Forum PCLab.pl: złożenie serwera jakie podzespoły - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

złożenie serwera jakie podzespoły

#21 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2421
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 22 Maj 2020 - 13:10

Fakt. Co prawda tam da się wcisnąć dyski 3,5 do obudowy, (myślę że ze 3 by weszło) ale do większych pojemności trzeba by już w pełnej obudowie (TX1330). Mi akurat 1TB wystarcza bo filmów nie składuje tylko obejrzę i wywalam z dysku :)

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez doman18 dnia: 22 Maj 2020 - 13:17


#22 Użytkownik jest niedostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 23 Maj 2020 - 14:52

Ja kiedyś złożyłem składaka na H87/i5 4460T/16GB/350W Seasonic Gold + 5x3TB.
Całość pracuje bardzo cichutko 24/7.
Zainstalowałem OMV i śmiga w sieci. Jestem zadowolony.

Freenasa próbowałem, ale wydawał się zbyt skomplikowany, więc odpuściłem tą drogę.

Starsze zdjęcia setu

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Zizu32 dnia: 23 Maj 2020 - 15:00


#23 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4704
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Maj 2020 - 17:10

Zobacz postZizu32, o 23 Maj 2020 - 15:52, napisał(a):


Podobnie jak u mnie, ale mam po prostu sambę.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 23 Maj 2020 - 18:00

Zobacz postQwinto, o 23 Maj 2020 - 18:10, napisał(a):

Podobnie jak u mnie, ale mam po prostu sambę.


Nawet skrzynka taka sama :)

#25 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 23 Maj 2020 - 20:23

ciekawe konstrukcje

ja chce upchnąć 4 dyski 3,5 cala i do tego jeden dysk ssd 64 gb do jednej obudowy, na system zastanawiam się nad freenasem na razie nie działa mi w wirtulalce jdowlnader2, nie wiem jak z przeniesieniem bazy plexa no i nie działa mi język polski.

widziałem taka obudowe Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
w tej obudowie to 3 dyski a 4 dyski jako backup danych po usb. tylko się zastanawiam czy nie lepiej poczekać i kupić coś większego na 6-8 dysków. Bo może się ukazać tak że za 1-2 lata zechce mi się dodać kolejne dyski.

jak zakupie sprzęt to wtedy będę musiał się z tym uporać na razie żonka suszy głowę że są inne wydatki.

Ten post był edytowany przez uzzo dnia: 23 Maj 2020 - 21:49


#26 Użytkownik jest niedostępny   Zizu32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Pt, 02 Lip 10

Napisany 24 Maj 2020 - 08:00

Weź skrzynkę perspektywiczną, ale niedużą, aby nie rzucała się żonie w oczy :D
Dyski mają coraz większą pojemność, więc z czasem będziesz pakował do niej większe dyski i niekoniecznie więcej jak 3-4-5 zatok będzie za mało.

Inna sprawa że u siebie mam już problem z pojemnością, bo wyczerpałem 15TB i nie mam gdzie upchnąć kolejnego dysku. Całość pracuje jako zwykły pool, więc nie mogę ruszyć (podmienić dysków na większe), bez wcześniejszego backup całości na zewnątrz :kwasny:
Póki co mam prawie gotowy drugi taki (SN414) i najwyżej na niego wszystko przerzucę tymczasowo a tu podmienię przynajmniej część dysków na większe.

#27 Użytkownik jest niedostępny   benutzer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 19

Napisany 24 Maj 2020 - 08:05

Zobacz postdoman18, o 22 Maj 2020 - 10:55, napisał(a):

.....
Jezeli masz RAID10 to w zwykłym ZFS na pewno się da jako dodatkową parę. Ale nie pamiętam czy Freenas umożliwiał to w GUI. Jak ci trzeba mocno takiej funkcjonalności to Unraid z tego słynie. Z tego co pamiętam licencje były jednorazowe i niedrogie.



Nie to, że mi potrzeba. Tylko zaznaczam, że u innych się akurat pod tym względem da a tu nie. Mam 32Tera powierzchni brutto. Na razie jest jeszcze miejsce.

Mam pytanie co to są za obudowy, bo wyglądają dość ciekawie?

Ten post był edytowany przez benutzer dnia: 24 Maj 2020 - 08:09


#28 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 24 Maj 2020 - 09:05

15 Tb co ty tyle trzymasz? Ja mam jeszcze 6 Tb w radzie więc wymiana na większe bym musiał wymienić wszystkie po kolei. Bardziej mnie interesuje ten zsf to raz a dwa większość to filmy więc większość mogę skasować i na czas tworzenia nowego nas z zsf przekopiować sobie to. A dyski mam nowe wymienione na gwarancji na 3 lata często monitoruje dyski i jak ma błędy to wysyłam od razu więc nie pamiętam już czy kiedyś musiałem sobie odzyskiwać dane. Raid spoko ale też mam backup zdjęć na usb no i częsty monitoring dyskow. A na freenasie z 4 HDD co najlepiej utworzyć? Zraid jaki?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych