Forum PCLab.pl: Karta sieciowa do stacjonarki - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta sieciowa do stacjonarki

#1 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 22 Marzec 2020 - 13:06

Cześć. Przeprowadzam się i mam problem, bo właściciel ma tylko wifi w domu, a ja mam stacjonarkę.

Czy w takim wypadku lepiej kupić kartę wifi na pcie czy usb? Coś polecicie, bo kompletnie się nie znam ?
Mam płytę MSI x570 gaming plus jak to coś pomoże.

Nie gram w gry sieciowe typu WOT czy LOL, ale czasem może jakiś coop z kolegą.

Z góry dzięki :)

Ten post był edytowany przez King Arthas dnia: 22 Marzec 2020 - 13:07


#2 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3786
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 22 Marzec 2020 - 13:08

Cześć, jak robiłem testy to na PCI wychodziło to samo co na USB, większych różnic brak.
Z tym że na USB szybko odepniesz i podepniesz do czegoś innego w razie potrzeby a PCI już nie

#3 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 22 Marzec 2020 - 13:48

Zobacz postAlexandre09, o 22 Marzec 2020 - 13:08, napisał(a):

Cześć, jak robiłem testy to na PCI wychodziło to samo co na USB, większych różnic brak.
Z tym że na USB szybko odepniesz i podepniesz do czegoś innego w razie potrzeby a PCI już nie


Dzięki. A jakiś model polecisz może? Nie chcę kupować byle jakiego badziewia za 5zł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3786
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 22 Marzec 2020 - 15:47

Hmm ciężko stwierdzić, poszukaj jakiegoś z dobrym zyskiem energetycznym w dBi

ja mam coś w ten deseń, malutkie a działa nawet
https://www.x-kom.pl...oth-40-ble.html

a może coś takiego z lepszą anteną
https://www.x-kom.pl...-n-300mb-s.html

większa antena, większy zysk energetyczny

#5 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 22 Marzec 2020 - 16:22

Czyli wystarczy 2,4 GHz tak?

https://www.x-kom.pl...and.html#Opinie

Tutaj jest 5GHz, ale słabe opinie.

Szkoda, że nie ma na Allegro, bo zawsze 10 zł do przodu ze smartem.

Ta też ten sam producent, a ma 2 antenki 3dbi. Trochę tańsza.
https://www.x-kom.pl...ign=ceneo_click

Jeżeli tam z dwoma antenkami lepsza niż z jedną, to bym wziął tą. Opinie w sumie oby dwóch jak i producenta są bardzo dobre w sieci w przeciwieństwie do TP Linka :E

Ten post był edytowany przez King Arthas dnia: 22 Marzec 2020 - 16:28


#6 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3786
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 22 Marzec 2020 - 19:40

jak na moje to 2,4 GHz wystarczy, i tak 2,4 ma dużo lepszy zasięg jak 5GHz a niby do 300Mbit/s działa
ja bym nie brał na PCIe bo to zawsze problemy, żeby wpiąć czy wypiąć trzeba komputer trochę rozkręcać a tak na USB na szybo, cokolwiek to cyk i jest

#7 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 22 Marzec 2020 - 20:09

Ok, dziękuję bardzo :)

Mam nadzieję, że zasięg będzie dobry, tak samo jak przy tych dwóch na PCIE. Na telefonie łapało mi 2 wifi od właściciela na full.

#8 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2159
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 23 Marzec 2020 - 00:42

Zobacz postKing Arthas, o 22 Marzec 2020 - 16:22, napisał(a):

https://www.x-kom.pl...and.html#Opinie
Tutaj jest 5GHz, ale słabe opinie.
Przecież to 1 *opinia i to głupia, mam 2 takie karty i problemu brak. Poprawia sygnał o 10-15 dB (w stosunku do bez anten). Producent nie wiem czemu nie podał czułości, ale poprzedni model miał wysoką. Na Pclab są testy starszego modelu (i innych kart "wielki test") i można zobaczyć, że niektóre karty mają lepsze szybkości przy gorszym sygnale, mi zależało by zejść z poziomów krytycznych rzędu -75 więc (nawet w najgorszym okresie choinki i routera za nią i -80 skok na -65 pomagał bardzo).

*A co do opinii to klasycznie wklejam to: https://allegro.pl/o...-moc-8867858723 - ocena 4.36/5 za rzecz za którą jedyna możliwa ocena to 1/5 i kara więzienia dla sprzedawcy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 361
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 23 Marzec 2020 - 01:04

Wifi na USB to proteza do działania tymczasowego w "polu" albo podczas awarii w infrasktukturze. Nikt przy zdrowych zmysłach nie poleci Ci czegoś takiego do pracy. Do domu to inna bajka. Niemniej jednak jeżeli masz stacjonarkę a nie laptopa to dla własnego komfortu "połączenia" weź coś na PCI-E.

#10 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 23 Marzec 2020 - 11:30

Zobacz postj3zz, o 23 Marzec 2020 - 01:04, napisał(a):

Wifi na USB to proteza do działania tymczasowego w "polu" albo podczas awarii w infrasktukturze. Nikt przy zdrowych zmysłach nie poleci Ci czegoś takiego do pracy. Do domu to inna bajka. Niemniej jednak jeżeli masz stacjonarkę a nie laptopa to dla własnego komfortu "połączenia" weź coś na PCI-E.


Czyli ta tańsza na pcie z dwoma antenami będzie ok?
Czy powinienem dopłacić np do takiej
https://www.x-kom.pl...s-dualband.html

#11 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3786
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 23 Marzec 2020 - 11:54

Zobacz postj3zz, o 23 Marzec 2020 - 01:04, napisał(a):

Niemniej jednak jeżeli masz stacjonarkę a nie laptopa to dla własnego komfortu "połączenia" weź coś na PCI-E.

Korzystałem z takiego i takiego rozwiązania sporo czasu. Różnic brak.
Więc proszę o techniczne argumenty na poparcie Twojej tezy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 727
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 23 Marzec 2020 - 12:08

Jedyne co ma znaczenie, moim skromnym zdaniem, to w miarę możliwości oddalenie anteny karty wifi od obudowy - obudowa jest zazwyczaj metalowa, co zasłania jej "pole widzenia", a dodatkowo sam komputer generuje zakłócenia - układy zasilania kart graficznych, czy płyt głównych.
Jeśli karta nie ma anteny na kabelku(co często jest w standardzie dla kart pcie), to zwykły przedłużacz usb(3.0+) powinien wystarczyć.

Jeśli zamierzasz wydać około 150zł, to polecam o tę kartę:
http://www.gigabyte....733d-irev_10#kf

to w rzeczywistości karta intela, na m.2 jak dobrze pamiętam, więc da się ją przełożyć do wielu laptopów. Jest fabrycznie zamontowana w przejściówce na pcie i wtedy dodatkowo ma bluetooth na usb.

Ten post był edytowany przez 1minuser dnia: 23 Marzec 2020 - 12:11


#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4459
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Marzec 2020 - 12:35

Zobacz post1minuser, o 23 Marzec 2020 - 12:08, napisał(a):


Zgadzam się z powyższym wpisem. A jeśli chodzi o kartę Gigabyte to wspomniana karta GC-WB1733D-I (a w zasadzie adapter) działa na układzie Intel Wireless-AC 9260 ale tylko pod kontrolą Windows 10.

#14 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 727
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 23 Marzec 2020 - 12:53

Jest jeszcze trzecia opcja - Access Point w trybie AP-Client(ważne!), albo router który może działać w tym trybie. Sam AP łączy się z siecią WiFi, a Ty podpinasz kabelek Ethernet do komputera.
Urządzenia tego typu to często 80-200zł.
Minusem takiego rozwiązania jest konieczność podłączenia ich do prądu.
Plusem - możesz umieścić AP nawet w innym pomieszczeniu, a do komputera poprowadzić kabelek nawet do 100m.

#15 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1068
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 23 Marzec 2020 - 13:05

@1minuser

Dzięki, ale ta karta nie kosztuje 150, a 200zł, a to znacząca różnica.
Na x-kom niedostępna.
https:// www.morele. net/karta-sieciowa-gigabyte-gc-wb1733d-i-4949071/

Co do routera, to jest on na dole. Komputer na piętrze, a właściciel w życiu nie zgodziłby się na to :E

Jakiś odpowiednik tego Gigabyte się znajdzie?
https://www.x-kom.pl...and.html#Opinie

A takie pytanie, po co taka karta w laptopie, skoro mamy tam wifi? Po co BT w takiej karcie? Łączę się telefonem przez BT i mam internet, czy jak to działa?

Ten post był edytowany przez King Arthas dnia: 23 Marzec 2020 - 16:23


#16 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3786
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 23 Marzec 2020 - 19:37

Zobacz postKing Arthas, o 23 Marzec 2020 - 13:05, napisał(a):

@1minuser

Co do routera, to jest on na dole. Komputer na piętrze, a właściciel w życiu nie zgodziłby się na to :E

oni mówią o trybie Acces Point, to co innego. Doczytaj

@reszta
taaa, typowe porady PClab, każdy korzysta z miniaturowych anten wifi w laptopie, nie mówiąc już o smartfonach/tabletach i jakoś to działa
tutaj proponuję kartę na USB która to będzie wpięta do PC na zewnątrz, a im więcej czytam tym więcej pieniędzy autor musi wydać, jakieś pierdoły, radiatory na m2
zwykła. będzie działać :thumbup:

#17 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2159
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 23 Marzec 2020 - 21:01

Zobacz postAlexandre09, o 23 Marzec 2020 - 19:37, napisał(a):

zwykła. będzie działać :thumbup:
Albo i nie. Po raz kolejny wklejam wielki test PClaba: https://pclab.pl/art77108-25.html

Można zobaczyć co potrafią takie nano. Owszem korzystałem z takich "stick-ów" (większych niż nano) i było dobrze dopóki zasięg był dobry, cały czas 1 ms do rutera, stratność 1%, ale gdy zasięg spadł to w pokoju obok były zaniki (50% strat itp). Generalnie wszystko jest w podanym teście.

Ten post był edytowany przez sino dnia: 23 Marzec 2020 - 21:02


#18 Użytkownik jest niedostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3786
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 23 Marzec 2020 - 23:31

dlatego polecam coś na USB z większą anteną, z dobrym zyskiem energetycznym
a jak to sobie już nie poradzi, to takie rozwiązania za kilka stówek też będą miały ciężko
więc zostanie tak czy siak kabel.
Niech autor decyduje.

#19 Użytkownik jest niedostępny   barteke 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 245
  • Dołączył: Wed, 26 Lis 14

Napisany 24 Marzec 2020 - 10:48

Mam stacjonarkę pod tv, wybrałem opcję na usb, bo obudowa ciasna. Najpierw długo korzystałem z TP-LINK TL-WN722N. Czasem potrafił rozłączyć, zasięg średni. Aktualnie używam Archer T4U na 5Ghz. Działa idealnie, lepszy zasięg niż u poprzednika i nie zrywa połączenia (win 10). Do odległości rzędu 3-5m się nada.

#20 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 727
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 24 Marzec 2020 - 22:52

@ kosztuje 200zł a nie 150

widzę covid podraża całą elektronikę:
https://cenowarka.pl...0-a1853996.html

Dopiero co kupowałem je po 150 z wysyłką :(

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

  1. laserpc