Forum PCLab.pl: wyłączający się monitor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

wyłączający się monitor Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zajaczeq 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Pt, 13 Kwi 07

Napisany 13 Luty 2020 - 18:28

witam kupiłem nie dawno komputer :

Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX)
Windows 10 Home PL 64 bit OEM (KW9-00129)
24MP59G-P
Pasta termoprzewodząca Kryonaut 1g (TG-K-001-RS)
B450 TOMAHAWK MAX
Vero M2 Bronze 600 W SPC166
DRW-24D5MT/BLK/B/AS
Radeon RX 5700 XT Red Devil 8GB GDDR6
BX500 480GB SATA3
M1360 (SPK-EF-M1360)
Focus G Window czerwony (FD-CA-FOCUS-RD-W)
Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)
Fury RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (HX432C16FB3AK2/16)

firma "składająca" komputery zmontowała mi go i generalnie chodziło by wszystko dobrze,
ale od czasu do czasu robi mi się czarny ekran wyskakuje komunikat "No signal. Entering the power saving mode shotly"
i już generalnie nic się nie dzieje, słychać w tle dźwięk gry, komputer pracuje natomiast monitor jest czarny.
Będę wdzięczny za wszelkie rady, gram w world of warcraft więc generalnie komputer nie jest obciążony

#2 Użytkownik jest niedostępny   PCQwesu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 149
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 20

Napisany 13 Luty 2020 - 18:35

Zakładam że obraz masz przesyłane przez złącze HDMI,ewentualnie DisplayPort.Weź sprawdź czy wszystko jest dobrze podłączone,być może złącze jest uszkodzone,albo się lekko odpięło i nie zawsze styknie,być może,ale nie koniecznie.Podłącz jeśli masz przez inne złącze,jak to samo będzie to można wykluczyć wtedy problem z kablem.
Może się to wydawać głupie i oczywiste,lecz czasem to jest klucz do rozwiązania problemu,spróbować nie zaszkodzi,a może się opłaci :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   zajaczeq 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Pt, 13 Kwi 07

Napisany 13 Luty 2020 - 18:46

Zobacz postPCQwesu, o 13 Luty 2020 - 18:35, napisał(a):

Zakładam że obraz masz przesyłane przez złącze HDMI,ewentualnie DisplayPort.Weź sprawdź czy wszystko jest dobrze podłączone,być może złącze jest uszkodzone,albo się lekko odpięło i nie zawsze styknie,być może,ale nie koniecznie.Podłącz jeśli masz przez inne złącze,jak to samo będzie to można wykluczyć wtedy problem z kablem.
Może się to wydawać głupie i oczywiste,lecz czasem to jest klucz do rozwiązania problemu,spróbować nie zaszkodzi,a może się opłaci :E

próbowałem dociskać złącze HDMI(od nowego kabla dołączonego do monitora) od monitora jak i od karty graficznej - bez skutku
podłączyłem następnie drugi kabel HDMI który jest na 100 Sprawny bo jest również nowy i też bez zmian - reset komputera pomaga w tym wypadku

#4 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1147
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 13 Luty 2020 - 19:07

W takich przypadkach dobrze mieć integre...

Problem jest albo po stronie monitora albo po stronie karty.
Masz jakąś inną kartę, do przetestowania?
Monitor nowy?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2404
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 13 Luty 2020 - 19:07

1. Uściślij jak często się to zdarza.

2. Jakie temperatury osiaga karta i procesor (przy wysiłku)?

3. Czy zdarza się to tylko w przypadku tej jednej gry? Robiłeś jakieś testy syntetyczne grafiki?


Może spróbowałbym jakichs innych sterowników grafiki (po wykluczeniu awarii kabli, karty, monitora, zasilacza). Awaria zasilacza raczej mało prawdopodona w tym wypadku.

#6 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Luty 2020 - 09:12

Czarny ekran to błąd sterownika AMD. Nic z tym nie zrobisz, o ile oczywiście nie jest spowodowany czymś innym niż partactwo producenta :)

Ten post był edytowany przez stark2991 dnia: 14 Luty 2020 - 09:13


#7 Użytkownik jest niedostępny   zajaczeq 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 342
  • Dołączył: Pt, 13 Kwi 07

Napisany 14 Luty 2020 - 12:22

powiem tak, zainstalowałem program Dragon Center, a następnie w tym program zaktualizowałem BIOS - odpukać narazie jest super , czyli chyba pomogło :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych