Forum PCLab.pl: System nie widzi karty graficznej - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

System nie widzi karty graficznej Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 17:29

Witam,
Przyszedl do mnie rtx 570, podlaczylem do gniazda PCIe, wkrecilem, podpialem zasilanie 8 pin. Komputer startuje normalnie, wentylatory na karcie sie kreca jakas chwile po czym przestaja, mysz i klawiatura sie swieca, ekran miga z komuniaktem " Sprawdz kabel sygnalowy". Problem wystepuje na wejsciu hdmi bo obecnie mam taki kabel. W monitorze mam jeszcze wejscie D-sub ktorego nie ma w grafice wiec na ten moment nie mam opcji przetestowania innych zlacz.
Jakies sugestie? Sprobuje jeszcze zaaktualizacowac bios plyty glownej bo od nowosci tego nei robilem, moze to jest przyczyna?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Morten84 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 11 Maj 17

Napisany 18 Maj 2020 - 17:31

Sprawdź w BIOS czy nowe GPU jest ustawione jako główne, najpewniej nie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 17:42

Karta, ktora nie wyswietla obrazu da obraz w BIOSIE? Sorki za pytania ale jestem zbyt doswiadczony

Ten post był edytowany przez Kepasa12 dnia: 18 Maj 2020 - 17:43


#4 Użytkownik jest niedostępny   Morten84 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 11 Maj 17

Napisany 18 Maj 2020 - 17:45

Zobacz postKepasa12, o 18 Maj 2020 - 17:42, napisał(a):

Karta, ktora nie wyswietla obrazu da obraz w BIOSIE? Sorki za pytania ale jestem niezbyt doswiadczony


Podłącz HDMI do Integry, wejdź do BIOS, zmień ustawienia i zapisz, chwilę po tym podłącz HDMI pod GPU.

Ten post był edytowany przez Morten84 dnia: 18 Maj 2020 - 17:45


#5 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 17:48

Nie mam wejscia HDMi w integrze

#6 Użytkownik jest niedostępny   Morten84 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 11 Maj 17

Napisany 18 Maj 2020 - 17:54

Zobacz postKepasa12, o 18 Maj 2020 - 17:48, napisał(a):

Nie mam wejscia HDMi w integrze


Jaką masz płytę główną? Wcześniej używałeś innego zewnętrznego GPU czy właśnie integry?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 18:12

Msi h81 p33 wcześniej siedziałem na integrze

Bios zaktualizowałem ale nie pomogło

#8 Użytkownik jest niedostępny   Morten84 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 11 Maj 17

Napisany 18 Maj 2020 - 18:32

Zobacz postKepasa12, o 18 Maj 2020 - 18:12, napisał(a):

Msi h81 p33 wcześniej siedziałem na integrze

Bios zaktualizowałem ale nie pomogło


1. Uruchamiasz komputer podpięty jak przed zakupem GPU, czyli pod Integrą.
2. Wchodzisz do BIOS i szukasz Primary Graphics Adapter bądź coś podobnego w Advanced etc. (mam płytę ASRock i nie jestem zaznajomiony z BIOS od MSI).
3. Zmieniasz Primary Graphic Adapter na PCI Express (pewnie będziesz miał do wyboru ONBOARD i tą drugą :)).
4. EXIT & SAVE - I właściwie jeżeli już masz podpięte HDMI pod nowe GPU i monitor to powinno wystarczyć.

#9 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 651
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 18 Maj 2020 - 18:55

Najpierw reset biosu. Następnie podpinasz monitor pod integrę. Wkładasz nową kartę w slot i podpinasz zasilanie. Uruchamiasz komputer. Potem sciągasz ze strony AMD sterowniki do nowej karty. Wyłączasz komputer i kabel podpinasz pod nową kartę.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 19:20

Spróbuję i dam znać, póki co super Windows 10 wpadł mi w zapętlona naprawę i diagnozę i muszę sobie w tym poradzić

Zobacz postlubię zimne, o 18 Maj 2020 - 18:55, napisał(a):

Najpierw reset biosu. Następnie podpinasz monitor pod integrę. Wkładasz nową kartę w slot i podpinasz zasilanie. Uruchamiasz komputer. Potem sciągasz ze strony AMD sterowniki do nowej karty. Wyłączasz komputer i kabel podpinasz pod nową kartę.

Próbowałem coś takiego wcześniej że przy wpiętej karcie chciałem działać na integrze ale brak obrazu był i musiałem wypiąć kartę

#11 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 651
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 18 Maj 2020 - 19:28

Zobacz postKepasa12, o 18 Maj 2020 - 19:20, napisał(a):

Próbowałem coś takiego wcześniej że przy wpiętej karcie chciałem działać na integrze ale brak obrazu był i musiałem wypiąć kartę

Reset biosu i powinno zadziałać

#12 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 19:33

Zobacz postlubię zimne, o 18 Maj 2020 - 19:28, napisał(a):

Reset biosu i powinno zadziałać

Po resecie z biosu trzeba coś ustawiać?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 18 Maj 2020 - 20:39

Zobacz postMorten84, o 18 Maj 2020 - 18:32, napisał(a):

1. Uruchamiasz komputer podpięty jak przed zakupem GPU, czyli pod Integrą.
2. Wchodzisz do BIOS i szukasz Primary Graphics Adapter bądź coś podobnego w Advanced etc. (mam płytę ASRock i nie jestem zaznajomiony z BIOS od MSI).
3. Zmieniasz Primary Graphic Adapter na PCI Express (pewnie będziesz miał do wyboru ONBOARD i tą drugą :)).
4. EXIT & SAVE - I właściwie jeżeli już masz podpięte HDMI pod nowe GPU i monitor to powinno wystarczyć.

Jest ustawione na peg czyli pcie i dalej nie działa

#14 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 823
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 19 Maj 2020 - 00:24

Zobacz postKepasa12, o 18 Maj 2020 - 21:39, napisał(a):

Jest ustawione na peg czyli pcie i dalej nie działa


Jeżeli jest karta z Allegro to może być uwalona lub po koparce.

#15 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 651
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 19 Maj 2020 - 03:53

Zobacz postKepasa12, o 18 Maj 2020 - 19:33, napisał(a):

Po resecie z biosu trzeba coś ustawiać?

Napisałem #9

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 19 Maj 2020 - 04:46

Zobacz postgilban, o 19 Maj 2020 - 00:24, napisał(a):

Jeżeli jest karta z Allegro to może być uwalona lub po koparce.

Niby ma działać, sprawdzę dzisiaj jeszcze w sklepie komputerowym

Zobacz postlubię zimne, o 19 Maj 2020 - 03:53, napisał(a):

Napisałem #9

Zrobiłem reset ale nie pomogło sprawdzę dzisiaj u kolegi w sklepie ale problem jest taki że też tylko na wejściu hdmi

Zobacz postlubię zimne, o 18 Maj 2020 - 18:55, napisał(a):

Najpierw reset biosu. Następnie podpinasz monitor pod integrę. Wkładasz nową kartę w slot i podpinasz zasilanie. Uruchamiasz komputer. Potem sciągasz ze strony AMD sterowniki do nowej karty. Wyłączasz komputer i kabel podpinasz pod nową kartę.

Nie działa taki sposób, mają kartę w pcie i podpinajac się pod integrę brak obrazu, robiłem to po restarcie biosu

#17 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1147
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 19 Maj 2020 - 06:36

Zobacz postKepasa12, o 19 Maj 2020 - 04:46, napisał(a):

Nie działa taki sposób, mają kartę w pcie i podpinajac się pod integrę brak obrazu, robiłem to po restarcie biosu

Integra nie działa bo jest podpięta karta. Karta nie działa, bo coś jest popsute, zapewne karta.
Skąd wiesz że system nie widzi karty graficznej, skoro nie udało ci się wgrać sytemu?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 19 Maj 2020 - 13:36

Zobacz postqrek1, o 19 Maj 2020 - 06:36, napisał(a):

Integra nie działa bo jest podpięta karta. Karta nie działa, bo coś jest popsute, zapewne karta.
Skąd wiesz że system nie widzi karty graficznej, skoro nie udało ci się wgrać sytemu?

Miałem na myśli monitor ale zke wpisałem, zaniosłem kartę do komisu żeby ją sprawdzili najwyżej odeślę

#19 Użytkownik jest niedostępny   Morten84 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Cz, 11 Maj 17

Napisany 19 Maj 2020 - 17:54

Zobacz postKepasa12, o 19 Maj 2020 - 13:36, napisał(a):

Miałem na myśli monitor ale zke wpisałem, zaniosłem kartę do komisu żeby ją sprawdzili najwyżej odeślę


Popełniłeś podstawowy błąd, kupiłeś kartę z komisu.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Kepasa12 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 26 Lip 15

Napisany 19 Maj 2020 - 18:49

Zobacz postMorten84, o 19 Maj 2020 - 17:54, napisał(a):

Popełniłeś podstawowy błąd, kupiłeś kartę z komisu.

Nie napisałem nigdzie że ja tam kupiłem xD, kupiłem na allegro ale zaniosłem ją do znajomego który prowadzi sklep z komputerami żeby mi ją sprawdził

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych