Forum PCLab.pl: Czy win10 moze sam z siebie zaktualizowac uefi? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy win10 moze sam z siebie zaktualizowac uefi? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 25 Marzec 2020 - 21:54

Witam

Czy windows10 moze podczas aktualizacji pozmieniac cos w biosie (zaktualizowac go, albo zmienic mu opcje)?
Pytam bo mam zainstalowane na raz win 7 i win 10 i po pewnym czasie uzytkowania windowsa 10 mam wrazenie ze na win 7 radykalniie spadly temperatury procesora. Oczywiscie mozliwe ze mi sie cos ubzduralo (w razie czego moge dokladniej opisac sytuacje), ale pytanie jak w tytule zadaje.

No i gdzie sie te slynne mikrokody od latek spectre i innych znanych ostatnio luk w procesorach intela instaluja.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 25 Marzec 2020 - 21:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   PCQwesu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 304
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 20

Napisany 25 Marzec 2020 - 22:19

Aktualizator systemu Windows sam z siebie nie może pobierać i aktualizować biosu.Jak chcesz sobie bios zaktualizować to trzeba ręcznie,pobrać ze strony producenta płyty głównej odpowiednie cudeńko.
Jakie masz na myśli temperatury,różnice oraz wartości.To opisz swoją sytuację.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20552
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 25 Marzec 2020 - 22:39

Windows mógłby zaktualizować bios, ale musiałaby to być aktualizacja "pchana" przez producenta komputera jako całości (gotowce/laptopy) takiego jak np. dell czy hp.
Bardzo możliwe, że już coś takiego ma miejsce. Zacząłbym szukanie od surface'ów :P

Jeżeli chodzi o mikrokod, to jest on za każdym rozruchem wgrywany do procesora przez bios, ale sam system operacyjny także może go zaktualizować.
W windowsie odpowiedzialne za to dll to mcupdate_AuthenticAMD.dll oraz mcupdate_GenuineIntel.dll.

#4 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 26 Marzec 2020 - 15:07

Jesli idzie o te temperatury, to w przyblizeniu (nie pamietam teraz dokladnych wartosci) na win7 przez dluzszy czas przy obciazeniu maksymalnym procesora bylo 76 stopni. Potem zaczalem korzystac z windowsa 10. Gralem na nim tylko w anthem, gra czasem potrafila (zapewne w wyniku jakiegos bledu) obciazac procesor miedzy 90% a 100% przez jakis czas, ale nigdy teperatura nie siegnela wiecej niz 64 stopnie. Jak juz przeszedlem anthem to wrocilem do normalnego uzytkowania komputera na win7 i temperatura procesora rowniez nigdy nie przekroczyla tej wartosci 64 stopni, choc tu mozliwe, ze po prostu nie obciazalem procesora tak mocno jak wczesniej.

Jesli zas chodzi o mikrokody do procesora, to rozumiem, ze windows wgrywa je za kazdym razem po uruchomieniu systemu i nie jest tak ze na windowsie 7 bede uzywal juz tych nowszych mikrokodow wgranych przez windows10? Nie chcialbym spowolnienia systemu win7 po tych durnych latkach anty-spectre i innych.

Rozumiem tez , ze windows 10 co do zasady trzyma sie jednak w komputerach osobistych (w sensie stacjonarnych) od biosa-uefi z daleka.

Ten post był edytowany przez karij dnia: 26 Marzec 2020 - 15:22


#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20552
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 15:38

A skąd miałby wiedzieć jak zaktualizować bios? ;)

Zobacz postkarij, o 26 Marzec 2020 - 15:07, napisał(a):

Jesli zas chodzi o mikrokody do procesora, to rozumiem, ze windows wgrywa je za kazdym razem po uruchomieniu systemu i nie jest tak ze na windowsie 7 bede uzywal juz tych nowszych mikrokodow wgranych przez windows10?

Każdy świeży rozruch to czysty przebieg.
Nie jestem za to pewien, czy między restartami mikrokod się czyści, czy nie. Można sprawdzić - trudne to nie jest.

Zobacz postkarij, o 26 Marzec 2020 - 15:07, napisał(a):

Nie chcialbym spowolnienia systemu win7 po tych durnych latkach anty-spectre i innych.

Jeżeli posiadasz zaktualizowany win7, to on też jest załatany.

Tak z ciekawości - faktycznie mierzyłeś i widzisz różnicę w wydajności z łatami i bez, czy unikasz ich profilaktycznie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 26 Marzec 2020 - 15:46

Windows 7 jest nieaktualizowany, w windowsie 10 wszystko jest ustawione na auto.
Jesli idzie o wydajnosc, to nie sprawdzalem specjalnie roznic programami diagnostycznymi, jedynie przy instalacji rok i 2 miesiace temu sprawdzalem wynik ktoregos darmowego 3dmarka dla win 10 i win 7. Z tego co pamietam wynik byl minimalnie na korzysc win 7 (gdzies to mam zapisane). Ale tez rozne wersje sterownikow do karty graficznej instalowalem (do win 7 z plytki od grafiki gtx 1060, a win 10 automatycznie).

Ten post był edytowany przez karij dnia: 26 Marzec 2020 - 15:48


#7 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 906
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:22

A zapytam inaczej: robiłeś czystą instalację W10 czy migrację? Po migracji na laptopie miałem mocno obciążony procesor Defenderem działającym w tle. Po czystej instalacji wszelkie problemy zniknęły.

#8 Użytkownik jest niedostępny   karij 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 203
  • Dołączył: Pn, 08 Sie 16

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:44

Oba systemy zostaly zainstalowane osobno na czysto w jeden dzien gdzies w lutym 2019.
Co do bledu anthema, jak mnie pamiec nie myli wystarczylo zresetowac gre, badz ja nawet zminimalizowac i problem ustepowal. W sumie nie wiem, czy zrodlem byl jedynie anthem czy jakis proces dzialajacy w tle.

#9 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4318
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:45

Windows nie aktualizuje UEFI. Może natomiast ustawieniami systemu wpłynąć na ustawienia UEFI. Np ustawiając profile zasilania, oc, czy wentylatorów zmienia te ustawienia również w UEFI.

#10 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 28 Marzec 2020 - 15:03

Może ja się dopiszę do tego wątku - jeżeli jest to laptop lub komputer stacjonarny markowy np. Dell lub Lenovo lub coś innego i jest zainstalowany soft tego producenta do aktualizacji sterowników, to ten sam soft potrafi też dbać o to żeby bios był aktualny.

W innym przypadku - komputer składak to bios sam się nie aktualizuje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych