Forum PCLab.pl: Wentylator z podświetleniem na chłodzenie procesora. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wentylator z podświetleniem na chłodzenie procesora. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   licha89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 305
  • Dołączył: So, 04 Lis 06

Napisany 27 Styczeń 2020 - 06:47

Szukam cichego i wydajnego wentylatora na chłodzenie procesora 120mm. Interesuje mnie podświetlenie jak w Sigma HP Corona, tylko 4pin lub coś podobnego. Znajdzie się coś??

#2 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4354
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 27 Styczeń 2020 - 06:55

Taki pierścień w koło ma też "thermaltake riing"

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 27 Styczeń 2020 - 06:55


#3 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8248
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Styczeń 2020 - 08:02

Albo cichy albo wydajny, wybierz jedno :P. Do tego wszystkie wentylatory z oświetleniem w formie ringu będą miały gorszą wydajność od wentylatorów bez takiej formy oświetlenia, ponieważ pierścień wydatnie zmniejsza rozmiar rotora.

Z ciekawych wentylatorów: Corsair LL120, ale musisz wejść w ekosystem Corsair, co wiąże się z toną potrzebnych sterowników więc odradzam, Alpenfohn Wing Boost 3 ARGB. Jak chcesz dobry wentylator z klasycznym podświetleniem, a nie w formie pierścienia to Noiseblocker B12-PS ARGB czy jeden z najlepszych wentylatorów na chłodnice / radiatory z dodanym oświetleniem.

#4 Użytkownik jest niedostępny   licha89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 305
  • Dołączył: So, 04 Lis 06

Napisany 27 Styczeń 2020 - 08:40

Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Teraz mam jeszcze jedno pytanko. Jak podłączyć takowe wentylatory gdzie nie mam wyjścia na płycie pod RGB ani w obudowie??

Dość ciekawie wygląda Alpenfohn Wing Boost 3 ARGB. Czy idzie gdzieś dostać jedna sztuka czarna??

Ten post był edytowany przez licha89 dnia: 27 Styczeń 2020 - 08:45


#5 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8248
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Styczeń 2020 - 09:05

Tutaj masz jedną sztukę.

Co do sterownika, to jeśli nie masz ani na płycie ani w obudowie kontrolera 3-pin ARGB 5V, to musisz dokupić sobie osobny sterownik. W tym poście masz odpowiedź i kilka linków, bo wczoraj to opisywałem :).

#6 Użytkownik jest niedostępny   licha89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 305
  • Dołączył: So, 04 Lis 06

Napisany 27 Styczeń 2020 - 09:19

Ok dziękuję. A jakby dać taki kontroler

https://allegro.pl/o...source=facebook

Ewentualnie taki

https://allegro.pl/o...source=facebook

#7 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8248
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Styczeń 2020 - 09:22

Nie da rady, ponieważ ten wentylator ma diody cyfrowe ARGB / DRGB działające na 5V, a te kontrolery, które linkujesz są pod zwykłe, "analogowe" RGB 12V. To zupełnie rożne i niekompatybilne standardy. Gdybyś podłączył taki kontroler pod tego Alpenfohn to spalisz oświetlenie.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 27 Styczeń 2020 - 09:22


#8 Użytkownik jest niedostępny   licha89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 305
  • Dołączył: So, 04 Lis 06

Napisany 27 Styczeń 2020 - 09:33

Ok i wszystko jasne. Poszukam czegoś w PL, jak nie znajdę to alli zostaje. Bo rozumie że płyta msi b150 mortara nie ma funkcji ARGB.

#9 Użytkownik jest niedostępny   wiktoras 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 453
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 27 Styczeń 2020 - 09:33

Tutaj młody wszystko ładnie wyjaśnił od siebie dodam tylko że nie próbuj tylko Sigmą chłodzić procka :D
https://youtu.be/0tFOWoQ2rFk

Ten post był edytowany przez wiktoras dnia: 27 Styczeń 2020 - 09:35


#10 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8248
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Styczeń 2020 - 09:50

Zobacz postwiktoras, o 27 Styczeń 2020 - 09:33, napisał(a):

Tutaj młody wszystko ładnie wyjaśnił od siebie dodam tylko że nie próbuj tylko Sigmą chłodzić procka :D
https://youtu.be/0tFOWoQ2rFk


Co daje ten filmik skoro autor nie ma na płycie ani wyjścia RGB ani ARGB ani tym bardziej jakiegoś kontrolera? Poza tym filmik oczywiście fajny, ale sens przeróbki średni jak doliczy się koszt LEDów na WS2812B, które kosztują 40-50 zł/m przy większej gęstości + wysyłka.

Zobacz postlicha89, o 27 Styczeń 2020 - 09:33, napisał(a):

Ok i wszystko jasne. Poszukam czegoś w PL, jak nie znajdę to alli zostaje. Bo rozumie że płyta msi b150 mortara nie ma funkcji ARGB.


Niestety masz płytę sprzed epoki RGB / ARGB, więc zostaje zewnętrzny kontroler. W Polsce trudno o tanie kontrolery 3-pin ARGB / DRGB 5V. Jak masz czas to ściągaj z Ali kontroler, który jest linkowany w tym poście, do którego dałem Ci odnośnik. Zapłacisz za niego 4$ i po sprawie + koronawirus w prezencie :P.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 27 Styczeń 2020 - 09:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   licha89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 305
  • Dołączył: So, 04 Lis 06

Napisany 27 Styczeń 2020 - 10:14

Ok i tak chyba zrobię. Natomiast znalazłem jeszcze takie ustrojstwo https://www.sklepled...11-funkcji/2719

Pytam bo sklep mam zaraz obok pracy.

#12 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8248
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Styczeń 2020 - 10:36

Z tego co widzę to standardowy kontroler pod ledy 4-pin, więc niestety, ale nie będzie pasował. Jak masz sklep koło pracy, to zawsze możesz podskoczyć i ich dopytać czy nie mogą Ci ściągnąć czegoś taniego i kompatybilnego.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 27 Styczeń 2020 - 10:37


#13 Użytkownik jest niedostępny   licha89 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 305
  • Dołączył: So, 04 Lis 06

Napisany 27 Styczeń 2020 - 10:53

Ok sprawa wygląda tak że nie mają czegoś takiego. No nic zamówię ten na alli. Rozumie że jak zastosuje trójnik to będę mógł podłączyć np 2 wentylatory do niego?
Szukam jeszcze czegoś w PL w rozsadnych pieniądzach.

Ten post był edytowany przez licha89 dnia: 27 Styczeń 2020 - 10:55


#14 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8248
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 27 Styczeń 2020 - 11:01

Tylko weź z Ali ten na 3-pin 5V, a nie na 4-pin 12V, bo tam masz dwa różne kontrolery.

Rozgałęźniki można stosować, ale wtedy nie będą działać efekty w przypadku których ma znaczenie kolejność wentylatorów w sekwencji oświetlenia - np. że pierwszy zmienia kolor z zielonego na czerwony, a drugi z czerwonego na żółty. Czegoś takiego nie ustawisz. Ustawienie jednolitego koloru, tęczy etc. będzie działać na rozgałęźniku.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych