Forum PCLab.pl: Problem z komputerem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty
  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z komputerem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 12 Maj 2020 - 08:17

Dzisiaj chciałem zwiększyć prędkość ramu z 2400mhz na 3200, czyli tyle ile mają (Patriot Viper 2x4 DDR4 3200mhz) i podkręcić procesor, lecz po tym komputer normalnie się włącza, ale nie ma obrazu na monitorze i nawet myszka czy klawiatura się nie świecą. Co mogę zrobić, czy da się jakoś zresetować BIOS? Pomocy

#2 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • C 64 ----> i5 8400
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 12 Maj 2020 - 09:34

Może napisz coś więcej o swoim sprzęcie. Jeśli nie można wejść do biosu to pozostaje reset biosu zworką lub przez jej wyjęcie z płyty.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 12 Maj 2020 - 09:35


#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6104
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Maj 2020 - 09:35

Zobacz postInsidg, o 12 Maj 2020 - 09:17, napisał(a):

Dzisiaj chciałem zwiększyć prędkość ramu z 2400mhz na 3200, czyli tyle ile mają (Patriot Viper 2x4 DDR4 3200mhz) i podkręcić procesor, lecz po tym komputer normalnie się włącza, ale nie ma obrazu na monitorze i nawet myszka czy klawiatura się nie świecą. Co mogę zrobić, czy da się jakoś zresetować BIOS? Pomocy

BIOS resetujesz zworką (zwierasz czymś metalowym dwa piny obok baterii. Napisz jaką masz płytę to CI pokażę gdzie dokładnie) lub ewentualnie wyciągnij baterię na kilka minut. ( nie klubie tego sposobu, nie zawsze się sprawdza i nie po to zrobiono zworkę by wyciągać baterię)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Maj 2020 - 09:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 12 Maj 2020 - 11:12

Zresetowałem BIOS dzięki wyjęciu baterii, ale robiłem to 1 raz i ułamałem troche plastiku i troche teraz ta bateria odstaje ale komputer normalnie działa. Tylko możecie mi powiedzieć jak ustawić ten RAM na 3200mhz? Teraz mam na 2400, ale jak daje wyżej niż 2700 to komputer głośniej chodzi.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6104
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Maj 2020 - 11:55

Ten ułamany plastik może być powodem do nieuznania gwarancji jak się ktoś przyczepi.

Nie wiem jaką masz płytę ale we wszystkich jest mniej więcej podobnie. Na start po prostu szukaj czegoś takiego jak "XMP" i po prostu włącz, do wyboru prawdopodobnie będziesz miał dwa profile, na wstępie spróbuj włączyć szybszy, zapisz ustawienia za pomocą klawisza f10 i wyjdź z BIOSu. Jak załapie to testuj np .memtestem. jak nie, to wybierz wolniejszy profil.

#6 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3669
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 12 Maj 2020 - 12:14

Zobacz postInsidg, o 12 Maj 2020 - 12:12, napisał(a):

Zresetowałem BIOS dzięki wyjęciu baterii, ale robiłem to 1 raz i ułamałem troche plastiku i troche teraz ta bateria odstaje ale komputer normalnie działa. Tylko możecie mi powiedzieć jak ustawić ten RAM na 3200mhz? Teraz mam na 2400, ale jak daje wyżej niż 2700 to komputer głośniej chodzi.

Bez urazy ale z takim podejsciem to sie nie bierz za to, poczytaj troche jak wlaczyc profil XMP w pamieciach bo to jego potrzebujesz, zapewne ustawiasz predkosc recznie przez co timingi zostaja zle. Calkowicie zle sie do tego zabierasz. Predkosc ramu 2400/2700 nie ma jak wplywac na glosnosc pracy komputera, chyba ze do tego dowalasz jakies napiecia dziwne co by mnie nie zdziwilo.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 12 Maj 2020 - 12:16

Jak włączam XMP to nic się nie zmienia.

#8 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3669
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 12 Maj 2020 - 13:11

Zobacz postInsidg, o 12 Maj 2020 - 13:16, napisał(a):

Jak włączam XMP to nic się nie zmienia.

Mozesz zarzucic foto jak wyglada to wlaczone xmp?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 12 Maj 2020 - 16:06

Zdjęcie XMP w załączniku.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 13 Maj 2020 - 08:34

W ogóle jak teraz włączam komputer to mi najpierw wyskakuje takie jakby menu i np. po wciśnięciu F1 wchodzę do biosu a F2 przywraca system do stanu początkowego, bo po prostu po wyjęciu tej baterii tak jest i czy da się to jakoś naprawić żeby komputer się normalnie włączał?

A bo ta bateria mi teraz odstaje, bo ułamałem kawałek plastiku i da radę na kropelkę czy taśmę przykleić jakoś?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6104
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 13 Maj 2020 - 10:11

Ło panie,

1- Nie ma żadnego zdjęcia w załączniku

2- Nie wiem czy chodzi o to ze BIOS wykrywa zmianę sprzętu i "zaprasza do siebie" w celu konfiguracji, czy może przez odstająca baterie nie zapisuje ustawień. Jeśli to drugie, to o OC możesz zapomnieć, chyba ze tą baterię jakoś przykleisz.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 13 Maj 2020 - 10:12


#12 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 18 Maj 2020 - 13:22

Dobra bateria siedzi, komputer się normalnie uruchamia, teraz chciałbym ustawić ram na 3200mhz, powiecie jak to podstawiać żeby znowu nie scrashowało?

#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • C 64 ----> i5 8400
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3905
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 18 Maj 2020 - 18:16

Próbowałeś poprzez włączenie profilu XMP? Miałeś podać fotkę z włączonym XMP, jak to wygląda.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 18 Maj 2020 - 18:18


#14 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 20 Maj 2020 - 15:26

https://imgur.com/VLIteMZ
https://imgur.com/d0qQwAr
Tu są zdjęcia

#15 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 08:36

I co teraz?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6104
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2020 - 08:45

Normalnie zaznaczasz na początek profil drugi, klawiszem F10 zapisujesz ustawienia i wychodzisz z BIOSu.W Windowsie sprawdzasz w programie cpu-z w zakładce memory Z jaką prędkością pracuje RAM.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 09:39

DRAM frequency jest na 1200 czyli chodzą na 2400mhz na profilu 2.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6104
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2020 - 09:52

To ustaw profil pierwszy. Jak w ten sposób nie załapie, to ściągasz program ryzen dram calculator i thaipoon burner(Jak korzystać z tych programów, bez problemu znajdziesz w znanej wyszukiwarce) i ustawiasz wszystko według kalkulatora ręcznie.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Insidg 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Kwi 20

Napisany 23 Maj 2020 - 11:36

Boję się tego robić więc chyba sobie odpuszczę. Do dupy jest to XMP jak nic nie zmienia.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6104
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2020 - 11:46

Z tego co widzę ze screenshota, to masz tam niskie napięcie auto na pamięciach (Dram voltage 1.184v) Włącz profil xmp i wpisz tam 1,35-do max 1,4v po czym jak poprzednio wciśnij klawisz F10

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych