Forum PCLab.pl: Problemów ciąg dalszy... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemów ciąg dalszy... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 16:52

Pewnie znajdzie się tu parę osób które pamiętają mój problem ze ścinami w PC z GTX 1080, i5 9600KF itd. Tamten komputer zwróciłem, zamówiłem kolejny z tego samego sklepu. Montaż + nałożenie pasty na procesor odbył się w sklepie przez pracowników. Wybrałem całkiem inne podzespoły. Komputer niestety objawia takie same problemy jak poprzedni... Dzisiaj dostałem monitor z gsync i 144hz żeby sprawdzić czy to nie czasami mój stary monitor powoduje takie problemy. Jednak działanie w grach jest takie samo. Nadal występują przycinki, mimo włączonego gsync - jest limit na 138 fps i fps utrzymuje się na poziomie 100+ fps (oczywiście podłączony przez displayport).
Póki co, to wszystko co udało mi się ustalić:

-nowy komputer zachowuje się jak stary - ścina w grach - DOOM (2016) - polecany ze względu na bardzo dobrą optymalizację, Hunt showdown, Heroes and generals, Kingdom come deliverance
-po kupieniu nowej listwy elektrycznej (przeciwprzepięciowej) i podłączeniu do innego gniazdka problem się utrzymuje
-odłączenie internetu, głośników problem się utrzymuje
-plany zasilania na wysoka wydajność nie przynoszą efektów

Czego to może być wina?! Drugi komputer z takim samym problemem? To możliwe?! Chyba każdą opcję sprawdziłem - listwa, gniazdo, monitor, głośniki, internet. To wina komputera? Mam tylko kilka dni na zwrot, robić to?

Specyfikacja komputera:
GPU: Gigabyte RTX 2070 SUPER GAMING OC
CPU: Ryzen 3600 + pasta Thermal Grizzly Kryonaut + chłodzenie Fortis 3
MOBO: MSI B450 TOMAHAWK MAX
RAM: HyperX 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Predator Black
Dysk SSD: GOODRAM 120GB 2,5" SATA SSD IRDM GEN. 2
Dysk HDD: Toshiba P300 1TB
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
Zasilacz: Seasonic Focus GX 650W 80 Plus Gold

* Dodam, że mam Windows 10 w wersji home i tak, włączyłem profil XMP w BIOS oraz BIOS jest w najnowszej wersji, to samo ze sterownikami karty graficznej

#2 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1409
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 03 Marzec 2020 - 17:37

Nie napisałeś jak te ścinki wyglądają.
- system świeży? pirat/oryginał?
- bios świeży?
- plan zasilania ustaw ryzen high performance
- sterowniki wszystkie aktualne?
- gra oryginalna?
może to nie ściny a zwykły stuttering (rozrywanie/poszarpany obraz)

#3 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 17:43

Zobacz postlukibossss, o 03 Marzec 2020 - 17:37, napisał(a):

Nie napisałeś jak te ścinki wyglądają.
- system świeży? pirat/oryginał?
- bios świeży?
- plan zasilania ustaw ryzen high performance
- sterowniki wszystkie aktualne?
- gra oryginalna?
może to nie ściny a zwykły stuttering (rozrywanie/poszarpany obraz)

- tak, oryginał
- tak, najnowsza wersja BIOS, nic nie zmieniane jedynie XMP ram
- jak ustawić na "ryzen high performance"? Mam tylko standardowe : wydajność, optymalna
- tak, są aktualne - PC przyszedł w zeszły poniedziałek i wszystko było świeżo instalowane
- gry są oryginalne

to nie jest poszarpany obraz bo mam monitor 144hz gsync więc i stuttering odpada raczej. Są po prostu skoki frametime i czasem dropy fps tak jakby karta nie wyrabiała, a mam RTX 2070 SUPER na 1080p, w dobrze zoptymalizowanej grze DOOM, wyciąga 100+ fps spokojnie. Ustawienia wygładzania TAA czyli najmniej obciążające.

#4 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 241
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 03 Marzec 2020 - 17:49

Skoro i tak będziesz testował, to weź pobierz czystą wersję Windowsa 7 64-bit +SP1 RTM datowaną na 12.05.2011. Nie ma praktycznie żadnych aktualizacji, ani syfu, który może to powodować.

/edit
Nie chodzi mi o to, byś używał tego starego systemu na stałe. Ale zobacz, czy na tej konkretnej wersji windowsa ściny będą występowały. Nie pobieraj aktualizacji (najlepiej je wyłącz).

Ten post był edytowany przez sc0rpow dnia: 03 Marzec 2020 - 17:52


#5 Użytkownik jest niedostępny   Typowy_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 03 Marzec 2020 - 17:52

Antywirusa wbudowanego w windows 10 wyłączałeś? Ewentualnie czy próbowałeś ustawić w zabezpieczeniach windowsa te opcje? Screen

Edit: Jak nie masz innych planów zasilania to znaczy że nie zainstalowałeś sterowników do chipsetu płyty głównej.

Ten post był edytowany przez Typowy_ dnia: 03 Marzec 2020 - 17:54


#6 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1409
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:13

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 17:43, napisał(a):


- jak ustawić na "ryzen high performance"? Mam tylko standardowe : wydajność, optymalna
- tak, są aktualne - PC przyszedł w zeszły poniedziałek i wszystko było świeżo instalowane



A no to widzisz, już jeden rzeczy Ci brakuje, mianowicie sterowników od chipsetu. Wtedy pojawią Ci się plany zasilania ryzenowskie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   vxclpa45364sd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Pn, 17 Lut 20

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:15

już ma taka paranoje scinkowa ze widzi je tam gdzie ich nie ma. jak chcesz mieć stabilny frametime to zablokuj sobie fps rivatunerem albo w sterowniku na 60fps i będziesz miał super gladki obraz

#8 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:18

Zobacz postvxclpa45364sd, o 03 Marzec 2020 - 18:15, napisał(a):

już ma taka paranoje scinkowa ze widzi je tam gdzie ich nie ma. jak chcesz mieć stabilny frametime to zablokuj sobie fps rivatunerem albo w sterowniku na 60fps i będziesz miał super gladki obraz

zapraszam do mnie i zobaczysz czy mam paranoje

#9 Użytkownik jest niedostępny   hozza 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Nd, 28 Lip 19

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:25

Ten problem moze sie ciagnac miesiacami albo i latami... Patrz ile juz kasy wydales na nowe podzespoly, monitor, listwy zasilajace itp. I ile CZASU na to straciles. O nerwach juz nie wspomne. A mimo to problem jest taki sam jak na poprzednim kompie z zupelnie innymi czesciami. Jeszcze troche i dostaniesz psychozy albo zalamania nerwowego. Zastanow sie czy w twoim wypadku lepszym wyborem nie bedzie zakup jakiejs konsoli. A tutaj na pc to ciezko ci bedzie zdiagnozowac problem bo tak naprawde jest milion opcji do sprawdzenia jak nie wiecej. Windows 10 dodatkowo komplikuje sprawe bo tam co chwila wpadaja nowe aktualizacje ktore ingeruja w dzialanie i stabilnosc systemu.

Jesli nie chcesz kupic konsoli to mam dla ciebie kilka innych rad

1) Oddaj te czesci i zazadaj zwrotu pieniedzy (o ile nie minelo 14 dni od zakupu). Majac kase zwroc sie do kogos, kto ma kanal na youtube i ogarnia temat. Np. Tech_Lipton, BlackWhiteTV, WavePC, Video Blog Tech itp. Wytlumacz na czym polega problem, wyslij filmy na ktorym jest on doskonale widoczny i popros o zlozenie kompa za podana przez ciebie kwote + wykonanie testow czy ten problem nie bedzie wystepowal.

2) Nie oddawaj czesci, tylko wyslij komputer do kogos, kto sie na tym zna. Zaplacisz po prostu za usluge instalacji systemu + ewentualnej optymalizacji oraz testy, czy ten problem z szarpaniem obrazu znowu sie pojawi.

#10 Użytkownik jest niedostępny   vxclpa45364sd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Pn, 17 Lut 20

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:26

spoko, zart. tez się wkurzalem sporo przez scinki na karcie amd ze ja sprzedałem. ram i plyte glownna ta sama co przy gtx1080? jak nie chcesz grac z blokiem fps to chociaż zobacz dla testu czy jak zrobisz tak jak mowie bedziesz miał gladko

#11 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:34

Zobacz postvxclpa45364sd, o 03 Marzec 2020 - 18:26, napisał(a):

spoko, zart. tez się wkurzalem sporo przez scinki na karcie amd ze ja sprzedałem. ram i plyte glownna ta sama co przy gtx1080? jak nie chcesz grac z blokiem fps to chociaż zobacz dla testu czy jak zrobisz tak jak mowie bedziesz miał gladko

Nie, wszystkie podzespoły inne zupełnie. Od zasilacza po kartę graficzną

#12 Użytkownik jest niedostępny   vxclpa45364sd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Pn, 17 Lut 20

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:34

nigdy bym nie kupil całego komputera. rtx 2070 super founders etidiotn prosto od nvidi mogles sobie zamowic i w domu poskladac komputer.

#13 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:35

Zobacz posthozza, o 03 Marzec 2020 - 18:25, napisał(a):

Ten problem moze sie ciagnac miesiacami albo i latami... Patrz ile juz kasy wydales na nowe podzespoly, monitor, listwy zasilajace itp. I ile CZASU na to straciles. O nerwach juz nie wspomne. A mimo to problem jest taki sam jak na poprzednim kompie z zupelnie innymi czesciami. Jeszcze troche i dostaniesz psychozy albo zalamania nerwowego. Zastanow sie czy w twoim wypadku lepszym wyborem nie bedzie zakup jakiejs konsoli. A tutaj na pc to ciezko ci bedzie zdiagnozowac problem bo tak naprawde jest milion opcji do sprawdzenia jak nie wiecej. Windows 10 dodatkowo komplikuje sprawe bo tam co chwila wpadaja nowe aktualizacje ktore ingeruja w dzialanie i stabilnosc systemu.

Jesli nie chcesz kupic konsoli to mam dla ciebie kilka innych rad

1) Oddaj te czesci i zazadaj zwrotu pieniedzy (o ile nie minelo 14 dni od zakupu). Majac kase zwroc sie do kogos, kto ma kanal na youtube i ogarnia temat. Np. Tech_Lipton, BlackWhiteTV, WavePC, Video Blog Tech itp. Wytlumacz na czym polega problem, wyslij filmy na ktorym jest on doskonale widoczny i popros o zlozenie kompa za podana przez ciebie kwote + wykonanie testow czy ten problem nie bedzie wystepowal.

2) Nie oddawaj czesci, tylko wyslij komputer do kogos, kto sie na tym zna. Zaplacisz po prostu za usluge instalacji systemu + ewentualnej optymalizacji oraz testy, czy ten problem z szarpaniem obrazu znowu sie pojawi.

Jakby dostępna była konsola next-genowa PS5 albo XBOX to z chęcią bym wziął zamiast PC. Jednak PS4/XBOX ONE nie ma sensu teraz w moim przypadku jeśli mogę zbudować znacznie mocniejszy sprzęt.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:50

Ściągni sterowniki do chipsetu i ustaw plan zasilania na ryzen high performance.

#15 Użytkownik jest niedostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22730
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 03 Marzec 2020 - 18:51

A zainstaluj winde 1703 albo 09.

Ten post był edytowany przez ODIN85 dnia: 03 Marzec 2020 - 18:52


#16 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:00

Zobacz postNequrix, o 03 Marzec 2020 - 18:50, napisał(a):

Ściągni sterowniki do chipsetu i ustaw plan zasilania na ryzen high performance.

Ustawiłem to właśnie, rzeczywiście musiałem zainstalować stery do chipsetu, wcześniej o tym zapomniałem.
ja już naprawdę nie wiem czy ja mam paranoję czy co, bo niby już Hunt showdown lepiej chodzi od tego Dooma, czyli gra topornie zoptymalizowana lepiej działa od dobrze zoptymalizowanej?
Muszę jakiś film nagrać, póki co mam tylko taki https://www.youtube....h?v=r8e8gD70n5w i taki https://www.youtube....776F2z_8Cg&t=1s

#17 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:06

Zanim zaczniecie zasypywać kolegę radami zajrzyjcie do poprzedniego tematu.

BRB Nexus, to nie jest możliwe, żeby to był problem z samym komputerem! Może to problem z monitorem?
Ja już ci pisałem o czystej instalacji Windows, bez zmiany żadnych ustawień. Rozumiem, że zastosowałeś się do tego tym razem.

Zrób taki prosty test.

W panelu NVidia włącz G-Sync.
Jeżeli włączyłeś ograniczanie FPS w RivaTuner lub Panelu NVidia to je wyłącz.
W Doom 2016 w zaawansowanych opcjach włącz wyświetlanie szczegółowych statystyk. Powinno to wyglądać tak.
Dodaj obrazek
Uruchom grę z włączoną synchronizacją.
Sprawdź, czy wykresy podczas gry wyglądają tak jak u mnie.
Najważniejsze, czy w momencie przycięć jest to widoczne na wykresach?

Zrób zrzut ekranu i zamieść tutaj.

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 03 Marzec 2020 - 19:09


#18 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2530
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:09

Dooma na Nvidii testuj na OpenGL, a nie na Vulkanie.

Hunt Showdown to śmierdzący syf na CryEngine 3, który już za czasów alphy działał jak kibel - na premierę niby coś tam poprawili i niby działa płynniej ale odradzam opieranie swojej opinii na tym tytule, to samo dotyczy Kingdom Come Deliverance, który ogólnie działa jeszcze gorzej niezależnie od konfiguracji bo czeskie śmiecie oczywiście musieli wybrać jeden z gorszych silników (ponownie CryEngine 3) pod robienie sandboxów, który jest ciężki dla sprzętu ogólnie, szczególnie dla CPU.

Heroes and Generals i ich hehe autorski silnik, który to coś napędza to jeszcze gorszy szmelc niż CryEngine 3 więc kolejna źle dobrana gra do testów sprzętu: https://www.reddit.c...ne_limitations/

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 03 Marzec 2020 - 19:11


#19 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:19

Zobacz postcaleb59, o 03 Marzec 2020 - 19:09, napisał(a):

Dooma na Nvidii testuj na OpenGL, a nie na Vulkanie.

Hunt Showdown to śmierdzący syf na CryEngine 3, który już za czasów alphy działał jak kibel - na premierę niby coś tam poprawili i niby działa płynniej ale odradzam opieranie swojej opinii na tym tytule, to samo dotyczy Kingdom Come Deliverance, który ogólnie działa jeszcze gorzej niezależnie od konfiguracji bo czeskie śmiecie oczywiście musieli wybrać jeden z gorszych silników (ponownie CryEngine 3) pod robienie sandboxów, który jest ciężki dla sprzętu ogólnie, szczególnie dla CPU.

Heroes and Generals i ich hehe autorski silnik, który to coś napędza to jeszcze gorszy szmelc niż CryEngine 3 więc kolejna źle dobrana gra do testów sprzętu: https://www.reddit.c...ne_limitations/

Dobra rozumiem że do Heroes and Generals i Hunta można się doczepić, ale DOOM uchodzi za bardzo dobrze zoptymalizowaną grę, podobno nie ma tam problemów z takimi ścinami nawet na słabszych konfiguracjach.
Tylko i wyłącznie odpalałem tą grę na OpenGL

#20 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:20

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 19:00, napisał(a):

Ustawiłem to właśnie, rzeczywiście musiałem zainstalować stery do chipsetu, wcześniej o tym zapomniałem.
ja już naprawdę nie wiem czy ja mam paranoję czy co, bo niby już Hunt showdown lepiej chodzi od tego Dooma, czyli gra topornie zoptymalizowana lepiej działa od dobrze zoptymalizowanej?
Muszę jakiś film nagrać, póki co mam tylko taki https://www.youtube....h?v=r8e8gD70n5w i taki https://www.youtube....776F2z_8Cg&t=1s

No ja tu szczerze jakichkolwiek ścinek nie widzę. Ściągni może jakiś apex legend albo fortnita do testow

  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych