Forum PCLab.pl: złożenie serwera jakie podzespoły - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

złożenie serwera jakie podzespoły

#1 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 11 Maj 2020 - 22:04

Witam

nie wiem czy taki temat nie powinien być w off-topicu ale myślę że bardziej tutaj pasuje.

Tak przejrzałem parę tematów na temat NAS i głównie jest problemem dobraniem podzespołów.

Ja na dzień dzisiejszy nie potrzebuje takich rzeczy bo moje urządzenie działa i się ma dobrze ale wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia i pewnie w przyszłości będę chciał zbudować coś szybszego. Teraz mam nisko budżetowe rozwiązanie szału nie ma ale daje radę.

przeczytałem sobie taki diy https://www.microlog...sny-serwer-nas/
tyle to ja nie mam zamiaru tyle wydać, co innego jakby to miało na siebie zarabiać ale tak nie mam.

Czy są rozwiązania sprzętowe które by spełniały takie założenia
- chłodzenie pasywne
- niski współczynnik TDP
- transkodowanie multimediów obecnie filmów FHD. plex średnio oglądanie w danej chwili to 3-5 użytkowników.
- dostęp do plików kilku użytkowników max 10
- raid 5 lub 10
- ZFS
- instalacja debiana i openmediavault
- automatyczna kopia zapasowa najważniejszych danych - po usb czy osobny dysk pod płytę główna portem SATA
- cena samego serwera - procesory i płyty główne i ram, dysków nie liczę.
- dyski powiedzmy 4-8 HDD 3,5 cala

wypisałem takie główne prace serwera NAS virtualnej maszyny obecnie nie mam ale w przyszłości może się to zmienić. Może inaczej, gdyby dziś chciałbyś złożyć serwer NAS czego byś użył, chodzi mi bardziej o jakie typy płyt głównych i procesorów pod takie wymagania. Jeśli chodzi o kwoty to wiadomo im mniej tym lepiej ale bardziej mi chodzi o dobry stosunek ceny do jakości. Gotowe rozwiązania mnie nie interesują.

#2 Użytkownik jest niedostępny   benutzer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 19

Napisany 15 Maj 2020 - 16:45

Płyta jakakolwiek na H310, B360, nawet taka za 250PLN starczy. Procesor nawet jakiś Celeron za kilkadziesiąt PLN, 1 GB RRD4. Jeśli byś chciał Freenasa, to trzeba minimum 8 GB RAM. Osobiście odradzam OMV. Próbowałem kilka razy to rozwiązanie, ale przy update lub po wgraniu jakiegoś plugina zawsze coś się rozjeżdżało. Freenasa rozwija chyba 30 developerów. OMV tylko jeden. Po aktualizowaniu Freenas nigdy się nie wykrzaczył. W pracy mam serwerek na Dellu R230 z 4x8TB HDD, 8 GB Ram. Procesor to jakiś Xeon 4-ro rdzeniowy. Chodzi już półtora roku i nic się nie dzieje. Łatwiej wykończyć niesporczaki niż ten system. FreeNas obsługuje ISCSI, co jest dla mnie akurat bardzo istotne.

#3 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 15 Maj 2020 - 18:32

Nie miałem styczności z freenasem może postawie go na virtualce i sobie podejrzę.

dla mnie najważniejsze to plex-transkodowanie i dostęp do danych po sieci i automatyczny backup.

Nie wiem czy ten twój sprzęt uciągnie transkodowanie

obecnie korzystam z OMV i jakoś problemów nie ma. Mam wersje 4 z 5 trochę problemów było aby poprawnie ją postawić na virtualce ale to do zrobienia. A to że tylko jeden developer to rozwija to nie wiedziałem

Ten post był edytowany przez uzzo dnia: 15 Maj 2020 - 18:33


#4 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 15 Maj 2020 - 19:24

Mecze teraz OMV. Ktorego mam odpalonego w wirtualce na proxmoxie. Na omv zainstalowalem dockera, z portainerem, oraz Nextclouda. Wszysko dziala ok. Mam wersje 5, fakt ze 4 bywala bardziej kaprysna. Wszystko poustawiane z pomoca YT, kanal tech dad life. Naprawde warto sprawdzic. Wiedza podana w latwo przyswaialny sposob. Obecnie 17% z 8GB ram zajete i kilka procent cpu - dalem 1 core... Dodam ze w dockerze mam uruchomionych kilka standartowych kontenerow, jak sonnar, bazarr, lazylibralian, itp
Freenas jest bardziej wymagajacy co do sprzetu darl sie przy instalacji jezeli dalem mniej niz 8gb ramu, oraz zalecane jest na kazdy 1tb dodatkowy 1Gb ram. Co ciekawe przy pytaniu na forum freenasa czy mozna uzywac pamieci nie ecc w serwerze - pala na stosie ;0 Zart oczywiscie. Ale wg mnie Homelab to nie srodowisko produkcyjne. Tylko hobby. Zaleta freenasa jest zfs ktory jest od razu, na omv trzeba z nim powalczyc, czytaj zainstalowac i uruchomic. W freenas jest to ladnie graficznie podane, kilka klikniec i gotowe.
Jednak wolalem omv jezeli chodzi o dodatkowe uslugi, jakos bardziej do mnie przemawia.
Co do sprzetu to na xeonie 4c/8t i 20gb ram mam odpalone 3 wirtualki i wszystko funkcjonuje bez zadyszki. A procesor sie nudzi. Nie jest chlodzony pasywnnie, mam dwa wolnobrotowe wiatraki, 120 i 90.
Mam jeszcze 2 inne maszyny ale obecnie je wygasilem, nie sa potrzebne obecnie. Sprzet to plyty 1155 i ddr3.
Jezeli mialbym dzis kupowac to byloby to nowsza generacja, jakis starszy ryzen, albo intel, bo ciekawy jestem jak dzialaloby m2 i nowsze procesory. Ale koszta sa wyzsze niz uzywany sprzet z ebaya chociazby. Jezeli masz miejsce i nie przeszkadza ci halas , tu raczej przy starcie, moj dell pracuje dosc cicho nawet pod obciazeniem.- poszedlbym w jakas maszyne typu typowy serwer - dell gen 11 albo HP gen8 z proc e5 na sokecie 2011. Ale tu musisz pamietac o koszcie pradu, i halasie - ale korzystanie z rozwiazan businesowych ma duzo zalet. Wiem bo mam della 210 II i gdyby nie 2 miejsca na dyski 3.5 bylby glownym serwerem. A tak uzywam towera z 6 dyskami obecnie ;0 i kombinuje jakby tu dolozyc jakas kieszen na 4 dyski jeszcze we wneke cd/5.25
Ale tez ogladam ciagle jakies serwery z 2x e5, pewnie ok 150 - 200 Euro/GBP. Bez dyskow i kieszeni. Ale to musi poczekac chwile ;0 zawsze sa wazniejsze rzeczy i to bardziej pragnienie, jak faktycznie potrzeba ;0
Na ebayu servery ten sprzedawca ma w bd cenach - pc sistem belgia
Jezeli chodzi o nowsze plyty poczytaj przed zakupem, sa plyty pod amd ktore nie obsluguja headless. Nie rusza bez karty graficznej!!
A i np pod ESXI czasem jest problem z kartami sieciowymi, niektore zintegrowane z plyta nie sa obslugiwane. Tu polecam intela - 4 portowa 1gb rozwiazuje problem ..
Co nie kupsiz bedziesz mial duzo frajdy z zabaw z serwerami, stawianiem uslug, Serwerow ;0 jest to moje nowe hobby - wciaga strasznie ;0
Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez megamas dnia: 15 Maj 2020 - 19:55


#5 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 15 Maj 2020 - 19:54

tak wciąga kiedyś miałem odroid i jeden dysk ale szybko się okazało że za słabe to.

w sumie mi się nie spieszy. Fajnie to wygląda w tym diy co gościu składa ale duże koszta ponad 2000 zł,

skoro freenas ma takie wymagania to zostaje omv bo skoro na start potrzebuje 8 gb ramu plus 1 gb na 1 tb dysku to jak mam 6 tb dysk to razem potrzebujem min 14 gb ramu. To jest sprzęt jak wspomniano wyżej do domu i hobbystycznie więc nie widzi mi się aż tak w tyle inwestować.

Miejsce by się znalazło gorzej z hałasem a zależy mi na tym żeby był mało prądożerny więc takie rozwiązania typu tower odpadają inna sprawa gdyby to było do firmy albo miało na tym zarabiać dla siebie nie potrzebuje takich sprzętów.

wiele się pisze o celeronie j1900 jakieś mini atx zasilacz i obudowa na 4-6-8 dysków najtańsze to nie jest ale ujdzie.

dzięki za linki z ebay bo w pl jakoś wszystko drożej ;/

#6 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 15 Maj 2020 - 20:22

Z tym halasem to bym nie przesadzal ;0 Jezeli nie slyszales jak zalacza sie serwer, nawet taki mniejszy jak moj dell 210 to, zazartowalbym ze nie masz skali porownawczej halasu ;0
Ale to tylko do post-u. Pozniej wiatraki zjezdzaja na kilka procent i jest naprawde cicho. W moim towerze na procesorze mam towerowy oryginalny cooler bez wiatraka. Mam zainstalowany oryginalny 120 wciagajacy i sam dodalem 90 scythe, bardzo cichy wyciagajacy powietrze z budy- wiekszy sie nie miescil.. Naprawde nie przeszkadza. Mialem go w living roomie przez kilka miesiecy! Teraz przelozylem do osobnego pomieszczenia, przez to ze okablowalem caly dom i zrobila sie pajeczyna. I to samo moge powiedziec o sff i towerach ktore uzywam, 7010 della i 3020, oraz fujitsu 400, sa naprawde ciche. Az sam nie moge uwiezyc. Zwlaszcza 3020 na ktorym gram - mam tam xeona 4c 8t, i radeona 570.
A do towera wsadzilem 6 dyskow, i jeszcze kombinuje jakby tu dodac kilka. Chce uzyc cos takiego:
kieszen na 4 dyski . I jest mozliwosc rozbudowy o kolejne Terabajty ;0
A co do celeronow i atomow, mialem jakies starsze pentium g630 na poczatku walki z serwerami. I moze to moje subiektywne odczucie ,ale jak zamienilem na xeona 1240 komputer odzyl. A roznica w cenie zadna, a tdp pentium 2c2t 65w a xeon 4c8t 80.A Wyglada tez na to, ze nie ma jakiejs strasznej roznicy w poborze pradu. Na poparcie moich wypocin - dane z instrukcji mojego serwera P900 Fujitsu:
Configuration Information 2.5” HDD, 2 x2 GB, ODD, Windows®
7™
Related Processor for power consumption Intel® Core™ i5 2400

Power consumption: Idle (S0, running OS, Idle-mode) 15.4 W
On-mode 2) 21.5 W

Power consumption: Maximum (S0*, running appl., CDin use) 1) 76.4 W


Noise for standard configuration (HDD, ODD, FDD)
Noise emission According to ISO9296
Related Processors for noise Intel® Core™ i5 2400
Noise Operation mode 1: ODD load(Blue angel requirement) 4.0 B/ 26 dB(A)
Noise Operation mode 2: HDD load(Blue angel requirement)SSD: no noise emmision; 2,5” HDD: 3.4 B/ 19 dB(A); 3,5” HDD: 3.5 B/ 20 dB(A)
Noise Operation mode 3: CPU 90% load(Blue angel requirement)3.6 B/ 21 dB(A)
Noise Operation mode 4: High load 3.7 B/ 22 dB(A)
Idle mode (Blue Angel requirement) SSD: no noise emmision; 2,5” HDD: 3.3 B/ 17 dB(A); 3,5” HDD: 3.4 B/ 20 dB(A)

Ten post był edytowany przez megamas dnia: 15 Maj 2020 - 20:35


#7 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 15 Maj 2020 - 21:01

i to ci pracuje 24/7? to jaki jest koszt prądu?

#8 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 15 Maj 2020 - 22:16

Pracuje. Koszt pradu trudno mi oszacowac. Bo nie mam miernika zadnego. Dzialaja mi w tej chwili ten serwer (xeon 1240, 20gb ram, 5 hdd i ssd, ) oraz switch 24 portowy dell 6224. Switch bez zalaczonych zadnych portow bierze jakies 37W . mam ok 12 portow zajetych. Na monitorze miernika ( mam smart meter ) dzienna roznica to ok 15p, w skali miesiaca 4-5 funtow. Pamietaj ze prad w pl jest prawie dwa razy tanszy niz w UK! Bez switcha byloby pewnie duzo mniej - to stare urzadzenie enterpise. Licze ze lacznie ok 80 - 100w (5hdd x 5-7w + bebechy serwera), wiec relatywnie nie jest to jakis duzy koszt, uwzgledniajac wszystkie uslugi na nim dzialajace. Ma zlacze na karte graficzna, w przyszlosci mysle na plexem - ale tu tylko karta do 65w - taka konstrukcja pc eta, brak wtyczki 6pin dla karty graficznej z zasilacza.

Ten post był edytowany przez megamas dnia: 15 Maj 2020 - 22:19


#9 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 15 Maj 2020 - 23:00

no to nie źle, tyle urządzeń w domu to pewnie na tym zarabiasz bo do własnego użytku jakoś nie widzę sensu żeby tyle przełączników trzymać w domu bo po co?

na razie tylko przeglądam sobie procesory na tej stronie https://www.cpubenchmark.net/

nie mam takiej potrzeby żeby tyle serwisów uruchamiać.

A plex nie wymaga karty graficznej tylko procesora, chyba że na kompie chcesz oglądać filmy ale to ci zwykłe karty też powinny wystarczyć. Ja oglądam plexa na tv, działa dobrze

#10 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 15 Maj 2020 - 23:45

Sprzet sluzy glownie zdobywaniu nowej wiedzy. Staram sie nauczyc jak najwiecej z obszaru serwerow, uslug, sieci, Linux'a. Zmienic zawod. Przy okazji wykorzystywac ta wiedze praktycznie. Switch ma duzo opcji konfiguracji, jakies mozliwosci w kwestiach layer 3 - jeszcze tam nie dotarlem. Ale dotre , chce pobawic sie vlanami. Na Dellu 210 czeka cent os. To nastepna dystrybucja ktorym chce sie pobawic po debianie. Sprzet ktory mam kosztowal grosze wiec wydawaje pieniedzy ktore mialbym na niego zuzyc - na prad. Pozostale maszyny 3 szt Bede podlaczyc w klaster pod proxmoxem. I zalaczac je tylko do nauki powiedzmy na weekendy. Co do plexa chce sie pobawic transkodingiem. A procesory ktore mam w maszynach to wszystko xeony. Nie obsluza wiekszej liczyby strumieni. Mysle and quadro min 2gb z patchem na liczbe strumieni. Ale to wszystko plan na blizsza przyszlosc. Sam zaczynalem od malego Della sff z pentiumem. Starczylo na jakis czas. Jezeli zamierzasz miec tylko 1 luv 2 dyski I Bez virtualizacji zaczalbym wlasnie tak. Jakis uzywany polisingowy pc. Ale patrzec na passmark taki Xeon 1225 jest 4 razy szybszy od np j1900. Co jezeli zechcesz jednak cos podlubac w przyszlosci. I zabraknie mocy Albo rdzeni. Nie warto zamykac furtki do rozbudowy.

Ten post był edytowany przez megamas dnia: 15 Maj 2020 - 23:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 16 Maj 2020 - 12:07

pobawiłem się FREENAS-em instalacja jest łatwiejsza niż omv, do tego panel wydaje mi się ciekawszy. Może w przyszłości przejdę się na ten system jak będę robił sobie nowego NAS-a na razie mam omv i w tym też dobrze chodzi.

sprawdziłem sobie u siebie zużycie CPU

film z napisami na TV wymuszone transkodowanie, film FHD 16 MBps

obserwowałem zużycie przez przez 5 min które wachało się od 11% do 16% nie przekroczyło 20%
włączyłem drugie źródło do oglądania filmów i zużycie tak samo.

natomiast jak odpaliłem film FHD 34 MBps i transkodowanie to wskoczyło do 90%
Film 24 MBps to zużycie 60%

większość biblioteki mam własnie tak 16 MBps więc na biedę wystarczy ten co mam aby mieć zapas to muszę mieć coś mocniejszego a więc też będzie więcej prądu żreć.

Ten post był edytowany przez uzzo dnia: 16 Maj 2020 - 12:52


#12 Użytkownik jest niedostępny   benutzer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Pn, 25 Lis 19

Napisany 16 Maj 2020 - 14:24

Mi Freenas chodzi na 8GB pamięci z 4 dyskami po 8 Tera. Ale jak kopiuję np 20 giga z pełną przepustowością łącza, to faktycznie jakby dostawał czkawki. Kłania się ZFS i zapotrzebowanie na RAM. W normalnym użytkowaniu, czy jak wrzucam obrazy stacji roboczych z szybkością 500 mbps, to transfer się utrzymuje non stop na stałym poziomie. Nic się nie dzieje od półtora roku. Myślę, że na backupy przez ten czas wrzuciłem około 1 peta danych - około 2 tera dziennie. Z kartą 10 gbps wyciągam przy 4 dyskach SATA spiętych w RaidZ1 (czy tam Raid5) 200-300 MBps. Qnapy podobno wyciągają do 600 MBps. Nie mogę tego potwierdzić, nie sprawdzałem.

Pytanko do użytkowników OMV. Czy jak padnie serwer, to mogę na nowym komputerze zainstalować na czysto OMV podpiąć dyski w dowolnej kolejności i jakoś zaimportować pulę dyskową? Pytam tak z ciekawości, bo na Freenasie można i właśnie głównie dlatego na nim jadę. Jak mi Dell padnie, to mogę wyjąć 3 dyski z czterech, podpiąć pod PC i sobie zaimportować swoje poole na nowym serwerze.

Dla mnie jedyna wada FreeNasa to fakt, że do obecnego poola nie można dołożyć dysków. Qnapy to potrafią. OMV chyba też jak się nie mylę.

Ten post był edytowany przez benutzer dnia: 16 Maj 2020 - 14:42


#13 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 16 Maj 2020 - 23:06

Omv ma pod maska normalna dystrybucja linuxa, jest to debian. Tak jak FreeNas jest oparty na Freebsd. Odzyskiwanie danych z raid jest mozliwe. Tak samo jak naprawa zdegradowanego raida Ale jest ciut bardziej pracochlonne niz zfs. Potrzebna jest pakiet mdadm. Ktory w linuxach sluzy do zarzadzania I monitorowania softwarowego raidu. Ale nic nie zastapi backupu. Wiec ja naprawde wazne Dane mam na pendrivie, oraz na osobnym zewnetrznym HDD . A z reszta nie ma problemu. Jezeli padnie mi dysk to poprostu wymienie na inny. Moj homelab to hobby, nie jest to srodowisko produkcyjne. I napewno nie bede spedzal godzin czy tez dni na odzyskiwaniu danych i rwaniu wlosow z glowy. Bo co tak naprawde waznego na tych dyskach jest? Jest tam cos bez czego w razie awarii nie da sie zyc?

Ten post był edytowany przez megamas dnia: 17 Maj 2020 - 06:16


#14 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 19 Maj 2020 - 23:37

Zobacz postbenutzer, o 16 Maj 2020 - 14:24, napisał(a):

Mi Freenas chodzi na 8GB pamięci z 4 dyskami po 8 Tera. Ale jak kopiuję np 20 giga z pełną przepustowością łącza, to faktycznie jakby dostawał czkawki. Kłania się ZFS i zapotrzebowanie na RAM. W normalnym użytkowaniu, czy jak wrzucam obrazy stacji roboczych z szybkością 500 mbps, to transfer się utrzymuje non stop na stałym poziomie. Nic się nie dzieje od półtora roku. Myślę, że na backupy przez ten czas wrzuciłem około 1 peta danych - około 2 tera dziennie. Z kartą 10 gbps wyciągam przy 4 dyskach SATA spiętych w RaidZ1 (czy tam Raid5) 200-300 MBps. Qnapy podobno wyciągają do 600 MBps. Nie mogę tego potwierdzić, nie sprawdzałem.

Pytanko do użytkowników OMV. Czy jak padnie serwer, to mogę na nowym komputerze zainstalować na czysto OMV podpiąć dyski w dowolnej kolejności i jakoś zaimportować pulę dyskową? Pytam tak z ciekawości, bo na Freenasie można i właśnie głównie dlatego na nim jadę. Jak mi Dell padnie, to mogę wyjąć 3 dyski z czterech, podpiąć pod PC i sobie zaimportować swoje poole na nowym serwerze.

Dla mnie jedyna wada FreeNasa to fakt, że do obecnego poola nie można dołożyć dysków. Qnapy to potrafią. OMV chyba też jak się nie mylę.

jak padnie serwer to żeby przenieść trzeba ustawić tak jak było poprzednio, kiedys tak robiłem na debianie i nowy debian wykrył normalnie macierz tylko, pobawić się trzeba gparted.

przeglądałem takie coś i tak się myślę że w sam raz na takiego nasa taka płytka. CPU też wydajny według passmark ma 3000 pkt to jak na takie małe urządzenie to nie jest źle.
https://botland.com....amiec-ddr4.html

co o tym sądzicie?

#15 Użytkownik jest niedostępny   mpzgora 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 534
  • Dołączył: Nd, 07 Kwi 13

Napisany 20 Maj 2020 - 12:08

Tu masz nowszą, wydajniejszą, tańszą i z 4xSATAIII
link (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4662
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 20 Maj 2020 - 14:17

Zobacz postmpzgora, o 20 Maj 2020 - 13:08, napisał(a):

www.morele.net/plyta-glowna-asrock-j5005-itx-4722736/


#17 Użytkownik jest niedostępny   uzzo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wed, 22 Lis 17

Napisany 20 Maj 2020 - 22:58

Zobacz postmpzgora, o 20 Maj 2020 - 12:08, napisał(a):

Tu masz nowszą, wydajniejszą, tańszą i z 4xSATAIII
link (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

no tak płyta też jest spoko

a tak z tanszych wersji to taki procek
Intel Xeon E3-1220L V2 @ 2.30GHz
używane mobo itp

cały zestaw można się zmieścić w 500 zł

Ten post był edytowany przez uzzo dnia: 20 Maj 2020 - 23:04


#18 Użytkownik jest niedostępny   megamas 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Cz, 29 Maj 03

Napisany 21 Maj 2020 - 09:49

Na Aledrogo jest jedna aukcja e3 1220 z wiatrakiem za 80 zl + wysylka. Plyta jezeli ma byc tanio, to dell. Sa za ok 80 - 100 zl. Nawet z procesorem. Bedzie sie toto darlo przy starcie, ze nie widzi wiatrakow, front panela itp, ale po tym dziala ok. Wiekszosc gniazd, podlaczenia wiatrakow, front panel itp sa niestandartowe. Ale da sie to obejsc. Np w wiatrakach zamieniasz kabelki we wtyczce miejscami, a np wlaczanie, front panel to 6 pinow. Tu rozwalasz plastik i podlaczasz kabelek do 2 pinow i dziala. Wiem bo przez dluzsza chwile uzywalem plyty 7010, ktora kupilem za grosze. Nawet w switchu ktory mam, zamienilem 3 male 40mm wiatraczki ktore byly niemilosiernie glosne, na 1x 120 ;0 Tu masz nawet plyte z procem i wiatrakiem za 60 zl + wysylka - plyta dell vostro 260, dwa gniazda dimm i 4 sata. Jezeli bys qpil i sie motal, pytaj podpowiem co i jak.

#19 Użytkownik jest niedostępny   doman18 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2414
  • Dołączył: Pt, 17 Cze 05

Napisany 22 Maj 2020 - 10:55

Nie czytałem całości, ale ...

Fujitsu PRIMERGY TX120 S3P
Xeon 4/8 albo Pentium G2xxx
max 32GB RAM ECC(xeon)/nonECC (xeon, pentium)
2 x Ethernet + 1 do zarządzania zdalnego (iRMC) - włączasz, restartujesz, włazisz do BIOSU, bootujesz ISO itp. - wszystko zdalnie
do 4 dysków 2,5 hot swap.
format USFF

małe i zgrabne, żre poniżej 50W, cena na alledrogo od 400-1500zł w zależności od konfiguracji

To bym wybrał gdybym teraz szukał NAS/minilab. Tylko nie wiem czy przyjąłby obce kontrolery dysków typu PERC h310 (bo wątpię że ten domyślny się da sflashować do IT).

Dodaj obrazek

Cytuj

Freenasa rozwija chyba 30 developerów. OMV tylko jeden...

... który jest bardzo drażliwy hehe ...

Cytuj

Dla mnie jedyna wada FreeNasa to fakt, że do obecnego poola nie można dołożyć dysków. Qnapy to potrafią. OMV chyba też jak się nie mylę.

Jezeli masz RAID10 to w zwykłym ZFS na pewno się da jako dodatkową parę. Ale nie pamiętam czy Freenas umożliwiał to w GUI. Jak ci trzeba mocno takiej funkcjonalności to Unraid z tego słynie. Z tego co pamiętam licencje były jednorazowe i niedrogie.

Ten post był edytowany przez doman18 dnia: 22 Maj 2020 - 11:11


#20 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4697
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 22 Maj 2020 - 12:22

Zobacz postdoman18, o 22 Maj 2020 - 11:55, napisał(a):

Nie czytałem całości, ale ...

Fujitsu PRIMERGY TX120 S3P

Patrzyłem na to jak zrobiło się ciężko ze zdobyciem "nowego" Microservera Gen8 (iLO!) i niestety zatoki 2,5" go zdyskwalifikowały :(
Obecnie ciężko o dyski o konkretnej pojemności (6TB+) w takim formacie. Zwłaszcza, jeżeli szukamy dedykowanych pod NASy.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych