Skocz do zawartości
robbin1

Pamięć Patriot Viper Steel 16GB 2x8GB 4400MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli skończyło się jak zwykle, zacieśniaj 3800mhz z if 1900 dodatkowe 66mhz ci nic nie da a tylko stracisz czas jeśli jakimś cudem to ustabilizujesz w końcu, nie przekraczaj 1.45v przy 4 modułach na tych patriotach i cl15 myślę że zrobisz z trfc w okolicy 270 + reszta timingów ciasno ile wlezie. Wrzuć screena z zentimings jak to wygląda obecnie u ciebie przy 1900/3800

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, Send1N napisał:

Wrzuć screena z zentimings jak to wygląda obecnie u ciebie przy 1900/3800

Przed chwilą ustawiłem coś takiego. I wynik Aida64 mam gorszy niż wcześniej:

ram-oc-1.jpg

Wcześniej miałem to:

ram-oc.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przetestuj moje ustawienia, tylko to musi być idealnie to samo bo np  u mnie wystarczy że zmienię jeden nastaw w cad busach i już są errory :E 

74b44e6e41752.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przynajmniej wiesz, że jak 3866 nie idzie, to 4000 tym bardziej XD 

Na Intelu 12g możesz chyba 4000 atakować. Chyba bo nie wiem czy whea tam ktoś szuka czy jak na ryszardach z początku  niewiedza jest błogosławieństwem XD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poszło za pierwszym razem. Nie zmieniałem Rtt, nie wiedziałem co ustawić, w BIOS wartości były o omah, a Zentiming podaje RZQ/X 😄

ram-oc-2.jpg

Poprawił się write i copy. Czemu u mnie L3 jest tak wolne ? Patrzyłem na screeny z wcześniejszych postów i widziałem wartości nawet ponad 1k.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, Rafik7 napisał:

Nie zmieniałem Rtt, nie wiedziałem co ustawić, w BIOS wartości były o omah, a Zentiming podaje RZQ/X 😄

 

Liczysz od góry w biosie 😜 czyli jest np RZQ7 to wartośc siódma od góry nie wliczając w to Auto i Disabled

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
19 godzin temu, Minciu napisał:

Na Intelu 12g możesz chyba 4000 atakować. Chyba bo nie wiem czy whea tam ktoś szuka czy jak na ryszardach z początku  niewiedza jest błogosławieństwem XD

4000-4200 na 12gen, u mnie 4100 a 4200 tylko do windowsa wejdę ale to tylko i5. Z ciekawości dziś szukałem tych waszych whea ale ja nie znaju :D

Edytowane przez Wu70

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musiałem podbić lekko VDDG IOD, bo pojawił się jeden błąd WHEA 19. Teraz jest ok.

1. Jak oceniasz te transfery i opóźnienie ?

2. Da się coś poprawić czy dać spokój ? Jak robiłem pierwsze podejście to korzystałem z poradnika z gitchuba i tam sugerują, że jeszcze można próbować niższe tRDRDSCL, tWRWRSCL, tRRDL, tWR.

3. 1,44 V na VDIMM jest konieczne do tych timingów czy to bardziej problem z command rate na 1T ?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na moim poszedł profil XMP i nawet jak zmieniłem pierwszy na 19 to przechodził TM5. To screen po uruchomieniu.

xmp.png

Edytowane przez ju-rek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 4.12.2021 o 18:30, Rafik7 napisał:

Musiałem podbić lekko VDDG IOD, bo pojawił się jeden błąd WHEA 19. Teraz jest ok.

1. Jak oceniasz te transfery i opóźnienie ?

3. 1,44 V na VDIMM jest konieczne do tych timingów czy to bardziej problem z command rate na 1T ?

 

Wygląda to całkiem ok w aidzie, tak 1.44 to najniższe co nie powoduje niestabilności u mnie, możesz zjechać np u siebie niższej i testować czy jest stabilne ;) bardziej agresywne trfc i cl15 wymaga okolic 1.45 niż 1T z opóźnieniem szyny (56)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ktoś może miał tutaj płytę od Gigabyte Z690 Gaming X? I miał problem z tymi pamięciami próbuje to poustawiać drugi dzień dwa profile xmp nie działają ustawianie ręczne na tym się nie znam próbowałem ale chyba coś robię źle bo nic nie działa ktoś mógłby wytłumaczyć jak dziecku co zmienić i gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4400 w XMP często może nie działać ;) 

4133 idą zazwyczaj bez problemu.

Musisz ręcznie ponastawiać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 13.12.2021 o 01:59, Minciu napisał:

4400 w XMP często może nie działać ;) 

4133 idą zazwyczaj bez problemu.

Musisz ręcznie ponastawiać.

Nie działało bo na serwisie źle podłączyli źle gniazda ale mniejsza teraz oba profile działają ale moje bazowe ustawienie w które celuje za cholerę nie działają czyli 3600Mhz CL14-14-14-28 Gear1 nie wiem może ktoś ustawił te pamięci z takim taktowaniem na nowej generacji z690 i chce się podzielić ustawieniami?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Temat o Viperach 4400mhz ale dodam swoje wyniki z wersji 4000mhz cl19, myślę że je ustabilizowałem do codziennego użytku, proc na stałym oc 4,65 vcore 1,15v.Bez-tytu-u.png

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klasa.
Daj SCL na 2 lub 3 lub 4 bo chyba zapomniałeś

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 4.12.2021 o 18:30, Wu70 napisał:

4000-4200 na 12gen, u mnie 4100 a 4200 tylko do windowsa wejdę ale to tylko i5. Z ciekawości dziś szukałem tych waszych whea ale ja nie znaju :D

 

Najprościej ściągnij HWiNFO64 i zostaw odpalone  w przypadku AMD wystarczy   odpalić np CB20, żeby sprawdzić czy błędy się pojawiają.

obraz.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Roberto78 napisał:

Najprościej ściągnij HWiNFO64 i zostaw odpalone  w przypadku AMD wystarczy   odpalić np CB20, żeby sprawdzić czy błędy się pojawiają.

Wiem wiem, miałem na myśli że nie znalazłem błędów ;-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja się ostatnio bawię Patriot'ami na nowych radiatorach OCZ Reaper, więc udało się wycisnąć płaskie CL14 przy 1.55v zaliczające test przegrzania za pomocą GPU. Te moduły wymagają sporo prądu do CL14 więc dobre chłodzenie bardzo się przydaje, dodam że gołe moduły bez radiatorów wysypują się nawet na zimno na tych nastawach.

Ostatnio też zmieniłem tą wielką nieporęczną kobyłę NH-D15 (Wypiąć choćby GPU do czyszczenia przez to chłodzenie było wyzwaniem :lol2:) na trochę mniejsze chłodzenie NH-U12A, więc mam teraz bezpośrednio przy pamięciach wentylatory naciągający powietrze na chłodzenie CPU co pewnie też robi robotę robiąc solidny ruch powietrza obok pamięci, NH-D15 używałem tylko z jednym wentylatorem na środku.

 

uQRffQs.png

 

A tak się prezentują nowe radiatorki na Patriot'ach:

 

RXnf5N9.jpg

 

Edytowane przez KamileN7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A widzisz a kolega wyżej zrobił płaskie 14 przy 3800mhz na 1.5v :E najlepsze jest to że ja na swoich pierwszych patriotach robiłem 3733mhz 14-15-14 gdm lub 14-16-14 1T nawet o 14-15-14 bez gdm nie było mowy a płaskie 14 wywalały się od razu po naciśnięciu start w teście ;)  Później kupiłem drugi komplet 4400 cl19 2x8 aby zrobić z nich 4x8 ale za nim wpakowałem 4 moduły to sprawdziłem ich potencjał i dupa dalej to samo, trcdrd musiało być wyżej a u gościa z forum od którego kupiłem ten komplet szło na płasko 14-14-14 przy 3800mhz na ryzenie 3600 :E dziwna sprawa bo na b450 tomahawk czy teraz na 550a pro nic nie uleglo zmianie i na wszystkich 3 ryzenach efekt był ten sam 🤔

PS, nie wiem czy dobrze robisz że dajesz wszędzie "1" z tego co słyszałem timingi trdrd i twrwr są wydajniejsze jak jest wyższa wartosć.

 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pod względem napięcia to jest naprawdę słaby bin, chyba najgorszy jaki mi przeszedł przez łapy ale robi płaskie nastawy bez problemu ;). Co do kolegi wyżej to najbardziej zadziwia mnie że to działa na CAD_BUS-ach 20-20-20-20, ja nawet Windows'a nie załaduje na takich nastawach :E, zawsze blue screen'a wywali, a wszystko może być luźno puszczone.

Według mnie ciasne tRCDRD to tylko kwestia bin'u kości, już trochę kości przerobiłem i wiem jak to wygląda, a trafić takie co robią tRCDRD 14 to już naprawdę sztuka, a są takie co i 13 zrobią.
A ten gość od którego kupiłeś kości robił testy na tak ciasnych subach jak twoje? Bo są zestawy które na luźnych subtimng'ach będą chodzić na płasko, a dopiero po dociśnięci subów wychodzi ułomność tRCDRD.

Tak btw. kiedyś przez chwilę miałem nawet G.Skille 4000MHz 14-15-15, nawet o nich nie wspominałem bo szrot straszny którego nie szło sensownie ustawić i szybko poszedł na zwrot, a niby to bin top topów :-P. 3800MHz CL14-16-16 to było max dla tych pamięci i to też tak do końca nie było super stabilne z tego co pamiętam ale też nie chciało mi się z tym męczyć, a po takich pamięciach to się spodziewałem nawet płaskich CL13. Widocznie G.Skilli dobre kostki ładuje tylko do dual rank'ów, bo nawet na tańszych kościach widziałem sporo dobrych wyników, a do single rank lecą odpady, nawet do niby tych najlepszy zestawów.

Edytowane przez KamileN7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po apdejcie biosu mam problemy ze stabilnością mojego setu.

Dziwna sprawa.

Zacząłem OC od zera i okazało się, że to TRFC powoduje problemy.

Na start dałem 1,5V, 1,25 IO/SA i dupa, błąd w teście 2 Anta777 extreme1 (kojarzony z TRFC właśnie, ew. napięciem).

Podbijałem TRFC od 318 (które było przed update biosu) aż do 400. I nadal błędy, chociaż przy 376 i 400 już tylko 1 bład na 3 testy (półtorej godziny testowania). niżej po kilkanaście błędów naet.

Wreszcie zacząłem OBNIŻAĆ IO/SA.

Przy 1.24 IO/SA, Trfc = 400 stało się stabilne.

Przy 1.23 IO/SA, Trfc = 376 stało się stabilne.

Ktoś mi wytłumaczy, jaki to ma sens? :E

Edytowane przez Kaiketsu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, KamileN7 napisał:


A ten gość od którego kupiłeś kości robił testy na tak ciasnych subach jak twoje?

Tak to znany osobnik minciu 😜 pamiętaj jego nastaw i miał wszystko mega ciasno dlatego ciekawa sprawa mimo że teraz mam już od dawna 4x8 to ciągle mi to wraca i się zastanawiam xD żyje przeszłością 🤣

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, KamileN7 napisał:

Ja się ostatnio bawię Patriot'ami na nowych radiatorach OCZ Reaper, więc udało się wycisnąć płaskie CL14 przy 1.55v zaliczające test przegrzania za pomocą GPU. Te moduły wymagają sporo prądu do CL14 więc dobre chłodzenie bardzo się przydaje, dodam że gołe moduły bez radiatorów wysypują się nawet na zimno na tych nastawach.

Ostatnio też zmieniłem tą wielką nieporęczną kobyłę NH-D15 (Wypiąć choćby GPU do czyszczenia przez to chłodzenie było wyzwaniem :lol2:) na trochę mniejsze chłodzenie NH-U12A, więc mam teraz bezpośrednio przy pamięciach wentylatory naciągający powietrze na chłodzenie CPU co pewnie też robi robotę robiąc solidny ruch powietrza obok pamięci, NH-D15 używałem tylko z jednym wentylatorem na środku.

 

uQRffQs.png

 

A tak się prezentują nowe radiatorki na Patriot'ach:

  Ukryj zawartość

RXnf5N9.jpg

 

Piękne! Gratucacje wyniku! Jestę trendsetterę! OCZ Reaper for life ale jeszcze piękniejsze są Geil'e.

f6e1bf99dd78f9fa39e721f2925fe20e.jpg

Edytowane przez oh,shut up

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, KamileN7 napisał:

Ja się ostatnio bawię Patriot'ami na nowych radiatorach OCZ Reaper, więc udało się wycisnąć płaskie CL14 przy 1.55v zaliczające test przegrzania za pomocą GPU. Te moduły wymagają sporo prądu do CL14 więc dobre chłodzenie bardzo się przydaje, dodam że gołe moduły bez radiatorów wysypują się nawet na zimno na tych nastawach.

Ostatnio też zmieniłem tą wielką nieporęczną kobyłę NH-D15 (Wypiąć choćby GPU do czyszczenia przez to chłodzenie było wyzwaniem :lol2:) na trochę mniejsze chłodzenie NH-U12A, więc mam teraz bezpośrednio przy pamięciach wentylatory naciągający powietrze na chłodzenie CPU co pewnie też robi robotę robiąc solidny ruch powietrza obok pamięci, NH-D15 używałem tylko z jednym wentylatorem na środku.

 

uQRffQs.png

 

A tak się prezentują nowe radiatorki na Patriot'ach:

  Ukryj zawartość

RXnf5N9.jpg

 

Da się gdzies kupić takie radiatorki osobno, czy tylko przeszczep z pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...