Skocz do zawartości
Dravic

Jaka tania karta dźwiękowa do ISK HD9999 (zamiast integry ALC1220 z mobo GA-AB350-Gaming 3)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym serdecznie poprosić o polecenie jakiejś karty dźwiękowej którą mógłbym dokupić aby poprawić jakość dźwięku ISK HD9999.

W tej chwili posiadam tylko kartę dźwiękową zintegrowaną w płycie głównej GA-AB350-Gaming 3.

Słuchawki jeszcze do mnie nie przyszły, ale naczytałem się tyle przeglądając kilka tematów, że musi być lepsze źródło... Okej. Jakie? Musi być do 250zł powiedzmy.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 250 zł raczej ciężko o lepszy kodek od ALC 1220.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 250 zł raczej ciężko o lepszy kodek od ALC 1220.

Ok! Może przejmuję się niepotrzebnie w takim razie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dorzucisz odrobinę, to dostaniesz Sound Blastera Z.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłącz słuchawki do przedniego panelu by skorzystać z AMP. Ja bym nie wyrzucał pieniędzy w błoto mając kodek 1220 do dyspozycji, szkoda Twoich pieniędzy. Je przeznacz lepiej na co innego, nawet śmiem twierdzić że wyrzucenie ich przez okno to lepsza inwestycja jak zakup SBZ, dlaczego? Bo w podobnej cenie znajdziesz Tempotec Serenade :E Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Podłącz słuchawki do przedniego panelu by skorzystać z AMP. Ja bym nie wyrzucał pieniędzy w błoto mając kodek 1220 do dyspozycji, szkoda Twoich pieniędzy. Je przeznacz lepiej na co innego, nawet śmiem twierdzić że wyrzucenie ich przez okno to lepsza inwestycja jak zakup SBZ, dlaczego? Bo w podobnej cenie znajdziesz Tempotec Serenade :E Pozdro

Do tylnego panelu, normalnie w zielone wejście audio chyba, nie? Bo przednie (obudowa) są podobno zawsze zyerbane.

Edytowane przez Dravic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB Z jak masz jakieś w miarę dobre słuchawki, to rozwala na łopatki każdego Realteka włącznie z ALC1220. Różnica na korzyść Z-tki będzie wyraźnie słyszalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB Z jak masz jakieś w miarę dobre słuchawki, to rozwala na łopatki każdego Realteka włącznie z ALC1220. Różnica na korzyść Z-tki będzie wyraźnie słyszalna.

Ale głupoty piszesz i naciągasz kogoś na niepotrzebne koszty...

Nie żaden tylny port a front panel, sprawdź sobie. Dodatkowe AMP i DAC (jak są) zawsze działają z przednim panelem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale głupoty piszesz i naciągasz kogoś na niepotrzebne koszty...

Nie żaden tylny port a front panel, sprawdź sobie. Dodatkowe AMP i DAC (jak są) zawsze działają z przednim panelem.

To są sprawdzone fakty. Frontowy panel niewiele tutaj da. A jak nie chce wydawać zbyt wiele, to można sobie kupić używkę. Np tu za 198 zł z darmową wysyłką wersja OEM, bez tej metalowej, czerwonej obudowy:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/karta-creative-sound-blaster-z-wys-0zl

Jak poszuka, to pewnie znajdzie jeszcze taniej, bo jakiś czas temu widziałem używane egzemplarze nawet za około 150 zł.

Edytowane przez ShadowMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A są fakty niesprawdzone :E I o jakich "sprawdzonych" faktach piszesz? :E

Edytowane przez korki45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam zauważyłeś, fakt, to fakt i nic tego nie zmieni. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy tak wywyższacie tego alc 1220? osobiscie posiadam ta integrę i prawda, w porownaniu do mojego poprzedniego alc 892 to jest niebo i ziemia, ale posiadam również xonar-a dx i ten alc 1220 nie dorasta mu nawet do pięt przy odpowiednich słuchawkach

szczerze mowiac nie wiem jakie sa dobre karty obecnie w tej cenie, ale obstawiam że creativem audigy rx nie powinienes byc rozczarowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak już pisałęm, ALC1220 to bardzo dobry kodek i nie ma co wyrzucać niepotrzebnie pieniędzy. Jeszcze raz napiszę, sam sprzedałem AIMa sc808 po podłączeniu moich słuchawek do integry na mojej płycie głównej, a sprzęt jest sporo lepszy od DX/SBZ. Fakt nie używam jej zbyt często bo teraz męczę iFi z którego jestem bardzo zadowolony i trochę lepiej "zgrywa" się z HD600, podkreślam trochę! Ja dalej proponuje by sam kolega sprawdził a założę się że zakupioną "dźwiękówkę" odeśle z tytułu rękojmi. trzeba jeszcze dodać że DX nie posiada AMP jako DAC jest całkiem niezły ale AMP on na 100% nie ma.

Edytowane przez korki45

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech kolega po prostu najpierw wypróbuje słuchawki na integrze, a jeżeli nie będzie zadowolony to dopiero potem niech rozgląda się za czymś alternatywnym.

Prawdę mówiąc, do tych ISK, z tego co czytałem w recenzjach, integra ALC 1220 w zupełności wystarczy.

Najlepiej jednak przekonać się wpierw na własne uszy. Kartę można potem dokupić. Jakbym np. ja miał ALC 1220 na płycie to pewnie bym Dragonfly Black nie kupował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech kolega po prostu najpierw wypróbuje słuchawki na integrze, a jeżeli nie będzie zadowolony to dopiero potem niech rozgląda się za czymś alternatywnym.

Prawdę mówiąc, do tych ISK, z tego co czytałem w recenzjach, integra ALC 1220 w zupełności wystarczy.

Najlepiej jednak przekonać się wpierw na własne uszy. Kartę można potem dokupić. Jakbym np. ja miał ALC 1220 na płycie to pewnie bym Dragonfly Black nie kupował.

Wreszcie normalna odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wszystkie te Realteki, to kompletne g..... ALC1220 różni się tylko tym, że jest nieco mniej śmierdzącym g....., ale dalej nim jest i prawie każda karta dźwiękowa (która nie jest oparta na Realteku) będzie od tego lepsza. Jak ktoś chce, to niech się oszukuje dalej, ale takie są niestety fakty.

Edytowane przez ShadowMan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, będę testować słuchawki przez następne parę tygodni bo już przyszły i pierwsze wrażenia pozytywne!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te Realteki, to kompletne g..... ALC1220 różni się tylko tym, że jest nieco mniej śmierdzącym g....., ale dalej nim jest i prawie każda karta dźwiękowa (która nie jest oparta na Realteku) będzie od tego lepsza. Jak ktoś chce, to niech się oszukuje dalej, ale takie są niestety fakty.

A ten dalej swoje... czy ty miałeś styczność z ALC1220? Czy tylko powtarzasz mantrę internetową że integra musi być słaba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten dalej swoje... czy ty miałeś styczność z ALC1220? Czy tylko powtarzasz mantrę internetową że integra musi być słaba?

A ten dalej swoje. Tak miałem i tak właśnie uważam. Mantrę internetową, a raczej forumową (bo już niejednokrotnie się tutaj spotkałem z podobnymi, bzdurnymi opiniami), to powtarzasz ty. A fakty są takie, że każda integra oparta na Realteku jest słaba i żadane "poprawiacze" czy to programowe, czy sprzętowe jej nie pomogą. No może odrobinę, ale nadal będzie jej daleko do prawie każdej, dedykowanej karty dźwiękowej, która nie jest oparta na tym samym, g*wnianym Realteku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma inny słuch. To, co jednemu przeszkadza, niekoniecznie przeszkadza drugiemu.

Jakiś czas temu słuchałem sobie różnic między jakością plików w różnych rodzajach formatów i stopniach kompresji. W niektórych przypadkach naprawdę musiałem się mocno wsłuchać by wyczuć różnicę pomiędzy nimi i gdybym nie słuchał jednego pliku po drugim, nawet bym na jakość nie zwrócił uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć, bo pojawiła się kwestia nieco inna. Słuchawki ISK HD9999 przyszły, działam na nich od wczoraj i dość szybko zwróciłem uwagę, że lewa strona jest jakaś słabsza. Myślałem, że głuchnę na lewe ucho, ale po odpaleniu paru plików mono i stereo na przemian, zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś wada fabryczna mojej pary słuchawek.

Czy to ma szansę się wyrównać za jakiś czas? Czy oddać produkt i zamówić inną parę tych samych słuchawek?

Edytowane przez Dravic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć, bo pojawiła się kwestia nieco inna. Słuchawki ISK HD9999 przyszły, działam na nich od wczoraj i dość szybko zwróciłem uwagę, że lewa strona jest jakaś słabsza. Myślałem, że głuchnę na lewe ucho, ale po odpaleniu paru plików mono i stereo na przemian, zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś wada fabryczna mojej pary słuchawek.

Czy to ma szansę się wyrównać za jakiś czas? Czy oddać produkt i zamówić inną parę tych samych słuchawek?

Może być, że są wadliwe bo już widziałem takie komentarze, że jedna strona gra inaczej w tych słuchawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być, że są wadliwe bo już widziałem takie komentarze, że jedna strona gra inaczej w tych słuchawkach.

Powiem więcej. Na słuchawki były już założone te większe i bardziej miękkie pady, a na filmikach widziałem że one są zamiennikami i słuchawki powinny mieć założone te mniejsze pady domyślnie. Ciekawe czy nie dostałem jakichś z odzysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem więcej. Na słuchawki były już założone te większe i bardziej miękkie pady, a na filmikach widziałem że one są zamiennikami i słuchawki powinny mieć założone te mniejsze pady domyślnie. Ciekawe czy nie dostałem jakichś z odzysku.

Tak ma być. Też mam te słuchawki i też były założone te grubsze pady. U mnie obie strony grają równo, więc pewnie trafiłeś na wadliwą sztukę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak ma być. Też mam te słuchawki i też były założone te grubsze pady. U mnie obie strony grają równo, więc pewnie trafiłeś na wadliwą sztukę.

Okej, sugerujesz oddać na gwarancję czy po prostu oddać słuchawki (<15 dni minęło więc mogę) i kupić w innym sklepie?

Edytowane przez Dravic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi