Forum PCLab.pl: [RPOBLEM] GoodRam IRDM PRO 2x8GB + TUF X570-PLUS - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[RPOBLEM] GoodRam IRDM PRO 2x8GB + TUF X570-PLUS

#1 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:16

Cześć,

mam mały problem, przyszedł do mnie zestawik i komp nie odpala na ramach włożonych w sloty wg instrukcji A2-B2. Czarny ekran, odpala się pomarańczowa lampka na płycie przy napisie DRAM. Zamieniałem kości miejscami, dalej to samo. Jeżeli odpalam PC na 1 kości w slocie B2 (wg instrukcji) to śmiga, jedna i druga kość. Oczywiście nie odpalałem nawet XMP. Może ktoś wie o co chodzi?


pc:
Ryzen 3700x
Asus TUF X570-PLUS
GoodRam IRDM PRO 2x8GB DDR4 3600 CL17-19-19
RTX 2070S
Seasonic 650w
bq dark rock 4

#2 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4799
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:24

BIOS w sensie UEFI najnowszy?

Edit:
Na jakich nastawach wstaje na 1 kości?

Ten post był edytowany przez Foh_23 dnia: 27 Marzec 2020 - 19:27


#3 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:31

Wersja 1201 x64

Wstaje na normalnym czyli bodajże 2133, ale odpaliłem na niej xmp i tez normalnie lata

#4 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4799
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2020 - 19:44

A w slocie A2 na jednej kości odpala?

Możesz z UEFI zrobić aktualizację do UEFI 1405 na jednej kości.

Dosyć dziwne bo 2133 to taki def defów.

Ewentualnie wszystkie nóżki w procu ok? Masz innego cepa na sprawdzenie? Bo może być niekompatybilność UEFI i wówczas być może na nowszym pójdzie, albo walnięty slot pamięci lub sam procek.

#5 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:04

Powiem Ci szczerze ze kupiłem razem ze złożeniem. W slocie A2 na 1 kości nie odpala.

Ok zrobię update i się odezwę, może to coś da :/

#6 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:18

Zrobiłem update i dalej to samo, jak 2 kości A2B2 to dioda czarny ekran bez reakcji, i sobie chodzi z diodą DRAM na płycie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4799
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:21

Obstawiałbym procka lub uszkodzony slot pamięci. Wyjmij proca obejrzyj nóżki czy któryś nie jest wygięty.

#8 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:26

Oho, to już za dużo dla mnie, nie ogarniam takiego tematu, ale może to ten slot nie trybi, na 1 kości latałem po systemie i odpalałem różne gierki typu CSGO sprawdzić jak to w ogóle chodzi to 400-700fps było, wiec chodziło normalnie

Ten post był edytowany przez riki692 dnia: 27 Marzec 2020 - 20:27


#9 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4799
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:32

No tak ale mimo wszystko masz dużą stratę wydajności, bo tylko single channel. Możesz spróbować dwie obsadzić w innych slotach pomijając A2 i zobacz czy odpali. Ale IMO taki sprzęt to się oddaje temu co składał i niech zrobi to tak by było ok ;)

Edit:
Przy czym nawet na dwóch jak nie obsadzisz wg wzoru to będzie lipa wydajnościowa. Ale spróbuj B1-B2

Ten post był edytowany przez Foh_23 dnia: 27 Marzec 2020 - 20:33


#10 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:35

Jutro będę dzwonił i walczył, co ciekawe, prawdopodobnie u nich ktoś próbował go odpalać, bo zaślepki na wyjście monitora były na grafie 3 z 4 :D


Edit: B1-B2 działa, co ciekawe, na jednej kości na B1 również działa...

Ten post był edytowany przez riki692 dnia: 27 Marzec 2020 - 20:39


#11 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Zostaw mi radio, to je podkręcę :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5629
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:50

Masz bardzo stary bios na tym asusie, zaktualizowałbym go do najnowszego jako pierwsza czynność.
Miałem x570-p od asusa, brat bliźniak tufa praktycznie, w różnych slotach testowałem ram, i w totalnie każdej konfiguracji działał.
Na start zaktualizuj bios, potem się zobaczy.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4799
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2020 - 20:52

Zrobił update i to samo ;)
IMO proc walnięty, możliwe że którąś nóżkę uwalili lub wygięli podczas montażu. Sprawdziłbym jeszcze konfigurację ze slotem A1. Jak z nim coś nie halo to na bank procek winny.

#13 Użytkownik jest niedostępny   riki692 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 18 Mar 20

Napisany 27 Marzec 2020 - 21:07

Bios zaktualizowałem i to samo. Niestety slot A1 zasłania Dark Rock 4.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Foh_23 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4799
  • Dołączył: Nd, 24 Cze 07

Napisany 27 Marzec 2020 - 21:11

No tak Bequiet :E Fajnie wygląda ale zasłania wszystko co tylko się da :E A montaż IMO upierdliwy. Przynajmniej ja się nadenerwowałem ostro :P Bo płyty mnie się nie chciało wyjmować, a tak to rąk nie było jak użyć :P

Ten post był edytowany przez Foh_23 dnia: 27 Marzec 2020 - 21:11


#15 Użytkownik jest niedostępny   Michał_3City 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 35
  • Dołączył: Wt, 06 Wrz 16

Napisany 23 Maj 2020 - 21:19

Zobacz postriki692, o 27 Marzec 2020 - 21:07, napisał(a):

Bios zaktualizowałem i to samo. Niestety slot A1 zasłania Dark Rock 4.


W sensie zasłania blok radiatora czy wentylator od niego? Pytam bo wlasnie mam na oku tę płytę i to chlodzenie :(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych