Forum PCLab.pl: MSI B450 Tomahawk MAX - Problem z portem M2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI B450 Tomahawk MAX - Problem z portem M2

#1 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 08 Luty 2020 - 09:55

Witam serdecznie,

zmontowałem komputer:
Płtya: MSI B450 Tomahawk Max
Procesor: Ryzen 2700
Dysk: M2 Samsung 970 Pro 512 GB,

martwią mnie transfery w odczycie i zapisie sekwencyjnym na porcie M2, gdyż osiągają max 1,5 GB/s czyli połowa tego co powinno być.

Dysk pracuje w trybie PCIe 3.0 x2, a powinien w PCIe 3.0 x4, nie za bardzo wiem jak to zmienić, przejrzałem cały BIOS i nic nie znalazłem.

Próbowałem różnych wersji biosów i to nic nie dało.

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 08 Luty 2020 - 10:49

Na stronie msi jest cos takiego:

"AMD® CPU
2 x SATA 6Gb/s ports1
1 x M.2 slot (Key M)1
Supports PCIe 3.0 x4 (1st, 2nd and 3rd Gen AMD® Ryzen™/ Ryzen™ with Radeon™ Vega Graphics and 2nd Gen AMD® Ryzen™ with Radeon™ Graphics) or PCIe 3.0 x2 (Athlon™ with Radeon™ Vega Graphics) and SATA 6Gb/s 2242/ 2260 /2280/ 22110 storage devices
AMD® B450 Chipset
4 x SATA 6Gb/s ports
SATA5 and SATA6 ports will be unavailable when installing a M.2 device in M.2 slot."

Ustaw sobie jak tu gen3 w biosie. około 3:45
https://www.youtube....eature=youtu.be

Ten post był edytowany przez Nequrix dnia: 08 Luty 2020 - 10:51


#3 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 08 Luty 2020 - 15:33

Ustawiłem tak jak w filmie i nic to nie dało.
Może coś mam popsute, ale co, płyta, procesor, dysk ?

Tutaj, w teście:

https://ithardware.p...trza-10469.html

jest taka uwaga:

"Uwaga: Na platformie AM4 w zasadzie każdy port poszczególnych interfejsów, takich jak SATA, M.2 czy USB, może być podłączony zarówno do procesora, jak i chipsetu. Wynika to z faktu, że CPU z rodziny Ryzen mają na pokładzie stosowne kontrolery i w zasadzie mogą funkcjonować samodzielnie, w ogóle bez mostka południowego (chociaż takiego zestawienia producenci płyt nam nie zaserwowali, przynajmniej dla komputerów stacjonarnych). Dlatego też, jeżeli na danej konstrukcji była możliwość skorzystania z portów danego interfejsu zarówno w wydaniu obsługiwanym przez procesor, jak i chipset, pomiary przeprowadzane były dla obu opcji. Stosowne oznaczenia macie przypisane do słupków, tj. adnotacja "AMD Ryzen 5 3600X" lub model mostka południowego. Odnośnie tego, które porty obsługiwane są przez jakie kontrolery, odsyłam do strony poświęconej budowie."

czy to się gdzieś ustawia, że dany port korzysta albo z chipsetu albo z procesora ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 09 Luty 2020 - 15:06

Zobacz postrvenix, o 08 Luty 2020 - 15:33, napisał(a):

Ustawiłem tak jak w filmie i nic to nie dało.
Może coś mam popsute, ale co, płyta, procesor, dysk ?

Tutaj, w teście:

https://ithardware.p...trza-10469.html

jest taka uwaga:

"Uwaga: Na platformie AM4 w zasadzie każdy port poszczególnych interfejsów, takich jak SATA, M.2 czy USB, może być podłączony zarówno do procesora, jak i chipsetu. Wynika to z faktu, że CPU z rodziny Ryzen mają na pokładzie stosowne kontrolery i w zasadzie mogą funkcjonować samodzielnie, w ogóle bez mostka południowego (chociaż takiego zestawienia producenci płyt nam nie zaserwowali, przynajmniej dla komputerów stacjonarnych). Dlatego też, jeżeli na danej konstrukcji była możliwość skorzystania z portów danego interfejsu zarówno w wydaniu obsługiwanym przez procesor, jak i chipset, pomiary przeprowadzane były dla obu opcji. Stosowne oznaczenia macie przypisane do słupków, tj. adnotacja "AMD Ryzen 5 3600X" lub model mostka południowego. Odnośnie tego, które porty obsługiwane są przez jakie kontrolery, odsyłam do strony poświęconej budowie."

czy to się gdzieś ustawia, że dany port korzysta albo z chipsetu albo z procesora ?


Witam. Zainstaluj ze strony Samsunga sterownik Samsung_NVM_Express_Driver_3.2 Samsung NVMe Driver

#5 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 09 Luty 2020 - 17:46

Instalacja sterownika Samsunga nic nie zmieniła.

#6 Użytkownik jest niedostępny   kozioolek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 335
  • Dołączył: Pt, 28 Lip 06

Napisany 09 Luty 2020 - 19:12

Testy rzeczywiste jakieś robiłeś? Czy tylko ten benchmark?

Dysk się nie przegrzewa?

W tym teście:
https://www.techpowe...d-512-gb/7.html

Po dwóch minutach zaczyna się throttling.

Ten post był edytowany przez kozioolek dnia: 09 Luty 2020 - 19:14


#7 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 09 Luty 2020 - 20:12

Test robiłem jeszcze w CrystalDiskMark, wyniki zbliżone.

Nie przegrzewa się bo mam ten radiator na nim:

https://www.x-kom.pl...tsink-blue.html

Ten post był edytowany przez rvenix dnia: 09 Luty 2020 - 20:17


#8 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 12 Luty 2020 - 19:52

Dziwne, ale na stronie specyfikacji płyty jest taka sentencja: "SATA5 and SATA6 ports will be unavailable when installing a M.2 device in M.2 slot."

Na próbę zainstalowałem inny dysk sata SSD w porcie SATA6, i działa razem z dyskiem M2 mimo, że wdług specyfikacji nie powinien.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 75
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 13 Luty 2020 - 10:48

A plan zasilania jak masz ustawiony?
Może wyjmij dysk przedmuchaj slot m.2(dysk na pewnio masz w tym slocie ?), może piny nie stykają.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Jenot 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 637
  • Dołączył: Pn, 10 Maj 04

Napisany 13 Luty 2020 - 11:16

Zobacz postrvenix, o 12 Luty 2020 - 19:52, napisał(a):

Dziwne, ale na stronie specyfikacji płyty jest taka sentencja: "SATA5 and SATA6 ports will be unavailable when installing a M.2 device in M.2 slot."

Na próbę zainstalowałem inny dysk sata SSD w porcie SATA6, i działa razem z dyskiem M2 mimo, że wdług specyfikacji nie powinien.


A jak odepniesz dyski z sata5 i sata6 to dalej masz x2 w m.2? Może dwie linie PCIe są wspólne dla sata i m.2.

#11 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13516
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 13 Luty 2020 - 11:33

Też mi się wydawało, że po wsadzeniu M.2 porty przestają być aktywne a nie że przycinają M.2.

Mam Tomahawk Max, mam dysk na M.2, mam dysk na Sata, mogę wieczorem sprawdzić jak to się zachowuje u mnie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 13 Luty 2020 - 13:24

Zobacz postNequrix, o 13 Luty 2020 - 10:48, napisał(a):

A plan zasilania jak masz ustawiony?
Może wyjmij dysk przedmuchaj slot m.2(dysk na pewnio masz w tym slocie ?), może piny nie stykają.


Plan zasilania mam dla procesorów Ryzen
Wyjmowałem już dysk i montowałem ponownie, bez efektu

Zobacz postJenot, o 13 Luty 2020 - 11:16, napisał(a):

A jak odepniesz dyski z sata5 i sata6 to dalej masz x2 w m.2? Może dwie linie PCIe są wspólne dla sata i m.2.


Czy nie mam w ogóle dysku sata, czy mam wpięty w sata1, czy w sata6 to zawsze mam PCIe 3.0 x2 i połowę transferu, to się nie zmienia, natomiast dziwi mnie, że te porty sata5 i sata6 są aktywne mimo zainstalowanego dysku m2, bo z instrukcji wynika, że powinny być nieaktywne, tutaj coś jest nie tak chyba, pytanie czy procesor czy płyta, chyba raczej płyta


Zobacz postcervandes, o 13 Luty 2020 - 11:33, napisał(a):

Też mi się wydawało, że po wsadzeniu M.2 porty przestają być aktywne a nie że przycinają M.2.

Mam Tomahawk Max, mam dysk na M.2, mam dysk na Sata, mogę wieczorem sprawdzić jak to się zachowuje u mnie.



Mi też tak się wydaje, że powinny być nieaktywne, jakbyś mógł sprawdzić u siebie to będę bardzo wdzięczny, to będzie jakiś trop dla mnie :-)

#13 Użytkownik jest niedostępny   DevilQpaczi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1762
  • Dołączył: Pt, 07 Mar 14

Napisany 14 Luty 2020 - 00:16

Mam msi b450 gaming plus max + plextor m9peg, dysio zapełniony ponad połowę i prędkości rożnią się około 100mb/s od deklarowanych od producenta, w tle oczywiście jakieś rzeczy odpalone. Więc albo dysio albo płyta uwalona. Obstawiam dysio. Ja jedynie na płycie bios aktualizowałem i wiadomo stery wszystkie.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 14 Luty 2020 - 00:41

Sprawdź dysk z inną płytą jeżeli możesz.
Porty SATA nie są przycinane, jeżeli dysk pracuje z nie pełną przepustowością PCie x4, czyli właśnie x1/2 lub jest SATA, a nie NVMe.
Jeżeli dysk pracuje poprawnie to płyta jest wadliwa, pomimo tego, że dysk powinien ciągnąć linie z CPU, to ścieżki, kontroler, kondensator etc koło slotu m.2 może być walnięte.

#15 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 14 Luty 2020 - 15:45

A więc kupiłem taką przejściówkę PCI Express x16 do dysku m2 i umieściłem dysk w pierwszym slocie karty graficznej, a kartę graficzną w drugim, i dysk wtedy pokazuje się jako PCIe 3.0 x4, odczyt 3,5 GB/s, zapis 2,3 GB/s, także dysk jest sprawny. Także raczej walnięta płyta i złącze M2 i to płytę będę raczej reklamował.

Chociaż pobawiłem się trochę biosem, i pogrzebałem w włączonej opcji RAID zamiast AHCI, i dysk wyświetla się jako PCIe 3.0 x4, ale w systemie Windows jest widoczny jako PCIe 3.0 x2. Załączam screena z biosu.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez rvenix dnia: 14 Luty 2020 - 15:48


#16 Użytkownik jest niedostępny   rvenix 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 30 Wrz 19

Napisany 14 Luty 2020 - 16:10

Ok, problem rozwiązany, winny był radiator dysku, który źle zamontowałem i złącze dysku nie wchodziło w slot M2, poprawiłem radiator i mam PCIe 3.0 x4, i transfer 3,5 GB/s odczyt, 2,3 GB/s zapis na porcie m2, uff, dobrze, że to zauważyłem bo reklamacja niczego by nie załatwiła a szkoda nerwów i czasu :-)

Dziękuję wszystkim za porady, temat do zamknięcia.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych