Forum PCLab.pl: Problemów ciąg dalszy... - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problemów ciąg dalszy... Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 895
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:19

Zobacz postsc0rpow, o 03 Marzec 2020 - 20:10, napisał(a):

On wcześniej miał gry zainstalowane tylko na SSD i problem był taki sam, więc po co ma się znowu bawić w sprawdzanie czegoś, co na pewno nie jest powodem ścin :hmm:

Polecam przejrzeć jego pierwszy temat, bo 3/4 rad, które są tutaj udzielane zostały już przewałkowane i zrealizowane X razy.

Odpisując mi na pytanie powyżej on nie potwierdził że odpalał te problematyczne gry na SSD.
Mnie cięło na nowym dysku WD BLUE 2TB więc niee bylo to jakies padło. Problem rozwiązał SSD.

#42 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:21

jest ustawione na 1000 hz

#43 Użytkownik jest niedostępny   Kroliszek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 27
  • Dołączył: Cz, 21 Lis 19

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:21

To teraz w koncu chodzi o spadki klatek czy scinki obrazu? https://www.youtube....h?v=IfyyXZxFyeI tutaj bylo widac dziwne przeskoki obrazu ale w tym nowych filmach nic nie widac tak jak inni pisali... Moze naprawde zaczynasz miec paranoje i widzisz problemy tam gdzie ich nie ma? Byla tutaj taka jedna osoba ktora sama wmowila sobie ze "pada mu karta" bo ma "migajace tekstury w roznych dziwnych miejscach w grach". Potem nagral gameplay i sie okazalo ze w tych konkretnych miejscach migajace tekstury ma kazdy :lol2:

Aktualnie z czym masz problem? Z takimi przeskokami obrazu czy ze spadkami fps? Bo tak to napisales ze wlasciwie nie wiadomo czy ten problem z ktorym sie zmagasz to ten sam sprzed pol miesiaca czy jakis inny. A tak na marginesie dlaczego nie zrobisz tego co inni ci juz radzili? Dlaczego nie zamowisz skladania i optymalizacji systemu o kogos kto sie zna tylko ciale korzystasz z uslug sklepu ktory przez pierwsze 2 tygodnie nawet nie potrafil zdiagnozowac problemu? Lubisz sie tak uzerac w nieskonczonosc?

#44 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 241
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:28

Zobacz postRaptor9, o 03 Marzec 2020 - 20:19, napisał(a):

Odpisując mi na pytanie powyżej on nie potwierdził że odpalał te problematyczne gry na SSD.
Mnie cięło na nowym dysku WD BLUE 2TB więc niee bylo to jakies padło. Problem rozwiązał SSD.


W poprzednim temacie napisał, że testował ponad 30 różnych gier na SSD i HDD, a problem był ten sam:
Dodaj obrazek

No chyba, że on już tak się pogubił, że sam nie pamięta co wcześniej pisał i na czym testował te gry.

#45 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 895
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:33

Zobacz postsc0rpow, o 03 Marzec 2020 - 20:28, napisał(a):

W poprzednim temacie napisał, że testował ponad 30 różnych gier na SSD i HDD, a problem był ten sam:
Dodaj obrazek

No chyba, że on już tak się pogubił, że sam nie pamięta co wcześniej pisał i na czym testował te gry.

To jest tak ogólnie napisane że chyba nie ma pewności. Niech dany tytuł zainstaluje na SSD i wróci tutaj na forum czy pomogło, to można kontynuować wątek. Ja obstawiam winę SSD jeśli odpala najnowsze gry na max detalach na HDD.

Ja specjalnie wymieniłem dysk dla RTX 2060 aby zaczęło chodzić bez przycinek

Ten post był edytowany przez Raptor9 dnia: 03 Marzec 2020 - 20:34


#46 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:38

Pocisni tego hddka crystaldiskmark i wrzuć wynik.

Ten post był edytowany przez Nequrix dnia: 03 Marzec 2020 - 20:38


#47 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 20:57

Zobacz postNequrix, o 03 Marzec 2020 - 20:38, napisał(a):

Pocisni tego hddka crystaldiskmark i wrzuć wynik.

Okej, jutro to wstawię bo teraz muszę już spadać.

Dokładniejszy opis tego problemu? Jak mam stały fps jest ok, ale są spadki nagłe, wiadomo że jak jest wysoka wartość fps np 100 i spadnie nagle do 50 to jest ścina, to rozumiem. Ale są po prostu takie spadki przykładowo z 100 do 90 i jest ścina + skok frametime. Nie wygląda to juz jak wina monitora bo on ma g-sync, a g-sync powinien taki efekt spadku klatek dodatkowo łagodzić, że na tak wysokim fpsie nie powinno być to aż tak odczuwalne. Można to porównać do doczytywania lokacji, ale przecież w takim DOOMie sa zamknięte (póki co) lokacje więc co by tu doczytywało? RAM jest bardzo szybki 3200mhz i 16gb więc sam HDD robiłby taki problem?
Jutro powstawiam jakieś filmy z dooma albo czegoś innego, postaram się to uchwycić.

Wiem że może trochę chaotycznie piszę ale ciężko się tu skupić jak kolejny raz mam ten sam problem :/

Aha i te ściny to nie są jak wchodzę do nowej lokacji, są po prostu podczas poruszania myszką i przemieszczania się klawiszami WSAD

Ten post był edytowany przez BRB Nexus dnia: 03 Marzec 2020 - 20:58


#48 Użytkownik jest niedostępny   Raptor9 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 895
  • Dołączył: Nd, 09 Maj 04

Napisany 03 Marzec 2020 - 21:02

Akurat się składa że w DOOMie 2016 też miałem ściny i freezy na HDD (na mapie labolatorium Lazarus czy jakos tak), więc dziwie się że do tej pory mając SSD nie zainstalowales na nim Dooma

Ten post był edytowany przez Raptor9 dnia: 03 Marzec 2020 - 21:06


#49 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 03 Marzec 2020 - 21:22

HDD to nie problem, przynajmniej w tym przypadku. Ja aktualnie mam Doom'a na HDD podłączonym przez USB. Zamieściłem wykres z gry. Przy wyłączonej synchronizacji śmiga 200 FPS i też nie ma żadnych nawet najmniejszych przycięć. Czytajcie dokładnie co autor tematu pisze.

BRB Nexus, ja już ostatni raz sugeruję ci, co powinieneś najpierw sprawdzić. Jeżeli ty to olewasz, to ja nie będę próbował ci pomóc. Miałeś zmienić ustawienia i zaobserwować, czy jeżeli masz przycięcia w Doom to widać je też na wykresach. Prosiłem też, żebyś zamieścił zrzut ekranu. Nie, nie masz włączać żadnego benchmarka tylko normalną grę.

#50 Użytkownik jest niedostępny   FireHawk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 229
  • Dołączył: Wed, 28 Maj 08

Napisany 03 Marzec 2020 - 21:33

Nie śledziłem całego wątku, ale strzelałbym 90% szans że winowajcą jest system. Patrząc na ten wynalazek z szerszej perspektywy całego jego cyklu życia i utrzymania (historia aktualizacji naprawiających 1 rzecz, a psujących 10 kolejnych) Win 10 jest karykaturą systemu operacyjnego. Absolutnie nie użyłbym go jako środowiska referencyjnego do jakichkolwiek testów jeżeli nie jest się zawodowo związanym z obsługą komputera (a i tym osobnikom potrafi wyjść bokiem).

Autorze - zainstaluj na chwilę sprawdzoną 7 jak już ktoś wyżej polecał, bez połączenia z internetem. Następnie zablokuj wszystkie aktualizacje i dopiero połącz się z siecią i dokończ resztę konfiguracji / instalek do testów.

Ten post był edytowany przez FireHawk dnia: 03 Marzec 2020 - 21:34


#51 Użytkownik jest niedostępny   darkonza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1490
  • Dołączył: Nd, 03 Wrz 06

Napisany 03 Marzec 2020 - 21:44

Jeśli wymieniłeś cały hardware a problem został to oczywiste staje sie ze problem leży w software.
Moze instalujesz coś w nietypowej kolejnosci, może włączasz jakieś opcje czy to w windowsie, czy w biosie, a moze instalując któryś z programów ładujesz sobie przy okazji w kompa jakiegos robaka którego trudno znaleźć.
Zakładam ze nie jestes paranoikiem :)

Nową instalkę windowsa, nowe wersje programów, bios fabryczny i od nowa zabawa.

Ten post był edytowany przez darkonza dnia: 03 Marzec 2020 - 21:45


#52 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2530
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 03 Marzec 2020 - 21:49

Ktoś tam pisał w jakimś temacie z jakąś grą, że pomogło włączenie trybu gry w Windows 10 bo domyślnie miał to zawsze wyłączone, warto sprawdzić.

#53 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 21:53

Zobacz postSebastianFM, o 03 Marzec 2020 - 21:22, napisał(a):

HDD to nie problem, przynajmniej w tym przypadku. Ja aktualnie mam Doom'a na HDD podłączonym przez USB. Zamieściłem wykres z gry. Przy wyłączonej synchronizacji śmiga 200 FPS i też nie ma żadnych nawet najmniejszych przycięć. Czytajcie dokładnie co autor tematu pisze.

BRB Nexus, ja już ostatni raz sugeruję ci, co powinieneś najpierw sprawdzić. Jeżeli ty to olewasz, to ja nie będę próbował ci pomóc. Miałeś zmienić ustawienia i zaobserwować, czy jeżeli masz przycięcia w Doom to widać je też na wykresach. Prosiłem też, żebyś zamieścił zrzut ekranu. Nie, nie masz włączać żadnego benchmarka tylko normalną grę.

Nie olewam, chciałem nagrać film z tym wykresem, byłoby chyba lepiej nie? Teraz nie jestem już na kompie więc nie zrobię tego.
Jutro zrobię to co sugerowałeś. Mam czas do soboty max, bo w poniedziałek mija termin a muszę złożyć żądanie o zwrot

#54 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 241
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 03 Marzec 2020 - 23:19

Zobacz postFireHawk, o 03 Marzec 2020 - 21:33, napisał(a):

Nie śledziłem całego wątku, ale strzelałbym 90% szans że winowajcą jest system. Patrząc na ten wynalazek z szerszej perspektywy całego jego cyklu życia i utrzymania (historia aktualizacji naprawiających 1 rzecz, a psujących 10 kolejnych) Win 10 jest karykaturą systemu operacyjnego. Absolutnie nie użyłbym go jako środowiska referencyjnego do jakichkolwiek testów jeżeli nie jest się zawodowo związanym z obsługą komputera (a i tym osobnikom potrafi wyjść bokiem).

Autorze - zainstaluj na chwilę sprawdzoną 7 jak już ktoś wyżej polecał, bez połączenia z internetem. Następnie zablokuj wszystkie aktualizacje i dopiero połącz się z siecią i dokończ resztę konfiguracji / instalek do testów.


Na pw mu napisałem skąd może pobrać tę konkretną wersję W7 ale prawdopodobnie ma to w dupie ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   BRB Nexus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 774
  • Dołączył: So, 18 Sie 18

Napisany 03 Marzec 2020 - 23:47

Zobacz postsc0rpow, o 03 Marzec 2020 - 23:19, napisał(a):

Na pw mu napisałem skąd może pobrać tę konkretną wersję W7 ale prawdopodobnie ma to w dupie ;)

Co się tak uwzięliście. Doceniam każdą pomoc, po prostu taka instalacja + format (chyba że nie ma potrzeby formatu?) to sporo czasu żeby później wszystko poinstalować - sterowniki, gry. Dlatego najpierw chcę nagrać tą rozgrywkę w doomie z wykresem, sprawdzić ten dysk tym programem crystal, co sugerował forumowicz i jak nic nie ustalę nowego to wtedy już nie pozostanie nic innego jak instalacja windows 7 oraz instalacja gry na ssd. Czasu jest niewiele więc chcę to załatwić jak najszybciej a taka instalacja systemu na nowo zabierze go trochę

#56 Użytkownik jest niedostępny   TheEazy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 82
  • Dołączył: Pt, 30 Sty 15

Napisany 04 Marzec 2020 - 00:48

Cytuj

Chyba każdą opcję sprawdziłem - listwa, gniazdo, monitor, głośniki, internet.


Masz może mysz z regulowanym polling rate? Przestawiłbyś dla testu na najniższe 125 hz?

Tu możesz na stronie zowie sprawdzić ile masz aktualnie: https://zowie.benq.c...te-checker.html

#57 Użytkownik jest niedostępny   travisto 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Nd, 10 Lut 19

Napisany 04 Marzec 2020 - 01:16

Czyli nie masz już tego rwania obrazu co na początku tylko same chwilowe spadki fps? Obawiam się, że po tym wszystkim, po tych wielu tygodniach testowania i sprawdzania doszukasz się jakichś nieprawidłowości nawet wtedy, gdy obraz będzie płynny. Ot taki efekt "pourazowy" :Crash:

BTW. Ja używam Windowsa 7 i w Dying Light, Far Cry 3 oraz 4 mam bardzo dziwny efekt, którego do tej pory nie potrafiłem rozwikłać. Otóż jeśli po włączeniu gry zminimalizuję ją chociaż raz i potem zmaksymalizuję, to co kilka-kilkanaście sekund gra łapie pół sekundową ścinkę (podczas której fpsy gwałtownie spadają np. ze 140 do 120 i po ułamku sekundy wracają do normalnej wartości). I będzie się tak działo, dopóki nie wyłączę i nie włączę ponownie gry. Po prostu kiedy gram w jakąś grę, to nie mogę jej minimalizować bo występuje taki efekt. Może ty też za każdym razem po włączeniu danej gry ją minimalizujesz, żeby powłączać jakieś programy do pomiaru temperatur, fpsów, zużycia GPU itp. a potem maksymalizujesz? Ogólnie takie problemy to temat rzeka. Podejrzewam, że ma je więcej osób, ale po prostu to olewają albo nie stanowi to dla nich problemu.

#58 Użytkownik jest dostępny   AndrzejTrg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1697
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 04 Marzec 2020 - 07:54

Znowu Ci złożyli zestaw. Nosz urwa gratulacje za Twoje myślenie... W poprzednim Twoim temacie było to samo... Nue czytam całego tematu, ponieważ sensu nie ma, ponieważ wiem że znowu zrobiłeś głupotę kupując złożony zestaw... Polecam zamknąć temat, ponieważ było już to omawiane w innym temacie, a autor robi drugi taki sam... Pozdro

#59 Użytkownik jest niedostępny   SebastianFM 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 877
  • Dołączył: Wed, 19 Lis 08

Napisany 04 Marzec 2020 - 08:17

Głupotą to jest jak na razie twój komentarz. Łatwo jest się wymądrzać komuś, kto to umie. Poza tym nie każdy musi być uzdolniony w tym kierunku. Dziewczynie też byś kazał składać komputer, albo rodzicom?
Co ma niby wspólnego to, że komputer został złożony przez sklep z problemem, o którym jest dyskusja?

#60 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5447
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 04 Marzec 2020 - 08:40

Zobacz postBRB Nexus, o 03 Marzec 2020 - 23:47, napisał(a):

Co się tak uwzięliście. Doceniam każdą pomoc, po prostu taka instalacja + format (chyba że nie ma potrzeby formatu?) to sporo czasu żeby później wszystko poinstalować - sterowniki, gry. Dlatego najpierw chcę nagrać tą rozgrywkę w doomie z wykresem, sprawdzić ten dysk tym programem crystal, co sugerował forumowicz i jak nic nie ustalę nowego to wtedy już nie pozostanie nic innego jak instalacja windows 7 oraz instalacja gry na ssd. Czasu jest niewiele więc chcę to załatwić jak najszybciej a taka instalacja systemu na nowo zabierze go trochę


A pamięć masz ustawioną odpowiednio? Przecież to ryż, więc jak pamięć leci fabryką na 2133mhz to nie ma bata żeby nie ścinał...
Wogóle pobierz hwinfo64, zrób screena z pierwszego otwartego okna summary. Zobaczymy co tam się dzieje.

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 04 Marzec 2020 - 08:41


  • (15 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych