Forum PCLab.pl: upgrade intel> amd ryzen - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

upgrade intel> amd ryzen Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kacpi278 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 213
  • Dołączył: Nd, 17 Wrz 17

Napisany 25 Marzec 2020 - 11:09

siemka
skonczyły mi sie poprzednie raty :D i myślę aby wziąć cos znowu wiec mam do dyspozycji ok 1500zł



moj obecny pc:
MOBO: MSI z370-a pro 1151
GPU: Asus GTX 1070 ROG Strix 8GB GDDR5
zasilacz: Modecom Volcano 650W
ram: 2x8 Adata XPG Gammix D10 DDR4 3200Mhz
CPU: Intel i5 8400 chłodzenie fortis2
dyski:
Toshiba P300 1Tb
SSD SAMSUNG 860 EVO 500GB
dzwięk: AUDIOTRAK Maya U5
buda: zalman z11 plus

chciałbym wymienic tylko mobo i proca ,zasilacz tez bede musiał wymienic?

i potrzebowałbym doradztwa bo NIGDY nie mialem proca amd i nie do konca odnajduje się w ich numerologii

myślałem nad 3700x/3800x używkę lub outlet na gwarancji + jakieś mobo ,co myślicie? i czy wzrost bedzie spory w stosunku do i5 8400



ps: czy ktoś moze podlinkować jakąś strone gdzie jest opisana dla laików numerologia i hierarchia ryzena?

Ten post był edytowany przez kacpi278 dnia: 25 Marzec 2020 - 11:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 469
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 25 Marzec 2020 - 11:14

Ja bym brał jeśli do gier to 3600 + MSI B450 GAMING PLUS MAX

#3 Użytkownik jest niedostępny   kacpi278 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 213
  • Dołączył: Nd, 17 Wrz 17

Napisany 25 Marzec 2020 - 11:20

Zobacz postthestasiex12, o 25 Marzec 2020 - 11:14, napisał(a):

Ja bym brał jeśli do gier to 3600 + MSI B450 GAMING PLUS MAX

a dlaczego nie 3700x/3800x? nie są to lepsze procki?

ps: w ryzenach jest tylko jeden socket AM4?
w intelu jest tego masa i przy zmianie proca prawie zawsze trzeba zmieniać mobo

Ten post był edytowany przez kacpi278 dnia: 25 Marzec 2020 - 11:23


#4 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2686
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 25 Marzec 2020 - 11:24

8400 w wielu tytułach będzie równie szybki co 3600. Ryzen ogólnie ma trochę wyższą wydajność, ale musiałbyś mieć też mocniejsze GPU.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 11:27

Zobacz postkacpi278, o 25 Marzec 2020 - 11:09, napisał(a):

siemka
skonczyły mi sie poprzednie raty :D i myślę aby wziąć cos znowu wiec mam do dyspozycji ok 1500zł



moj obecny pc:
MOBO: MSI z370-a pro 1151
GPU: Asus GTX 1070 ROG Strix 8GB GDDR5
zasilacz: Modecom Volcano 650W
ram: 2x8 Adata XPG Gammix D10 DDR4 3200Mhz
CPU: Intel i5 8400 chłodzenie fortis2
dyski:
Toshiba P300 1Tb
SSD SAMSUNG 860 EVO 500GB
dzwięk: AUDIOTRAK Maya U5
buda: zalman z11 plus

chciałbym wymienic tylko mobo i proca ,zasilacz tez bede musiał wymienic?

i potrzebowałbym doradztwa bo NIGDY nie mialem proca amd i nie do konca odnajduje się w ich numerologii

myślałem nad 3700x/3800x używkę lub outlet na gwarancji + jakieś mobo ,co myślicie? i czy wzrost bedzie spory w stosunku do i5 8400



ps: czy ktoś moze podlinkować jakąś strone gdzie jest opisana dla laików numerologia i hierarchia ryzena?

Zasilacz może "nie jest najgorszy", ale dla mnie jest abstrakcją trzymanie go w tym zestawi. Dlatego też wymieniłbym go, zależnie od budżetu, na Supremo FM2 650/750, Seasonica GX 650/750, Anteca HCG750, lub RM750x
Co do wymiany CPU i MoBo - R7 3700X + B450 Pro 4 będzie dobrym połączeniem,do tego ten Fortis 3 się przyda, żeby to sensownie schłodzić.
Jeszcze wyjaśniając hierarchię:
R3<R5<R7<R9<Threadripper
Są jeszcze procesory z końcówką G, robiące jako APU (posiadające dość wydajny układ graficzny), ale zasada ta sama (z R3<R5 itd, jak w laptopach)
Myślę, że wystarczająco rozjaśniłem Ci sytuację.

#6 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 469
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 25 Marzec 2020 - 11:28

Zasilacz to z podanych wyżej to najlepiej bierz Seasonica GX bo Corsair jak zostało przejęte przez EagleTreagle to będzie ciężko z gwarancją.

#7 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:10

Spokojnie poczekaj na nowe i5 6/12 10 gen. Chyba, że już "musisz" coś zmienić, to szukaj używanego i7-8700 w dobrej cenie to można zmienić i GPU na RTX2060 Super.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:12

Zobacz postxtn, o 25 Marzec 2020 - 12:10, napisał(a):

Spokojnie poczekaj na nowe i5 6/12 10 gen. Chyba, że już "musisz" coś zmienić, to szukaj używanego i7-8700 w dobrej cenie to można zmienić i GPU na RTX2060 Super.

Czekanie na nową gen nie ma sensu, to będzie to samo co teraz, ale będzie bardzo prawdopodobne, że problemy z temperaturami będą grube.

#9 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 469
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:13

Więc lepiej nie ładuj i7 8700 na tą płytę bo ci sekcja wymięknie przy tym procku i to jest nieopłacalne.

Ten post był edytowany przez thestasiex12 dnia: 25 Marzec 2020 - 12:14


#10 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:14

Zobacz postthestasiex12, o 25 Marzec 2020 - 12:13, napisał(a):

Masz płytę H110 więc lepiej nie ładuj i7 8700 na tą płytę bo ci sekcja wymięknie przy tym procku.

Na tą płytę 8700tka w ogóle nie przypasuje, ale to tak na marginesie...

#11 Użytkownik jest niedostępny   thestasiex12 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 469
  • Dołączył: Wt, 17 Lip 18

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:15

On ma Z370 a nie H110.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:16

Zobacz postthestasiex12, o 25 Marzec 2020 - 12:15, napisał(a):

On ma Z370 a nie H110.

Jak widzisz napisałeś o H110, co tak trochę sugerowało zupełnie co innego, ale mniejsza

#13 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5847
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:18

Ten i5 spokojnie wystarczy do większości gier, ja bym tu co najwyżej sprzedał GTXa i wymienił na coś mocniejszego jeśli musisz coś zmieniać "bo tak". W przeciwnym wypadku spokojnie przeczekał do RTX 3000/Navi 2 i Ryzen 4000.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qxi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 262
  • Dołączył: Wed, 09 Paź 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:21

Zobacz postSary, o 25 Marzec 2020 - 12:18, napisał(a):

Ten i5 spokojnie wystarczy do większości gier, ja bym tu co najwyżej sprzedał GTXa i wymienił na coś mocniejszego jeśli musisz coś zmieniać "bo tak". W przeciwnym wypadku spokojnie przeczekał do RTX 3000/Navi 2 i Ryzen 4000.

EDIT
No w zasadzie powinna dać radę, ale zależy co OP oprócz grania robi.

Ten post był edytowany przez Qxi dnia: 25 Marzec 2020 - 12:22


#15 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:29

Zobacz postthestasiex12, o 25 Marzec 2020 - 12:13, napisał(a):

Więc lepiej nie ładuj i7 8700 na tą płytę bo ci sekcja wymięknie przy tym procku i to jest nieopłacalne.

Co???? Sekcja mu nie wytrzyma??? Skąd takie wnioski? Masz jakies pojęcie o tym co piszesz? Nawet jakby miał h310 to nie byłoby problemu z sekcją z i7-8700, a co dopiero w dobrej płycie z z370.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 25 Marzec 2020 - 12:34


#16 Użytkownik jest niedostępny   kacpi278 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 213
  • Dołączył: Nd, 17 Wrz 17

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:36

prosiłbym o powstrzynanie sie od spamu nie na temat :)
czy różnica w grach bedzie spora względem 3600 a 3700x?

#17 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:41

Zobacz postkacpi278, o 25 Marzec 2020 - 12:36, napisał(a):

prosiłbym o powstrzynanie sie od spamu nie na temat :)
czy różnica w grach bedzie spora względem 3600 a 3700x?

Sprawdź testy, to nie jest trudne.

#18 Użytkownik jest niedostępny   tompek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 370
  • Dołączył: So, 16 Lip 05

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:43

Zobacz postkacpi278, o 25 Marzec 2020 - 12:36, napisał(a):

czy różnica w grach bedzie spora względem 3600 a 3700x?


https://www.youtube....h?v=BSe31NVntzc

Tu masz odpowiedź dlaczego wszyscy polecają Ryzena 3600, jeśli komputer ma być wykorzystywany głównie do gier.

#19 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 953
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 25 Marzec 2020 - 12:43

Zobacz postxtn, o 25 Marzec 2020 - 12:10, napisał(a):

Spokojnie poczekaj na nowe i5 6/12 10 gen. Chyba, że już "musisz" coś zmienić, to szukaj używanego i7-8700 w dobrej cenie to można zmienić i GPU na RTX2060 Super.


:thumbup:

#20 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5847
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Marzec 2020 - 13:06

Zobacz postkacpi278, o 25 Marzec 2020 - 12:36, napisał(a):

prosiłbym o powstrzynanie sie od spamu nie na temat :)
czy różnica w grach bedzie spora względem 3600 a 3700x?

Bez zmiany karty, to różnica w ogóle będzie znikoma bez względu na co zmienisz.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych