Forum PCLab.pl: I7 4790k - kosmiczne ceny? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I7 4790k - kosmiczne ceny?

#21 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 963
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 04 Maj 2020 - 17:22

Zobacz postMichaelred, o 04 Maj 2020 - 17:20, napisał(a):

a masz linka? do tych z lapkow?

https://shop57504988....6eba4c7b61NMjT

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 04 Maj 2020 - 17:22


#22 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3492
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 04 Maj 2020 - 17:25

Zobacz postNamonaki, o 04 Maj 2020 - 16:53, napisał(a):

Intel® Xeon® E3 v4
tak, jak zwykle i7 się nie kupuje tylko Xeon ...
odpowiednio Intel® Xeon® E3 v3

Ok- Xeony v4 to Broadwell (mają e-DRAM), ale v3-1285v4 widzę na aliexpress za 335$, a nie za 99$.
Z kolei tańsze Xeony v3 to zwykłe odpowiedniki Haswella (bez e-DRAM'u).

Zobacz postNamonaki, o 04 Maj 2020 - 16:53, napisał(a):

wszystkie mobilne haswell'e są lutowane?
bo 2/3 generacje można wpakować w takiego "frankensteina"
PCWINMAX HM77

Te mobline Haswelle (z e-DRAM'em) są przerabiane przez chińczyków ręcznie i rodzaj czapki zależy bezpośrednio od sprzedawcy.
W rosyjskim poradniku który zalinkowałem wcześniej jest wyszczególnione którzy robią to lepiej, a którzy gorzej (przerzuć artykuł przez web-translator jeżeli nie znasz cyrylicy).

Chińskie płyty-frankensteiny są ciekawe, ale nie wiem jak się na dłuższą metę ma sprawa z ich kompatybilnością np. z kolejnymi generacjami GPU.

Ten post był edytowany przez Paw79 dnia: 04 Maj 2020 - 17:26


#23 Użytkownik jest dostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 04 Maj 2020 - 17:28

Zobacz postPaw79, o 04 Maj 2020 - 18:25, napisał(a):

Ok- Xeony v4 to Broadwell (mają e-DRAM), ale v3-1285v4 widzę na aliexpress za 335$, a nie za 99$.
Z kolei tańsze Xeony v3 to zwykłe odpowiedniki Haswella (bez e-DRAM'u).


Te mobline Haswelle (z e-DRAM'em) są przerabiane przez chińczyków ręcznie i rodzaj czapki zależy bezpośrednio od sprzedawcy.
W rosyjskim poradniku który zalinkowałem wcześniej jest wyszczególnione którzy robią to lepiej, a którzy gorzej (przerzuć artykuł przez web-translator jeżeli nie znasz cyrylicy).

Chińskie płyty-frankensteiny są ciekawe, ale nie wiem jak się na dłuższą metę ma sprawa z ich kompatybilnością np. z kolejnymi generacjami GPU.

no dostales linka
https://pl.aliexpres...0929910056.html
v3 1285l v4
https://ark.intel.co...e-3-40-ghz.html
tyz ma edram i integre :)

Ten post był edytowany przez Michaelred dnia: 04 Maj 2020 - 17:32


#24 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 963
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 04 Maj 2020 - 17:31

Zobacz postNamonaki, o 04 Maj 2020 - 16:53, napisał(a):

wszystkie mobilne haswell'e są lutowane?
bo 2/3 generacje można wpakować w takiego "frankensteina"
PCWINMAX HM77

Przyznam że pierwszy raz coś takiego widzę :o Nie no Chinole to przechodzą samych siebie. Czekam na płytę dual socket AM4 + LGA1200 :E

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 04 Maj 2020 - 17:32


#25 Użytkownik jest dostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 04 Maj 2020 - 17:32

Zobacz postblubaju, o 04 Maj 2020 - 18:22, napisał(a):


a miales tego przerabianego i7? albo mozesz polecic konkretnego sprzedawce? Bios pewnie tez trzeba modowac, na z97 odpala?

Ten post był edytowany przez Michaelred dnia: 04 Maj 2020 - 17:36


#26 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 963
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 04 Maj 2020 - 17:38

Ja nie miałem ale qmpel kupował właśnie z podlinkowanej aukcji, proc działa ok. Nie trzeba nic modować. Ma go na Asrocku z97 Pro4

https://item.taobao....id=572280823366

Ten post był edytowany przez blubaju dnia: 04 Maj 2020 - 17:39


#27 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3492
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 04 Maj 2020 - 17:41

Zobacz postMichaelred, o 04 Maj 2020 - 17:28, napisał(a):

no dostales linka
https://pl.aliexpres...0929910056.html
v3 1285l v4
https://ark.intel.co...e-3-40-ghz.html
tyz ma edram i integre :)

Ok- dzięki.
Po skorzystaniu z któregoś z często pojawiających na aliexpress się kuponów zniżkowych to chyba najlepsza obecnie propozycja na H97/Z97.

BTW. Obiło mi się o uszy że po usunięciu ME z BIOS'u płyty H81/B85/Z87 potrafią jednak obsłużyć Boradwelle.
Może ten Xeon też by poszedł na takiej zasadzie.

#28 Użytkownik jest dostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 04 Maj 2020 - 17:45

Zobacz postPaw79, o 04 Maj 2020 - 18:41, napisał(a):

Ok- dzięki.
Po skorzystaniu z któregoś z często pojawiających na aliexpress się kuponów zniżkowych to chyba najlepsza obecnie propozycja na H97/Z97.

BTW. Obiło mi się o uszy że po usunięciu ME z BIOS'u płyty H81/B85/Z87 potrafią jednak obsłużyć Boradwelle.
Może ten Xeon też by poszedł na takiej zasadzie.

no ale jednak ponad 400zl to troche sporo bo juz mozna sie rozgladac spokojnie za 6/12 1600af albo nowke 4/8 3100. Z tym, ze Broadwell dobrze sobie radzi nawet na tanich pamieciach, nie trzeba zadnych 2400mhz zeby byl kop wydajnosciowy ;)

#29 Użytkownik jest niedostępny   Paw79 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3492
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 04 Maj 2020 - 17:51

Zobacz postMichaelred, o 04 Maj 2020 - 17:45, napisał(a):

no ale jednak ponad 400zl to troche sporo bo juz mozna sie rozgladac spokojnie za 6/12 1600af albo nowke 4/8 3100. Z tym, ze Broadwell dobrze sobie radzi nawet na tanich pamieciach, nie trzeba zadnych 2400mhz zeby byl kop wydajnosciowy ;)

Doprecyzowując- chodzi wyłącznie o scenariusze bez zmiany płyty i pamięci, bo od podstaw to oczywiście lepiej zbudować zestaw na AM4.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1419
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 04 Maj 2020 - 18:28

Zobacz postPaw79, o 04 Maj 2020 - 17:25, napisał(a):

Ok- Xeony v4 to Broadwell (mają e-DRAM), ale v3-1285v4 widzę na aliexpress za 335$, a nie za 99$.
Z kolei tańsze Xeony v3 to zwykłe odpowiedniki Haswella (bez e-DRAM'u).


Te mobline Haswelle (z e-DRAM'em) są przerabiane przez chińczyków ręcznie i rodzaj czapki zależy bezpośrednio od sprzedawcy.
W rosyjskim poradniku który zalinkowałem wcześniej jest wyszczególnione którzy robią to lepiej, a którzy gorzej.

wiem, widziałem (ale w reku tego nie miale) [czyje że rymuje]
to już się przebiło do mainstreamu

powiedz mi cos czego nie wiem :D

Zobacz postblubaju, o 04 Maj 2020 - 17:31, napisał(a):

Przyznam że pierwszy raz coś takiego widzę :o Nie no Chinole to przechodzą samych siebie. Czekam na płytę dual socket AM4 + LGA1200 :E

to dobrze, znaczy że nie widziałeś jeszcze wszystkiego i trzeba żyć dalej :P


lista mobilnych Haswell'i w Socket G3 / rPGA946B
lista Crystal Well'i (BGA1364)

#31 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2414
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 04 Maj 2020 - 18:49

A już myślałem że całym zestawem ( i7 4790k, MSI z97 Gaming 3, 4x4gb hyperX blue) dobiję do 1,5K :D . Ale mam jeszcze i7 2600 z płytą MS więc może da radę :P

https://allegro.pl/o...ss-2-8119156710

#32 Użytkownik jest niedostępny   blubaju 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 963
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 04 Maj 2020 - 18:51

Namonaki@ O procesorach to wiem, bardziej mnie zdziwiło że robią płyty do desctopów z tą podstawką.

#33 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1419
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 04 Maj 2020 - 18:53

Zobacz postblubaju, o 04 Maj 2020 - 18:51, napisał(a):

Namonaki@ O procesorach to wiem, bardziej mnie zdziwiło że robią płyty do desctopów z tą podstawką.
i tak Cie zrozumiałem :P

Zobacz postdoman18, o 04 Maj 2020 - 18:49, napisał(a):

A już myślałem że całym zestawem ( i7 4790k, MSI z97 Gaming 3, 4x4gb hyperX blue) dobiję do 1,5K :D . Ale mam jeszcze i7 2600 z płytą MS więc może da radę :P

https://allegro.pl/o...ss-2-8119156710
zbyt długo zwlekałeś ze sprzedadzą ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 04 Maj 2020 - 18:57


#34 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1395
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 04 Maj 2020 - 18:54

Śmiało wystawiaj w zaporowych cenach, debile i tak kupią.
Taniej wychodzi kompletnie nowy zestaw na 6 rdzeniowym ryzenie niż starocie od intela z zaschniętą pastą 4/8.
Ja przechodząc z 2600k na ryzena prawie nic nie musiałem dopłacić, a chętnych na stary złom nie brakowało.

#35 Użytkownik jest dostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 04 Maj 2020 - 19:10

Chetnych nie zabraklo i nie zabraknie. Nie kazdy ma kase "buforowa" w portfelu. Wpadlo komus 200zl i szuka co za to kupi do kompa. Zeby zmienic cala platforme to trzeba miec jakas kase "buforowa" zeby cos kupic wczesniej i nie zostac bez kompa. Nie kazdy ma karty kredytowe albo nadwyzke na koncie :E Kolejny przyklad na to, ze w kapitale jest sila :E

Ten post był edytowany przez Michaelred dnia: 04 Maj 2020 - 19:12


#36 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1419
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 04 Maj 2020 - 19:17

nie każdy ma skarpetę do której może te 200 włożyć
typowo polska logika ...

#37 Użytkownik jest dostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6573
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 04 Maj 2020 - 19:20

Zobacz postMichaelred, o 04 Maj 2020 - 20:10, napisał(a):

Chetnych nie zabraklo i nie zabraknie. Nie kazdy ma kase "buforowa" w portfelu. Wpadlo komus 200zl i szuka co za to kupi do kompa. Zeby zmienic cala platforme to trzeba miec jakas kase "buforowa" zeby cos kupic wczesniej i nie zostac bez kompa. Nie kazdy ma karty kredytowe albo nadwyzke na koncie :E Kolejny przyklad na to, ze w kapitale jest sila :E

Ale serio - koszt przesiadki przy wymianie całości jest niższy, więc to co mówisz to ma zastosowanie tylko w przypadku gdy nie możesz zostać bez kompa ani na chwilę i jednocześnie nie masz tych paru stówek właśnie "buforowych". W dowolnym innym przypadku efekt końcowy jest lepszy, a pieniędzy z potrfela ubyło tyle samo.

Osobna kwestia to np migracja z Win7 na którym ma się soft do pracy na Win10 (i to czysty - ja musiałem postawić na AMD czysty system, stary umarł całkowicie). Raczej wierzę, że jak ktoś kupuje stare CPU za 1k to bardziej tym się kieruje, niż tym że go nie stać na parę stów "kasy buforowej".

#38 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1419
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 04 Maj 2020 - 19:25

problem jest raczej taki ze ludzie nie umieją oszczędzać i oglądać każda złotówkę 2 razy zanim ja wydadzą ...

#39 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 17112
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 04 Maj 2020 - 20:00

4790K mają kosmiczne ceny? no to pozdro dla kolesi wystawiających (same procesory, nie komplet z płytą i ramem) 5775C za 1200-1600zł :hahaha:

#40 Użytkownik jest dostępny   Michaelred 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1516
  • Dołączył: Pn, 03 Wrz 07

Napisany 04 Maj 2020 - 20:02

Zobacz postRyszardGTS, o 04 Maj 2020 - 21:00, napisał(a):

4790K mają kosmiczne ceny? no to pozdro dla kolesi wystawiających (same procesory, nie komplet z płytą i ramem) 5775C za 1200-1600zł :hahaha:

tego sam nie ogarniam bo mimo wszystko jest to procek dosyc niszowy i kierowany dla entuzjasty... no a ktos ogarniety nie da sie przeciez tak sfrajerzyc :E

Ten post był edytowany przez Michaelred dnia: 04 Maj 2020 - 20:02


  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych