Forum PCLab.pl: Wolne doczytywanie tekstur w grach - wina dysku? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wolne doczytywanie tekstur w grach - wina dysku? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 14 Maj 2020 - 12:39

Co może być przyczyną tego, że tekstury wolno się wczytują w grach? Chodzi dokładnie o to, że np. w wiedźminie idę sobie przez mapę, wszystko cacy z fpsami i w ogóle, ale cały czas doczytują się tekstury. To nie wina ramów na pewno, bo są sprawne. Tak samo mam np. w apex legends, world of warcraft, gdzie tutaj już w ogóle jest patologia, bo doczytują się cały czas i to dekoncentruje. Mam dysk Seagate Barracuda st1000dm003 1TB
wszystko wygląda tu okej z dyskiem, dodam jeszcze, że ustawione mam w biosie żeby dysk działał na AHCI, defragmentacje robiłem i nic, w załącznikach benchmark i s.m.a.r.t

Załączone pliki

  • Załączony plik  c.png (48.05K)
    Ilość pobrań: 37
  • Załączony plik  b.png (30.39K)
    Ilość pobrań: 40


#2 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 16 Maj 2020 - 09:07

Dlaczego nie dokończyłeś testu?
Czy system jest na tym samym dysku? Masz jakieś inne dyski do dyspozycji?

#3 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 16 Maj 2020 - 18:14

Teraz dokonczylem i jest tak samo, tak, system jest na tym samym dysku, niestety drugiego nie mam

#4 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 16 Maj 2020 - 18:31

Wrzuć screena z tego pełnego testu.
System to Windows 10?

#5 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 08:42

Tak, windows 10 64bit home premium, robilem juz memtesta ramu i bez bledow, mialem tez te ramy podkrecone (ddr3 2400mhz) i zwiekszony mnoznik procesora (i5 3470) - ustawilem na domyslne i dalej to samo. W OCCT test pamieci gpu wyszedl bez errorow.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez freezea dnia: 17 Maj 2020 - 08:44


#6 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Maj 2020 - 08:58

Dysk jest ok.
Ale Windows 10 Nie obchodzi się lekko z dyskami HDD, cały czas coś mieli w tle. System dla takiego dysku działa jak ręczny hamulec w samochodzie.
Ale niekoniecznie to jest przyczyny problemu. Podaj pełną specyfikację komputera. Chciałbym też wiedzieć kiedy pojawił się problem - czy stało się to nagle, albo może po jakiejś konkretnej czynności jakat wykonałeś?

#7 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 09:40

Procek i5 3470, płyta ga-z68p-ds3 rev 1.0, ramy 2 x 4gb ddr3 2400mhz, cl 11-13-13-36, karta gigabyte hd7970ghz edition, zasilacz SilentiumPC Elementum E2 550W. Właśnie mam wrażenie, że tak było od początku jak złożyłem komputer. Na początku myślałem, że problem jest tylko podczas gry w apex legends, bo kilka osób na reddicie miało z tym problem, ale to samo jest w Wiedźminie, fortnite, czy gta V, idę sobie np. po novigradzie w wieśku i co kilka kroków na bieżąco ładują się tekstury, w apex legends np. odwrócę kamerę szybko i tekstury wczytują sie na nowo z każdym obrotem kamery, jakby to nie było zapisywanie w ogóle.

Ten post był edytowany przez freezea dnia: 17 Maj 2020 - 09:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Maj 2020 - 10:00

Spróbuj obniżyć detale (szczególnie jakość tekstur) i sprawdź.
Jak składałeś komputer to miałeś od razu Windowsa 10?

#9 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 10:42

Z detalami jest to samo, tak, składałem i instalowałem przez bootowalnego usb windowsa 10

#10 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 11:17

przetestowalem tez afterburnerem czy karta normalnie korzysta ze swojej pamieci i problemow nie ma, czyli najbardziej prawdopodobny jest dysk, tylko dziwne, ze wszystko z nim niby jest okej

#11 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 17:49

zauwazylem, ze to jest nawet w takiej grze jak csgo - ide sobie po mapie i cien sie wczytuje rowno ze mna, w sensie ide sobie kilka krokow i cien sie pojawia tak stopniowo jakby sie wynurzal, a csgo ma smiesznie niskie wymagania

#12 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Maj 2020 - 18:08

Problemy z cieniami to już wygląda na kłopoty z kartą graficzną.
Sterowniki jakie masz?

#13 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 18:24

najnowszy optymalny dla 7970ghz, adrenalin 2020 20.2.2

w OCCT gpu test jak odpale ten test 3d, to mam bledy tylko jak podkrece karte, bez podkrecenia 0 bledowm, to samo z pamiecia

poprawka - teraz zrobilem na stockowych ustawieniach karty test i pokazuje kilka errorow w occt, to moze byc to?

#14 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 18:38

chociaz teraz tez patrze na googlach, to wielu osobom errory sie pokazuja a w grach nie maja zadnych problemow

#15 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Maj 2020 - 18:53

Obniż taktowanie rdzenia i pamięci o 100 MHz a następnie przetestuj kartę.

#16 Użytkownik jest niedostępny   TerakotowyKrolik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 90
  • Dołączył: Nd, 05 Kwi 20

Napisany 17 Maj 2020 - 18:59

Z własnego doswiadczenia, trzech głównych sprawców (jesli gra u innych ciala poprawnie): Pamieć / Pamieć Karty Graficznej / Karta Graficzna

Dyski raczej nie powoduja tego typu problemow, widzialbys raczej ciezkie sciny. Problemy z teksturami sugeruja problemy z pamiecia i przetwazaniem informacji w niej zawartych.

"To nie wina ramów na pewno, bo są sprawne." ---- sprawne nie znaczy wystarczajaco szybkie, jesli dzialaja na stockowych predkosciach, w single-channel to samo w sobie, w obecnych czasach wystarczy do tego zeby odstawaly. Znajac dokladniejsze parametry (to czy jest discrete karta graficzna, jaka i ile ma pamieci, pozwolilo by nam powiedziec wiecej).

Ps. To raczej pytanie do innych komentujacych, jak czytam posty i odpowiedzi to odpowiedzi czesto odnosza sie do specyfikacji sprzetu ktorej nie widze nigdzie w samym watku. To kwestia przypadkow gdzie zostaly usuniete w ktorejs z edycji postu, czy takie informacje sa gdzies linkowane? (na profilach nic nie znalazlem)...

Ten post był edytowany przez TerakotowyKrolik dnia: 17 Maj 2020 - 19:00


#17 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 17 Maj 2020 - 23:12

Zobacz postTerakotowyKrolik, o 17 Maj 2020 - 18:59, napisał(a):

Z własnego doswiadczenia, trzech głównych sprawców (jesli gra u innych ciala poprawnie): Pamieć / Pamieć Karty Graficznej / Karta Graficzna

Dyski raczej nie powoduja tego typu problemow, widzialbys raczej ciezkie sciny. Problemy z teksturami sugeruja problemy z pamiecia i przetwazaniem informacji w niej zawartych.

"To nie wina ramów na pewno, bo są sprawne." ---- sprawne nie znaczy wystarczajaco szybkie, jesli dzialaja na stockowych predkosciach, w single-channel to samo w sobie, w obecnych czasach wystarczy do tego zeby odstawaly. Znajac dokladniejsze parametry (to czy jest discrete karta graficzna, jaka i ile ma pamieci, pozwolilo by nam powiedziec wiecej).

Ps. To raczej pytanie do innych komentujacych, jak czytam posty i odpowiedzi to odpowiedzi czesto odnosza sie do specyfikacji sprzetu ktorej nie widze nigdzie w samym watku. To kwestia przypadkow gdzie zostaly usuniete w ktorejs z edycji postu, czy takie informacje sa gdzies linkowane? (na profilach nic nie znalazlem)...

U gory jest moj post z pelna specyfikacja, ramy raczej nie odstaja bo to dual channel 2 x 4 cl11 2400mhz i w memtescie pokazywalo 21gb/s transfer, a karta ma 3gb i to na szynie 384bit

Ten post był edytowany przez freezea dnia: 17 Maj 2020 - 23:12


#18 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 18 Maj 2020 - 11:39

Ehh, zrobiłem format windowsa i dalej to samo.

#19 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Maj 2020 - 12:20

A po co robiłeś format? Sprawdziłeś to co Ci podałem?

#20 Użytkownik jest niedostępny   freezea 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 121
  • Dołączył: Nd, 08 Gru 13

Napisany 18 Maj 2020 - 12:33

to samo sie dzieje jak obnize

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych