Forum PCLab.pl: Wymiana CPU - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana CPU Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:39

Zobacz postxtn, o 23 Marzec 2020 - 17:22, napisał(a):

Miałem kilka miesięcy i7-6700 na h110 z RAMem 2133mhz do tego GTX1070 i na maksa bez hairwaorks trzymał 60fpsów w W3. Nie kojarzę, żeby były nawet jakieś spadki. Coś jest nie tak jak jest 30fpsów, to nie jest możliwe jeżeli wszystko jest sprawne.
Zamiana i7-6700k na Ryzena 3600 nic w wydajności w grach nie zmieni. Ten CPU jest w stanie spokojnie nakarnić nawet RTX2070S.
Jak chcesz więcej fps i przejść na 1440p to w pierwszej kolejności zmień kartę graficzną na np. RTX2060Super lub wyżej.
Można też zmienić na jakąś używaną płytę na z170 i RAMy podkręcić RAM do 2666-3000.
Przed pojawieniem się 10gen Intela i 4 gen Ryzenów nic poza GPU bym w tym kompie nie zmieniał.

Nie ma przypadkiem wyjść Ampere albo Big Navi ?Czytałem,że kupowanie RTX jest bez sensu.

#22 Użytkownik jest dostępny   marjanoos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 611
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:43

Zobacz postAllen321, o 23 Marzec 2020 - 17:02, napisał(a):

Czuję jakby ten temat zmienił się w coś innego niż miał być.Chciałbym wymienić CPU na np. Ryzen 3600.Bo wątpię żeby w Cyberpunku 2077 chodził w 60 fps na maksymalnych,a w ogóle to nie widzę na tym procesorze i GPU grana na 2560x1440.


6700k jak i ryzen 3600 to procki o dosyć zbliżonej wydajności w FullHD, w 1440p to karta graficzna będzie ograniczeniem, a nie procesor.

#23 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:54

Zobacz postAllen321, o 23 Marzec 2020 - 17:39, napisał(a):

Nie ma przypadkiem wyjść Ampere albo Big Navi ?Czytałem,że kupowanie RTX jest bez sensu.

Zawsze można czekać na nowe karty tylko nie wiadomo kiedy się pojawią i jakie będą ich ceny. Możesz teraz kupic RX5700/xt i grać komfortowo przez najbliższe 2 lata tylko z Radeonami czasami są różne drobne problemy, które potrafią frustrować.
Big Navi to mrzonka, cena będzie pewnie jak za RTX2080Super lub Ti, a kiedy na RDNA2 pojawią się średniopółkowe karty typu rx5700/xt tego nikt nie wie. Napraw problemy które masz w obecnym kompie i graj spokojnie do końca roku.

#24 Użytkownik jest niedostępny   michaelius33 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 288
  • Dołączył: Wt, 01 Gru 15

Napisany 23 Marzec 2020 - 17:59

Tak jak koledzy wyżej pisali - coś jest nie tak w ustawieniach - nawet najgorszy 6700k z najwolniejszym ramem powinien w miarę spokojnie robić te 60 fps w TW3.

Druga sprawa 6700k w miarę dobrze daje radę i nawet w 144Hz można na nim pograć , ale do tego musiałbyś go podkręcić i mieć dobry szybki ram. Więc jak masz już zmieniać mobo i pamięci to równie dobrze możesz kupić Ryzena od razu.

Co kupić? - zestaw standardowy Ryzen 3600+ mobo na B450 + Cruciale Ballistics Sport LT 3000/3200. W zależności od wybranej płyty to będzie circa 1450-1700 PLN.



Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 13:33, napisał(a):

Są "miszczowie" co kupują takiego 6700K do płyty B150/H170 przykładowo


To wbrew pozorom nie jest całkowicie bezsensowne - Intelowskie modele i7 w wersji K miały wtedy wyższe taktowanie niż zwykłe i7.

#25 Użytkownik jest dostępny   marjanoos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 611
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 23 Marzec 2020 - 18:06

Zobacz postmichaelius33, o 23 Marzec 2020 - 17:59, napisał(a):

Tak jak koledzy wyżej pisali - coś jest nie tak w ustawieniach - nawet najgorszy 6700k z najwolniejszym ramem powinien w miarę spokojnie robić te 60 fps w TW3.


Nie zdziwiłbym się jakby faktycznie miał capa na 30 klatek w ustawieniach gry.

Wymiana platformy ma o tyle sens, że 6700k trzyma jeszcze wartość i bez dużej dopłaty można przeskoczyć na AM4.

#26 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • AMD/Nvidia Fan
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3480
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Marzec 2020 - 18:09

Zobacz postmichaelius33, o 23 Marzec 2020 - 17:59, napisał(a):

To wbrew pozorom nie jest całkowicie bezsensowne - Intelowskie modele i7 w wersji K miały wtedy wyższe taktowanie niż zwykłe i7.

Co z tego,jak procesora się nie podkręci,pamięci również się nie podkręci,a H110/B150/H170 mają obsługę nędznych 2133/2400 MHz i tyle

#27 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 24 Marzec 2020 - 02:41

Zobacz postSplendor_97, o 23 Marzec 2020 - 18:09, napisał(a):

Co z tego,jak procesora się nie podkręci,pamięci również się nie podkręci,a H110/B150/H170 mają obsługę nędznych 2133/2400 MHz i tyle

A jeżeli chciałbym wymienić GPU,to jaki byłby najlepszy na teraz ?

#28 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 24 Marzec 2020 - 03:42

Zobacz postAllen321, o 24 Marzec 2020 - 02:41, napisał(a):

A jeżeli chciałbym wymienić GPU,to jaki byłby najlepszy na teraz ?

RTX2080Ti :E

#29 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 24 Marzec 2020 - 04:58

Zobacz postkamilkowalewski, o 24 Marzec 2020 - 03:42, napisał(a):

RTX2080Ti :E

Aha,też to wiem,ale pytam się realnie,a nie karta za 5500 tyś.

#30 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14851
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 24 Marzec 2020 - 07:33

nie opłaca ci sie wymieniać teraz gpu, poczekałbym na amperki, gtx1080 to nadal porządna i wydajna karta, pamiętaj, ze zawsze możesz cienie czy aa dać stopień w dół i wydajność sporo wzrasta ;)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 24 Marzec 2020 - 07:35


#31 Użytkownik jest dostępny   marjanoos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 611
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 24 Marzec 2020 - 10:15

Zobacz postAllen321, o 24 Marzec 2020 - 04:58, napisał(a):

Aha,też to wiem,ale pytam się realnie,a nie karta za 5500 tyś.


No realnie najlepsze GPU to 2080ti i jego cena jest znacznie niższa niż 5,5 mln zł :E

#32 Użytkownik jest niedostępny   kola3492 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Pt, 31 Maj 19

Napisany 24 Marzec 2020 - 22:00

30 na takim sprzęcie to nie jest normalne ja na i7 4710 i 970m miałem 60 na mieszance Uber/wysokie

#33 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 24 Marzec 2020 - 23:38

Zobacz postkochan4, o 24 Marzec 2020 - 07:33, napisał(a):

nie opłaca ci sie wymieniać teraz gpu, poczekałbym na amperki, gtx1080 to nadal porządna i wydajna karta, pamiętaj, ze zawsze możesz cienie czy aa dać stopień w dół i wydajność sporo wzrasta ;)

Najbardziej uciążliwa ta karta jest w VR,w którym mam mało fps przy np. takim Half Life:Alyx,który ostatnio wyszedł.

#34 Użytkownik jest dostępny   marjanoos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 611
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 25 Marzec 2020 - 10:45

Zobacz postAllen321, o 24 Marzec 2020 - 23:38, napisał(a):

Najbardziej uciążliwa ta karta jest w VR,w którym mam mało fps przy np. takim Half Life:Alyx,który ostatnio wyszedł.


Co to znaczy mało fps? GTX 1080 to wydajna karta, coś pomiędzy RTX 2060 a RTX 2070. Ona naprawdę daje radę. Ogólnie Twój zestaw daje radę i na upartego nie musisz teraz dokonywać zmian. Chyba, że masz kasy jak lodu.

#35 Użytkownik jest niedostępny   Allen321 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 21:18

Zobacz postmarjanoos, o 25 Marzec 2020 - 10:45, napisał(a):

Co to znaczy mało fps? GTX 1080 to wydajna karta, coś pomiędzy RTX 2060 a RTX 2070. Ona naprawdę daje radę. Ogólnie Twój zestaw daje radę i na upartego nie musisz teraz dokonywać zmian. Chyba, że masz kasy jak lodu.

Co to znaczy mało FPS ? To znaczy że jest mało FPS i ścina grę i muszę grać na najniższych ustawieniach graficznych.

#36 Użytkownik jest niedostępny   Rozjebundor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 02 Lis 15

Napisany 25 Marzec 2020 - 21:35

Na dzień dzisiejszy jeśli masz fundusze to moim zdaniem najlepsza opcja to GeForce RTX 2070 SUPER Windforce 3X OC 8GB. Bez konieczności czekania na ampere bo według mnie to dużo nie wniesie. Jeśli chodzi o procka to 9600k bądź 8600K. Ten zestaw pod gry na 3 lata wystarczy z palcem w dupie a za 3 lata zmienić platforme na AMD bo wtedy AMD zapewne będzie królowało i w grach i w wielowątkowości i w cenie zapewne też.

#37 Użytkownik jest niedostępny   Bladzioch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1084
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 25 Marzec 2020 - 23:01

Zobacz postRozjebundor, o 25 Marzec 2020 - 21:35, napisał(a):

Na dzień dzisiejszy jeśli masz fundusze to moim zdaniem najlepsza opcja to GeForce RTX 2070 SUPER Windforce 3X OC 8GB. Bez konieczności czekania na ampere bo według mnie to dużo nie wniesie. Jeśli chodzi o procka to 9600k bądź 8600K. Ten zestaw pod gry na 3 lata wystarczy z palcem w dupie a za 3 lata zmienić platforme na AMD bo wtedy AMD zapewne będzie królowało i w grach i w wielowątkowości i w cenie zapewne też.


:E

#38 Użytkownik jest niedostępny   Rozjebundor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 02 Lis 15

Napisany 26 Marzec 2020 - 01:44

Zobacz postBladzioch, o 25 Marzec 2020 - 23:01, napisał(a):

:E


Mistrzu co Cie tak rozbawiło ?

#39 Użytkownik jest niedostępny   kamilos69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 963
  • Dołączył: Cz, 03 Kwi 08

Napisany 26 Marzec 2020 - 07:04

Ta złota myśl go rozbawiła.

Zobacz postRozjebundor, o 25 Marzec 2020 - 21:35, napisał(a):

Ten zestaw pod gry na 3 lata wystarczy z palcem w dupie a za 3 lata zmienić platforme na AMD bo wtedy AMD zapewne będzie królowało i w grach i w wielowątkowości i w cenie zapewne też.

:lol2:

Ten post był edytowany przez kamilos69 dnia: 26 Marzec 2020 - 07:04


#40 Użytkownik jest dostępny   marjanoos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 611
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 09:45

Zobacz postAllen321, o 25 Marzec 2020 - 21:18, napisał(a):

Co to znaczy mało FPS ? To znaczy że jest mało FPS i ścina grę i muszę grać na najniższych ustawieniach graficznych.


No ale ile masz tych FPS? Mierzyłeś to jakoś? Sprawdzałeś 1% Low FPS?

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych