Forum PCLab.pl: Jakie ustawienia Monitora aby zminimalizować inputlag - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jakie ustawienia Monitora aby zminimalizować inputlag

#1 Użytkownik jest niedostępny   lukasz502 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 414
  • Dołączył: Wt, 07 Lut 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 08:08

Witam ostatnio zacząłem grać w nową grę call of duty Warzone i już chyba 3 dzień kombinuje z ustawieniami monitora żeby maksymalnie zminimalizować input laga, wiecznie albo mam wrażenie że coś się przycina albo to opóźnienie jest duże. Gram na full HD FPS w grze utrzymują się na poziomie 110-160 klatek. Miałem w Battlefieldzie 4 już swoje idealne ustawienia głównie mówię tu o panelu NVIDIA ( stałe odświeżanie, v sync wyłączony, częstotliwość odświeżania 144 Hz, wstępne renderowanie klatki 1, ultra latency mode włączone i to wszystko bez jakiegokolwiek ograniczania fpsow w grze) po przełożeniu tych ustawień do call of duty gra nie chodzi tak jak płynnie jak powinna, podsumowując wszystko chodzi mi o to żeby ktoś doradził, pokazał swoje ustawienia by zminimalizować tego input laga.
Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1463
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 26 Marzec 2020 - 09:03

Jaki monitor człowieku :hmm:

#3 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1195
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:24

Nie znam żadnych ustawień w monitorze, które by miały wpływ na input laga.
A jako że Warzone to gra sieciowa to opisane problemy bym raczej przypisywał do problemów z jakością internetu. Innymi słowy - jaki masz ping?

#4 Użytkownik jest niedostępny   lukasz502 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 414
  • Dołączył: Wt, 07 Lut 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 14:21

Zobacz postAndrzejTrg, o 26 Marzec 2020 - 09:03, napisał(a):

Jaki monitor człowieku :hmm:

Nie wiem dlaczego ale przestała mi się wyświetlać sygnaturka mojego całego zestawu oto ona:

CPU: Intel Core i7-5820K 4,4 GHz
MOBO: ASRock X99 EXTREME4 QuadDDR4
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Grandis XE1236
SSD: Samsung 850 EVO 250GB
RAM HyperX Savage DDR4 4x4GB 3000MHz CL15
GPU: NVIDIA Geforce GTX 1070ti
PSU: Cooler Master G650M 650W
Obudowa: SilentiumPC Pax M70
OS: Windows 10 Home 64 bit
Monitor: Acer Predator XB241H 144Hz

Zobacz poststark2991, o 26 Marzec 2020 - 11:24, napisał(a):

Nie znam żadnych ustawień w monitorze, które by miały wpływ na input laga.
A jako że Warzone to gra sieciowa to opisane problemy bym raczej przypisywał do problemów z jakością internetu. Innymi słowy - jaki masz ping?

Może źle sformułowałem pytanie bo głównie chodzi mi o ustawienia karty graficznej w panelu NVIDIA wraz z technologiami monitora G-sync czy v-sync. Jeśli chodzi o połączenie internetowe to można raczej to wykluczyć pingi są zawsze stabilne w call of duty utrzymuje się w okolicach 30-40ms. Pingując wp.pl -t traci może jeden pakiet na 30 minut, a pingi do tego wp.pl są w okolicy 4ms.

#5 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1195
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 27 Marzec 2020 - 10:53

Z tego co napisałeś wyżej to masz już wszystko włączone. Cała reszta to hardware'owy input lag, którego się nie da poprawić. Ale ja i tak myślę, że problem leży gdzie indziej, prawdopodobnie w samej grze.

#6 Użytkownik jest niedostępny   lukasz502 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 414
  • Dołączył: Wt, 07 Lut 12

Napisany 28 Marzec 2020 - 10:18

Metodą prób i przestawiania ustawień uzyskałem takie ustawienia o jakie mi chodziło, płynność rozgrywki i niski czas reakcji bez efektu pływania. Gra z włączonym G-sync + v-sync + limit klatek na 141 w panelu Nvidia dawały najlepszą płynność i gra wyglądała ładnie bez rozszarpanego obrazu, jednakże mi chodziło o coś innego tzn. zminimalizowanie jak tylko się da input laga, oto moje ustawienia ostateczne:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych