Forum PCLab.pl: Ryzen 3600 OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 3600 OC

#1 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 22 Marzec 2020 - 12:06

Witam, trafiłem chyba na gorszą sztukę, bo na 1.0.0.4 mój ryzen w trybie boost osiąga max 4150 i to na ułamki sekund, w cinebench r20 tylko 3920 i wynik koło 3400 podczas, gdy średni wynik w sieci to 3600. Ponadto, gdy spróbowałem oc (płyta msi b450m gaming plus) to nawet na 1.45v nie mogłem osiągnąć 4,20ghz, bo miałem crash cinebencha.
41,5 Ghz udało mi się ustawić na 1.3875v, przeszedł OCCT 10 minut i cinebencha, ale pojawiały się okazjonalne blue screeny. Teraz próbuję ustawić chociaż 41,25 na 1.325v i w ryzen masterze wszystko działa ok, occt i cinebench, ale jak zmieniłem w biosie to już nie przechodzi nawet na na 1.3375v. Nie wiem co robię źle w biosie, czy może trafiłem na jakąś marną sztukę, doradzcie panowie jak osiągnąć chociaż te 41,25...

#2 Użytkownik jest niedostępny   e2140 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Pn, 11 Lut 08

Napisany 22 Marzec 2020 - 12:46

Ale po co ci stałe 4125 skoro boost działa do 4150. Daruj sobie podkręcanie, strata czasu. 1.3875v to dobre napięcie żeby zabić tego procka.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Lubię kutabanić
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3162
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 22 Marzec 2020 - 12:47

Te procki kręcą się mizernie, te "internetowe wyniki" to na bdb sztukach, nie wiem czy nie lepiej kupić tanią płytę i zostawić na stocku (ja bym tak zrobił kupując ten proc)

#4 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 22 Marzec 2020 - 13:04

Zobacz poste2140, o 22 Marzec 2020 - 12:46, napisał(a):

Ale po co ci stałe 4125 skoro boost działa do 4150. Daruj sobie podkręcanie, strata czasu. 1.3875v to dobre napięcie żeby zabić tego procka.

No tylko to 4150 pojawiała się raz na dwie godziny i to przy włączonym auto oc 200mhz i scalar 10x ... Poza tym w tym filmie https://www.youtube....h?v=NqoMR-MnhwM na 3600x czyli bardzo podobnym procesorze daje napięcie aż 1,45v. Sam na stocku osiągam okolice 1.43v,a i tak w idle mam 1.099v, więc 1.3875v nie powinno chyba nic spalić tym bardziej, że jest to maksymalne napięcie pod obciążeniem.

Edit: Ustawiłem 4150 na 1.3875v, płyta daje około 1.4v pod obciążeniem, ale ryzen master pokazuje peak core voltage na 1.325vi core vid podobnie. Jakie są skutki takiego napięcia?

Ten post był edytowany przez pan_A dnia: 22 Marzec 2020 - 13:29


#5 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14845
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2020 - 08:19

nie patrz sie na vid core, odpal sobie hwinfo i obserwuj cpu core voltage (SVI2 TFN) (zakładka cpu)
trafiła ci się słabo kręcąca sztuka, mój na auto podobnie robi do twojego, ale do 4200 potrzebuje 1,29v, przy 1,3875v to mu mogę 4325mhz ustawić

#6 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 23 Marzec 2020 - 12:41

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2020 - 08:19, napisał(a):

nie patrz sie na vid core, odpal sobie hwinfo i obserwuj cpu core voltage (SVI2 TFN) (zakładka cpu)
trafiła ci się słabo kręcąca sztuka, mój na auto podobnie robi do twojego, ale do 4200 potrzebuje 1,29v, przy 1,3875v to mu mogę 4325mhz ustawić


Ale co dokładnie ustawiłeś w biosie, że trzyma na takim napięciu? Mi nawet 4100 na 1.3v nie idzie :( Po prostu wyłączasz pbo, core boost,c-state i ustawiasz napięcie override czy coś jeszcze?

#7 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14845
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2020 - 12:49

w zakładce OC zmieniasz na manual/expert, pbo nie ruszałem, jak ustawisz sztywne OC to pbo i tak nie ma znaczenia (oprócz limitów, te można wyłączyć jak chcesz wyższe OC robić), cstate, coolnquiet też nie ruszałme bo mam plan zasilania wysoka wydajność, zresztą przy zen2 jak zrobisz sztywne OC to i tak nie działa
napięcie ustawiasz na manual overide, mnożnik jaki chcesz i testujesz ;)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 23 Marzec 2020 - 12:51


#8 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 23 Marzec 2020 - 13:46

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2020 - 12:49, napisał(a):

w zakładce OC zmieniasz na manual/expert, pbo nie ruszałem, jak ustawisz sztywne OC to pbo i tak nie ma znaczenia (oprócz limitów, te można wyłączyć jak chcesz wyższe OC robić), cstate, coolnquiet też nie ruszałme bo mam plan zasilania wysoka wydajność, zresztą przy zen2 jak zrobisz sztywne OC to i tak nie działa
napięcie ustawiasz na manual overide, mnożnik jaki chcesz i testujesz ;)


Zrobiłem wszystko tak jak mówisz i po 2s wywala Cinebencha i OCCT tysiąc błędów 1.3v na 4175. Z ciekawości też używasz ten paskudny msi click bios ? Poza tym mam takie napięcie w idlu na stocku, więc po ustawieniu na 1.3875v zmniejszyłem je.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez pan_A dnia: 23 Marzec 2020 - 13:59


#9 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14845
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2020 - 14:07

a daj SoC Voltage na 1,15v (też z auto zmien na overide) i na razie daj 4150 i napięcie 1,32v

#10 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 23 Marzec 2020 - 14:24

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2020 - 14:07, napisał(a):

a daj SoC Voltage na 1,15v (też z auto zmien na overide) i na razie daj 4150 i napięcie 1,32v

Nic z tego, a powyżej 1,15v system mi nie wstaje i trzeba ręcznie cmos resetowac. Ale co się stanie jak będe jechał na 1.38v i tak juz przez pół roku używam stockowych czyli napięcie jest w okolicach 1.45v, więc jak to jest?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4747
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:06

Zobacz postpan_A, o 23 Marzec 2020 - 14:24, napisał(a):

Nic z tego, a powyżej 1,15v system mi nie wstaje i trzeba ręcznie cmos resetowac. Ale co się stanie jak będe jechał na 1.38v i tak juz przez pół roku używam stockowych czyli napięcie jest w okolicach 1.45v, więc jak to jest?

milion razy było na temat stockowego napięcia na tym forum, to nie jest napięcie allcore pod obciążeniem zostanie zbite, poczytaj tematy o nowych ryzenach i wszystkiego się dowiesz :)

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 23 Marzec 2020 - 17:07


#12 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 24 Marzec 2020 - 13:06

Zobacz postSend1N, o 23 Marzec 2020 - 17:06, napisał(a):

milion razy było na temat stockowego napięcia na tym forum, to nie jest napięcie allcore pod obciążeniem zostanie zbite, poczytaj tematy o nowych ryzenach i wszystkiego się dowiesz :)


Możesz mi to na szybko wytłumaczyć? Bo co forum to inne rzeczy piszą o tym napięciu. Ja pod obciążeniem na stocku cały czas mam koło 1.4v więc więcej niż po OC.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 183
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 24 Marzec 2020 - 14:18

Zobacz postpan_A, o 24 Marzec 2020 - 13:06, napisał(a):

Możesz mi to na szybko wytłumaczyć? Bo co forum to inne rzeczy piszą o tym napięciu. Ja pod obciążeniem na stocku cały czas mam koło 1.4v więc więcej niż po OC.

Zrób tak:
1.przywróc ustawienia domyślne biosu
2.ustaw sobie napiecie procka 1.3v
3.ustaw load line calibration dla procka i soc na 3
3.przy napieciu 1.3v testuj od 4.0ghz do 4.2ghx do niestabilności
4.Teraz masz 2 opcje albo podbijasz napięcie wyżej albo chodzisz z zegarem.

#14 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 24 Marzec 2020 - 16:21

Zobacz postNequrix, o 24 Marzec 2020 - 14:18, napisał(a):

Zrób tak:
1.przywróc ustawienia domyślne biosu
2.ustaw sobie napiecie procka 1.3v
3.ustaw load line calibration dla procka i soc na 3
3.przy napieciu 1.3v testuj od 4.0ghz do 4.2ghx do niestabilności
4.Teraz masz 2 opcje albo podbijasz napięcie wyżej albo chodzisz z zegarem.



Udało mi się ustabilizować 4150 na 1.375v, tylko odczyty napięcia są dosyć różne, bo OCCT pokazuje 1.39v podczas gdy HwInfo tylko 1.33v więc????
Screen nie przechodzi przez forum.

Ten post był edytowany przez pan_A dnia: 24 Marzec 2020 - 16:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   RayvenPL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 870
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 24 Marzec 2020 - 19:03

Ale patrzysz w idle czy pod obciążeniem? Pod obciążeniem zawsze będzie vdroop, po to LLC podbijasz, żeby ustabilizować spadki. HWInfo pokazuje raczej dobrze.

ALe faktycznie słabieńka sztuka, a mi się zdawało że ja mam padakę.

Ten post był edytowany przez RayvenPL dnia: 24 Marzec 2020 - 19:03


#16 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 24 Marzec 2020 - 20:20

Zobacz postRayvenPL, o 24 Marzec 2020 - 19:03, napisał(a):

Ale patrzysz w idle czy pod obciążeniem? Pod obciążeniem zawsze będzie vdroop, po to LLC podbijasz, żeby ustabilizować spadki. HWInfo pokazuje raczej dobrze.

ALe faktycznie słabieńka sztuka, a mi się zdawało że ja mam padakę.


Tyle mam w idle, a w drugim screenie tyle pod obciążeniem OCCT.

Załączone pliki



#17 Użytkownik jest niedostępny   RayvenPL 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 870
  • Dołączył: Wt, 11 Lip 06

Napisany 25 Marzec 2020 - 08:21

Słabieńka sztuka, co zrobisz. Ustaw na auto, pobaw się pamięcią.

#18 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 25 Marzec 2020 - 10:15

Zobacz postRayvenPL, o 25 Marzec 2020 - 08:21, napisał(a):

Słabieńka sztuka, co zrobisz. Ustaw na auto, pobaw się pamięcią.


OC ramu już chyba dalej nie pójdzie. Mam ram Corsair Vegenance LPX CL14 2400mhz podkręcony aż do 3200mhz CL16 timingi 16-18-18-38 2T na napięciu 1.37v, próbowałem 3600 18-22-22-42 2T na 1.4v, ale OCCT crashuje od razu.

#19 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14845
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 25 Marzec 2020 - 10:23

spróbuj 16-19-16-36 na 3400 i 1,4v daj napiecie, powinno spokojnie pójść, a i zamiast 2t ustaw Gear Down Mode

#20 Użytkownik jest niedostępny   pan_A 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Cz, 10 Mar 16

Napisany 25 Marzec 2020 - 13:08

Zobacz postkochan4, o 25 Marzec 2020 - 10:23, napisał(a):

spróbuj 16-19-16-36 na 3400 i 1,4v daj napiecie, powinno spokojnie pójść, a i zamiast 2t ustaw Gear Down Mode


Ma to jakiś wpływ na zegary procesora? Bo przy tym OC, to co chwile BSOD mam, a 3400 na CL18 jest nieopłacalne. Nawet 3266 mi na CL16 nie idzie, ram już naprawdę na maxa wyciśnięty (jak patrzyłem to normalnie chodzi na 2133 mhz i 1.2v, więc i tak dobre OC.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych