Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Camis

Covid-19 - Pandemia

Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:

• Tak - obojętnie którą
      103
    • Tak - szczepionką mRNA
      89
    • Tak - szczepionką wektorową na adenowirusie (AstraZeneca)
      10
    • Nie
      310
    • Nie wiem / nie mam zdania
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie

Ja mam pytanie do antymaseczkowców, którzy jako główną obronę podają, że to rozporządzenie i nie trzeba honorować. Czy jakby taki zapis o noszeniu maseczek znalazł się w Konstytucji, to czy wtedy nosilibyście?

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kalderon napisał:

Jest bardzo źle bo gdy odsetek wyników pozytywnych w testach powyżej 5% oznacza brak kontroli i epidemię w fazie wzrostu.

Zdradzę Ci tajemnicę. Będzie setki tysięcy zakażeń dziennie. Będzie ze dwa miliony chorych. Tak jest co roku. To normalne w sezonie grypowym.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, kalderon napisał:

Jest bardzo źle bo gdy odsetek wyników pozytywnych w testach powyżej 5% oznacza brak kontroli i epidemię w fazie wzrostu. U nas współczynnik przekracza 20% i jest jednym z najgorszych na świecie. A nie testujemy osób skąpoobjawowych, które z pełną siłą roznoszą koronawirusa wokół siebie. Pełne objawy łącznie ma ok. 1-3% zarażonych. Także nie, nie jest tak źle - jest dużo gorzej niż nam się wmawia.

Zauważ że od niedawna testuje się ludzi z objawami. Gdy testowali górników to testowali wszystkich po kolei. Dlatego odsetek jest teraz dużo większy, co było do przewidzenia.

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Ja mam pytanie do antymaseczkowców, którzy jako główną obronę podają, że to rozporządzenie i nie trzeba honorować. Czy jakby taki zapis o noszeniu maseczek znalazł się w Konstytucji, to czy wtedy nosilibyście?

Z poważaniem

Tak samo jak teraz, na ulicy na brodzie, w sklepach i komunikacji na nosie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie

Z poważaniem

plan B to konwencja genewska :E

ale bysmy mieli piekna konstytucje. proponuje dodac zapis o maseczkach zaraz pod zakazem malzenst jednoplciowych 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, VAMET napisał:

Witam uprzejmie,

nikt, nikt (!) nie ma prawa zakazywać komukolwiek swobodnego oddychania.

Z poważaniem

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, vhp napisał:

Witam uprzejmie,

Z poważaniem

B%C5%82%C4%85d-lekarza-podczas-operacji-

oni nosili zanim to bylo cool

Edytowane przez kepler334

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Puma napisał:

Zauważ że od niedawna testuje się ludzi z objawami. Gdy testowali górników to testowali wszystkich po kolei. Dlatego odsetek jest teraz dużo większy, co było do przewidzenia.

Co nie zmienia faktu, że jeśli testów używa się w tej chwili praktycznie wyłącznie do potwierdzania zakażeń u osób z poważnymi objawami, to znaczy, że nikt tej epidemii nie kontroluje i dawno straciliśmy szansę na jej opanowanie. Osoby z lekkimi objawami lub bez nich nadal zarażają.

Na pewno liczba wykrywanych zakażeń nie jest sama w sobie miarodajna, ale jeśli spojrzeć na ilość osób hospitalizowanych a tym bardziej na ilość osób w ciężkim stanie, to daje dość konkretny obraz sytuacji a dobrze to nie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "influencer" miał problemy z krążeniem, ale tego nie piszą, żeby nie psuć narracji.

Znałem takiego koksiarza. Przekręcił się, jak miał jakieś dwadzieścia parę latek. No ale wtedy nie było covidu.

Edytowane przez vhp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

18 minut temu, vhp napisał:

Witam uprzejmie,

Z poważaniem

Hmm... Takich nakazów jest mnóstwo w naszym życiu. Zatrzymujesz się na czerwonym? Jeździsz za zapiętymi pasami? Współżyjesz z nieletnimi? Można wymieniać i wymieniać. Jakby takie rzeczy z maseczkami działy się tylko w Polsce, to pewnie wszyscy buntowaliby się, bo to PiS nie będzie nam kazał. Jednak to dzieje się na całym świecie i jak w jakimkolwiek stopniu ma pomóc lub przyhamować rozprzestrzenianie się wirusa, który wyniszcza organizm i może doprowadzić do ciężkich powikłań, które w przyszłości po zachorowaniu na niby pospolitą chorobę, sprawi, że ktoś umrze, to dlaczego nie stosować się do takich obostrzeń? To chęć zaistnienia na necie, przed znajomymi, jaki to kozak jestem, że się postawiłem policjantom, którzy mnie załapali? No nie kumam, to taki trud założyć maseczkę, cokolwiek na twarz przez tą krótką chwilę w sklepie, w komunikacji itp.? Zimą i tak pewnie część z Was na mordzie nosi szalik i chowa w nim nos. Jakby przypier... w mieście smog, to wtedy byś nosił, żeby płucka się nie zatruły?

Ktoś z Was chodził na mecze w kominiarkach lub szalikach, które zasłaniały pół twarzy?

Policjanci nie powinni w ogóle dawać mandatów za brak maseczek, powinni spisywać takich ludzi i powinien powstać system, który prowadzi ewidencję takich ludzi, a przed przyjęciem do szpitala i udzieleniem pomocy, powinno się sprawdzać, czy taka osoba widnieje w systemie, jak tak, to przyjąć go dopiero, jak będą wolne miejsca w szpitalu i urządzenia podtrzymujące życie, byłoby to bardziej dotkliwe niż te mandaty.

18 minut temu, Griszah napisał:

Jak na tyle koksu co się nawciągał to i tak długo pożył. 

Jak nie daj Boże zachorujesz i umrzesz za sprawą pomocnego COVID-19, to jaką Tobie łatkę mamy przypiąć na Forum, żeby podtrzymać ten bagatelizujący ton znieczulicy społecznej?

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, VAMET napisał:

Czy jakby taki zapis o noszeniu maseczek znalazł się w Konstytucji, to czy wtedy nosilibyście?

Ja nosze ale i mowie że ten "nakaz" jest bezprawny, jak ktoś dostanie mandat można nie przyjmować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, VAMET napisał:

Jak nie daj Boże zachorujesz i umrzesz za sprawą pomocnego COVID-19, to jaką Tobie łatkę mamy przypiąć na Forum, żeby podtrzymać ten bagatelizujący ton znieczulicy społecznej?

Będę już wąchał kwiatki od sporu więcej wszystko mi jedno. Choć prawdopodobnie to nie z powodu C-19 się przekręcę. 

Tutaj chłopia się wygadała na antenie jako to jest z tymi statykami. 

Z resztą nie on pierwszy.

"“The case definition is very simplistic,” Dr. Ngozi Ezike, director of Illinois Department of Public Health, explains. “It means, at the time of death, it was a COVID positive diagnosis. That means, that if you were in hospice and had already been given a few weeks to live, and then you also were found to have COVID, that would be counted as a COVID death. It means, technically even if you died of clear alternative cause, but you had COVID at the same time, it’s still listed as a COVID death."

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Teraz, Camis napisał:

Ja nosze ale i mowie że ten "nakaz" jest bezprawny, jak ktoś dostanie mandat można nie przyjmować.

Oczywiście że jest bezprawny, nikt tego nie neguje, nawet niektórzy policjanci przytomni i racjonalnie myślący. Co innego jest przepis zgodny z prawami obywatelskimi, co innego jest zdrowy rozsądek i dbanie nie tylko o siebie, ale i o społeczność, z którą się żyje każdego dnia. Jak pisałem powyżej, tych mandatów nie dawać, tylko spisywać i prowadzić ewidencję, a później nie przyjmować do szpitala i nie zajmować urządzeń i miejsc, bo Ci którzy przestrzegali zasad (nawet niezgodnych z prawem), im w pierwszej kolejności się należy pomoc, ponieważ potrafią żyć w społeczności i dbać nie tylko o siebie, nie są egoistami i pozerami. Tak jak w prawie drogowym, łamiesz przepisy, dostajesz punkty, nazbierasz, tracisz przywilej prowadzenia pojazdów i tyle. Proste i jasne. Nie chcesz, nie noś, ale potem nie przychodź do lekarzy się leczyć i nie zajmuj miejsca tym, którzy tego potrzebują, bo Ty nie potrzebujesz, skoro miałeś wcześniej na to wyjeb... (Ty - to nie do Ciebie Camis - tylko użyłem tak w tej osobie) ;)

Z poważaniem

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, VAMET napisał:

dbanie nie tylko o siebie, ale i o społeczność, z którą się żyje każdego dnia. Jak pisałem powyżej, tych mandatów nie dawać, tylko spisywać i prowadzić ewidencję, a później nie przyjmować do szpitala i nie zajmować urządzeń i miejsc

Twoja troska o bliźniego mnie przeraża, co za hipokryzja XD 

Dbajmy o siebie, ale tych których nie lubimy to na szubienicę XD 

Jestes gorszy od antymaseczkowców ;) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego że nakaz noszenia maseczek jest bezprawny...niedługo ma się odbyć posiedzenie Sejmu gdzie chcą to zalegalizować w ustawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

14 minut temu, Griszah napisał:

Będę już wąchał kwiatki od sporu więcej wszystko mi jedno. Choć prawdopodobnie to nie z powodu C-19 się przekręcę. 

"“The case definition is very simplistic,” Dr. Ngozi Ezike, director of Illinois Department of Public Health, explains. “It means, at the time of death, it was a COVID positive diagnosis. That means, that if you were in hospice and had already been given a few weeks to live, and then you also were found to have COVID, that would be counted as a COVID death. It means, technically even if you died of clear alternative cause, but you had COVID at the same time, it’s still listed as a COVID death."

Hmm, zmień baterię w kryształowej kuli (ja zmieniam co drugi dzień, bo moja jest mocno aktywna). Jesteś widzę wszystkiego pewien i wiesz, jak się wszystko potoczy. W totka zagraj.

Nie ma różnicy, czy podają statystyki, że umarł na COVID-19 czy nie umarł - nie ma to ŻADNEGO znaczenia. Jak dla mnie mogą podawać, że umarł, bo miał sprzeczkę z żoną. Ważne jest, że ludzie umierają statystycznie więcej niż przez pandemią i że szpitale nie mają miejsc, liczba zajętych maszyn do podtrzymywania się kończy, nie ma leków. I takiej sytuacji za mojego życia nie doświadczyłem i to nie w Polsce dzikim kraju, tylko w skali globalnej....ale jak powiedziałem to wcześniej, dopóki Ciebie to nie będzie dotyczyło, to nie uwierzysz, nie przejrzysz na oczy. Są też i tacy ludzie, zawsze byli na świecie i zawsze będą. Zamiast uczyć się na doświadczeniach innych, wolą się przejechać na swojej własnej du...szy. Niestety nikt i nic nie ma na to wpływu. Zatem pozostało cierpliwie czekać, jak i do Ciebie dotrze problem, tylko pamiętaj, żeby wtedy nie walić się w pierś i przyznawać do błędu, mówiąc o tym wszem i wobec, bo ludzie Twojego pokroju i tak Ci nie uwierzą, mimo iż należy do ich "paczki", będą musieli sami się osobiście przekonać.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Griszah napisał:

Wczoraj to wklejałem, trzeba co jakiś czas go przypominać :E

A ten influencer zmarł z powodów komplikacji sercowych, nawet w tvp info podali o tym.

Edytowane przez مارتشين
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komplikacji sercowych, to których byc może przyczynił się wirus. Ja tego nie wiem, ale jest to możliwe.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

11 minut temu, galakty napisał:

Twoja troska o bliźniego mnie przeraża, co za hipokryzja XD 

Dbajmy o siebie, ale tych których nie lubimy to na szubienicę XD 

Jestes gorszy od antymaseczkowców ;) 

Trudno, mogę być i gorszy... W myśl ideologii antymaseczkowców: "Mam to w dupie, liczy się tylko: JA".

Nic takiego nie powiedziałem. To że ktoś świadomie omija prawo, żeby inni na tym cierpieli, to zrobił to jako pierwszy. Skoro tak, to sorry ale ja Jezusem nie jestem, policzka nadstawiał nie będę, wolę ich potraktować tak samo, bo to są tacy ludzie, których nic innego nie rusza. Jak ktoś Cię traktuje jak debila, to trzeba go tak samo potraktować, wtedy zrozumie, a tak to po nim będzie spływało. Poza tym oburza Cię fakt, że tracisz prawko za punkty i za brak przestrzegania zasad ruchu drogowego? To w czym problem? To jest analogiczne podejście. Wsiadasz do samochodu pod wpływem alkoholu i innych środków, to jesteś dla mnie mordercą i tyle w temacie. Nie różnisz się niczym od tych, którzy naciskają na spust. Musisz się liczyć, że jak wsiądziesz w takim stanie, to możesz kogoś zabić.

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, VAMET napisał:

Ważne jest, że ludzie umierają statystycznie więcej niż przez pandemią i że szpitale nie mają miejsc, liczba zajętych maszyn do podtrzymywania się kończy, nie ma leków.

To akurat dopiero początek, w Polsce jeszcze nie widać wzrostu w globalnej liczbie zgonów - jeśli masz dowód że jest inaczej daj źródło. Prawdziwa hekatomba jeszcze się nie zaczęła, zacznie się jak zaczną umierać ludzie, którzy zostali odcięci od służby zdrowia na wiosnę (choroby układu krążenia i rak nie bezie grzecznie czekał, aż zacznie się go leczyć)

Edytowane przez Griszah
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Flik napisał:

Komplikacji sercowych, to których byc może przyczynił się wirus. Ja tego nie wiem, ale jest to możliwe.

Dokładnie tak, tak samo jak z grypą i jej powikłaniami.

Ponawiam pytanie, gdzie znajdę info o liczbie zgonów w PL z tego roku i lat poprzednich? W marcu widziałem, ale nie mogę teraz odnaleźć linku.

Edytowane przez مارتشين

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, مارتشين napisał:

Dokładnie tak, tak samo jak z grypą i jej powikłaniami.

Ponawiam pytanie, gdzie znajdę info o liczbie zgonów w PL z tego roku i lat poprzednich? W marcu widziałem, ale nie mogę teraz odnaleźć linku.

na stronach GUS są dane.

http://demografia.stat.gov.pl/bazademografia/Tables.aspx

Ale dane dotyczące ilości i przyczyn zgonów ukazują się z ponad rocznym opóźnieniem. Przykładowo za rok 2019 dane będą udostępnione bodajże w lutym 2021.

Edytowane przez Griszah

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Tematy

• Odpowiedzi

• Cóż, nie grałem ani w Baldur's Gate, ani w Icewind Dale, tylko w Neverwinter Nights 1 i 2 i dla mnie, Dragon Age Origins z 2009 roku było już archaiczne i zacofane i to nie tylko graficznie ale i gameplayowo ( nigdy nie byłem fanem taktycznej i turowej walki ) - podobnie było w przypadku pierwszego Wiedźmina ale On wygrywał kreacją bohatera, Słowiańskim klimatem, językiem Sapkowskiego i ciekawym systemem walki a Origins był bardzo typową grą RPG. Może wyróżniał grę ten mroczny klimat ale tak było tylko w Origins bo zarówno DA2 jak i Inkwizycja to już zupełnie inne gry: dwójka jest kolorowa, uproszczona a akcja toczy się w jednej lokacji a Inkwizycja ma sporo naleciałości z gier MMO, dlaczego więc gracze ubzdurali sobie, że nowa odsłona będzie bliższa Origins, skoro Inkwizycja sprzedała się raczej dobrze? Od wielu miesięcy na YT były gameplaye z gry, więc trzeba być hipokrytą żeby oczekiwać czegoś, czym gra nie jest, więc obecne narzekanie to hipokryzja bo każdy wiedział, jaka ta gra będzie i tylko ktoś, kto żył gdzieś pod kamieniem mógł liczyć na to, że to będzie drugie Origins lub BG3.  
    • Pany ja do dzisiaj na Phenomie II siedzę jako mojej głównej platformie 
    • To akurat ostatni post na tym forum. Tak za drogo i o to walsni bilem od samego poczatku. Mentalnosc po tym jak wprowadzili wam limity roczne. W krotkim opisie o kurde jak przekrocze 2000 to mi stawka do gory pojdzie. Od samego poczatku wspomialem o porach roku. Ale dobra wiadomosc nie susz gaci w pokoju godzinami a suszarka zaltwi ci to w owoele ktotszym czasie. O to wlasnie chodzi po jaka cholere mam sobie rowieszac pranie po pokojach jak wzuce i mam.
    • @X-KOM.PL Dajcie Panowie jakiś konkretny rabat na klawiaturę https://www.x-kom.pl/p/638216-klawiatura-przewodowa-hyperx-alloy-origins-60.html względem ceny z komputronika https://www.komputronik.pl/product/755247/hyperx-alloy-origins-60-czarny.html    Żeby dobrze zapamiętać Waszą obecność na pclab     
    • czyli za 28 dni odłączamy pacjenta od aparatury i nastąpi wypłaczszczenie? już teraz niektóre działy np "gry" nie działają
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...