Forum PCLab.pl: Nowy PC do obecnych gier jak najtaniej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy PC do obecnych gier jak najtaniej ~ 2100 zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 09:58

Witam,

składam komputer budżetowy do gier, części nowe mogą być z różnych sklepów. Gry typu rdr2, wiedźmin 3. Mam już wstępny zestaw. Teraz pytanie czy coś warto zmienić. Czy da się grać na telewizorze 50 calowym na takim komputerze ;) ? Nie interesuje mnie OC ani rozbudowa w przyszłości bo pewnie i tak nie będzie to miało sensu.


W promocji w mediaexpert złapałem: Pamięć RAM PATRIOT 16GB 3000MHz Viper 4 za 269 zł

Reszta elementów:

Procesor AMD Ryzen 5 1600 AF 12nm AM4 za 399 zł + przesyłka w proline

Gigabyte B450M DS3H jest w promocji za 249 w rtv euro (Czy trzeba zaktualizować biosu do działania tego procesora? Jeśli tak to pewnie nie da się zrobić tego na tym zestawie?)

Obudowa SILENTIUM PC Signum SG1M za 118 zł (Czy ta obudowa wszystko pomieści i nie będzie piekarnikiem?)

Zasilacz SILENTIUMPC Vero L2 Bronze 500W za 158 zł Czy wymienić na coś innego np. Seasonic Focus 450W - 80Plus Gold za 240 zł czy SEASONIC 520W S12II-520 za 200 zł

ASUS GeForce GTX 1650 SUPER TUF Gaming OC 4GB GDDR6 za 700 zł

Dysk KINGSTON A400 240GB SSD za 149 zł

Łącznie ok. 2050 zł

Ten post był edytowany przez zbychu666 dnia: 14 Luty 2020 - 10:00


#2 Użytkownik jest niedostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 430
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 14 Luty 2020 - 10:22

Duże wymagania i mały budżet, na low pewnie da radę grać, ale tylko w fullhd. Możesz podłączyć nawet pod 100 calowy telewizor, ale o rozdzielczości nie większej niż Full HD, bo ten komp tylko do takiej się nadaje.

Ten post był edytowany przez Kjubb dnia: 14 Luty 2020 - 10:23


#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1746
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 14 Luty 2020 - 10:33

Zobacz postKjubb, o 14 Luty 2020 - 10:22, napisał(a):

Duże wymagania i mały budżet, na low pewnie da radę grać, ale tylko w fullhd. Możesz podłączyć nawet pod 100 calowy telewizor, ale o rozdzielczości nie większej niż Full HD, bo ten komp tylko do takiej się nadaje.

Widzę, że kolega z tych, co to sapera bez rtx2080ti nie odpalają :boink:

Zestaw poskładany całkiem ok. Pokazuje on, że za 2000 można mieć solidny komputer, chociaż z drugiej strony, jeszcze niedawno za 2000 można było mieć taki solidny mid-range. Ten mid-range jest dość mocno naciągany ;)
Zasilacz możesz wziąć po taniości. To jest konstrukcja znośna i chociaż dla siebie wziąłem tego seasonica, to jak oszczędzisz stówę, nic złego się nie stanie.
Grafika ok. To ona będzie cię najbardziej ograniczała. W tym elemencie jest ograniczenie cenowe i dumanie nad tym nic nie da. Do rdr2 będzie dość słabo, zwłaszcza przez małą ilość pamięci. Gdyby ci się udało dołożyć do 1660s, byłoby super. Jeśli nie, będzie ok.
Nie bierz tego kingstona. Są z nim problemy. Wejdź sobie do działu z dyskami i tam jest wątek z polecanymi ssd. Nie oszczędzaj na tym elemencie, bo to jest 30-50zł w kieszeni, a różnica w jakości pracy systemu może być kolosalna.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 10:48

Dzięki. Pomyślę nad gtx 1660 s to jest 300 zł więcej. Dysk pewnie WD Green SSD SATA 240GB albo Crucial BX500 240GB, ale to najmniejszy problem. Bardziej mnie zastanawia:

Gigabyte B450M DS3H jest w promocji za 249 w rtv euro (Czy trzeba zaktualizować biosu do działania tego procesora? Jeśli tak to pewnie nie da się zrobić tego na tym zestawie

#5 Użytkownik jest niedostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 430
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 14 Luty 2020 - 11:02

Zobacz postMakavcio2, o 14 Luty 2020 - 10:33, napisał(a):

Widzę, że kolega z tych, co to sapera bez rtx2080ti nie odpalają :boink:

Zestaw poskładany całkiem ok. Pokazuje on, że za 2000 można mieć solidny komputer, chociaż z drugiej strony, jeszcze niedawno za 2000 można było mieć taki solidny mid-range. Ten mid-range jest dość mocno naciągany ;)
Zasilacz możesz wziąć po taniości. To jest konstrukcja znośna i chociaż dla siebie wziąłem tego seasonica, to jak oszczędzisz stówę, nic złego się nie stanie.
Grafika ok. To ona będzie cię najbardziej ograniczała. W tym elemencie jest ograniczenie cenowe i dumanie nad tym nic nie da. Do rdr2 będzie dość słabo, zwłaszcza przez małą ilość pamięci. Gdyby ci się udało dołożyć do 1660s, byłoby super. Jeśli nie, będzie ok.
Nie bierz tego kingstona. Są z nim problemy. Wejdź sobie do działu z dyskami i tam jest wątek z polecanymi ssd. Nie oszczędzaj na tym elemencie, bo to jest 30-50zł w kieszeni, a różnica w jakości pracy systemu może być kolosalna.


A kolega umie czytać?, autor posta zaznacza że chce grać w gry jak rdr 2 , wiedźmin 3 , GTA V. Czyli bardzo wymagające sprzętowo Gry. Owszem pogra ale na ustawieniach low co wyraźnie zaznaczyłem w moim poprzednim poście...

Ten post był edytowany przez Kjubb dnia: 14 Luty 2020 - 11:03


#6 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 11:27

Nie ma powodu do wszczynania shit storma. Tylko spytałem się czy da się zagrać na takim komputerze na dużym tv. Zdaje sobie sprawę, że za takie pieniądze nie można mieć wszystkiego. Moim podstawowym monitorem jest 24 cali.

#7 Użytkownik jest niedostępny   naczelnik5 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 316
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 05

Napisany 14 Luty 2020 - 12:00

Zobacz postKjubb, o 14 Luty 2020 - 11:02, napisał(a):

A kolega umie czytać?, autor posta zaznacza że chce grać w gry jak rdr 2 , wiedźmin 3 , GTA V. Czyli bardzo wymagające sprzętowo Gry. Owszem pogra ale na ustawieniach low co wyraźnie zaznaczyłem w moim poprzednim poście...

Z tymi ustawieniami low to bym nie przesadzal. W full hd spokojnie wiekszosc gier pociagnie na srednich/wysokich. Mam gtx 1060 czyli karte na poziomie 1650S i taki wiedzmin smiga nawet w wiekszosci suwakow na wysokie niz na srednie, to samo inne nowsze gry.Nie wiem jak RDR2 ale mysle ze bedzie podobnie. I jestem przekonany ze takie karty poradza sobie tez z Cyberpunkiem na srednich w full hd.Wiadomo ze 1660S bedzie lepsza karta ale mowimy tu o budzetowym pc. Nie popadajmy w skrajnosci ze kazda karta ponizej poziomu 2060S czy rx5700 to sie nadaje tylko do low.
zbychu666 A telewizor na ktorym chcesz grac to tv full hd czy 4k ??

Ten post był edytowany przez naczelnik5 dnia: 14 Luty 2020 - 12:04


#8 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 12:08

Moim podstawowym monitorem jest 24 cali, ale jeśli się da to 50 cali.

Ten tv ma już kilka lat więc to musi być full hd

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kjubb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 430
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 14 Luty 2020 - 12:19

GTA i wiedźmin 3 by działały fajnie , ale RDR 2 to bardzo wymagająca gra, odsyłam do materiału https://youtu.be/l7nn2kLL89Q

Da się, ale ten telewizor musi mieć rozdzielczość FULLHD, w 4K będziesz miał pokaz slajdów.

#10 Użytkownik jest niedostępny   naczelnik5 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 316
  • Dołączył: Wed, 10 Sie 05

Napisany 14 Luty 2020 - 12:27

Zobacz postzbychu666, o 14 Luty 2020 - 12:08, napisał(a):

Moim podstawowym monitorem jest 24 cali, ale jeśli się da to 50 cali.

Ten tv ma już kilka lat więc to musi być full hd

Wiec spokojnie karta ktora wybrales da rade z takim tv. Dopłata do 1660 Super da ci jakies dodatkowe 15% wydajnosci. Sam musisz sobie odpowiedziec czy Ci sie to oplaca bo kazdy podchodzi do tego inaczej
Kjubb RDR2 jest wymagajaca ale spokojnie na medium powinien wyciagnac te 50-60 fps, z tego co widac na filmach YT, A twoj link tyczy sie 1650 , a autor chce kupic 1650 Super

Ten post był edytowany przez naczelnik5 dnia: 14 Luty 2020 - 12:35


#11 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 12:41

Zobacz postKjubb, o 14 Luty 2020 - 12:19, napisał(a):

GTA i wiedźmin 3 by działały fajnie , ale RDR 2 to bardzo wymagająca gra, odsyłam do materiału https://youtu.be/l7nn2kLL89Q

Da się, ale ten telewizor musi mieć rozdzielczość FULLHD, w 4K będziesz miał pokaz slajdów.


Wrzuciłeś linka do gtx 1650, a nie do 1650 super. https://www.youtube....h?v=wKwDd7emjaI
Jak widać na ultra nie da się już grać, ale na high chyba tak.

Zobacz postnaczelnik5, o 14 Luty 2020 - 12:27, napisał(a):

Wiec spokojnie karta ktora wybrales da rade z takim tv. Dopłata do 1660 Super da ci jakies dodatkowe 15% wydajnosci. Sam musisz sobie odpowiedziec czy Ci sie to oplaca bo kazdy podchodzi do tego inaczej


Dziękuję, pomyślę może po prostu zejdę z detalami w niektórych grach.

Może ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć na pytania poniżej, bo nie chciałbym odsyłać płyty głównej jeśli nie będę miał jak zaktualizować biosu, chyba że w podobnej cenie jest inna płyta.

Gigabyte B450M DS3H jest w promocji za 249 w rtv euro (Czy trzeba zaktualizować biosu do działania tego procesora? Jeśli tak to pewnie nie da się zrobić tego na tym zestawie?)

Obudowa SILENTIUM PC Signum SG1M za 118 zł (Czy ta obudowa wszystko pomieści i nie będzie piekarnikiem?)

#12 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 13:22

Obudowa SilentiumPC Signum SG1M TG za 159 zł ma dwa wiatraki w zestawie i nie ma zabudowanego przodu w porównaniu z SG1M. To zamienię.

Alternatywne płyty MSI B450M-A PRO MAX za 269 zł, ASRock B450M-HDV R4.0 za 247 zł. Nie wiem czy opłaca się zmieniać płytę i co z biosem pod i5 1600 AF

#13 Użytkownik jest niedostępny   slavedriver 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 14 Luty 2020 - 13:39

za 2k mozesz zbudowac kompa na 6- lub 8 -rdzeniowym xeonie lga2011 z mocniejsza grafika i spokojnie pograsz we wszystko na tv

#14 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 13:50

Zobacz postslavedriver, o 14 Luty 2020 - 13:39, napisał(a):

za 2k mozesz zbudowac kompa na 6- lub 8 -rdzeniowym xeonie lga2011 z mocniejsza grafika i spokojnie pograsz we wszystko na tv


To chyba dość stara podstawka i w grę wchodzą tylko używki bez gwarancji albo z krótką gwarancją rozruchową. Możesz podać jakiś przykład takiego xeona i płyty dla niego?

Lista procesorów
https://allegro.pl/k...eni-procesora=8


Lista płyt
https://allegro.pl/k...tel Socket 2011

#15 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 16:26

https://www.youtube....h?v=_VQOh3bzcOc

RYZEN 5 2600 VS XEON E5-2650 v2

E5 jest sporo słabszy więc to bez sensu chyba, że chodziło o inny procesor

#16 Użytkownik jest niedostępny   slavedriver 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 76
  • Dołączył: Wed, 10 Gru 08

Napisany 14 Luty 2020 - 18:35

powtorze sie: za 2k mozesz zbudowac kompa na 6- lub 8 -rdzeniowym xeonie lga2011 z mocniejsza grafika i spokojnie pograsz we wszystko na tv

za zaoszczedzone pieniadze ladujesz mocniejsze gpu i wtedy xeon + mocne gpu > ryzen + slabsze gpu

polecam e5-1650 v1/v2, e5-2667, e5-2689 i ten e5-2650v2 tez jest bardzo dobry 8 jajeczny cpu, chociaz do gier lepiej wziac 6 szybszych rdzeni niz 8 wolniejszych (ale jak wezmiesz 8 i wylaczysz dwa rdzenie, to one tez beda pracowaly szybciej)

plyta jingsha x79 za 339
e5-2667 za 200
16gb ram ecc quad channel za 120

czyli ok 660 pln

ssd 150
zasilacz ok 180
bude to ja bym wzial natec armadilo za 60 pln

zostaje ok 1000 pln, za to mozesz wyrwac np uzywane vega56 z gwarancja lub jak troche dolozysz to nawet gtx1080. ewentualnie na calkowitym luzie nowe gtx1660ti lub 1660super i tez bedzie lepiej niz 1650 (swoja droga ciekawy jestem gdzie znalazles tego 1650 super za 700, jesli w alto, to lepiej przypatrz sie dobrze).

Ten post był edytowany przez slavedriver dnia: 14 Luty 2020 - 18:45


#17 Użytkownik jest niedostępny   zbychu666 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 24 Wrz 11

Napisany 14 Luty 2020 - 20:23

Zobacz postslavedriver, o 14 Luty 2020 - 18:35, napisał(a):

powtorze sie: za 2k mozesz zbudowac kompa na 6- lub 8 -rdzeniowym xeonie lga2011 z mocniejsza grafika i spokojnie pograsz we wszystko na tv

za zaoszczedzone pieniadze ladujesz mocniejsze gpu i wtedy xeon + mocne gpu > ryzen + slabsze gpu

polecam e5-1650 v1/v2, e5-2667, e5-2689 i ten e5-2650v2 tez jest bardzo dobry 8 jajeczny cpu, chociaz do gier lepiej wziac 6 szybszych rdzeni niz 8 wolniejszych (ale jak wezmiesz 8 i wylaczysz dwa rdzenie, to one tez beda pracowaly szybciej)

plyta jingsha x79 za 339
e5-2667 za 200
16gb ram ecc quad channel za 120

czyli ok 660 pln

ssd 150
zasilacz ok 180
bude to ja bym wzial natec armadilo za 60 pln

zostaje ok 1000 pln, za to mozesz wyrwac np uzywane vega56 z gwarancja lub jak troche dolozysz to nawet gtx1080. ewentualnie na calkowitym luzie nowe gtx1660ti lub 1660super i tez bedzie lepiej niz 1650 (swoja droga ciekawy jestem gdzie znalazles tego 1650 super za 700, jesli w alto, to lepiej przypatrz sie dobrze).



Widzę, że znasz się na temacie. Tylko, że nie przekonam się do tej podstawki za mała dostępność tych płyt jest. Są drogie. Mają średnie opinie. Ze sklepami na allegro mam złe doświadczenia. Jednego dnia są innego nie ma, a wtedy nic mi po gwarancji nawet dożywotniej.

Dzięki za zwrócenie uwagi fakt teraz widzę, że w ceneo pokazuje błędną wersję zamiast 1650 super jest 1650.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych