Forum PCLab.pl: Karta sieciowa do stacjonarki - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Karta sieciowa do stacjonarki

#21 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1064
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 25 Marzec 2020 - 14:18

Zobacz post1minuser, o 24 Marzec 2020 - 22:52, napisał(a):

@ kosztuje 200zł a nie 150

widzę covid podraża całą elektronikę:
https://cenowarka.pl...0-a1853996.html

Dopiero co kupowałem je po 150 z wysyłką :(


No niestety. Dziś darmowa wysyłka z X-kom przez aplikację. Jeśli chodzi o pcie to czy ten tplink za 150 czy 190 za ten Gigabyte? Tą na USB z antenką też zamówię, skoro darmowa dostawa. Sprawdzę jak się sprawuje. Jak się okaże, że łapie dobrze sygnał to zostawię, a tamtą na pcie zwrócę nieodpakowaną. Jak będzie gubiła sygnał to sprawdzę tą drugą. Rozumiem, że ta Gigabyte to ma ten sam chip Intela co jest w laptopach i powinna działać jak w laptopie tak?
Przepraszam za natłok pytań.

@edit
Na Amazon dali dostawę i jest za 150 zł, więc Morele olewam
https://www.amazon.c...r/dp/B07FBSV1XZ

Ten post był edytowany przez King Arthas dnia: 25 Marzec 2020 - 15:18


#22 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 717
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 25 Marzec 2020 - 22:06

Tak, gigabyte dokłada od siebie antenkę, przejściówkę i kabelki, a sam chip na m.2pcie jest Intela. Wydaje mi się, że ASUS też ma swoją wersję - ale wtedy była droższa o 100zł.

#23 Użytkownik jest dostępny   Alexandre09 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3761
  • Dołączył: Pt, 21 Lis 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:02

To daj później znaka po testach co i jak :Up_to_s:

#24 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16659
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:19

Zobacz postAlexandre09, o 23 Marzec 2020 - 19:37, napisał(a):

oni mówią o trybie Acces Point, to co innego. Doczytaj

@reszta
taaa, typowe porady PClab, każdy korzysta z miniaturowych anten wifi w laptopie, nie mówiąc już o smartfonach/tabletach i jakoś to działa
tutaj proponuję kartę na USB która to będzie wpięta do PC na zewnątrz, a im więcej czytam tym więcej pieniędzy autor musi wydać, jakieś pierdoły, radiatory na m2
zwykła. będzie działać :thumbup:


Zdziwił byś się jakie anteny potrafią się znaleźć w laptopie, sam ostatnio wymieniałem w swoim pojedynczą antenę wraz tanią sieciówką N150 na Intel AC-8260 + zestaw anten MIMO 2x2 i nowy zestaw zajmuje wyraźnie większą powieszchnię na klapie, oprócz przepustowości co logiczne poprawił też się zasięg.

Polecania jedno zakresowych kart nano N150 nie ma sensu komentować. W normalnych warunkach przy bardziej obciążonym eterze jak doleci 40 Mbit to będzie dobrze.
W pierwszej kolejności w ogóle przydała by się informacja jakim łączem będzie dysponowane i czy jest dostępna sieć 5GHz.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 26 Marzec 2020 - 11:23


#25 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4370
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:51

Zobacz postDisconnecT, o 26 Marzec 2020 - 11:19, napisał(a):

Zdziwił byś się jakie anteny potrafią się znaleźć w laptopie, sam ostatnio wymieniałem w swoim pojedynczą antenę wraz tanią sieciówką N150 na Intel AC-8260 + zestaw anten MIMO 2x2 i nowy zestaw zajmuje wyraźnie większą powieszchnię na klapie, oprócz przepustowości co logiczne poprawił też się zasięg.

Niby tak, ale przecież anteny są przygotowane na konkretną częstotliwość, więc ich się nie da powiększać :) Myślę, że robotę zrobiła przede wszystkim nowa karta WiFi. Zrobiłem kiedyś podobny upgrade w ultrabooku Sony Vaio. Anten nie ruszałem, sama wymiana karty. Lapek śmiga na 5GHz jak nowy.

#26 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • C:\>
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16659
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 20:43

Jedna z nowych anten ma wyraźnie większą powieszchnię aczkolwiek trzeba uwzględnić że fabryka była zrobiona pod jeden zakres stąd mogą być różnice dalej głównie decyduje skuteczność karty, ale wymiana anten była nieodzowna, w tym modelu kwestię sieci wifi potraktowali po macoszemu, fabrycznie była wstawiona pojedyncza antena 1x1.
Realtek na tym działał jak cię mogę, ale AC-8260 to była tragedia, transfer się poprawił do okolic 130-180 Mbit z wcześniejszych 40-60, tyle że laptop nie widział sieci, trzeba było podejść do routera podłączyć się i dopiero wtedy po oddaleniu się to jakoś działało.

Kupiłem rozbitą klapę matrycy, co lepsze od modelu tańszego z tej samej serii i w środku był zestaw dwóch anten MIMO 2x2, przełożyłem wszystko do siebie i dopiero karta ożyła, zasięg solidny wykrywa praktycznie wszystkie sieci w okolicy i transfer w okolicach 380-440 Mbit z 500 Mbit dostępnych na sieci 5GHz, co na warunki laptopa multimedialnego jest grubo ponad potrzeby. :)

#27 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4774
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 26 Marzec 2020 - 21:33

Po pierwsze jaki router, bo za chwilę okaże się że z pasmem 2.4GHz, a nie 5GHz i po co dopłacać. Poza tym jaki internet? Bo jak jakieś 40Mbps to tak samo zwykła Nka wystarczy z nadmiarem. Nadto czy będzie więcej urządzeń i chcesz coś wysyłać po lokalnej (udostępniać jakieś pliki) czy tylko do neta?

Generalnie zabawka typu Archer T4U to i tak nie wiadomo czego nie zrobi. Max chyba osiągałem około 30MB/s na małej odległości na paśmie 5GHz. Ale jak więcej nie trzeba to nie jest zły sprzęt. Mam jeszcze u siebie TL-WN822N i max przesył to 10MB/s przez ścianę, ale nic nie zrywa i działa ok. Router u mnie to funbox 2.0 ;)

Edit:
W drugiej opcji jedyne co to nie stery od wingrozy, tylko trzeba wgrać oryginalne z płytki.

Ten post był edytowany przez Foh_23 dnia: 26 Marzec 2020 - 21:35


#28 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 717
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 27 Marzec 2020 - 10:51

Foh, kartę kupuje nie na miesiąc, tylko na dłuższy czas. Do tego czasu ma spore szanse wymienić ruter.
Dwa, wifi jest w stanie rozmawiać z jednym klientem na raz. Tu ewidentnie z tego wifi korzysta kilka osób, więc nawet z wolnym internetem warto, żeby przełączanie się między klientami było jak najszybsze.
Standard n, zwłaszcza z antenami 1x1, to przeżytek.

#29 Użytkownik jest niedostępny   King Arthas 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1064
  • Dołączył: Cz, 08 Paź 15

Napisany 27 Marzec 2020 - 10:52

Nie mam pojęcia. Ten Gigabyte wyszedł mnie 125zł, bo miałem 5GBP kod. Zobaczymy, na razie czekam na maila o dostępności. 125 zł z wysyłką to jest ok cena. Dam znać jak dojdzie i się sprawuje.
Teraz mam telefon podłączony jako usb tethering, ale to baterię pewnie męczy.

Ten post był edytowany przez King Arthas dnia: 27 Marzec 2020 - 15:09


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych