Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Camis

Covid-19 - Pandemia

Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:  

571 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy przed wakacjami zaszczepisz się szczepionką na Covid-19?:

• Tak - obojętnie którą
      103
    • Tak - szczepionką mRNA
      89
    • Tak - szczepionką wektorową na adenowirusie (AstraZeneca)
      10
    • Nie
      310
    • Nie wiem / nie mam zdania
      59

Rekomendowane odpowiedzi

Pozbycie się epidemii to leki/szczepionki.  Chyba, że sama naturalnie wygaśnie, ale na to się raczej nie zanosi.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam się nasila chaos. Mało jest tam ludzi inteligentnych. A z tych którzy są coraz więcej nie chce mieć z tym niczego wspólnego tylko koncentruje się na zadbaniu o siebie, póki jeszcze jest do tego dużo okazji i możliwości, bo struktury państwa i spółek normalnie funkcjonują. Ze względu właśnie na ten chaos oraz na coraz słabsze możliwości wpływu na decyzje przez fachowców, tylko nasilające się ambicjonalne przepychanki ludzi o różnych poglądach implozja systemu wydaje się nieunikniona. Czy to jednak skutecznie zmiecie ten rząd - niekoniecznie. Bo nie widać żadnej alternatywy. Tu po prostu nie ma realnych elit społecznych.

I potem powstają takie kwiatki jak te ostatnie rozporządzenia, pisane przez jakichś stażystów.

2 minuty temu, Flik napisał:

Pozbycie się epidemii to leki/szczepionki.  Chyba, że sama naturalnie wygaśnie, ale na to się raczej nie zanosi.

Zero szans na samoczynne wygaśnięcie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz więcej specjalistów mówi że to pozostanie z nami na zawsze i będzie sezonowe jak grypa. Szczepionki o ile powstaną będą na rok, wirus mutuje jak jest ze szczepionkami na grypę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wirus bardzo słabo mutuje i szczepionka powinna powstać. W tej kwestii w zasadzie nic sie nie zmieniło od kwietnia/maja i idzie to zgodnie z planem (pomijając jakieś doniesienia medialne). W kwietniu powinna sie pojawić jakaś w miarę skuteczna szczepionka. I nie - nie będzie obowiązkowa. Na ile ona będzie wystarczać to jeszcze nie wiadomo, nie jest jasne jak długo przeciwciała się utrzymują bo za mało upłynęło czasu od pasażu wirusa na człowieka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, ShadowMan napisał:

121737346_2746122462381710_7930306426391

:lol2:

Fitness już kombinuje, otwiera sklep z płatnym wypróbowaniem sprzętu lub zakładają kościół zdrowia. Restauracje dokładają stoliki aby nie być stratnym bo co drugi ma być pusty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzeba kilku orzeczeń TK o braku odpowiedzialności odszkodowawczej państwa i można ze spokojem wprowadzać stan wyjątkowy.

Kompletnie nie interesują mnie zagadnienia prawne ale z tego co czytam faktycznie te wszystkie rozporządzenia nakładające ograniczenia są w znaczącej części g warte. Przez tyle miesięcy nie potrafili tego porządnie ogarnąć? Trudno się zatem dziwić właścicielom tych siłowni itp. że z nich sobie jawnie szydzą.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, galakty napisał:

Twoja troska o bliźniego mnie przeraża, co za hipokryzja XD 

Dbajmy o siebie, ale tych których nie lubimy to na szubienicę XD 

Jestes gorszy od antymaseczkowców ;) 

nie jest. 

https://aszdziennik.pl/130955,rusza-szpital-dla-plandemikow?fbclid=IwAR0FLG6n4m5dgGFkie1vmePeTu9yQVmKuSLyOSUEoEo23iH1ONGenHrH-f4

5 minut temu, مارتشين napisał:

Przecież to aszdziennik, czytałeś to?

nie zrozumiales przekazu?

Edytowane przez kepler334

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, ODIN85 napisał:

Od lat nie wyrabiają a jak zapłacisz 300 prywatnie to Cię od razu zbadają.

Polecisz jakiś prywatny oddział anytykovidowy jak by ktoś z rodziny złapał? Mówisz, że 300 starczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adashi Ja się boję, że kolejne obostrzenia będą jeszcze bardziej absurdalne a jak Państwo zamknie wszystko a później będą jawnie chcieli się odciąć od wszelkiej odpowiedzialności to myślę, że ludzie mający własne biznesy w końcu wyjdą na ulice. Chyba, że będą tylko krzyczeć w internecie i udawać, że deszcz pada a nie ktoś im pluje w twarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lokiju napisał:

@adashi Ja się boję, że kolejne obostrzenia będą jeszcze bardziej absurdalne a jak Państwo zamknie wszystko a później będą jawnie chcieli się odciąć od wszelkiej odpowiedzialności to myślę, że ludzie mający własne biznesy w końcu wyjdą na ulice. Chyba, że będą tylko krzyczeć w internecie i udawać, że deszcz pada a nie ktoś im pluje w twarz.

Najgorsze jest to że jak już to wszystko minie, to będziemy mieli tak sprane mózgi że brak maseczki na dworze uznamy za super nagrodę od rządu. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, vhp napisał:

Witam uprzejmie,

nikt, nikt (!) nie ma prawa zakazywać komukolwiek swobodnego oddychania.

Z poważaniem

Hmm, czemu zakazują przeklinania (za to też można dostać mandat), czemu zakazują palenia (ktoś może chcieć oddychać sobie dymem), czemu zakazują picia na ulicy (picie w ogródku piwnym ok, ale za jego ogrodzeniem już nie, a i tak przecież dzieci widzą)? Jest cała masa innych zakazów, które w praktyce ograniczają wolność. Lecz jeśli już o maseczce mówimy, to czemu w niektórych zakładach lub firmach każą nosić maskę, a jak nie nosisz to BHPowiec może cię ukarać, albo potrącają kasę z pensji? I to zgodnie z prawem!

Godzinę temu, Doamdor napisał:

Na jakiej podstawie ?

Co na jakiej podstawie? Edit: jeśli chodzi ci o współzawodnictwo to na podstawie Dz.U. 2010 nr 127 poz. 857, a dalej na podstawie przepisów danego związku sportowego.

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, lokiju napisał:

Nie zostało już za wiele pomysłów na nowe obostrzenia. 70% ludzi mamy w czerwonych strefach. W ciągu dwóch najbliższych tygodni pewnie dołożymy do tego jeszcze z 10 punktów procentowych. Co 120 osoba jest OBECNIE w kwarantannie, w sumie było ich o wiele więcej.

Poza kompletnym lub prawie kompletnym lockdownem lub ewentualnie jedynie zamknięciem szkół podstawowych i przedszkoli nie ma juz za bardzo innych planów. Ruch transgraniczny jest niewielki, więc zamykanie granic nawet nie jest specjalnie potrzebne, bo ruch towarowy i tak musi pozostać, a towary same się nie przewożą.

Nie mam obecnie wyrobionej opinii na temat tego "wyjścia na ulicę". Myślałem, że może się to zdarzyć wiosną, ale się w sumie nie wydarzyło. Teraz jakoś tego nie widzę. Ludzie zaczną się dusić i umierać na zawały w domach to raczej inne będą chyba priorytety niż uliczne protesty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adashi no w sumie to chyba kwestia zamknięcia szkół i "przechorowania" tych, którzy przez szkoły się zarazili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Kaiketsu napisał:

@adashi no w sumie to chyba kwestia zamknięcia szkół i "przechorowania" tych, którzy przez szkoły się zarazili?

Jakoś nie sądzę. Szkoły były zamknięte na wiosnę i epidemia wolno bo wolno, ale rosła. Teraz pewnie by było tak samo. Pytanie raczej czy bez ich zamknięcia nie czeka nas Bergamo - prawdziwa eksplozja liczby ludzi wymagających hospitalizacji. 

Edytowane przez nemar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię by szkoły zamknięto. W mojej okolicy dyrekcja sama zamknęła cały zespół ( 3 klasy na kwarantannie ) i teraz mają ogromne problemy. Jest nacisk ze strony kuratorium na otwarcie przynajmniej podstawówki, choć na radzie rodziców poszedł sygnał, że rodzice dzieci nie puszczą.

Edytowane przez bigovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj fragment programu TV gdzie Profesor Piotr Kuna twierdzi, że powikłania po grypie są groźniejsze niż te po covidzie 

Edytowane przez lokiju
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Kaiketsu napisał:

W moich symulacjach zamknięcie szkół nastąpiło za późno. W modelu kolegów z Warszawy (który jest najbardziej rozbudowany ze wszystkich ze względu na łatwy dostęp do dużej mocy obliczeniowej i wysokość budżetu) także. A co będzie to się okaże (jak na razie różnice częściej są na niekorzyść wobec przewidywań ale niektóre są i na korzyść). U mnie nawet przy skutecznym lockdownie od jutra (na tyle na ile umiem to właściwie zamodelować, bo nie przewidzisz właśnie czy ludzie np. nie zaczną sobie dla jaj demonstrować) wyskakujemy już poza naszą maksymalną zdolność do obsługi pacjentów, tak że na istnienie wielu osób, które uduszą się w domach z powodu covid-19 stawiam obecnie własną kasę.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kaiteksu Wg mnie jest to nieuniknione.

Mój zasadniczy scenariusz poradzenia sobie z tym na tyle, na ile się da, to trzy 3-tygodniowe całkowite lockdowny z przerwami między nimi w okresie listopad-marzec oraz cały czas trzymanie zamkniętych co najmniej szkół średnich i uczelni (to akurat jest przesądzone tak czy inaczej).

• Thanks 2
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamknięcie szkół, przedszkoli, kościołów, stacjonarnej gastronomii i imprez to "pełny lockdown"?

Powyższe na bank będzie potrzebne.

Dodatkowo dorzuciłbym kilka "darmowych" z punktu widzenia gospodarki przepisów jak zakaz zgromadzeń w domach prywatnych, zakaz poruszania się nieletnich bez opiekuna i ogólna godzina policyjna, co by łatwiej powyższych dopilnować.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pełny lockdown to chyba zakaz przemieszczania się "bez potrzeby", co oczywiście jest nie do zweryfikowania przez Policję.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, dzb napisał:

Zamknięcie szkół, przedszkoli, kościołów, stacjonarnej gastronomii i imprez to "pełny lockdown"?

Powyższe na bank będzie potrzebne.

Dodatkowo dorzuciłbym kilka "darmowych" z punktu widzenia gospodarki przepisów jak zakaz zgromadzeń w domach prywatnych, zakaz poruszania się nieletnich bez opiekuna i ogólna godzina policyjna, co by łatwiej powyższych dopilnować.

Dołożyłbym zamknięcie w zasadzie wszystkich urzędów, redukcja komunikacji międzymiastowej i miejskiej. Zamknięcie gospodarki realnej oprócz branż strategicznych. 3x3 tygodnie to są łącznie 2 miesiące. Od tego się gospodarka nie zawali, co najwyżej nastąpi oczyszczenie się rynku z najsłabszych elementów. Domy prywatne to raczej nie jest istotny składnik transmisji, bo nawet jak są spotkania to we w miarę stałym gronie. Zresztą takie ograniczenie byłoby nieegzekwowalne. Godzina policyjna zimą na pewno byłaby łatwiejsza do akceptacji niż latem, choć też nie wydaje mi się to kluczowa sprawą.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, adashi napisał:

@Kaiteksu Wg mnie jest to nieuniknione

Też tak sądzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...