Forum PCLab.pl: Quad chanel Amd - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Quad chanel Amd

#1 Użytkownik jest niedostępny   Flixon 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 11:56

Czy jest jakaś płyta która ma quad chanel (B450). Moim procesorem będzie albo 3600x albo 3700x .

#2 Użytkownik jest niedostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1377
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:04

Po co ktos mialby robic plyty B450 obslugujace quad channel jak procesory na AM4 nie obsluguja quad channel :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Flixon 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:09

4 kosci po 8gb bedą wyglądały lepiej niz 2 po 16 i nie wiem czy to zrobi jakąś róznice

#4 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1449
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:27

Tak może zrobić różnice ale w drugą stron, znacznie ciężej ogarnąć 4 moduły niż 2, szczególnie na platformie amd.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 260
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:32

Zobacz postFlixon, o 26 Marzec 2020 - 12:09, napisał(a):

4 kosci po 8gb bedą wyglądały lepiej niz 2 po 16 i nie wiem czy to zrobi jakąś róznice


Trudniej Ci będzie do podkręcić. Jak jeszcze nie kupiłeś kompa to weź 2x16GB. 4x8GB ma sens raczej tylko jeśli masz już 2x8GB i chciałbyś po prostu dołożyć kolejne 2x8GB.

#6 Użytkownik jest niedostępny   PCQwesu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 315
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:33

Quad channel obsługują bodajże procesory dla podstawki lga2011.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Flixon 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:37

tylko w moim komputerze chce miec 32 gb i na planowanej plycie tomahawk max sa 4 sloty i aby cały build ładnie wyglądał chciałbym zapełnic wszystkie ale pod względem wydajnośći nie wiem czy się coś zmieni gdy będą 2 moduły po 16gb lub 4 po 8 gb

#8 Użytkownik jest niedostępny   Kjubb 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 570
  • Dołączył: Cz, 20 Gru 18

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:40

Będzie taka sama wydajność, tylko 4 moduły będzie Ci ciężęj stabilnie podkręcić.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Flixon 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:41

to kupuje 4 x 8 gb dzięki za pomoc

#10 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7044
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:47

Zobacz postFlixon, o 26 Marzec 2020 - 12:09, napisał(a):

4 kosci po 8gb bedą wyglądały lepiej niz 2 po 16 i nie wiem czy to zrobi jakąś róznice

Nie będą. Chyba, że mowa o estetyce.
Na płycie w topologii T będą identyczne, a na płycie w układzie daisy chain będą grosze.
4 kości pamięci to dalej będzie dual channel.

Ogólnie niezależnie od płyty jeśli chcesz 32GB ramu to lepiej kupić 2 kości po 16 GB. Jeśli dodatkowo chcesz podkręcać to lepiej kupić płytę w topologii daisy chain.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych