Forum PCLab.pl: AMD Ryzen 3900x - wysokie napięcia na stockowych ustawieniach - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD Ryzen 3900x - wysokie napięcia na stockowych ustawieniach Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sCavi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 09:37

Wczoraj poskładałem kompa opartego na ryzenie 9 3900x i od razu po uruchomieniu zauważyłem w hwinfo napięcie na procesorze (max) 1,5v, przy taktowaniu wszystkich rdzeni (max) 4,5GHz.

Czy jest to normalne dla tych procesorów?



Zaznaczam, że nic nie zmieniałem, ani w biosie, ani w programie Ryzen Master. Jedyne co to zmieniałem plany zasilania.



Temperatury w czasie gdy to piszę to +/- 40 stopni (przeglądarka, hwinfo i zpu-z w tle) na stockowym chłodzeniu (dopóki nie przyjdzie am4 kit do mojego grandisa)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8078
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 09:39

Tak to normalne na auto ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   sCavi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 09:58

Ustawienie planu zasilania na "Zrównoważony" powoduje spadek napięcia i taktowania w małym stopniu, "Oszczędzanie energii" zbija taktowania i napięcia do 1,2v a plany "wysoka wydajność/najwyższa wydajność/amd ryzen high performance" podbijają do 4,5 ghz i 1,5v.

Czy utrzymywanie planu zasilania na maksymalną wydajność jest bezpieczne?

#4 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2233
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:28

Pytanie - po co? Zostaw Ryzen Balanced i nie ruszaj niczego, te procesory tak mają: https://www.reddit.c..._3rd_gen_ryzen/

#5 Użytkownik jest niedostępny   sCavi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:33

ok, dzięki za uspokojenie mnie :D


W biosie (poza profilem xmp) trzeba coś zmieniać na start czy zostawić domyślne ustawienia?

Chodzi mi o ustawienia Cool&Quiet, PState, PBO itd.

#6 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2233
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:42

Nie wiem jaką masz płytę główną, dla przykładu MSI przed AGESA 1.0.0.4 mieli problem z Cool&Quiet oraz Global C-State Control, czyli dwiema opcjami odpowiedzialnymi za zbijanie zegarów/voltów w idle i trzeba było włączać je manualnie w BIOSie, obecnie jest to zbędne.

PState i PBO nie ma sensu ruszać jeśli nie bawisz się w podkręcanie.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 26 Marzec 2020 - 10:42


#7 Użytkownik jest niedostępny   sCavi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 10:50

b450 tomahawk max

U mnie te dwie opcje wydaje mi się że są wyłączone w biosie

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych