Forum PCLab.pl: B350 + Ryzen 1600 + 2x16GB Crucial - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

B350 + Ryzen 1600 + 2x16GB Crucial jak ogarnąć RAM?!

#1 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5047
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 26 Marzec 2020 - 01:01

Hej,

Może ktoś miał podobną konfigurację i coś pomoże, bo walczę już dziś wiele godzin i jestem na granicy poddania się.

Mam od jakiegoś czasu taki sprzęt:
Ryzen 1600 @ 3,9GHz
MSI Tomahawk Arctic B350
2x8GB Corsair Vengenance 2666 @ 3066

Niedawno w zdecydowałem kupić 32GB pamięci, w postaci Cruciali Ballistix Sport LT 3200MHz, 2x16GB, podobno Micron E-die.

Wszystko co do tej pory osiągnąłem, to boot na "auto" przy 2400MHz. Na dobrą sprawę wszystkie konfiguracje które przez wiele godzin próbowałem nawet nie bootowały (do konieczności wkładania poprzednich kości włącznie). A próbowałem m.in.:
z różną dozą "auto" jak i samych manualnych,
XMP na 2933 i XMP na 3200
ustawień działających przy poprzednim setupie;
różnych zmian typu ProcODT;
kompletnych ustawień z Ryzen Calculatora itd;
zmiany napięć SOC, podbijania napięć pamięci w zakresie 1,3-1,4V,
szybkości od 2400 do 3200 etc.
Zmieniłem BIOS na betę dla Zena2, żeby mieć najnowszą oficjalnie dostępną AGESĘ

I za każdym razem ściana przy bootowaniu, tj. pikanie i w najlepszym razie samoistny powrót do ustawień fabrycznych.

Czy jest może jakaś konkretna magiczna opcja, która może pozwolić zbliżyć się chociaż do ustawień rzekomo fabrycznych? Nie obrażę się na jakieś np. 2666, ale przede wszystkim chciałbym "odzyskać kontrolę" nad sprzętem - a na razie to się zupełnie nie udaje :(.

edit: na razie widzę, że jest to sztywna "alergia na ustawienia manualne" najbardziej, bo jak zmieniłem TYLKO prędkość na 3200MHz i WSZYSTKIE timingi na "auto" (+ trochę napięć ręcznie) to się o dziwo uruchomił i MemTest na razie błędów nie pokazuje. A żadna kombinacja ręcznych timingów przez wiele godzin nie bootowała. Dziwy...
Nadal podejrzewam, że jest jakiś 1 konkretny timing/subtiming etc. który mnie blokuje - ale nie mam pojęcia który by to mógł być.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14119
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 07:56

JAk rozumiem nie działa nawet ustawienie z XMP ?

#3 Użytkownik jest dostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7050
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:25

Próbowałeś z DRAM Calculatora ustawić?

Ballistixy to są Micron E-Die. Ale 2x16 to są dimmy dual rank które bardziej obciążają kontroler.
Na tych ustawieniach auto jakie Ci ustawiło timingi?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Nequrix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:57

Zobacz postJMKS, o 26 Marzec 2020 - 01:01, napisał(a):

Hej,

Może ktoś miał podobną konfigurację i coś pomoże, bo walczę już dziś wiele godzin i jestem na granicy poddania się.

Mam od jakiegoś czasu taki sprzęt:
Ryzen 1600 @ 3,9GHz
MSI Tomahawk Arctic B350
2x8GB Corsair Vengenance 2666 @ 3066

Niedawno w zdecydowałem kupić 32GB pamięci, w postaci Cruciali Ballistix Sport LT 3200MHz, 2x16GB, podobno Micron E-die.

Wszystko co do tej pory osiągnąłem, to boot na "auto" przy 2400MHz. Na dobrą sprawę wszystkie konfiguracje które przez wiele godzin próbowałem nawet nie bootowały (do konieczności wkładania poprzednich kości włącznie). A próbowałem m.in.:
z różną dozą "auto" jak i samych manualnych,
XMP na 2933 i XMP na 3200
ustawień działających przy poprzednim setupie;
różnych zmian typu ProcODT;
kompletnych ustawień z Ryzen Calculatora itd;
zmiany napięć SOC, podbijania napięć pamięci w zakresie 1,3-1,4V,
szybkości od 2400 do 3200 etc.
Zmieniłem BIOS na betę dla Zena2, żeby mieć najnowszą oficjalnie dostępną AGESĘ

I za każdym razem ściana przy bootowaniu, tj. pikanie i w najlepszym razie samoistny powrót do ustawień fabrycznych.

Czy jest może jakaś konkretna magiczna opcja, która może pozwolić zbliżyć się chociaż do ustawień rzekomo fabrycznych? Nie obrażę się na jakieś np. 2666, ale przede wszystkim chciałbym "odzyskać kontrolę" nad sprzętem - a na razie to się zupełnie nie udaje :(.

edit: na razie widzę, że jest to sztywna "alergia na ustawienia manualne" najbardziej, bo jak zmieniłem TYLKO prędkość na 3200MHz i WSZYSTKIE timingi na "auto" (+ trochę napięć ręcznie) to się o dziwo uruchomił i MemTest na razie błędów nie pokazuje. A żadna kombinacja ręcznych timingów przez wiele godzin nie bootowała. Dziwy...
Nadal podejrzewam, że jest jakiś 1 konkretny timing/subtiming etc. który mnie blokuje - ale nie mam pojęcia który by to mógł być.

Sprawdzałeś kości pojedynczo czy startują z xmp ?
Kości wsadzone w odpowiednie sloty jak podejrzewam (2 i 4)?
Próbowałeś odpalić samo xmp i tylko podnieść napięcie do np 1.4, może płyta zapodaję sama za małe napiecia i stad te problemy ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4529
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Marzec 2020 - 13:32

Próbowałeś np ten profil kalkulatora ?

Spoiler


Ram oczywiście w odpowiednie sloty zamontowany?
Spróbuj przepisać to co wyżej wstawiłem, tylko:
Cldo Vddp - nie ustawiaj ręcznie, microny tego nie wymagają
Vsoc ustaw w przedziale 1.1-1.2v nic więcej bym tu nie dawał, bo może wręcz destabilizować pc.
Reszta jak najbardziej w całości z termiką i opornością ręcznie przepisana.
Ewentualnie jak nie będzie to startować/stabilne to podbij trfc do 600t , i trcdrd do 20 , chociaż myślę, że to nie powinno robić problemu.
A już na samym końcu jak nic nie pomoże, to spróbuj ustawić comand rate na 2t i gear down mode disabled, a reszta jak w kalkulatorze.
Jeśli znów to nie będzie stabilne, to zmień taktowanie na 3000mhz z ustawieniami co wyżej.
Na czas podbijania zegara pamięci, zejdź o 100mhz z rdzenia procesora, bez dotykania napięcia. Jak już ram będzie stabilny to dopasuj zegar do tego napięcia, może wymagać minimalnej korekty napięcie cpu po dobrym ustawieniu ramu.

Fakt 2x16gb to jest pewne obciążenie dla kontrolera, tak samo jak 4x8gb i wyższe prędkości ramu jest ciężej uzyskać. Dodatkowo b350 nie pomaga.

#6 Użytkownik jest niedostępny   JMKS 

  • Uzależniony od forum
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5047
  • Dołączył: Wed, 02 Cze 04

Napisany 26 Marzec 2020 - 20:48

Ha, dziś się jakby ogarnęło - 3200 z prawie wszystkim auto @ 1,35V się wydaje stabilne (nie robiłem dogłębnych testów na razie, jakiś tester pod Linuksa mi przez >1h 20GB mielił i nic nie wykazał), 3400 @ 1,38V z ustawionymi ręcznie głównymi timingami (czyli coś, co wczoraj totalnie nie chciało iść, na sporo niższych taktach) też na razie niestabilności nie wykazuje.

Zupełnie nie wiem, czy ja coś zmieniłem w ustawieniach od wczoraj - na moje oko nie - co jest o tyle niepokojące że się obawiam nawrotu problemu :P.

Tak czy inaczej dzięki, w szczególności @novi za sporo praktycznego info które się pewnie jeszcze przyda.

Na razie ustawiam 3200 @ 1,35V i chwilowo odpuszczam, i tak zajęło sporo dłużej niż chciałem.
Jeszcze będę z tym kombinował w najbliższych dniach na pewno, żeby dojść do optymalnych ustawień.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych