Forum PCLab.pl: Problemów ciąg dalszy... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (15 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 13
  • 14
  • 15
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemów ciąg dalszy... Oceń temat: -----

#281 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 10 Marzec 2020 - 15:32

Zobacz posthozza, o 10 Marzec 2020 - 14:38, napisał(a):

Ty, faktycznie! :lol2: Robił ten test, kiedy jednocześnie pobierały mu się w tle tekstury HD :E I od razu połączył te przycinki ze swoim problemem, który jest zgoła inny (spadki fps, szarpanie obrazu). Nawet mi jedna myśl do głowy przyszła - on większość tych testów wykonywał po formacie zapewne mając włączone zamulacze typu origin, steam, uplay, aktualizacje windows. Steamy originy i uplaye mogły mu też w tle pobierać jakieś pliki, aktualizacje do gier itp. Już nie wspominając o tym, że on jednocześnie nagrywał rozgrywkę i miał powłączone te wszystkie dodatki nvidii z geforce experience włącznie. O braku jakiejkolwiek optymalizacji systemu, przeglądarce w tle i innych tego typu rzeczach nawet nie wspomnę. To już zaszło za daleko i będzie każdą ścinę traktował jako problem. Nawet jeśli dana gra po prostu miewa takie ściny i to jest normalne. Po prostu nawet najmniejsze przycięcie, chwilową utratę płynności, czy inne lekkie szarpnięcia będzie wiązał z wadliwym sprzętem. Ma szczęście, że robił te zakupy w X-KOMIE, a nie w jakiejś firmie krzak, bo tego typu akcje z ciągłymi zwrotami i uszkodzeniem podzespołów w transporcie by nie przeszły.

Rzeczywiście nie zauważyłem nawet że podczas gry miałem jeszcze jakieś pliki pobierane, mój błąd. To dlatego potem już to przeszło. Ale nie róbcie ze mnie debila, nie poinstalowałem żadnych zamulaczy czy wirusów po otrzymaniu kompa.
Windows 10, sterowniki, google chrome, steam (na którym mam gry więc jak go wykluczyć?), grę. Nic więcej. NVIDIA experience zainstalowałem dopiero po tym, jak przetestowałem już gry - musiałem czymś robić filmy. Testowałem też DOOMa z wyłączonym internetem, odpiąłem kabel i grałem. Nic więc w tle ściągać się nie mogło.

#282 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 10 Marzec 2020 - 16:12

Ustawiłem vulkan zamiast opengl i włączyłem synchronizacje adaptywna w grze, gsync w nvidia i jest jakby lepiej

#283 Użytkownik jest niedostępny   Kroliszek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Cz, 21 Lis 19

Napisany 10 Marzec 2020 - 16:55

Zobacz postBRB Nexus, o 10 Marzec 2020 - 16:12, napisał(a):

Ustawiłem vulkan zamiast opengl i włączyłem synchronizacje adaptywna w grze, gsync w nvidia i jest jakby lepiej


hehe placebo czyni cuda :P

#284 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 10 Marzec 2020 - 18:07

Zobacz postBRB Nexus, o 10 Marzec 2020 - 16:12, napisał(a):

Ustawiłem vulkan zamiast opengl i włączyłem synchronizacje adaptywna w grze, gsync w nvidia i jest jakby lepiej

Ja już się w ogóle nie dziwię, że ty masz później problemy z przycięciami. Synchronizacja adaptywna i G-Sync? Gorszego połączenia to już chyba nie mogłeś wybrać. Jak G-Sync ma działać to musi być włączona synchronizacja, w grze lub w Panelu NVidia. Przy adaptywnej synchronizacji działa to tak, że jest ona aktywna tylko jeżeli karta generuje tyle FPS co odświeżanie, jeżeli FPS'y spadną to synchronizacji nie ma.

Ten post był edytowany przez SebastianFM dnia: 10 Marzec 2020 - 18:10


#285 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 10 Marzec 2020 - 18:11

Zobacz postSebastianFM, o 10 Marzec 2020 - 18:07, napisał(a):

Ja już się w ogóle nie dziwię, że ty masz później problemy z przycięciami. Synchronizacja adaptywna i G-Sync? Gorszego połączenia to już chyba nie mogłeś wybrać.

Przecież cały czas miałem gsync on, vsync on, testowalem tez gsync on, vsync off

#286 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5447
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 15 Marzec 2020 - 10:42

Zobacz postBRB Nexus, o 10 Marzec 2020 - 18:11, napisał(a):

Przecież cały czas miałem gsync on, vsync on, testowalem tez gsync on, vsync off

Czyli nie rozumiesz tego co napisał SebastianFM? :E

#287 Użytkownik jest niedostępny   wiemar 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 70
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 18 Marzec 2020 - 18:33

ja tam na tych filmikach nie widzę żadnych przycięć. możesz spróbować postawić system w wersji 1903 ale bez najnowszych aktualizacji. czy przerabiałeś temat optymalizacji pełnoekranowych?

#288 Użytkownik jest niedostępny   jacktheripper 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: Wed, 08 Lis 06

Napisany 23 Maj 2020 - 01:40

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 20:00, napisał(a):

Ustawiłem to właśnie, rzeczywiście musiałem zainstalować stery do chipsetu, wcześniej o tym zapomniałem.
ja już naprawdę nie wiem czy ja mam paranoję czy co, bo niby już Hunt showdown lepiej chodzi od tego Dooma, czyli gra topornie zoptymalizowana lepiej działa od dobrze zoptymalizowanej?
Muszę jakiś film nagrać, póki co mam tylko taki https://www.youtube....h?v=r8e8gD70n5w i taki https://www.youtube....776F2z_8Cg&t=1s


Straszne piki we frametimie, nie wiem czy to wina gry czy PCta, ale tak nie powinno być. A i jak testujesz jakieś gry to daj im pochodzić trochę czasu, bo muszą się skompilować shadery.

  • (15 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 13
  • 14
  • 15
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych