Forum PCLab.pl: Podkręcanie E8400 na Asus P5QL-E - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie E8400 na Asus P5QL-E

#1 Użytkownik jest niedostępny   Raidmax 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 30 Kwiecień 2020 - 19:03

Witam, chciałbym podkręcić procka, ale jako, że jestem zielony w tym temacie to jak by się ktoś znał to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

CPU: Intel Core2 Duo E8400 3,00 (E0)
GPU: NVIDIA GEFORCE GTX460 1024 MB
RAM: Patriot Dual ELK 2x 2GB DDR2 1066MHz
MB: ASUS P5QL-E
Zasilacz: Chieftec 650W

Coś już zacząłem kręcić, ale max ile wycisnąłem FSB to 400*9 czyli 3,6 ghz a to trochę mało jak na ten procesor. Jak daję więcej FSB to już robi się niestabilnie. Wszystkie napięcia mam na Auto poza CPU Voltage
https://i.ibb.co/wgt...0430-191226.jpg
https://i.ibb.co/fGz...0430-191240.jpg
https://i.ibb.co/YNJ...0430-191259.jpg

Ten post był edytowany przez Raidmax dnia: 30 Kwiecień 2020 - 19:04


#2 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 652
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 30 Kwiecień 2020 - 21:05

ZMASLO z YT pobił chyba rekord świata :cool: w kręceniu tego procka - obejrzyj filmy na YT - po podkręceniu tego procka jest to niezła kosa :E

Ten post był edytowany przez miemik dnia: 30 Kwiecień 2020 - 21:05


#3 Użytkownik jest niedostępny   Raidmax 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Cz, 30 Kwi 20

Napisany 30 Kwiecień 2020 - 21:27

oglądałem sporo filmów, próbowałem wielu opcji ale zawsze było tak, że jak dałem wyższe FSB to nie chciał BIOS startować (nie było PIK po włączeniu kompa)

#4 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14052
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 12 Maj 2020 - 18:19

Podnieś napięcie na RAM-ach do 1,9V.

#5 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1112
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 12 Maj 2020 - 19:32

Zainteresuj się mnożnikiem RAM w opcjach BIOS. BCLK podnosi całą szynę łącznie z RAM. Należy dopasować (obniżyć) odpowiedni mnożnik.

Ten post był edytowany przez VoxCordi dnia: 12 Maj 2020 - 19:33


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych