Forum PCLab.pl: Problemów ciąg dalszy... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemów ciąg dalszy... Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2530
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:21

Dlatego na temat Dooma niczego złego nie napisałem, nie wiem skąd ta sugestia.

Poradziłem Ci tylko byś grał w Dooma na OpenGL a nie na Vulkanie bo po prostu karty Nvidii lepiej sobie radzę pod OpenGL.

#22 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:23

Zobacz postSebastianFM, o 03 Marzec 2020 - 19:06, napisał(a):

Zanim zaczniecie zasypywać kolegę radami zajrzyjcie do poprzedniego tematu.

BRB Nexus, to nie jest możliwe, żeby to był problem z samym komputerem! Może to problem z monitorem?
Ja już ci pisałem o czystej instalacji Windows, bez zmiany żadnych ustawień. Rozumiem, że zastosowałeś się do tego tym razem.

Zrób taki prosty test.

W panelu NVidia włącz G-Sync.
Jeżeli włączyłeś ograniczanie FPS w RivaTuner lub Panelu NVidia to je wyłącz.
W Doom 2016 w zaawansowanych opcjach włącz wyświetlanie szczegółowych statystyk. Powinno to wyglądać tak.
Dodaj obrazek
Uruchom grę z włączoną synchronizacją.
Sprawdź, czy wykresy podczas gry wyglądają tak jak u mnie.
Najważniejsze, czy w momencie przycięć jest to widoczne na wykresach?

Zrób zrzut ekranu i zamieść tutaj.

Wiesz co nowy komputer to i nowa instalacja, więc czysta, nie instalowałem żadnych śmieci, mogę podać to co mam zainstalowane: sterowniki nvidia, chipset amd, steam, epic games launcher, msi afterburner, realtek sterownik dźwięku, gry DOOM, Hunt showdown, Heroes and generals, hearts of iron 4, aplikacje cpuz, aida64, coretemp, google chrome

#23 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:23

caleb59, przecież tu nie chodzi o testowanie, tylko znalezienie przyczyny ścinek, z którymi autor tematu ma problem w wielu różnych grach. Nie ma znaczenia, czy Doom 2016 będzie uruchomiony na Vulkan czy OpenGL. Na takim sprzęcie powinien działać bez najmniejszych przycięć. U mnie tak działa i działał na poprzednich, słabszych podzespołach.

BRB Nexus zrobisz taki test? Opisz też dokładniej jak wyglądają te przycięcia, w sensie czy są bardzo zauważalne, co jaki czas występują i czy regularnie. Chciałbym zobaczyć też jak u ciebie wyglądają te statystyki i wykresy.

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 03 Marzec 2020 - 19:27


#24 Użytkownik jest niedostępny   Hubiq 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: Pt, 03 Sie 12

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:27

Zobacz postBRB%20Nexus, o 03 Marzec 2020 - 19:00, napisał(a):

Muszę jakiś film nagrać, póki co mam tylko taki https://www.youtube....h?v=r8e8gD70n5w i taki https://www.youtube....776F2z_8Cg&t=1s


Tak jak w poprzednich dwóch filmach z poprzedniego tematu widać było ewidentne rwanie animacji przy ruchach kamery, tak przy tych dwóch filmach nie mogę się dopatrzyć absolutnie żadnego rwania płynności.

#25 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2530
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:31

To może sprawdzić latency monitorem? https://www.resplend....com/latencymon
-----------
Ja tak samo, nie widzę na filmach rwania co być może rzeczywiście wskazywać na problem z monitorem/podłączeniem.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 03 Marzec 2020 - 19:34


#26 Użytkownik jest niedostępny   vxclpa45364sd 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Pn, 17 Lut 20

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:31

raz tam zetlo w kingdom. elektrownia szwankuje. musisz się przeprowadzić na drugi koniec polski.

#27 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2530
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:38

Tam w Kingdom Come na początku jak schodzisz przez bramę w dół na główny placyk wioski to ostro spada fps ale to jest "norma" - są w tej grze takie dzikie akcje, gdzie śmiecie czeskie nie potrafili ogarnąć - zobaczysz trochę później akcję w nocy na murach zamku z zapalonymi pochodniami to zrozumiesz...

Nie sugeruj się tym.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Typowy_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:46

Ale widać jak frametime ma dziwny, szczególnie jak rusza kamerą, to nie jest normalne.

Ten post był edytowany przez Typowy_ dnia: 03 Marzec 2020 - 19:47


#29 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:49

Zobacz postSebastianFM, o 03 Marzec 2020 - 19:23, napisał(a):

caleb59, przecież tu nie chodzi o testowanie, tylko znalezienie przyczyny ścinek, z którymi autor tematu ma problem w wielu różnych grach. Nie ma znaczenia, czy Doom 2016 będzie uruchomiony na Vulkan czy OpenGL. Na takim sprzęcie powinien działać bez najmniejszych przycięć. U mnie tak działa i działał na poprzednich, słabszych podzespołach.

BRB Nexus zrobisz taki test? Opisz też dokładniej jak wyglądają te przycięcia, w sensie czy są bardzo zauważalne, co jaki czas występują i czy regularnie. Chciałbym zobaczyć też jak u ciebie wyglądają te statystyki i wykresy.

Postaram się to zrobić, ale to po prostu uruchomić tą opcję i z nią grać czy jest tam w opcjach jakiś benchmark?

Zobacz postHubiq, o 03 Marzec 2020 - 19:27, napisał(a):

Tak jak w poprzednich dwóch filmach z poprzedniego tematu widać było ewidentne rwanie animacji przy ruchach kamery, tak przy tych dwóch filmach nie mogę się dopatrzyć absolutnie żadnego rwania płynności.

Ale skoki frametime są spore i w trakcie nich mam takie przycinki

#30 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2530
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:49

A może taki głupi pomysł z mojej strony - może jak masz dobrą kamerę w telefonie to ustawić z boku telefon i po prostu nagrać jak to wygląda bezpośrednio, może kamera z telefonu wyłapie te anomalie?

#31 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:56

Zobacz postcaleb59, o 03 Marzec 2020 - 19:49, napisał(a):

A może taki głupi pomysł z mojej strony - może jak masz dobrą kamerę w telefonie to ustawić z boku telefon i po prostu nagrać jak to wygląda bezpośrednio, może kamera z telefonu wyłapie te anomalie?

Sprawdziłem, nie łapie za bardzo tego

#32 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 895
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 03 Marzec 2020 - 19:59

Na którym dysku instalujesz gry na SSD ? Ja miałem ścinki na HDD w kilku grach m.in. w Watch Dogs natomiast po przejściu na SSD zniknęły problemy.
Jak widać od tamtego momentu porzuciłem HDD i kupiłem dodatkowo SSD 2TB.

Ten post był edytowany przez Raptor9 dnia: 03 Marzec 2020 - 19:59


#33 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:01

Zobacz postRaptor9, o 03 Marzec 2020 - 19:59, napisał(a):

Na którym dysku instalujesz gry na SSD ? Ja miałem ścinki na HDD w kilku grach m.in. w Watch Dogs natomiast po przejściu na SSD zniknęły problemy.
Jak widać od tamtego momentu porzuciłem HDD i kupiłem dodatkowo SSD 2TB.

Mam te gry na hdd ale czy to ma jakis związek z tym? Wiele ludzi gra na hdd w takie gry i problemów nie ma. Na poprzednim pc wszystko szło na ssd a problem był taki sam

#34 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 895
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:02

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 20:01, napisał(a):

Mam te gry na hdd ale czy to ma jakis związek z tym? Wiele ludzi gra na hdd w takie gry i problemów nie ma. Na poprzednim pc wszystko szło na ssd a problem był taki sam

To odpal grę na SSD. Dziwie się że kupując taką kartę nie masz SSD pod gry.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Typowy_ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Cz, 26 Wrz 19

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:04

Przyszło mi do głowy jeszcze że na starym pc jak używałem myszki na 1000 i 500hz miałem mikrościny, może to to?

Edit: HDD wystarczy dopóki nie jest to laptopowy szmelc. Nie ma sensu szukać w nim problemu.

Ten post był edytowany przez Typowy_ dnia: 03 Marzec 2020 - 20:05


#36 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:05

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 20:01, napisał(a):

Mam te gry na hdd ale czy to ma jakis związek z tym? Wiele ludzi gra na hdd w takie gry i problemów nie ma. Na poprzednim pc wszystko szło na ssd a problem był taki sam

Ja tak mam w laptopie ze na hdd mam losowe freezy(ale typowe freezy na 1-2s) przez dysk twardy, a konkretnie szybkosc odczytu\zapisu i to nawet w takich grach jak heroes 3 nie mowiac o innych.
Na ssd wszystko śmiga :)
Zainstaluj grę na ssd a hdd sprawdź crystaldiskmarkiem.

#37 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5717
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:06

Hdd nowy, drugi czy używany?
Gta 5 na hdd jak mialem , miewał stuttering dość zacny, ale było to randomowe. Raz gra działała super, raz były przycinki. Przerzucilem gre na ssd i problem znikł. Może tu być pies pogrzebany.

#38 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18201
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:10

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 20:01, napisał(a):

Mam te gry na hdd ale czy to ma jakis związek z tym? Wiele ludzi gra na hdd w takie gry i problemów nie ma. Na poprzednim pc wszystko szło na ssd a problem był taki sam

Wiele wymagających gier na HDD słabo działa, a KC:D wręcz tragicznie działa na HDD. W twoim przypadku to całkowicie odpiąłbym HDD, abyś się mógł upewnić, że nic ci nie skrobie po dysku podczas grania.

Ale ogólnie jak ci już pisałem zamiast siedzieć miesiącami na forum i bezcelowo szukać rozwiązania, lepszym wyjściem było by spakować kompa i pojechać do kogoś kto się na nich zna, niech ci wszystko ogarnie i skonfiguruje.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 03 Marzec 2020 - 20:13


#39 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 241
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:10

On wcześniej miał gry zainstalowane tylko na SSD i problem był taki sam, więc po co ma się znowu bawić w sprawdzanie czegoś, co na pewno nie jest powodem ścin :hmm:

Polecam przejrzeć jego pierwszy temat, bo 3/4 rad, które są tutaj udzielane zostały już przewałkowane i zrealizowane X razy.

Ten post był edytowany przez sc0rpow dnia: 03 Marzec 2020 - 20:12


#40 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:12

Chciałem wziąć ssd pod gry ale niestety to przekraczało mój budżet i wolałem nie obcinać karty np do 2060 super.

HDD jak i reszta podzespołów łącznie z obudową jest nowy, cały zestaw był kupiony od nowa, każdy element został zmieniony, nawet ta listwa zasilająca. Tak samo monitor i kabel od monitora, teraz jest displayport.

Co do myszki to już nie pamiętam ile na hz, dpi ma 3200. Z resztą zaraz zainstaluję apkę od a4tech i sprawdzę te hz

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 03 Marzec 2020 - 20:20


  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych