Forum PCLab.pl: e5573 - konfiguracja routera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

e5573 - konfiguracja routera

#1 Użytkownik jest niedostępny   Joe Frazier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 18 Lut 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:15

Witam. Zakupiłem router e5573, fabrycznie z Playa, ale próbuję się do niego podłączyć kartą z Plusa. Simlocka nie ma, przywróciłem ustawienia fabryczne, wprowadziłem nowe hasło i teraz nie mogę się połączyć z internetem. Komórkowa transmisja danych wyrzuca błąd. Wcześniej korzystałem z wtykanego na usb modemu e3131 i tam łączenie się było banalne. Tutaj nie mogę dojść, jak to zrobić. Zastrzegam, że łączyć chcę się po kablu, nie przez wifi. Ma ktoś doświadczenie z tym modelem? Jakieś pomysły na co zwrócić uwagę?

Załączone pliki

  • Załączony plik  wwww.jpg (45.68K)
    Ilość pobrań: 8


#2 Użytkownik jest niedostępny   Puma 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 510
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:33

Spróbuj zrobić reset routera i nic nie zmieniając zobacz czy się połączysz. Każdy router powinien być bezobsługowy czyli wkładasz kartę i zapominasz o nim.

Ogólnie już miałem kilka routerów i zawsze konfiguracja była taka sama czyli karta i działało (naturalnie potem hasło itd. zmieniłem dla bezpieczeństwa).

#3 Użytkownik jest niedostępny   Joe Frazier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 18 Lut 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:44

Zastanawiam się czy nie muszę zmienić czegoś w ustawieniach sieci Windows 10. Do tej pory łączyłem się innego rodzaju modemem, może to ma jakieś znaczenie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5672
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 26 Marzec 2020 - 12:46

APN dałeś plus czy internet ? Według screena to problem jest z połączeniem w tym modemie a nie systemie.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 26 Marzec 2020 - 12:50


#5 Użytkownik jest niedostępny   Joe Frazier 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 22
  • Dołączył: Wt, 18 Lut 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 13:35

Zmiana APN na plus rozwiązała sprawę.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych