Forum PCLab.pl: Podkręcenie ryzen 3 1200af - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcenie ryzen 3 1200af

#1 Użytkownik jest niedostępny   jestemdomel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 01 Kwi 20

Napisany 28 Kwiecień 2020 - 08:49

Siemka. Posiadam ryzena 3 1200af oraz płytę asrock a320m-a.
Chciałbym podkręcić procesor ale w biosie płyta nie umożliwia podkręcenia.
Mam program amd ryzen master i wyczytałem, że można podkręcić procesor w nim. I tak zrobiłem, wszystko jest ustawione i zatwierdzone ale przy benchmarkach i tak jest pokazane fabryczne taktowanie.
Dlaczego tak się dzieje? Czy to mimo wszystko przez płytę czy może coś nie tak robię?

I jeszcze tak na marginesie, jak sprawdzić czy mam ryzena 3 1200 czy ryzena 3 1200af? Bo jigdzie na opakowaniu ani w systemie nie ma, że jest to opcja af, a jednak wolałbym to potwierdzić.

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21006
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 28 Kwiecień 2020 - 09:14

W cpu-z:
12nm - AF
14nm - AE

A320 nie pozwala na OC procesora, co najwyżej ramu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9527
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 28 Kwiecień 2020 - 10:26

Na pudełku powinno być coś takiego jak part number i tam szukaj liter AF. Jak będzie AE to znaczy, ze to starszy model.

#4 Użytkownik jest niedostępny   jestemdomel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 01 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 12:50

A że jeszcze tak dopytam, czy b350 już pozwoli podkręcić procesor?
Taką mam na oku:
https://m.euro.com.p...VBoCkbgQAvD_BwE

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • w domu zostaJEŻ - koronę zatrzymuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21006
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 23 Maj 2020 - 13:39

Pozwoli.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6568
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 23 Maj 2020 - 13:48

Zobacz postjestemdomel, o 23 Maj 2020 - 13:50, napisał(a):

A że jeszcze tak dopytam, czy b350 już pozwoli podkręcić procesor?
Taką mam na oku:
https://m.euro.com.p...VBoCkbgQAvD_BwE

Za 20 zł więcej można kupić taką samą, budżetową, płytę na b450. Wg mnie dużo lepszy pomysł.

#7 Użytkownik jest niedostępny   jestemdomel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 01 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 17:41

A mógłbyś doprecyzować co to za model i w czym jest lepszy?

#8 Użytkownik jest niedostępny   jestemdomel 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Wed, 01 Kwi 20

Napisany Dzisiaj, 15:14

@Pioy

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych