Forum PCLab.pl: Wymiana CPU - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana CPU Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 02:30

Witam,

Tak,jak w tytule,zastanawiam się nad zmianą CPU,ponieważ mój i7 6700k już nie wytrzymuje.Moja GPU to MSI geforce 1080.Moje pytanie brzmi,czy warto kupić nowy czy może czekać na jakieś nowe procesory albo karty graficzne i kupić wszystko razem.Nie wiem.Dlatego proszę was o pomoc.

Dziękuje.

Pozdrawiam,
Allan.

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14851
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2020 - 05:19

co mu dolega , ze nie wytrzymuje? do gtx1080 to idealny procesor, dodatkowo z możliwością OC

#3 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • AMD/Nvidia Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3480
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 13:17

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2020 - 05:19, napisał(a):

co mu dolega , ze nie wytrzymuje? do gtx1080 to idealny procesor, dodatkowo z możliwością OC

O ile ma płytę na Z170/Z270,jak nie ma,to nie zrobi OC.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14851
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2020 - 13:32

zakładam , ze procesory z "K" się kupuję, żeby je podkręcać, więc z płytami przygotowanymi do tego ;)

#5 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • AMD/Nvidia Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3480
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 13:33

Zobacz postkochan4, o 23 Marzec 2020 - 13:32, napisał(a):

zakładam , ze procesory z "K" się kupuję, żeby je podkręcać, więc z płytami przygotowanymi do tego ;)

Są "miszczowie" co kupują takiego 6700K do płyty B150/H170 przykładowo

#6 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 15:56

Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 13:33, napisał(a):

Są "miszczowie" co kupują takiego 6700K do płyty B150/H170 przykładowo

Po prostu mało FPS wyciąga już w nowszych grach,albo bardzie wymagających.Przykładowo w Wiedźminie 3 na maksymalnych mam 30 fps.

#7 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • AMD/Nvidia Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3480
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:10

Zobacz postAllen321, o 23 Marzec 2020 - 15:56, napisał(a):

Po prostu mało FPS wyciąga już w nowszych grach,albo bardzie wymagających.Przykładowo w Wiedźminie 3 na maksymalnych mam 30 fps.

Grasz w 4K?

Jak 4K to się nie dziw że na ultra(Uber) masz 30 fps na 6700K i GTX 1080.
Wiesiek jest grą typowo graficzną

#8 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:11

Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 16:10, napisał(a):

Grasz w 4K?

Jak 4K to się nie dziw że na ultra(Uber) masz 30 fps na 6700K i GTX 1080.
Wiesiek jest grą typowo graficzną

na FullHD

#9 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • AMD/Nvidia Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3480
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:16

FullHD i 30 fps na Uber...
Coś mi się nie chce wierzyć

Podaj specyfikację komputera,bo ewidentnie jest coś nie tak,w Wieśku powinieneś mieć pod 100 fps na FullHD

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tornado3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:17

Wrzuc jakis wynik z 3dmarka bo cos słabo to wygląda

#11 Użytkownik jest niedostępny   Valeri 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1493
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 11

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:22

Wyłącz opcje odpowiedzialną za falowanie włosów to mocno obciąża sprzęt.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:47

Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 16:16, napisał(a):

FullHD i 30 fps na Uber...
Coś mi się nie chce wierzyć

Podaj specyfikację komputera,bo ewidentnie jest coś nie tak,w Wieśku powinieneś mieć pod 100 fps na FullHD

Nvidia GeForce GTX 1080
B150 PC MATE
Intel Core i7-6700k 4GHz
4x4GB DDR4 SDRAM

#13 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14851
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:47

Zobacz postAllen321, o 23 Marzec 2020 - 15:56, napisał(a):

Po prostu mało FPS wyciąga już w nowszych grach,albo bardzie wymagających.Przykładowo w Wiedźminie 3 na maksymalnych mam 30 fps.

bankowo masz coś nie tak
https://www.youtube....h?v=fiyaVrnhngE

#14 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • AMD/Nvidia Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3480
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:49

Zobacz postValeri, o 23 Marzec 2020 - 16:22, napisał(a):

Wyłącz opcje odpowiedzialną za falowanie włosów to mocno obciąża sprzęt.

Nvidia HairWorks się nazywa

Zobacz postAllen321, o 23 Marzec 2020 - 16:47, napisał(a):

Nvidia GeForce GTX 1080
B150 PC MATE
Intel Core i7-6700k 4GHz
4x4GB DDR4 SDRAM

Po ptokach,procesora na tej płycie nie podkręcisz,a pewnie pamięci są na 2133/2400/2666 i również ich nie podkręcisz

#15 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1435
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:51

Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 13:33, napisał(a):

Są "miszczowie" co kupują takiego 6700K do płyty B150/H170 przykładowo

Nic dodać, nic ująć :lol2:

#16 Użytkownik jest dostępny   Wu70 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1763
  • Dołączył: Pn, 08 Gru 08

Napisany 23 Marzec 2020 - 16:53

Niezależnie czy podkręci czy nie to spokojnie można na tym grać z bardzo dobrą płynnością a nie 30fps ;)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:02

Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 16:49, napisał(a):

Nvidia HairWorks się nazywa


Po ptokach,procesora na tej płycie nie podkręcisz,a pewnie pamięci są na 2133/2400/2666 i również ich nie podkręcisz

Czuję jakby ten temat zmienił się w coś innego niż miał być.Chciałbym wymienić CPU na np. Ryzen 3600.Bo wątpię żeby w Cyberpunku 2077 chodził w 60 fps na maksymalnych,a w ogóle to nie widzę na tym procesorze i GPU grana na 2560x1440.

#18 Użytkownik jest dostępny   Kelam 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6481
  • Dołączył: Pn, 11 Kwi 11

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:06

Rysiu jak najbardziej, ale póki co trzeba dojść co się u ciebie dzieje w kompie, bo te 30 fps w W3 fhd brzmi dość niepokojąco. Masz hairworks? Ale nawet z tym nie powinno być 30 fps. Coś tu nie gra.

#19 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:22

Miałem kilka miesięcy i7-6700 na h110 z RAMem 2133mhz do tego GTX1070 i na maksa bez hairwaorks trzymał 60fpsów w W3. Nie kojarzę, żeby były nawet jakieś spadki. Coś jest nie tak jak jest 30fpsów, to nie jest możliwe jeżeli wszystko jest sprawne.
Zamiana i7-6700k na Ryzena 3600 nic w wydajności w grach nie zmieni. Ten CPU jest w stanie spokojnie nakarnić nawet RTX2070S.
Jak chcesz więcej fps i przejść na 1440p to w pierwszej kolejności zmień kartę graficzną na np. RTX2060Super lub wyżej.
Można też zmienić na jakąś używaną płytę na z170 i RAMy podkręcić RAM do 2666-3000.
Przed pojawieniem się 10gen Intela i 4 gen Ryzenów nic poza GPU bym w tym kompie nie zmieniał.

#20 Użytkownik jest niedostępny   voltq 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 350
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 12

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:38

pewnie wlaczyl blokade 30 fps xD , moj i7 7700 + rtx 2060 wszystko na ultra bez hairworksow trzymal 55-80 fps w zaleznosci od lokacji

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych