Forum PCLab.pl: RTX 2060S a reszta PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RTX 2060S a reszta PC Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Nerek30 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:07

Cześć wszystkim,
Mam okazje kupić po dobrej cenie grafike RTX2060 S od Gigabyte, ale zastanawiam się czy reszta PC uciągnie taką kartę, części są już dość leciwe

Specyfikacja:
Płyta ASUS h110m-kd3
Intel i5 6400 2.70ghz
16 gb ddr3 1600mhz
Zasilacz SilentiumPC 500W

Krótkie pytanie? Warto kupować ? Czy zainwestować w coś słabszego? :D

#2 Użytkownik jest niedostępny   Tornado3 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: Wed, 05 Gru 18

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:14

na pewno nie wykorzystasz w pełni tej karty graficznej
procesor będzie Cie ograniczał

#3 Użytkownik jest niedostępny   PCQwesu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 297
  • Dołączył: Pn, 06 Sty 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:30

Tak jak wyżej,zasilacz jak i reszta zestawu wszystko ogarnie bez problemu.Tylko że w wielu grach bazujących mocno na procesorze możesz to odczuć,lecz nie powinno być aż tak źle,kwestia w jakie gry grasz.Według mnie warto kupić coś mocniejszego i po czasie postawić na nową platformę,grafika dobra będzie jak znalazł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Nerek30 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:52

Dużo grywam w multi fps, ale marzy mi się tez progranie w rdr2 Czy cyberpunka w przyszłości a grafika narazie na to nie pozwala. Ale w takim razie chyba się zdecyduje jeśli nie powinno być tragedii, cena mnie przekonuje. W sumie grafika na przyszłość już będzie gotowa jak postanowie wymienić tego gruchota . Byle z temperaturami nie było przesady. :D

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sebastiansbk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 146
  • Dołączył: Pt, 10 Sie 12

Napisany 26 Marzec 2020 - 16:52

Max do tego procka to gtx 1060 a to i tak na wyrost...

#6 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5774
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:04

Jak cena dobra to śmiało można brać,za jakiś czas sprzedać tego i5 6400 i wrzucic i7 6700 i mimo nawet tych ddr3 wszystko będzie to w miare fajnie działać

#7 Użytkownik jest niedostępny   Deviz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Nd, 12 Cze 16

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:06

Zobacz postunadarek, o 26 Marzec 2020 - 17:04, napisał(a):

Jak cena dobra to śmiało można brać,za jakiś czas sprzedać tego i5 6400 i wrzucic i7 6700 i mimo nawet tych ddr3 wszystko będzie to w miare fajnie działać



i5 6400 i ddr3, co wy gadacie w ogóle ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   AdRjiaN 

  • LOW-END PC user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5968
  • Dołączył: Wed, 27 Mar 13

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:10

Zobacz postDeviz, o 26 Marzec 2020 - 17:06, napisał(a):

i5 6400 i ddr3, co wy gadacie w ogóle ?



sa mobasy z ddr3 i 1151 na pierwszych gen typu autora cpu

#9 Użytkownik jest niedostępny   Deviz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Nd, 12 Cze 16

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:12

Zobacz postAdRjiaN, o 26 Marzec 2020 - 17:10, napisał(a):

sa mobasy z ddr3 i 1151 na pierwszych gen typu autora cpu


A to sorry, nie wiedziałem :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5774
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:14

Zobacz postDeviz, o 26 Marzec 2020 - 17:06, napisał(a):

i5 6400 i ddr3, co wy gadacie w ogóle ?

no i co z tego ?? od razu ma wymieniać na i9 :P wiem wiem że co poniektórym sie we doopach poprzewracało lub niewiedza potężna,ludzie do tej pory grają na gtx1060 i mają się dobrze a taki 2060s starczy na długi czas mówię o normalnych ludziach których jest pewno z 99% którzy nie sra.... się o tysiacpincset klatek i wiedza że zejscie z detalami nie robi jakiejs kolosalnej różnicy,ludzmi którzy dla rozrywki zagraja kilka/nascie godzin tygodniowo a nie kidziarstwo siedzące po 10 h dziennie :E

#11 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8126
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:26

Napewno z takim zestawem nie wykorzystasz tej karty. Gry multi mocno siedza na cpu/ram wiec 4gole rdzenie dzis to bardzo slaby pomysl a do tego tak wolny ram nie ulatwi sprawy. Nie wiem jakie sa ceny 6700 ale napewno w ten zestaw bym nie inwestowal, mobasa pod ryzena kupisz za ok 400zl lub mniej na promce do tego 16gb cruciali 3000cl15 i pomyslec na start min nad ryzenem 1600AF.

#12 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:26

Wszystko zależy jaka to dobra cena... Za ok.400zł sprzedasz swój cpu, za ok. 600zł kupisz i7-6700 i wtedy można ta grafikę brać, jeżeli kosztuje przynajmniej 20% poniżej ceny rynkowej. Inaczej to nie ma sensu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8126
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:30

Zobacz postunadarek, o 26 Marzec 2020 - 17:14, napisał(a):

no i co z tego ?? od razu ma wymieniać na i9 :P wiem wiem że co poniektórym sie we doopach poprzewracało lub niewiedza potężna,ludzie do tej pory grają na gtx1060 i mają się dobrze a taki 2060s starczy na długi czas mówię o normalnych ludziach których jest pewno z 99% którzy nie sra.... się o tysiacpincset klatek i wiedza że zejscie z detalami nie robi jakiejs kolosalnej różnicy,ludzmi którzy dla rozrywki zagraja kilka/nascie godzin tygodniowo a nie kidziarstwo siedzące po 10 h dziennie :E

Ale wiesz ze on zadal bardzo proste pytanie?? Czy jego sprzet nie ograniczy karty a ograniczy. Gra w gry multi gdzie juz dzis 4gole rdzenie sa slabe. Grac mozna bo przeciez gre sie odpali tylko jaki jest sens kupowania karty za 1900zl :hmm: Zaden.

Zobacz postxtn, o 26 Marzec 2020 - 17:26, napisał(a):

Wszystko zależy jaka to dobra cena... Za ok.400zł sprzedasz swój cpu, za ok. 600zł kupisz i7-6700 i wtedy można ta grafikę brać, jeżeli kosztuje przynajmniej 20% poniżej ceny rynkowej. Inaczej to nie ma sensu.

Za 750zl mozna kupic R3600 czyli 150zl wiecej nic ten 6700. Przeciez to lepiej sprzedac stare graty i dolozyc do nowych niz inwestowac w trupa. Ten ram z tym procem nadal bedzie ograniczal ta karte :E Zeby to bylo jeszcze DDR4 to by mialo rece i nogi. Pakowac sie dzis z 4 rdzeni na 4rdzenie w takiej cenie i to bez molziwosci OC z niskimi zegarami z tak wolnymi ramami gdzie konsole dostaly 8/16 to kasa w bloto. Za rok bedzie placz ze trzeba znowu zmieniac.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 26 Marzec 2020 - 17:33


#14 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:35

Koszt zmiany CPU 200zł w stosunku do zmiany całej platformy to jest nic. Szczególnie przy karcie kosztującej 1800zł.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Deviz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Nd, 12 Cze 16

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:49

Zobacz postunadarek, o 26 Marzec 2020 - 17:14, napisał(a):

no i co z tego ?? od razu ma wymieniać na i9 :P wiem wiem że co poniektórym sie we doopach poprzewracało lub niewiedza potężna,ludzie do tej pory grają na gtx1060 i mają się dobrze a taki 2060s starczy na długi czas mówię o normalnych ludziach których jest pewno z 99% którzy nie sra.... się o tysiacpincset klatek i wiedza że zejscie z detalami nie robi jakiejs kolosalnej różnicy,ludzmi którzy dla rozrywki zagraja kilka/nascie godzin tygodniowo a nie kidziarstwo siedzące po 10 h dziennie :E


Czytaj ze zrozumieniem, napisałem przecież że nie wiedziałem że można połączyć ddr3 z procesorem i5 6400.Nie chodziło mi o wydajność.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8126
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:50

Ale jaki jest sens zmiany cpu kiedy to nadal ten zestaw bedzie ograniczal karte?? Jak kogos stac na karte za prawie 2k to chyba mozna pomyslec zeby sprzedac stare graty i tanim kosztem wymienic cala platforme. Zgodze sie z toba ze 200zl to jest nic ale to nadal podkreslam "JA" uwazam ze to kasa w bloto bo raz ze ograniczenie nadal wystapi a drugie kupujemy za 1800zl karte ktorej i tak nie wykorzystamy wiec kolejna kasa w bloto.

#17 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8936
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Marzec 2020 - 17:55

Za rok kijem nikt nie tknie i5 4/4, a i7 4/8 dalej jakoś będą się sprzedawać na rynku wtórnym.

U niego ograniczeniem będzie RAM to fakt ale nie mam pojęcia jak dużym... i za 200zł można zaryzykować. Jeżeli nie będzie zmieniał CPU to max. GTX1660Super za 1100zł.

#18 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 974
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 26 Marzec 2020 - 23:01

Zobacz postPhoenixsuple, o 26 Marzec 2020 - 17:30, napisał(a):

Ale wiesz ze on zadal bardzo proste pytanie?? Czy jego sprzet nie ograniczy karty a ograniczy.

On zadał pytanie "czy reszta PC uciągnie taką kartę", co jest z gruntu głupim pytaniem, bo rolą karty nie by ciągnąć, tylko by wspomagać pracę reszty sprzętu. Tak głupie stawianie sprawy sugeruje, że im lepsza karta, tym sprzęt będzie miał się gorzej, podczas gdy jest dokładnie odwrotnie. Im szybszą kartę się kupi tym lepiej będzie ona wspomagać pracę reszty PC.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Nerek30 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Cz, 26 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 11:02

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
@up pytanie faktycznie może głupio zadane ale generalnie rozjaśniła mi się trochę sytuacja.
Koniec końców kupię ta grafikę bo 1500 zł patrząc na obecne ceny w sklepach to okazja.
Teraz tylko zastanowię się czy za pare miesięcy wymienię procesor na wyżej sugerowany czy już cała jednostkę.
Dzięki pozdrawiam!

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych