Skocz do zawartości
Isharoth

Surowe żółtka

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o jedzeniu żółtek z jajek na surowo? Surowe żółtka mają wiele zastosowań w kuchni: carbonara, tatar, domowy majonez, albo nawet zwykły ryż z żółtkiem. Większość z nich mi smakuje i chociaż staram się zawsze dobrze umyć i sparzyć skorupkę, to czytałem że Salmonella może się też znajdować w środku, nawet w żółtku. Nie jem tego zbyt często, ale do tej pory udało mi się nie zachorować, pytanie jakie jest ryzyko i czy można je jeszcze bardziej zminimalizować? Jajka kupuję ze wsi.

 

Do tego przepis według którego robiłem ostatnio carbonarę:

 

 

Jak widać żółtko ma tutaj kontakt z ciepłem, pytanie czy ta temperatura wystarczy żeby zabić salmonellę, a żółtko się nie ścięło? Moim zdaniem nie. :)

Edytowane przez Isharoth

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia jak zminimalizować ryzyko, ale jem surowe jaja (nie tylko żółtka) odkąd pamiętam.

Obecnie żółtka nawet ze 3 do 4 razy w tygodniu, dodawane do tatara. Do carbonary też nie raz weekendowo wchodzą. Jako gnojek często wypijałem 5-6 całych surowych jajek przed treningiem niczym Rocky Balboa.

Obecnie też mi się to zdarzy, chociaż rzadko.

Żyje :E

edit: jajka oczywiście wiejskie, zero marketowych. Zawsze od tego samego sprzedawcy.

Edytowane przez Dziku1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie brzydzi cię białko? :E W sumie, w niektórych przepisach do carbonary daje się całe jajka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmm jak ostatnio dostałem sadzone z "glutem". To jak pół białka było ścięte, a pół nie i było na ciepło - nie byłem w stanie tego zjeść.

Za to zimne surowe białko z żółtkiem, po prostu wlewam ze szklanki do gęby, łykam i nawet się nad tym nie zastanawiam :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kogel mogel z samych żółtek to był za dzieciaka rarytas (bo się marnowało białko), więc częściej było chlup całe z cukrem lub żółtka utarte z cukrem i z ubitą pianką.

Włosy i paznokcie idealne po tym przez lata.

 

Dziś jadam też od czasu do czasu kogel mogel z pianką. Jajka na miękko. Tatar z żółtkiem.

I ogólnie jajek dużo jem :D

Sarmonelli się nie boję.

Jadam ze wsi jajka (przeze mnie sprawdzone), czasem jakieś kupne z pieczątką "1" :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z żółtek robię maseczki na włosy :) mam kręcone i są dość suche, a dzięki jajkom uzyskują piękne nawilżenie i są lśniące :) Polecam! 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

od nas  kupuwał kiedy kobieta  i ona jadła tylko surowe jajka nic nie jadła oprócz surowych jajek tak mówiła  i to 60 tygodniowo   ale juz umarła  w wieku 90 lat

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.03.2020 o 13:29, Petru23 napisał:

Kogel kręcę mogel sobie zrób ;)

Ostatni raz z 20 lat temu to jadłem :E 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Z tego co wiem, wiele osób pije ją na surowo. W końcu jest to bardzo dobry środek wspomagający przybieranie na wadze. W książce Schwarzeneggera było opisane jak pił 3 jajka każdego ranka.

Edytowane przez StanisławKup

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Wyjaśnisz, w której części definicji tkwi niedziałanie systemu pokoleniowego? Bo tak na oko wystarczy wziąć zerowy przyrost naturalny, średni czas płacenia składek 2 razy dłuższy od średniego czasu pobierania emerytury, składki w wysokości 1/3 wynagrodzenia na rękę i wystarcza, żeby stabilnie, samofinansująco w nieskończoność wypłacać emerytury w wysokości średnio 2/3 zarobków z czasów pracy. Jasne, proporce dobrałem z pala, można dyskutować czy przesunąć tu czy tam, ale nie widzę czemu to miałoby nie móc zadziałać, i do tego "z definicji"?
    • Panowie, jak ten monitor będzie działał z Xboxem Series X? Jest sens kupowania takiego monitora do Xboxa? Chodzi mi tu o minusy VA i o efekty typu ghosting, tearing itd? Wiadomo, że na PC można więcej zdziałać (włączyć freesync czy gsync), a na Xboxie będę skazany na to co wyjmę z pudła, ewentualnie będę mógł podłączyć pendrive, żeby go zaktualizować. Szukam czegoś 32 cale i uwaga chcę się przenieść z LG 27GL850b (to IPS) bo takowy teraz posiadam. Czy jest sens takiej przesiadki? Mogę odczuć jakieś minusy w nowym porównując go z moim „starym” IPS? Pytanie czy da radę włączyć w XSX 1440p i 120hz z tym monitorem? Ma ktoś ten monitor podłączony do Xboxa? Zakres fps w przypadku konsoli to pewnie będzie 30-80 może w porywach więcej dlatego się zastanawiam czy to będzie działać jak powinno bez żadnych artefaktów, migotania, smużenia itd. 
    • Ramy cl18   Dysk może dokupić potem w promo koło 330 zł za 1TB
    • Nie ma żadnego progu 3600 da się więcej wycisnąć.
    • No właśnie Intel się coś tym nie chwali. Zresztą  w przypadku 11th gen,  progiem 3600MHz też się jakoś głośno nie chwalił i że w ogóle będą dwa tryby pracy kontrolera RAM to info wypłynęło niedługo przed premierą.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...