawna XD TO jest najlepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mieszkam zaraz obok Podhala, siłą rzeczy bywam i w nowotarskim i tatrzańskim. Oba powiaty jeszcze niedawno strefy żółte/czerwone. I tu dla mnie pewna "ciekawa obserwacja", obostrzenia sanitarne ludzie mieli/mają tak głęboko w zadku, że trup powinien gęsto padać. A nie tylko trup nie padał, a powiaty chyba już wyszły z tych stref.

Ludzi trochę potwierdzonych jest, tylko nie widać by im cokolwiek dolegało, poza przymusowym siedzeniem w domach. Istne kuriozum tutaj mam w sąsiedztwie, kobieta potwierdzona, ona i dzieci na kwarantannie, mąż nie i on normalnie funkcjonuje w społeczeństwie.

Żadnych wniosków nie chcę wyciągać, bo zwyczajnie za głupi jestem w tej dziedzinie. Troszeczkę tylko nie rozumiem sytuacji, dlaczego nie ma wzrostu zakażeń w okolicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, galakty napisał:

O tak, porównajmy świeżego wirusa, gdzie państwa i WHO zmieniają zdanie co 5 minut, szczepionka wyrosła jak grzyby po deszczu mimo że development trwa latami i generalnie jest to maszynka do pieniędzy - do wścieklizny, która jest znana od dawna XD TO jest najlepsze.

Dobrze, że chociaż masz świadomość, że ten "świeży" wirus istnieje. Już samo to powinno ci zapalić lampkę w czaszsce, żeby próbować chronić siebie I innych przed tym, a nie kozaczyć. Dlatego tak jak pisałem - rząd powinien na każdym kroku mówić, że wirusa nie ma, żebyśmy nie nosili masek I ignorowali. Wtedy "prawdziwy Polak" napewno nosiłby maski I uważał :) Zawsze byle na odwrót :)

Edytowane przez Ghost54
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Ghost54 napisał:

Najlepsze jest to, że przekonali do tego samych siebie na podstawie wyssanych z palca teorii spiskowych, więc dalej w to brną, żeby nie wyjść na głupka, bo się  mylili :) Zaczynam się martwić czy szczepią swoje zwierzęta  na wściekliznę czy może też są gotowi postawić wszystko na jedną kartę, bo to spisek weterynarzy :(

Myślę, ze chłopaki po prostu boja się zastrzyków, stąd taka alergiczna reakcja (XD) na wieści o szczepionce ?

Zawsze śmieszą mnie te wszystkie spizqi big farmy, mające na celu wydębić kasę od biednych ludzi, chociaż szczepionki są generalnie nieodpłatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Myst napisał:

Myślę, ze chłopaki po prostu boja się zastrzyków, stąd taka alergiczna reakcja (XD) na wieści o szczepionce ?

Zawsze śmieszą mnie te wszystkie spizqi big farmy, mające na celu wydębić kasę od biednych ludzi, chociaż szczepionki są generalnie nieodpłatne.

Aż boje się zgadywać, co myślą o zamachach na WTC czy lądowaniu na Księżycu… ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...