Forum PCLab.pl: Pompa EK- XRES 100 DDC 3.2 problem z startem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Pompa EK- XRES 100 DDC 3.2 problem z startem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Luty 2020 - 10:53

Dzień dobry posiadam pompę EK- XRES 100 DDC 3.2 i od jakiegoś 1 mc-a ma ona problem z wystartowaniem. Po włączeniu komputera w pompce słychać lekkie stukanie ale nie chcę wystartować na razie pomaga jej kilkukrotne stuknięcie gumową stroną kombinerek. Pompę mam od jakiś 3 mc-y na początku chodziła raczej dobrze kupiłem ją używaną. Na początku myślałem że jest to problem softowy gdyż po odpięciu od płyty głównej wydawało mi się że problem znikł. Jednak po 3 dniu pompka również nie chciała wystartować. Pompka ma ewidentny problem z wystartowaniem po np. 1 dniu nie uruchamiania, ponieważ kiedy już się uruchomi to nawet jak wyłączę komputer i odczekam z 2h to uruchomi się bez problemu. Pompkę rozbierałem nie ma w niej żadnego syfu ani szlamu czy tym podobnych rzeczy. Obecnie chodzi ustawiona na 3200RPM ale jak mówiłem ma problem z wystartowaniem. Przypominam że sytuacja również ma miejsce po odłączeniu kabla PWM gdy chodzi na maksymalnych obrotach. Jeśli ktoś ma pomysł co to może być lub od czego to piszcie bo raz że stukanie w nią przy uruchamianiu PC jest trochę uciążliwe :), a dwa obawiam się że to może być droga do końca jej żywota.

#2 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8249
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Luty 2020 - 11:10

Złącze pod które masz podpięte wtyczkę 4-pin PWM ustawione jest w tryb pracy PWM, a nie DC?

Warto byłoby sprawdzić ciągłość przewodów miernikiem, czy przypadkiem nic nie jest przerwane. Wymaga to jednak rozebrania pompy. Przewód MOLEX też warto sprawdzić - czasami lub coś nie stykać we wtyczce i wtedy są cyrki.

Pompa pracuje w normalnej, pionowej pozycji?

Podrzuć zdjęcie pętli, może coś w oczy się rzuci.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Luty 2020 - 11:11


#3 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Luty 2020 - 12:05

Zdjęcie pętli:

https://ibb.co/R93GzZL

Co do miernika to nie mam możliwości sprawdzenia ponieważ go nie posiadam. Wtyczki molex spróbuje podmienić myślisz że to za niskie napięcie może powodować takie cyrki?

#4 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8249
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Luty 2020 - 12:40

Pętla wygląda ok.

Sprawdź przewody, zwłaszcza MOLEXa i ustawienie tego złącza czy jest w trybie PWM. Pompa z PWM powinna raczej pracować stale na 12V i regulacja odbywa się przez sygnał PWM. Jeśli wydaje Ci się, że jest ok, to zwracaj pompę, nie ma co ryzykować, że pewnego dnia pompa nie wystartuje i coś ugotujesz. Podobne problemy miała Alphacool VPP755 bodaj w wersji V2. Czasami po prostu nie chciała startować 8:E.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Luty 2020 - 12:41


#5 Użytkownik jest niedostępny   heat 

  • *
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3197
  • Dołączył: Wt, 19 Cze 12

Napisany 14 Luty 2020 - 12:51

Jedynie molex do sprawdzenia, bo w sumie pisał wcześniej, że jak odłączy PWM od płyty to nic to nie zmienia, więc to raczej nie problem ze sterowaniem ;)

#6 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Luty 2020 - 12:57

Nie wiem czy jest jakiś przełącznik na pompce PWM chyba że chodzi Ci o bios to w biosie ustawione jest oczywiście PWM. Co do zwrotu to raczej nie wchodzi w grę bo to używka więc pewnie jeśli padnie to będę musiał pomyśleć o zmianie pompy ale wtedy zdecyduje się jednak na d5 mają chyba większą żywotność.

#7 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8249
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Luty 2020 - 13:13

Chodziło mi tylko i wyłącznie o BIOS :).

Wiem, że niektóre pompy EK miały problem z pracą przy braku sygnału PWM. Nie pamiętam jednak które pompy to były. Dlatego sugerowałem sprawdzenie sygnału PWM.

Bardziej chodziło mi o zwrot z tytułu rękojmi do sklepu lub gwarancji do producenta - niech wymieniają na nową skoro ta jest walnięta.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Luty 2020 - 13:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Luty 2020 - 14:00

Niestety nie wiem ile ta pompka ma lat ani nie posiadam żadnego dowodu zakupu więc chyba byłby problem z gwarancją producenta.

#9 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8249
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Luty 2020 - 14:09

Myślałem, że nówkę kupiłeś jak napisałeś, że masz ją od 3 miesięcy. W takiej sytuacji faktycznie będzie problem.

Jak masz jakieś znajomego, który chociaż trochę ogarnia elektronikę to mu ją daj - warto byłoby ją rozebrać i sprawdzić punkty lutownicze przewodów, czy gdzieś nie ma zimnego luta i przemierzyć przewody multimetrem. Wiele więcej nie zrobisz.

Poza tym zostaje Ci niewiele opcji poza kupnem nowej pompy. Najlepiej od razu nowe D5 z rezem, ale to lekko 600 zł.

#10 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Luty 2020 - 14:41

A czy rez od tej pompy będzie kompatybilny z rezem d5?

#11 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8249
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 14 Luty 2020 - 14:45

Nie będzie, masz combo do DDC, więc w żaden sposób tego z D5 nie połączysz. Musisz kupić nowe combo.

Edit: Chyba, że chodzi Ci o wykorzystanie samej tuby rezerwuaru - to trzeba by sprawdzić.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 14 Luty 2020 - 14:48


#12 Użytkownik jest niedostępny   mariusz85x 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: Wed, 18 Lis 09

Napisany 14 Luty 2020 - 15:26

Chodziło mi właśnie o tubę.

#13 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8249
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 15 Luty 2020 - 11:47

EK od dłuższego czasu używa tej samej średnicy tuby rezerwuaru (60mm na zewnątrz, 50mm wewnątrz) i tych samych gwintów - jeśli kupisz ich combo D5 - np EK-Xres Revo 100 D5, to będziesz w stanie wymienić tubę rezerwuaru na tą, którą masz teraz.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 15 Luty 2020 - 11:47


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych