Forum PCLab.pl: Przesiadka z Ryzen 7 1700 na 3600? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przesiadka z Ryzen 7 1700 na 3600?

#1 Użytkownik jest niedostępny   sasek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 94
  • Dołączył: Wed, 18 Paź 06

Napisany 15 Marzec 2020 - 10:37

Witam.

Obecnie siedze na 1700, podkreconym do 3.8GHZ przy 1.375v.
Ram to DDR4 3200 na Hynix CJR, i po ustawieniu na sztywno timingow smiga na tych 3200 bez bledow.
Mobo to MSI B450 Mortar (bez Max - bios najnowszy ze stycznia 2020)
GPU - Gigabyte RX 5700 XT

Pc sluzy do obrobki audio (Ableton + Plug ins), oraz do gier w 1440p 120Hz.

Czy w mojej sytuacji oplaca przesiadac sie na 3600? Przede wszystkim chodzi mi o potencjalne OC RAM, oraz o bardziej stabilny framerate - chociaz obecnie jezeli chodzi o framerate nie moge narzekac.

Pozxdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14849
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 15 Marzec 2020 - 12:51

do 1440p ale 120hz to owszem, wymiana jak najbardziej wskazana, ale to chyba w jakiś konkretnych tytułach, albo z uboższymi ustawieniami, bo na ultra w 1440p to ci ten radzik zdechnie prędzej niż procesor

#3 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6522
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 15 Marzec 2020 - 14:02

Warto, bo różnica między ZEN, a ZEN2 jest duża.

#4 Użytkownik jest niedostępny   michu20 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 20

Napisany 15 Marzec 2020 - 16:10

przy rx5700 po przesiadce na r3600 bedziesz miec minimum20 procent więcej fps

#5 Użytkownik jest niedostępny   Adamiakadam100 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: So, 21 Gru 19

Napisany 16 Marzec 2020 - 08:45

Zobacz postmichu20, o 15 Marzec 2020 - 16:10, napisał(a):

przy rx5700 po przesiadce na r3600 bedziesz miec minimum20 procent więcej fps

Niewiele zwazywszy na procesor 2x drozszy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   michu20 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Nd, 15 Mar 20

Napisany 16 Marzec 2020 - 10:20

to nie wzrasta liniowo a poza tym cena obecnie tych cp jest taka sama a po trzecie to i tak najbardziej optymistyczny scenario

#7 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4496
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 16 Marzec 2020 - 10:37

Jak nie boisz się używki , to na olx za 600zł jest ryzen 3600 z datą produkcji 2001Sut , taka sama jak mój, więc może mieć całkiem dobry potencjał podkręcania. Kwestia dogadania się co do transakcji. Przy takim zakupie dopłacisz grosze do rysia 1700, więc całkiem udany deal.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kaktuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2550
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 16 Marzec 2020 - 11:47

13 stycznia zakupiony a wyprodukowany już w styczniu? Coś się wierzyć nie chce.

#9 Użytkownik jest niedostępny   MarioDee 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 161
  • Dołączył: Wt, 14 Kwi 15

Napisany 16 Marzec 2020 - 16:26

Zobacz postsasek, o 15 Marzec 2020 - 10:37, napisał(a):

Witam.

Obecnie siedze na 1700, podkreconym do 3.8GHZ przy 1.375v.
Ram to DDR4 3200 na Hynix CJR, i po ustawieniu na sztywno timingow smiga na tych 3200 bez bledow.
Mobo to MSI B450 Mortar (bez Max - bios najnowszy ze stycznia 2020)
GPU - Gigabyte RX 5700 XT

Pc sluzy do obrobki audio (Ableton + Plug ins), oraz do gier w 1440p 120Hz.

Czy w mojej sytuacji oplaca przesiadac sie na 3600? Przede wszystkim chodzi mi o potencjalne OC RAM, oraz o bardziej stabilny framerate - chociaz obecnie jezeli chodzi o framerate nie moge narzekac.

Pozxdrawiam.

Naprawdę takiego napięcia potrzebuje u Ciebie R7 1700 żeby działał na 3.8 Ghz? Ja też mam swojego R7 1700 na 3.8 Ghz, ale z napięciem 1.25V.

#10 Użytkownik jest niedostępny   krzysiak 

  • diesel musi dymić!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 55628
  • Dołączył: Pn, 23 Lut 04

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:14

U mnie latał 3.9GHz przy 1.275V :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:14

Wymiana z r5 2600 na R5 3600 pamięci idą Gskill z 3200Mhz na 3600Mhz profil Fast w ryzen dram calulator .Jakiejś różnicy w systemie większej nie odczuwam ale w grach lepiej i to zauważalnie.
Oczywiście cpu pomimo że w twoim przypadku 2x droższy niż 1700 to jak najbardziej OK.Pobór mocy pod obciążeniem zmalał względem podkręconego R5 2600 co i u ciebie nastąpi.



Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych