Forum PCLab.pl: i5 2500K druga młodość ;p - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i5 2500K druga młodość ;p Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   gaca18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 15

Napisany 18 Marzec 2020 - 21:47

Witam. Chciałem przemęczyć się do końca roku na tym co mam ale chyba nie dam rady. Gram praktycznie tylko w BFV,na low gra się powiedzmy znośnie. Ostatnio spróbowałem nowego Cod:Warzone ale wybaczcie nie jestem masochistą :E
Całą platformę będę składał pod koniec roku jak wyjdą wszystkie nowości. Włącznie z monitorem "27" 2K@165Hz. Obecnie posiadam monitor fhd@60Hz.
Chodzą mi po głowie dwie opcje. Pierwsza dokupić kartę min Gtx1060 lub 1660Super + 8GB ramu. Druga sprzedać bebechy i przesiąść się na Ryzena 1600AF +mobas,ram i jakieś GPU do tego. Aha moja płyta obsługuje tylko pci express 2.0 ale to chyba nie powinno jakoś ograniczać GPU. Ostatnio była promka na GTX 1660Super za 1049zł od gigabyta na xkomie ale się skończyła. Na proline jest też po ok 1100zł. To dobra cena?
Co mi doradzicie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   wirtualnejaslo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Wed, 19 Lut 20

Napisany 18 Marzec 2020 - 22:04

Zobacz postgaca18, o 18 Marzec 2020 - 21:47, napisał(a):

Witam. Chciałem przemęczyć się do końca roku na tym co mam ale chyba nie dam rady. Gram praktycznie tylko w BFV,na low gra się powiedzmy znośnie. Ostatnio spróbowałem nowego Cod:Warzone ale wybaczcie nie jestem masochistą :E
Całą platformę będę składał pod koniec roku jak wyjdą wszystkie nowości. Włącznie z monitorem "27" 2K@165Hz. Obecnie posiadam monitor fhd@60Hz.
Chodzą mi po głowie dwie opcje. Pierwsza dokupić kartę min Gtx1060 lub 1660Super + 8GB ramu. Druga sprzedać bebechy i przesiąść się na Ryzena 1600AF +mobas,ram i jakieś GPU do tego. Aha moja płyta obsługuje tylko pci express 2.0 ale to chyba nie powinno jakoś ograniczać GPU. Ostatnio była promka na GTX 1660Super za 1049zł od gigabyta na xkomie ale się skończyła. Na proline jest też po ok 1100zł. To dobra cena?
Co mi doradzicie.

a więc.. obudowa,dysk ssd,zasilacz,chlodzenie masz.. wystarczy że sprzedasz mobo+i7 2500k+ram+karta graficzna.

Na nowości np. Ryzen 4xxx poczekamy jeszcze. Weź sobie R5 3600 bądź R5 1600af i go kręć (u mnie 4200Ghz) , ramy 16gb dd4 3000mhz/3200mhz i kręć na 3600mhz bądź wyżej, karta graf. (zalezy jaki budżet) i czy monitor bedzie z gsync czy freesync no i dobrą płytę tak żeby powiedzmy za 1/2 lata wsadzić tam Ryzena 4xxx ;-)

Podaj budżet. Jeśli kupujesz kartę z Nvidii to bierz monitor z Gsync jak z AMD to bierz monitor z Freesync. Uwierz różnica off/on freesync jest ogromna w grach.....

Ten post był edytowany przez wirtualnejaslo dnia: 18 Marzec 2020 - 22:06


#3 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4762
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 18 Marzec 2020 - 22:28

monitor 165hz ze sprzętem który nawet na low nie wypluje tyle klatek bezsensu, minimum r5 3600 do takiego monitora by pasowało

#4 Użytkownik jest niedostępny   wirtualnejaslo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Wed, 19 Lut 20

Napisany 18 Marzec 2020 - 22:53

Zobacz postSend1N, o 18 Marzec 2020 - 22:28, napisał(a):

monitor 165hz ze sprzętem który nawet na low nie wypluje tyle klatek bezsensu, minimum r5 3600 do takiego monitora by pasowało

dokładnie R 5 3600 jak chcesz monitor 165hz ale po co 165hz? nie lepiej 144/240hz ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   gaca18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 15

Napisany 19 Marzec 2020 - 10:15

Spokojnie panowie chyba się nie zrozumieliśmy. Nawet przez myśl mi nie przeszło by kupować teraz nowy monitor do tego konfigu. Budżetu nie mam jakiegoś określonego z góry. Jak bym chciał to poskładałbym na dziś jakiś zestaw za powiedzmy 5-6k ale nie w tym rzecz. Monitor na oku mam ten https://www.x-kom.pl...27q-czarny.html ale tak jak mówiłem wcześniej dopiero pod nowy zestaw na R5 3600/4600 i RTX3700/3800 lub Bignavi.
Chciałbym po prostu przedłużyć życie tego co mam jak najmniejszym kosztem do premiery powyższych.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6429
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 19 Marzec 2020 - 10:21

Serio w Warzone na 2500k jest tak źle? Wiesz, jeśli kupisz teraz przyzwoitą płytę AM4 to potem załadowanie tam nowego Ryzena będzie łatwe. Jedyna niewiadoma - jak różni producenci ogarną serię 4000, bo np. ci co kupili taką MSI jak moja się przejechali - CPU 3000 zaczęły dobrze działać dopiero kilka, a wręcz kilkanaście tygodni po premierze. Mimo wszytko mi się wydaje, że u Ciebie GPU jest problemem, więc zapakowanie w to nawet jakiego taniego używanego Polarisa lub 1060 tymczasowo rozwiąże problem. Do tego taka karta nie straci dużo na wartości (w kwotach bezwzględnych).

#7 Użytkownik jest niedostępny   gaca18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 15

Napisany 19 Marzec 2020 - 10:40

Procek w miarę ogarnia. Problemem jest po stronie GPU ewentualnie ram. Myślałem właśnie nad 1060 ale bardziej jestem zdecydowany na 1660Super. Łatwiej będzie ją później odsprzedać, gwarancja itp.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6429
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 19 Marzec 2020 - 11:33

Spadek wartości liczony w kwotach bezwzględnych na pewno będzie wyższy, niż przy tańszym i używanym GPU, ale to kwestia Twojej decyzji.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Adamiakadam100 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: So, 21 Gru 19

Napisany 19 Marzec 2020 - 11:46

Zacznij od zmiany na AM4. Nowszy kontroler i/o = wyższa wydajność sata (nawet tależowe). USB 3.0 natywne i w maksymalnej ilości. Więcej rdzeni, wątków = wyższy lowFPS, większa wydajność w systemie, lepszy komfort pracy z systemem/przeglądarką/porgramy. Nowa płyta = ogrom możliwości rozbudowy nawet bez problemu na 8c16t (za 500-600zl!!). Oprócz tego M.2 i szybszy podsystem pamięci. Ja widzę same plusy nawet jakby fps w grach miałby nie wzrosnąć. Za 250zl sa plyty B450 ktore to oferują. A co Ci po starym rympole? Możesz go i do końca życia równie dobrze trzymać. Ale skoro napisałeś to szukasz czegoś nowego.

PS. Na Twoim miejscu zmieniłbym tą gówno grafikę. GTX770 to karta z poprzedniej epoki. Kosmicznie prądożerna którą powali GTX1650 SUPER za 730zł. Cisza , chłód, wydajność i 1/3 poboru mocy.

Passmark "mówi" że gtx1650super (tdp = 100W) ma 2x większą moc obliczeniową od gtx770 (tdp = 230W).
https://www.videocar...GTX 770&id=2531
https://www.videocar...0 SUPER&id=4167

Ten post był edytowany przez Adamiakadam100 dnia: 19 Marzec 2020 - 12:08


#10 Użytkownik jest niedostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1364
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 19 Marzec 2020 - 12:05

Kup sobie Xeona e3 1230 v2 (~odpowiednik i7 3770) na aliexpress za 200zl a swojego 2500k sprzedaj za jakies pieniadze. Na swojej plycie podbijesz turbo i bedzie koazak :E

Ten post był edytowany przez Michaelred dnia: 19 Marzec 2020 - 12:10


#11 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6429
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 19 Marzec 2020 - 12:11

Męczycie mu dupę o procesor, gdzie przy aktualnym GPU jest to zupełnie bezsensowne. Niech zmieni GPU i siedzi do premier nowej generacji, wg mnie da się wysiedzieć na 2500k@.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Adamiakadam100 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 406
  • Dołączył: So, 21 Gru 19

Napisany 19 Marzec 2020 - 12:26

Zobacz postPioy, o 19 Marzec 2020 - 12:11, napisał(a):

Męczycie mu dupę o procesor, gdzie przy aktualnym GPU jest to zupełnie bezsensowne. Niech zmieni GPU i siedzi do premier nowej generacji, wg mnie da się wysiedzieć na 2500k@.

Chyba już zapomniałeś jak działa wszystko na B75 hehehehe

Ten post był edytowany przez Adamiakadam100 dnia: 19 Marzec 2020 - 12:26


#13 Użytkownik jest niedostępny   gaca18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 97
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 15

Napisany 19 Marzec 2020 - 15:01

Zobacz postAdamiakadam100, o 19 Marzec 2020 - 11:46, napisał(a):

Zacznij od zmiany na AM4. Nowszy kontroler i/o = wyższa wydajność sata (nawet tależowe). USB 3.0 natywne i w maksymalnej ilości. Więcej rdzeni, wątków = wyższy lowFPS, większa wydajność w systemie, lepszy komfort pracy z systemem/przeglądarką/porgramy. Nowa płyta = ogrom możliwości rozbudowy nawet bez problemu na 8c16t (za 500-600zl!!). Oprócz tego M.2 i szybszy podsystem pamięci. Ja widzę same plusy nawet jakby fps w grach miałby nie wzrosnąć. Za 250zl sa plyty B450 ktore to oferują. A co Ci po starym rympole? Możesz go i do końca życia równie dobrze trzymać. Ale skoro napisałeś to szukasz czegoś nowego.PS. Na Twoim miejscu zmieniłbym tą gówno grafikę. GTX770 to karta z poprzedniej epoki. Kosmicznie prądożerna którą powali GTX1650 SUPER za 730zł. Cisza , chłód, wydajność i 1/3 poboru mocy.Passmark "mówi" że gtx1650super (tdp = 100W) ma 2x większą moc obliczeniową od gtx770 (tdp = 230W).https://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=GeForce+GTX+770&id=2531https://www.videocardbenchmark.net/gpu.php?gpu=GeForce+GTX+1650+SUPER&id=4167


Wszystko się zgadza co mówisz, tylko że ja na AM4 przejdę dopiero aż powychodzą płyty na B550, X670 i nowe ryśki. Kupię chyba tego gtx1660Super i to będzie optymalny wybór na dziś. Tylko pytanie do was, czy brać teraz czy czekać do świąt na jakiś promocje/obniżki.


Zobacz postPioy, o 19 Marzec 2020 - 12:11, napisał(a):

Męczycie mu dupę o procesor, gdzie przy aktualnym GPU jest to zupełnie bezsensowne. Niech zmieni GPU i siedzi do premier nowej generacji, wg mnie da się wysiedzieć na 2500k@.


:thumbup: tak zrobię

Zobacz postAdamiakadam100, o 19 Marzec 2020 - 12:26, napisał(a):

Chyba już zapomniałeś jak działa wszystko na B75 hehehehe


???

#14 Użytkownik jest niedostępny   klosz_art 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Pn, 08 Wrz 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:45

Ja od wielu lat siedze na 2500K podkręconym. Z 1060 nie mam problemu z żadną grą. Jak chcesz coś szybko ulepszyć to wymień GPU.

#15 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:56

Zobacz postMichaelred, o 19 Marzec 2020 - 12:05, napisał(a):

Kup sobie Xeona e3 1230 v2 (~odpowiednik i7 3770) na aliexpress za 200zl a swojego 2500k sprzedaj za jakies pieniadze. Na swojej plycie podbijesz turbo i bedzie koazak :E

Do czasu wymiany całej platformy to najrozsądniejsza propozycja. Do tego dobre GPU i można przeczekać.

#16 Użytkownik jest niedostępny   .::DOOMINIQS::. 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 716
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:08

Ja mam podobny dylemat. Dokupiłem jakiś czas temu do mojej i5 4670K GTXa 1080Ti i procek puszczony na 4.7GHz nie wydala w Apex Legnds przy 120/144 fpsach. Obciążenie proca prawie cały czas 90-100% i mam dropy fpsów :( A na karcie zrobiony undervolting. Tylko nie wiem czy taki R5 1600af zmieni sytuację. Docelowo chce kupić i9 10xxxk lub R7 4700X :E

Ten post był edytowany przez .::DOOMINIQS::. dnia: 26 Marzec 2020 - 11:22


#17 Użytkownik jest niedostępny   adam_M 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 445
  • Dołączył: Pt, 30 Lip 04

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:30

jak chcesz mieć sprzęt tymczasowo to imo zrobić to jak najtaniej i w miarę wydajnie na gtx 970 praktycznie wszystko śmiga , a takiego windforce który jest cichy i ( przynajmniej u mnie ) nie ma problemu z piszczącymi cewkami wyrwiesz za 500-550 zeta a wydajności masz zbliżoną do 1660 za połowę ceny ... za pół roku ją sprzedaż spokojnie za 400 ( stracisz 100 zł ) jak kupisz 1660 super za powiedzmy 1200 to po premierze nowych kart pewnie cena 1660 jeszcze spadnie i mało prawodpodobne że ją odsprzedaż za 1100 zł

#18 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6429
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:31

To jest to non-Z OC i RAM zablokowany na 1600 MHz? Być może tu bym upatrywał przyczyny. Nie mam pojęcia ile FPS w Apexie by miał AF.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1364
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:33

Zobacz postadam_M, o 26 Marzec 2020 - 11:30, napisał(a):

jak chcesz mieć sprzęt tymczasowo to imo zrobić to jak najtaniej i w miarę wydajnie na gtx 970 praktycznie wszystko śmiga , a takiego windforce który jest cichy i ( przynajmniej u mnie ) nie ma problemu z piszczącymi cewkami wyrwiesz za 500-550 zeta a wydajności masz zbliżoną do 1660 za połowę ceny ... za pół roku ją sprzedaż spokojnie za 400 ( stracisz 100 zł ) jak kupisz 1660 super za powiedzmy 1200 to po premierze nowych kart pewnie cena 1660 jeszcze spadnie i mało prawodpodobne że ją odsprzedaż za 1100 zł

550zl za gtx 970 to jakas chora cena :lol2: Pogielo ich z tymi cenami gtx 970 od 2 lat sie praktycznie nie zmienily. Za polowe tej kwoty kupisz spokojnie rownie wydajnego rx 470, za 400zl rx 580. Fakt, ze to wszystko pokoparkowe pewnie ale ja i wielu na gtx 970 tez kopalo jak nie bylo na czym :E

Ten post był edytowany przez Michaelred dnia: 26 Marzec 2020 - 11:36


#20 Użytkownik jest niedostępny   .::DOOMINIQS::. 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 716
  • Dołączył: Wed, 13 Gru 06

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:38

Zobacz postPioy, o 26 Marzec 2020 - 11:31, napisał(a):

To jest to non-Z OC i RAM zablokowany na 1600 MHz? Być może tu bym upatrywał przyczyny. Nie mam pojęcia ile FPS w Apexie by miał AF.


Na starym biosie można robić OC bez przeszkód, non-Z to tylko opcja. Ale tak max ram to 1600MHz.. możesz mieć rację ale zmieniać płytę i ram jeszcze mniej się opłaca niż cpu. Chyba będzie trzeba się pomęczyć do końca roku ;)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych