Forum PCLab.pl: Pamięc RAM pod Intel-9400F - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pamięc RAM pod Intel-9400F Jaki RAM?

#1 Użytkownik jest niedostępny   BzyxXx 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 57
  • Dołączył: Pt, 03 Mar 06

Napisany 13 Luty 2020 - 13:40

Witam.
Składam kompa z polecanych zestawów od Liptona z przedziału 2,8k z intelem 9400f. W zestawieniu jest RAM -> https://www.x-kom.pl...x-sport-lt.html
lecz aktualnie nie jest dostępny. Jaki mogę wziąć do tego procka żeby był kompatybilny?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)

#2 Użytkownik jest dostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5623
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 13 Luty 2020 - 13:44

Cokolwiek najtansze 3000 w gore
np
https://allegro.pl/o...cl15-8926385792


cos normalne sklepy leca w kulki z dostepnoscia :E :E :E

albo 319zl

https://allegro.pl/o...0mhz-8903737489

badz 319zl

https://allegro.pl/o...0mhz-8846151926



OleOle polecam sklep nigdy problemow nie mialem z nimi ;)

Ten post był edytowany przez AdRjiaN dnia: 13 Luty 2020 - 13:52


#3 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 13 Luty 2020 - 14:52

Ceny ddr4 to jakaś tragedia 18 stycznia pamięci Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Red brałem po 270 zł a teraz 370.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7470
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 14 Luty 2020 - 07:24

Ma to związek z zamknięciem fabryk w Chinach.

#5 Użytkownik jest dostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1661
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 14 Luty 2020 - 13:30

Zobacz postBzyxXx, o 13 Luty 2020 - 13:40, napisał(a):

Witam.
Składam kompa z polecanych zestawów od Liptona z przedziału 2,8k z intelem 9400f. W zestawieniu jest RAM -> https://www.x-kom.pl...x-sport-lt.html
lecz aktualnie nie jest dostępny. Jaki mogę wziąć do tego procka żeby był kompatybilny?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :)

A jak płytę kupujesz ?

#6 Użytkownik jest dostępny   Valeri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1404
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 11

Napisany 14 Luty 2020 - 13:33

Polecam ADATA GAMMIX D10 3200 mhz, sam użytkuję i zero problemów na platformie intela.

#7 Użytkownik jest dostępny   DariŽ 

  • Syntax error
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1661
  • Dołączył: Pn, 15 Wrz 03

Napisany 14 Luty 2020 - 13:45

Jeśli płyta którą wybierze obsługuje tylko 2666Mhz to nie ma sensu dopłacać do wydajniejszych, chyba że obniży sobie CL na szybszych pamięciach żeby zyskać na wydajności.

#8 Użytkownik jest dostępny   Valeri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1404
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 11

Napisany 14 Luty 2020 - 13:48

Tak, płyta na chipsecie Z musi być, że ramy pociągnąć więcej niz 2666

#9 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • C 64 ----> i5 8400
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3583
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 14 Luty 2020 - 16:02

Wystarczy płyta na Z370. One mają obsługę DDR4 4000(O.C.).

#10 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1156
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 14 Luty 2020 - 16:43

ale on nie ma w zestawie Z370
https://techlipton.p...wy-komputerowe/
tylko MSI B365M PRO-VDH z B365 wiec bez OC pamięci ...

jakiekolwiek RAMY DDR4 2666 MHz

wychodzi że Lipton produkuje analfabetów komputerowych dając "rybę zamiast wędki" ;)

a RAM to za przeproszeniem nie robią roboty tak jak Wilk w Gliwicach (GOODRAM)
to chyba raczej problemem jest spedycja nie produkcja :P

to ciekawe przypuszczenie w wypadku microna produkującego w Meksyku i Malezji ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 14 Luty 2020 - 16:45


#11 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 479
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 14 Luty 2020 - 18:06

https://www.amazon.d...g=pepperpl09-21

bierz puki są - Pamięć RAM DDR4 Crucial Ballistix Sport LT 3000 MHz CL15 2x8GB (16GB) białe - 265zł

#12 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7470
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 14 Luty 2020 - 23:45

Zobacz postNamonaki, o 14 Luty 2020 - 16:43, napisał(a):

ale on nie ma w zestawie Z370
https://techlipton.p...wy-komputerowe/
tylko MSI B365M PRO-VDH z B365 wiec bez OC pamięci ...

jakiekolwiek RAMY DDR4 2666 MHz

wychodzi że Lipton produkuje analfabetów komputerowych dając "rybę zamiast wędki" ;)

a RAM to za przeproszeniem nie robią roboty tak jak Wilk w Gliwicach (GOODRAM)
to chyba raczej problemem jest spedycja nie produkcja :P

to ciekawe przypuszczenie w wypadku microna produkującego w Meksyku i Malezji ...
Analfabetów? Nie wiem do kogo pijesz.
RAM to nie tylko moduły. Jest jeszcze coś takiego jak płytka drukowana i ją trzeba skądś ściągnąć. Fabryki nie pracują, spedycja lezy i ceny szybują.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1156
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 15 Luty 2020 - 16:21

Zobacz postLipton, o 14 Luty 2020 - 23:45, napisał(a):

Analfabetów? Nie wiem do kogo pijesz.

do ludzi oczekujących "ryby" nie "wędki", którzy nie zamierzając sami nauczyć się ich łowić tylko czekają na gotowca
więcej luzu Piotrze, chociaż elektoratu się nie wybiera :D [tak wiem że z czegoś trzeb a żyć]

Zobacz postLipton, o 14 Luty 2020 - 23:45, napisał(a):

RAM to nie tylko moduły. Jest jeszcze coś takiego jak płytka drukowana i ją trzeba skądś ściągnąć. Fabryki nie pracują, spedycja lezy i ceny szybują.

to zależy od struktury organizacyjnej bo dajmy na to ukraiński (a ponoć biedny kraj?!) producent akumulatorów potrafi mieć obok zakładu produkującego akumulatory chute ołowiu a nawet zakład recyklingu ...
PCB przynajmniej teoretycznie powinno być produkowane w tym samym kombinacie by zredukować koszty jego transportu
ale jeśli nie będzie miał kto (kierowcy, marynarze) wywieść z Chin gotowego produktu to w Europie będą niedobory na rynku
pamięci nie są produkowane wyłącznie w chinach (ale tak naprawdę nie wiadomo w jak dużej części) bo nawet sam GOODRAM produkuje w Gliwicach
i póki nie ma nie doborów materiałowych (w tym wypadku kości DRAM i dedykowanych modułów EEPROM) nie ma powodu wstrzymywać produkcji a nawet powód by zwiększyć produkcje (niewydolność chińskiej konkurencji) tak samo fabryki Microna ulokowane w w Malezji czy Meksyku

ekonomia nie znosi próżni

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych